O decizie istorică a Înaltei Curți de Casație și Justiție dovedește, implicit, că Senatul a procedat corect respingând, în două rânduri, rechizitoriul întocmit împotriva mea.

Iată ce spune decizia ÎCCJ, în respectivul dosar. „Constată neregularitatea rechizitoriului în ceea ce priveşte descrierea faptelor, precum şi indicarea şi analiza mijloacelor de probă”.

Iată și bibliografia:

https://www.luju.ro/magistrati/diicot/dezastru-de-proportii-pentru-diicot-dosarul-romgaz-in-care-diicot-a-lucrat-sapte-ani-ca-sa-i-probeze-pe-fostul-ministru-adriean-videanu-si-pe-omul-de-afaceri-ioan-niculae-pentru-grup-infractional-organizat-s-a-prabusit-la-iccj-instanta-suprema-a-constatat

http://evz.ro/diicot-iccj-justitie-istorie.html

http://romanialibera.ro/investigatii/iccj-rechizitoriul-diicot-in-dosarul-romgaz-in-care-este-trimis-in-judecata-videanu-este-nelegal-706605

https://www.stiripesurse.ro/lovitura-devastatoare-pentru-diicot-dosarul-romgaz-cu-videanu-i-niculae-retrimis-la-procuror_1244183.html

https://www.dcnews.ro/iccj-rechizitoriul-dosar-romgaz-nelegal-peste-80-de-inregistrari-si-comunicari-anulate_576360.html

etc.

62 Responses to “O decizie istorică a Înaltei Curți de Casație și Justiție dovedește, implicit, că Senatul a procedat corect respingând, în două rânduri, rechizitoriul întocmit împotriva mea.”

 1. Marga Maggie Gigi spune:

  bravo Varujan, ai folosit mir de calitate ! :D

 2. Marga Maggie Gigi spune:

  bravo Varujan, ai folosit mir de calitate ! :D

  • Mihail spune:

   Lasă, ca a fost o compilație de mir, lectura de acatiste si de cateva mii de cruci.
   Acum, omu’ o sa va spuna ca chestia cu artefactele bisericești a funcționat.
   Ce mai vreti, a mers ???
   A mers !
   S-a strigat Bingo. 1-0 pentru Vosganian.

   • Ce s-a întâmplat nu are nicio legătură cu mirul sau cu acatistele. Decât dacă vrem doar să glumim. Dar sigur, când stăm în Scoția ne arde de glume pe chestia asta.

 3. Mihail spune:

  Am totusi o mare nelamurire, de ce este “istorica” ?

  • Pentru că arată cum trebuie făcută justiția, arată că există judeători care citesc cu atenție rechizitoriul și probatoriul și verifică leglitatea si veridicitatea. O astfel de decizie trebuie ținută minte și dată drept pildă.

   • edi spune:

    …trebuie asimilatã pe spetza respectivã de jurisprudentzã, gen ASA DA ! :)

    [...sau cum se obisnuieste la televiziunile de mocârtzani : "felicitãri si emisiune plãcutã în continuare... "] :)

  • edi spune:

   …sau, pentru cã nu e geograficã… :)

 4. Adam Mareș spune:

  Zic că au fost ilegale interceptările. Așa o fi. Dar cine-l crede nevinovat pe Videanu? :P :P :P

 5. Unde sunteți tudor, elenick, epolitikon etc. cu comentarii?

  • edi spune:

   Aici, aici…! :) …si cum sã fie comentariile, maicã, de bine… sau cum ?

   Uite, ti-am zis si mai sus, sã fie cu reushintzã, maicã !


   ;) hai liberare ! ?

  • elenick spune:

   Aici, aici, striga glasuri de copii….! :)

   VV, nu inteleg efervescenta dvs decat in sensul ca ”vi s-a luat o piatra de pe inima”. Parca nu erati si dvs in cauza… sau poate va asteptati sa! :)

   Decizia curtii, de fapt, arata ca justitia isi face treaba, ca exista norme si proceduri de lucru pt toate cazurile, inclusiv pt rechizitorii facute cu picioarele… Asa ca ar trebui sa va bucurati de asta nu sa intariti la A3 corul celor cu infractiuni la activ si injura justitia, avand evident un interes personal! Ca dvs. nu aveti, nu?

