Aruncatul nu noroi pe obrazul țării, sport național

 

 

Postul de radio Europa FM este indignat de declarația mea privind faptul că la nivelul Guvernului, din 2012 încoace, cazurile de corupție au fost extrem de puține și se teme ca nu cumva, cu astfel de exemple, imaginea României să se îmbunătățească.

Iată și declarația mea: ”Dacă se zice că România-i o țară așa de coruptă, spuneți-mi și mie, de la Răzvan Ungureanu încoace, câți miniștri au fost cercetați penal pentru faptele lor în mandat? Câți au fost trimiși în judecată și câți au fost condamnați? Când am trimis eu scrisoarea (către procurorul general – n.r.), erau vreo 100. Între timp, au devenit mai mult de 150 de miniștri. Domnule, din ăștia 150 nu s-a declanșat cercetarea penală decât pentru vreo cinci, șase…

 

Europa FM consider că declarația mea nu corespunde adevărului și numără, cam ca la steagurile lui Pristanda, vreo 13 miniștri corupți.

 

Să clarificăm lucrurile. Am solicitat vara trecută ministrului Justiției să-mi spună câți miniștri au avut probleme penale pentru fapte săvârșite în mandat din 2012 încoace. Ministrul Justiției mi-a răspus ( în vara anului 2017) că în total, de la Guvernul lui Mihai Răzvan Ungureanu încoace au fost șase cazuri de demarare a cercetării penale pentru miniștri în legătură fapte săvârșite în mandatele din 2012 încoace și pentru alți trei miniștri (Titus Corlățean, Daniel Chițoiu și Borbely Laszlo) Parlamentul nu a aceptat solicitările Procuraturii. Ministrul Justiției nu răspunde integral solicitării mele și nu spune faptele pentru care aceștia au fost cercetați, dacă era vorba de cazuri de corupție.

 

Așadar, să socotim cazurile de corupție cercetate. În cazul lui Daniel Chițoiu cazul s-a închis odată cu achitarea lui Dan Radu Rușanu, fiind vorba de aceeași speță. Și, oricum, nu era un caz de corupție. În cazul lui Ovidiu Silaghi, cazul s-a închis pe motiv că fapta nu există. Titus Corlățeanu nu a fost acuzat de corupție, cercetarea avea ca obiect alegerile parlamentare în diaspora. În cazul lui Gabriel Oprea cercetarea nu se referea la corupție, ci la nefericitul accident cu motociclistul însoțitor. În cazul lui Borbely Laszlo era vorba de o delațiune fără niciun temei (legată de niște zugrăveli), pe care Camera Deputaților a respins-o fără nicio reținere. Mai avem pe „marele corupt” Victor Paul Dobre, pentru că nu a trimis nu știu ce hârtie la Curtea Constituționlă. Și un alt „corupt”, Petre Tobă, din motive la fel de ridicole. Celelalte două cazuri nu am reușit să le aflu, oricât am căutat prin memorie și pe motoarele de căutare, atât erau de importante. Faceți un inventor pe aceste nouă cazuri și vedeți ce mare și ucigătoare corupție a fost în Guvern în perioada 2012 – 2017.

 

Europa FM amintește alte două cazuri, Relu Fenechiu și Darius Vâlcov, condamnați pentru fapte săvârșite cu mulți ani în urmă. Eu nu am cunoștință ca ei să fie cercetați pentru fapte din timpul mandatelor ministeriale. De când am primit răspunsul lui Tudorel Toader au mai apărut trei cazuri cu incidență penală: Viorel Ilie, Sevil Shhaideh și Rovana Plumb pe care le-aș pune, mai degrabă în contextul disputelor politice care se radicalizează.

 

Cu alte cuvinte, pentru cei peste o sută cincizeci de miniștri care s-au perindat din 2012 și până acum nu avem niciun caz de ministru trimis în judecată pentru corupție (repet, Gabriel Oprea nu a fost judecat pentru corupție) și avem câteva cazuri cercetate pentru delicte minore care doar cu anasâna ar putea fi asociate faptelor de corupție. În cazurile Fenechiu și Vâlcov nu mă pronunț pentru că nu știu să fie cercetați pentru fapte săvârșite ca miniștri.

