Un sediu nou pentru Opera din Iași

În cadrul discuțiilor dintre liderii coaliției PSD – ALDE, am decis să demarăm, în anul Centenarului, lucrările pentru o seamă de edificii de rezonanță istorică și culturală. În lista acestor investiții am convenit să includem și un sediu pentru Opera din Iași. Construcția Operei ieșene ar trebui să se finalizeze până în anul 2020. Acest obiectiv se regăsește în Programul de Guvernare 2018 – 2020 (pag 252).

opera-iasi

In mod normal, o astfel de asumare din partea Guvernului ar fi trebuit să fie un motiv de satisfacție pentru întreaga opinie publică ieșeană și un bun prilej pentru administrația publică locală și grupul parlamentarilor ieșeni de a se solidariza, căutând căile cele mai nimerite pentru ca proiectul să se realizeze. Ca de obicei, n-a fost să fie așa. Conducerea Consiliul Județean și o parte dintre parlamentarii ieșeni consideră că prioritatea pentru Iași nu ar fi Opera, ci Filarmonica. Socotesc că și această opțiune are argumentele ei, dat fiind că nici Filarmonica nu are sediu, realizându-și spectacolele te miri unde. Dar cred că cel mai potrivit ar fi să lăsăm deoparte dezbaterile astea ridicole, să fructificăm oportunitatea oferită de Programul de Guvernare și să gândim o soluție multifuncțională care să permită ca în același edificiu să funcționeze și Opera, și Filarmonica.

Foto: Sala Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași, unde au loc, în prezent, și spectacolele de operă.

23 Responses to “Un sediu nou pentru Opera din Iași”

 1. Mihail spune:

  Am citit in urma cu câteva zile despre acest subiect. Tot acolo am aflat ca dl. Vosganian sustine proiectul cu Opera, care are si aprobarea lui Dragnea. Tot, in acel articol, am aflat de ce vrea Consiliul Filarmonica si ceilalti Opera.
  De ce nu spuneti povestea pana la capăt, asa cum ar fi firesc ?
  Asa cum nu spuneti ca ele doua partide vor sa marcheze Centenarul, construind, defapt, trei Opere odata.

 2. Mihail spune:

  PS: Eu nu cred ca chestia aia multifunctionala este viabila. Coalitia, Guvernul, doresc trei Opere. Deci, se va plati doar un proiect, clădirile fiind similare, identice, in cele trei orase.
  Hai, ca spun despre ce orase este vorba.

 3. edi spune:

  … stii ce ?, probabil consensul iesenilor este unanim, mai degrabã, în privinta realizãrii conexiunii ruitere spre vest.

  Acum, nu cã cultura nu ar mai conta pentru dumnealor, …dar dacã ar fi sã cauti neapãrat consensul…

 4. Marga Maggie Gigi spune:

  Dar vai, Varujan, iar te-au prins cititorii cu gogosele ? :D

 5. Emi spune:

  Sa fie intr-un ceas bun!

 6. tudor spune:

  Varujan,
  p aia cu gradinitele cand o bagi?
  2500 de gradinite in 3 ani inseamna 2.5/zi !!!
  asta ar insemna ca poimaine pe vremea asta deja taiati pamblici!

  Pamblicarule ! :)

 7. tudor spune:

  Anton Anton (beton la patrat)
  cica am tinut un “intreg razboi mondial” cu petrolul nostru.

  ai dreaq japonezii aia, cre ca d aia l au trimis pe primul ministru ala p aici, vrea sa mai faca un razboi mondial si nu le ajunge gazu pana la pearlharbur !!!

 8. Ieseanul spune:

  VV in parlament: “Imi manifest speranta ca Tudorel Toader va intari masurile in justitie si nu vom avea doar jumatati de masura”. Incerc sa traduc: Kovesi trebuie data jos, iar OUG 13 (sub alt nume si sub alta forma) trebuie data repede, indiferent cate sute de mii de oameni ar protesta sau cate penalizari ne-ar aplica CE.