   • Decizia curtii arată că Senatul a procedat corect cand a respins cererea in ce mă privește. Ca dovadă că nici după cinci ani procuroii nu au pregătit un rechizitoriu ca lumea. Deci uneori și votul din Parlament are rostul lui.

 6. edi spune:

  …aaa, si vezi, Varujan, în seara asta nu-ti face alt program, grijã mare, pun rãmãsag cã deja esti special-guest-star la Alan Carr-ul dela Antena3 !!!

  http://www.whatsontv.co.uk/news/alan-carr-big-stars-aren-t-as-stuck-up-as-you-think-146249/

 7. Mihail spune:

  Domnule Vosganian, va multumesc pentru raspuns…dar nu mai locuiesc de mult în Scotia, ci la Londra.
  În Harow.
  Ati mai pomenit despre asta, de vreo două ori. Hai sa fim, putin, precisi.
  Sigur ca am glumit, nu este cazul ca sa va supărați.
  Ma bucur pentru dvs. pentru aceasta victorie istorica.
  Dar, eu in Scoția nu ma mai duc.

 8. Mihail spune:

  Nu-i cazul ca sa apelati la anarhistii aia trei.
  Ei sunt pe strada.
  Victoria dvs. este importanta, însă comportati-va reținut, demn si elegant.
  Nu spuneati dvs. ca sunteti un mare admirator al Regelui Mihai ?

 9. cris spune:

  Well, nu doar cazurile punctuale trebuie aratate, ci trebuie modificat intregul sistem, si asta e mai greu.

  Va lipsesc tudor si elenick? treaba lor, libertatea lor de a se exprima sau tacea; din partea mea as prefera aici oameni capabili sa discute echilibrat, fara insulte, serios nu la stilul derizoriu si de facut in ciuda, iar de “ciuma rosie” si “pitpalacilor” ori “penalilor” pe stilul strigat galerie fotbal/ultras m-am cam saturat. Deocamdata apropos de o discutie anterioara referitor la prezumtia de nevinovatie si principiul proportionalitatii in procesul penal, la care domnul Tudor imi dadea peste nas:

  “În jurisprudenţa sa, Curtea Constituţională a reţinut că sancţiunea prevăzută de art. 94 alin. (1) lit. m) din Legea nr.188/1999, cea a suspendării de drept a raportului de serviciu al funcţionarului public trimis în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni de natura celor prevăzute la art. 54 lit. h), are ca finalitate protejarea autorităţii sau a instituţiei publice faţă de pericolul continuării activităţii ilicite şi al extinderii consecinţelor periculoase ale faptei penale săvârşite de către funcţionarul public”, arată şeful statului.

  El susţine că, ţinând cont de natura administrativă a acestei măsuri, ‘NU SE PUNE PROBLEMA NERESPECTARII PREZUMTIEI DE NEVINOVATIE, CARE VA TREBUI RESPECTATA PE TOT PARCURSUL PROCESULUI PENAL pornit împotriva respectivului funcţionar public, PINA LA RAMANEREA DEFINITIVA A HOTARIRII DE CONDAMNARE “Această sancţiune este una TEMPORARA şi urmăreşte un SCOP LEGITIM, fiind în concordanţă cu exigenţele constituţionale. Funcţionarul public al cărui raport de serviciu a fost suspendat îşi reia activitatea în conformitate cu art. 86 alin. (3) din Legea nr. 188/1999, în cazul în care s-a dispus clasarea sau renunţarea la urmărirea penală ori achitarea sau renunţarea la aplicarea pedepsei ori amânarea aplicării pedepsei, precum şi în cazul încetării procesului penal. De asemenea, respectivului funcţionar public îi vor fi achitate drepturile salariale aferente perioadei de suspendare. Prin raportare la scopul legitim avut în vedere de legiuitor, măsura este justificată de necesitatea asigurării autorităţii şi integrităţii funcţiei publice. Măsura suspendării raportului de serviciu vizează DOAR INFRACTIUNI DE O ANUME GRAVITATE: infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii, infracţiuni de corupţie şi de serviciu, infracţiuni care împiedică înfăptuirea justiţiei, infracţiuni de fals ori situaţia unei infracţiuni săvârşite cu intenţie care ar face persoana ce deţine funcţia publică incompatibilă cu exercitarea respectivei funcţii publice”, menţionează Iohannis.”