 

Și atunci, de ce e nevoie să inventăm Guverne corupte și mafiote cu tot dinadinsul? Folosește românilor ca România să fie socotită mama corupților? Când vezi cu cât elan se căznește Europa FM să demonstreze că, în ciuda statisticilor, avem Guverne corupte te întrebi ce fel de iubire de țară o mai fi și asta în care noroiul aruncat pe obrazul țării devine o virtute a aruncătorului?

 

Iată și frumoasa demonstrație a postului de radio Europa FM care se teme ca nu cumva România să-și îmbunătățească în vreun fel imaginea:

 

https://www.europafm.ro/verificat-de-europa-fm-ce-i-a-scris-tudorel-toader-lui-varujan-vosganian-despre-coruptia-din-guvern/

 

27 Responses to “Aruncatul nu noroi pe obrazul țării, sport național”

 1. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  faptul ca ati cam ramas singur pe-aici nu va face sa va puneti niciun semn de intrebare?

  PS – ma refer la alt gen de intrebare fata de cele la care deja aveti in dotare si raspunsul pregatit!

  • Pe-aici pe unde, pe blog?

  • Chestia e că se schimbă paradigma comunicării Postarea cu avionul a avut pe blog câteva zeci de comentarii, pe Facebook a avut aproape 500 de like0uri și peste o sută de distribuiri. În total peste o mie de like-uri, probabil. Cam asta e. Lasă că se reîntoarce Cris… :)

   • emi spune:

    Au ramas cei care va iubesc spiritul, fara conditionari si fara sa astepte ceva in schimb, iar cei cu trese sub acoperire s-au cam demascat. Si majoritatea sunt capricorni… :)
    O fi avand capricornul si defecte, dar este un prieten pe viata.

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    @ VV

    nu 500, nici 5000 de like-uri de pe facebook nu valoreaza cit o jumate de like aici…

    Dintre politicieni unii au inteles cum functioneaza facebook si-l exploateaza in mod negativ (in intreaga lume), iar alti politicieni n-au inteles si si-au rupt gitul. De exemplu, alina gorghiu, era o fiinta relativ normala cel putin la cap inainte sa migreze pe facebook, si desi din 2008 am avertizat-o in legatura cu pericolul facebook nu m-a ascultat. Acum… poate sa depene amintiri de pe vremea cind o baga cineva in seama in politica, cu toate ale ei j-de mii de like-uri de pe facebook. Am dat doar un exemplu.

    Acuma, ca un politician sau altul isi face cont pe facebook si o ia pe aratura nu-i mare lucru, problema e ca politica tarii a ajuns sa se faca pe facebook, incepind cu presedintele tarii, institutii, samd.

    Va recomand episodul 2 din mini serialul cu Morgen Freeman, The Story of US (serialul The Power of Us)

 2. Adam Mareș spune:

  Nenea Văcăroiu zicea că vreo 30% din bugetul public se sifonează.
  Apoi, eu cred că VV trăiește în altă țară, dacă ar trăi aici poate ar simți la fel ca unii dintre noi, pe propria piele, că ceva e în neregulă în țara asta.

 3. emi spune:

  Europa FM are ca proprietar pentru 76% actiuni, Lagardère Group.
  Asadar Radio Europa FM reprezinta interesele Lagardere, si nu pe ale romanilor.

 4. elenick spune:

  Foarte, foarte interesant! Pe cand o investigatie similara si in Romania?! Ce ziceti VV? ati putea cere in Parlament asa ceva?

  http://www.ziare.com/international/rusia/o-zi-de-munca-din-viata-unui-trol-rus-cum-a-patruns-putin-in-mintea-americanilor-1502635

 5. Mihail spune:

  Chestia pe care o face Monica Macovei, dar nu numai ea, ar trebui incadrata si judecata la trădare de patrie.
  Nici un om normal, cu educatie nu ar face asa ceva.
  Dl. Vosganian are dreptate.
  Imi repugna pana la creata, atunci când vad tot felul de personaje care tot reclama Guvernul de hoti, penali si alte chestii similare.
  Imi repugna acest Presedinte, la fel de trădător, la fel de marunt.