  • tudor spune:

   Ieri am postat, la tema trecuta, un text in care demonstram matematic ca “reforma” justitiei va lasa instantele superioare fara …judecatori!!

   Asta este ce urmaresc domnii astia, demolarea justitiei pentru a si scapa pielea, iar VV, in ciuda ap[arentei sale de “echilibrat” este printre cei mai vajnici demolatori.

   Ce nu stie el este ca nu mor caii cand vor cainii :)

 9. Barosanul spune:

  ”VarujanVosganian spune:
  ianuarie 26, 2018 la 12:43 pm
  Oricine are mai multe venituri plătește de mai multe ori contribuții. Dar ea nu va plăti de trei ori la salariul minim dacă are trei part-time.”

  Bai Comunistule cu piele de Liberal, pai nu rageai acum vre-o 5 ani ca ” impozitul forfetar 16% ca nu e diferenta daca unul castiga 1000 lei sau 10000! Ca cel care castiga 10000 oricum plateste mai multi bani (1600 fata de cel care plateste decat 160).”

  Acum vii si sustii dogme COMUNISTE are trei servicii sa part-time sa plateasca de trei ori la salariul minim!!!!

  Pai mai Vosganiescovici, daca persoana aia se imbolnaveste ii plateste statul de trei ori reteta de medicamente, sau medical etc????

  Nu bai, tovarase, ii plateste decat o data. Si asta daca este Norocos pt ca dupa voi PSD-ALDE cetateanul este in sclav care sa-si plateasca datoriile iar voi il folositi spre binele personal sau a clicii voastre mafiote.

  • Barosanul spune:

   PS.
   Se duse pe .. copca :) si Verestoy-Kerestoy Atila, na ca rameasi cel mai longeviv in parlament.

   Dar ce ironie a soartei sau ‘belstem’ s-o mierleasca in anul centenar Unirii si chinuit de cancer.
   Stii cum se zice Dumnezeu te pedepseste pe pamant dar platesti si-n viata de apoi.

   Crezi ca lui Bashinel ii e bine cu doua fete rele de Musca dintre care una reterdata, un frate parnaiash si el cu fufa (udrea) pe la beciuri?

   asa ca ai grija

 10. Barosanul spune:

  VV & Cris si toti ceilalti sustinatori acerbi ai OUG 13
  Din Dosar

  ”În data de 3 octombrie 2016, Gheorghe Ştefan a fost condamnat definitiv la pedeapsa de 6 ani închisoare şi a fost liberat condiţionat la data de 20 septembrie 2017, timp în care, în cursul anului trecut, între cei menţionaţi anterior au avut loc mai multe discuţii în legătură cu restituirea datoriei de către Ionel Arsene. După condamnarea lui Pinalti, el i-a cerut lui Arsene, prin intermediul unui bilet înmânat de fiul său, banii, iar preşedintele PSd Neamţ l-a încurajat să fie liniştit, întrucât PSD o să dea o ordonanţă de graţiere.”

 11. Mihail spune:

  Eu nu inteleg de ce va luati se armean ?
  Ideea este ca nu a mințit în privința povești cu Opera din IAȘI, doar ca a prezentat povestea cea mai scurtă.
  Apoi, armeanul chiar sprijină construirea Operei.

  • tudor spune:

   Pe cat faci pariu ca n apuca sa termine nicio Opera?
   Apropos: la cate milioarde ai spart astia de care nu raspunde nimeni sa vezi cati “tati” politici va avea Opera! Zeci, sute!

 12. tudor spune:

  Un text pertinent, nu aberatiile “specialistilor” VV, Ciordache&comp:
  http://www.forumuljudecatorilor.ro/index.php/archives/3122

 13. Mihail spune:

  @tudorel,

  omul(armeanul) a încercat să facă un bine Iașului. De fapt ei vor sa faca trei Opere.
  Okay, foarte bine, dar au cu ce, au bani ca sa le întrețină, sa plateasca artiștii, decorurile ? Va veni lumea la spectacole ?