  Adica suspendarea din functie e temporara, aceasta trebuie sa respecte principiul prezumtiei de nevinovatie si cel al proportionalitatii avind in vedere elementele despre care am vorbit: legitimitatea scopului, mecanismul de aplicare echilibrat intre interesul persoanei si al comunitatii, gravitatea faptei, etc, etc, adica subiectul despre care am indraznit sa vorbesc cu sapuneala de rigoare desigur de tip “pesedisto”. Ei, poate il asculta domnul Tudor pe consilierul juridic al domnului Iohannis in aceasta privintza – sau o fi si ala ciuma rosie?-, caci pentru dumnealui Tudor oricui trebuie sa I se taie capul, la gramada, ca deja e oricum vinovat – ce sa faci gindesc si eu ca “ciuma rosie”. :) :) :) Bun, din partea consilierilor lui Iohanis, la acest punct – mai echilibreaza putin gafa cealalta cu principiul integritatii de pus neaparat in Constitutie. Oricum, e un moment de exercitiu democratic si stat de drept asa cum ar trebui sa fie, am considerat necesar sa-l punctez din aceasta perspectiva, la mai multe va doresc caci cu o floricica nu se face primavara, bravo CCR-ului si domnului Iohannis la acest punct, doresc tuturor si mai multa minte si capacitate de dialog democratic, caci de vai uite cum le-a festelit alora fesul, mai da-i un pumn in barbie, mai trage-i una la gioale, oamenii ar cam trebui sa se departeze.

 10. edi spune:

  Domnilor/doamnelor,
  ca sã nu mai umblati “prin trecut” [-ul articolelor precedente] si, poate, pentru a deveni mai putin conflictuali pornind dela simplele opinii personale ale libertãtii de gãndire, revin aici cu replica privind utilul interviu al Lui Ovidiu Raetzchi pe pressone.ro despre exorcizarea sintagmei de /grup securizator/:

  [enjoy !]

  Da, helas, aici e într-adevãr o preluare -relevantã-, mai ales si pentru lupta adesea surdã ce se poartã [cu patima aia de care tot vorbesc] aici pe blog.
  Foarte bun interviul, e meritul celor doi, autorul si jurnalistul, cã au conceput/comunicat [cumva si asta e un fel de exorcism...] despre fatza mai greu vizibilã a dilemelor noastre existentiale din zona de /in-between/ în care “evolueazã” România, cumva corespunzãtor gradientelor ei, adicã, geografic, cultural si civilizational.

  Spuneam mai prin varã cã, oricum ai privi-o, Rusia e altã planetã, cel putin comparând-o cu lumea democratiilor liberale…, asta e, continuãm si azi sã privim circumspect încolo precum romanii ce figurau zona pe hãrtile lor prin acel “Hic sunt Leones”.
  Iar România se aflã, în mod similar, si într-un soi de in-between de timp istoric.

  Ar trebui sã percepem cã, inclusiv, “grupul securizator” [the-watch-dog] intern a plecat dela faza iliescianã si a ajuns azi suficient de departe de ceeace era în 1990.

  Iar autorul explicã într-un fel si dece diferenta pe care o percepem azi este atâta cât este, …dar, oricum, este altceva fatzã de obsesivul “securism” trâmbitzat ca o marotã atunci cãnd unora asta le pãrea ca “eficient” din punct de vedere propagandistic.

  Iatã cum, cu calm si analizã rece, un om inteligent a reusit ca, vorbind despre un concept strãin/extern lumii noastre, sã ne aducã la momentul de a ne lãmuri “spaimele” si “angoasele” interne.

  Bun, si dacã asta e miza, dece atunci trebuie ca si unii si altii sã speculeze si sã “simuleze”, ce sã spun…, “lupta de idei”, clasica confruntare, vezidoamne, dintre “bine si rãu” [...my ass :) ].

  Ce ne împiedicã sã spunem lucrurilor pe nume, auud ?

  Dece domnul Raetzchi a reusit, iar altzii, inclusiv pe aici, si-au “spart” capetele unii altora ?

  Cui prodest ?

  PS : …si as mai adãuga ceva, conflictul de azi se înscrie, în continuare, fain-frumos pe celebra falie lovinescianã din societatea româneascã [din epoca modernitãtii post-pasoptiste, mãcar...] dintre Protocronism/Autohtonism si Sincronismul cu Apusul catolic/protestant.

  O luptã surdã, care a tocat, încã mai toacã si, probabil, va mai toca si în viitor energia potentialã, capabilã de aport cultural-civilizational, a acestei natziuni.

  Am zis. :D

 11. elenick spune:

  VV,

  Aceasta atitudine de fronda si vexare permanenta in raport cu justitia si ce se intampla in sistem va pozitioneaza din pacate pe aceeasi baricada cu tot felul de grobieni politici – ex. acest mare mahar PSD, Ionel Arsene -care vad in demnitatea publica un drept al lor de a controla justitia, de a scoate oameni din puscarie, de a da legi care sa ii protejeze pe ei si cei din anturaj in scopurile lor mafiote, de a manipula institutiile statului in a-si servi propriile interese…adica acei mici dumnezei pe pamant, cum se considera marea majoritate a politicienilor…

  https://www.hotnews.ro/stiri-politic-22244076-martor-ionel-arsene-transmis-lui-gheorghe-stefan-stea-linistit-psd-ordonanta-gratiere-motivare-instanta.htm

  Pacat de nivelul dvs intelectual, de valoarea dvs, ma asteptam la mai mult echilibru si ”masura” … :(

  • Sunt foarte echilibrat. Ai vazut să iau apărarea cuiva care , în mod evident, a comis o infracțiune? Tu, în schimb, nu te revolți atunci când un nevinovat este agresat. Cam asta e diferența. Justiția trebuie reformată, e clar.

 12. Mihail spune:

  Nu aunvoie sa aresteze un om, sa-l condamne etc. daca probele nu relevă nimic, ori sunt false.
  Poate sa stie o tara intreaga ca Videanu este vinovat, însă, daca nu ai probe, individul rămâne liber.

  • Eu nu știu car e cauza anulării probelor. Știu că expertiza a dovedit că în cazul meu nu există nicio pagubă. Si că multe elemente care dezincriminau pe colegii mei au fost ignorate de procurori. Și că acuzele sunt inventate. Și multe altele. Și, în plus, reducerile pentru marii consumatori au fost acordate nu doar Interagro, ci și Azomureș (in cantități egale) și unor termocentrale etc.etc. Toată povestea asta care a început cu subminarea economiei naționale, s-a transformat în abuz în serviciu, pe urmă în complicitate la delapidare este complet ridicolă. Și nu uita că acum un an dosarul a fost returnat chiar de șefii procuraturii care au considerat că e prea subțire. Gândește-te că au trecut zece ani de la evenimentele respective și nu s-a găsit nicio dovadă clară a vreunei fraude. Se inventează tot felul de acuze, nu știu din ce motiv. În timpul ăsta sute de fabrici au fost închise, Oltchim, de pildă, a avut 1 miliard de dolari pagube și nu s-a întâmplat nimic. Iar aici unde a fost salvată o industrie procuratura a intervenit. Și voi îi cântați în strună din obișnuință. Dar cred că pierdem vremea cu discuțiile astea.

   • elenick spune:

    VV,

    Eu cred ca dosarul Romgaz este unul ”comandat” in epoca de trista amintire a lui Basescu, cel care propovaduia independenta justitiei in gura mare, dar dadea exemple pt acest lucru in special cu oponentii politici sau economici. Aici se pare ca a fost vizat Ioan Nicolae cel care acumulase avere peste masura (in principal prin ”aranjamente” politice cu statul) si nu cotiza suficient catre decidenti. Asa ca sluga Alina Bica a intrat in joc deschizand un dosar complicat si cu multe vicii de procedura, pentru a-l ”cuminti” pe bogatan dar si pt a-i putea face scapati pe ”prieteni” cum este Adrian Videanu. Asa s-a ajuns ca aprobarea pt interceptari sa fie data de o instanta necompetenta, viciu de procedura de clasa a iii-a pt un sistem juridic serios.

    Dvs. ati fost ”victima colaterala”, cum v-am mai spus, dar pentru o jigodie ca Basescu a fost o placere sa va mai dea o copita, asa cum ii dicta spiritul ”negru” si ranchiunos in privinta dvs…

    Cat despre ceilalti functionari implicati, nu este cazul sa le plangem de mila, ei fac parte din mafia ”paraindaratului” si aranjamentelor din ministere si intreprinderi de stat, cea care a devalizat economia romaneasca din 1990 – si o fac si acum! daca observati niciunul dintre ei nu este foarte vocal in a-si clama nevinovatia, pentru ca lucrand pentru Mafie au stiut ca exista riscul sa li se infunde la un moment dat…

    • Ei nu-și clamează nevinovăția de teamă. Dar să spui că toată administrația de-a valma e vinovată pentru devalizarea economiei românești e o idee la fel de nesăbuită ca cea a comuniștilor care au trimis la pușcărie pe toți miniștrii și adjuncții lor din perioada intrbelică. Ai o problemă, elenick, pe bune.

     • edi spune:

      …lasã, Varujan, ..oricum, nu e departe de adevãr, doar vedem ce trãim si cum au dispãrut destule resurse balabile cãndva.

    • edi spune:

     Posibil, e o explicatie pauzibilã… gãndindu-te la cât de mizantrop era [si este] ipochimenul…

  • În plus, e și tema acuzelor și a mijloacelor de probă, nu doar a interceptărilor.

 13. Mihail spune:

  Scoția este o tara frumoasă mai ales daca o raportezi la Anglia. In rest daca o compari cu Romania, cea din urmă este cu mult peste Scoția. Cu mult, mult. Au cartelele alea vechi, multe in ruina, care plac. Apoi, la imagine contribuie cupoanele si culturile. Marea Nordului este peste Marea Neagră.
  Scoția aduce cu Romania,undeva de la Piatra Neața,Tg.Neamt in sus. Muntii Soției sunt foarte mici ca înălțime.
  În rest mult marketing.

 14. Emi spune:

  Asta inseamna ca ati invatat lectia de viata, sunteti gata sa mergeti mai departe.
  Cat despre “justitia” comandata din umbra, avem probabil ceea ce meritam, ceea ce atragem. Cand vom invata ca justitia e un rau necesar si nu razbunare, o metoda de reeducare si nu de pedepsire, vom avea justitie in loc de vendetta.

 15. cris spune:

  Clubul de presa de la Bruxelles, luni, a prezentat un raport intitulat Justitie in stil romanesc: corupta, politizata, nereformata.

  “În acest raport, discutăm problema reformelor judiciare şi penale solicitate României înaintea aderării la UE, dar care în realitate nu au fost aplicate deloc. Drept rezultat, ţara încă este afectată de un sistem corupt şi părtinitor care este în principal domeniul serviciilor de informaţii, menţinând reţele şi practici specifice perioadei sovietice, cu un sistem de justiţie corupt şi condiţii pentru detenţie care nu suportă comparaţie cu cele ale oricărei alte naţiuni dezvoltate din secolul 21”

  Aveti fragmente traduse aici: https://www.flux24.ro/un-expert-ue-cere-suspendarea-extradarilor-catre-romania-coruptia-serviciilor-de-securitate-din-romania/

  Si e de citit in original, flux 24 a preluat foarte putin: trioul gratziilol, Macovei, Pruna, Kovesi e facut…mop, adica se sterg podelele cu dinsele. SRI-ul tot mop… Sunt mai multe aspecte discutate, va dau textul original mai jos: desi din partea mea e un raport mai slab decit al lui Clark la Comisia Helsinki il completeaza oarecum.

  Si, desigur, presa romaneasca nu vorbeste prea mult despre un eveniment in care s-a prezentat un raport de acest fel intr-o asociatie jurnalistica importanta, la Bruxelles, cind eu altfel il gasesc si pe NBC sau Fox.

  Pe de alta parte inteleg ca doamna macovei face o expozitie anticoruptie rezistenta pe 30 ianuarie si, mai mult, se discuta problema Romaniei cu justitia in plenul Parlamentului la inceputul lui februarie. Sper ca doamna Nicolai si alti europarlamentari vor fi acolo si vor vorbi, nu doar doamna Macovei si domnisorul Siegfried Muresan pupilul dinsei. Cazuri ca cel de mai sus, dar si cel al domnului Rusanu, sau acesta cu inregistrarile al lui Chereches ar trebui prezentate cumva pe scurt ( expertiza in cazul lui Chereches, fiind facuta in Statele Unite, chiar e darimatoare), ca si acest raport al lui Cartwright sau raportul prezentat la Comisia Helsinki de David Clark in iunie 2017 ( din partea mea as face posibil ca David Clark sa fie invitat sa vorbeasca) Oricum, abordari maniheiste, DNA bun, politicieni rai sau vice versa cred ca trebuie evitate, sunt o dovada de imaturitate si neseriozitate: Romania are o problema, foarte complexa, care inseamna deopotriva coruptie, legislatie, abuzuri si incalcari ale drepturilor omului, si trebuie rezolvata, democratic – discutii in parlament sunt, cursul democratic e respectat, avem o curte constitutionala, daca se doreste verificarea in CV o faceti – si e bine sa o faceti, a fost deja ceruta si daca nu submiteti dumneavoastra ca parlament ( aveti dreptul de a cere opinia CV, ICCJ a facut o gafa ca a cerut-o, nu are acest drept si arata foarte prost ca nu au stiut asta) o vor face Parlamentul European sau Consiliul Europei cu sigurantza si nu va fi bine sa vina din partea lor. (ce sa faci, pruna a vrut modificari ale codului penal pe banda, fara nicio opinie, darmite o verificare a CV, si nu a deranjat mai pe nimeni acest lucru, dar asta e)

 16. edi spune:

  Doar dacã Puterile vor înceta sã mai fãptuiascã abuzuri în “relatiile” [rãzboaiele] dintre ele, atunci vom putea nutri sperante de bine.

  • elenick spune:

   Eu am zis ca a fost si un pic de sabotaj al colaborarii romano-japoneze… Inafara ca a scapat de Tudose, Dragnea a protejat un pic si interesele…. antijaponezilor, ca sa zic asa. Ghici ciuperca, cine-i?

 17. Adam Mareș spune:

  Slujbaș la stat, milionar în euro. Cam asta e situația cu bogații României de azi. Dumnezeu să-l ierte! Moartea nu o poți plăti, să te mai lase.
  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/ce-avere-avea-si-cine-il-mosteneste-pe-verestoy-attila-unul-dintre-cei-mai-bogati-politicieni-865980

  • elenick spune:

   Multimilionar! Iar astia sunt doar banii ”la vedere”, cine stie cati or mai fi si in paradisuri fiscale… !? Sa-i respectam pe toti, fara sa ne punem prea multe intrebari…. invidiosule! :)

  • Obsesii de oameni frustrați. Cam asta se deduce din ce spui.

   • Adam Mareș spune:

    Aveți un mod foarte simplist de a judeca lucrurile, să nu zic altfel.
    N-am nicio frustrare, nu-mi doresc averile hoților. Eu doresc un Bine al tuturor, după merite, aptitudini, și pe căi cinstite. Nu e vorba de mine, am destul pentru cât am nevoie, dar în țara asta sunt și oameni care n-au ce mânca sau care trăiesc într-un mod execrabil. Unii, chiar oameni cu studii.

    • În orice țară sunt oameni care trăiesc prost, chiar și în cele mai bogate. Dar în țările acelea averea nu e socotită un furt, ca la socialiștii francezi de secol XIX.

     • Adam Mareș spune:

      Păi nu e, că nu e făcută hocus-pocus în câțiva ani, ci prin munca unor generații și transparent, adică vorbim de averi justificate, ceea ce nu e cazul la noi.

     • Nici in America nu a fost cazul in secolul XIX. Asa e in orice tranziție dar dacă tot răscolești lucrurile in felul ăsta alandala tranziția nu se mai termină. Și rămâi și cu o clasă politică veșnic tranzitorie.