Alde.ro: Purtătorul de cuvânt Varujan Vosganian: Se face tot mai multă politică după ureche, iar ocara a devenit un fel de sport național

Această declarație a mea se referă la faptul că, din păcate, în ultima vreme se face tot mai multă politică după ureche, iar ocara a devenit un fel de sport național. Și am în vedere implicarea domnului Călin Popescu-Tăriceanu în chestiunea gazelor, a interconectivității gazelor în relația dintre Bulgaria-România-Ungaria și Austria prin proiectul BRUA.

În primul rând, doresc să spun foarte limpede că domnul Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului, nu are nicio responsabilitate a acestei conectări a sistemului de gaze între țările respective ca proiect european, nu a semnat niciun document și nici nu intenționează să semneze vreun document în această privință. De aceea, declarațiile care îl implică pe domnul Călin Popescu-Tăriceanu și împreună cu dânsul pe domnul Liviu Dragnea sunt neavenite și nu corespund adevărului.

În al doilea rând, statul român nu vinde resursele țării. Statul român nu vinde gaze. Statul român are venituri din redevențe și, prin operatorul său de transport Transgaz, venituri din angajarea capacităților de transport.  Deci, ideea că statul român vinde gazul românesc străinilor este o nouă minciună.

În al treilea rând, proiectul BRUA trebuie salutat și în niciun caz participarea României la acest proiect nu trebuie considerată ca un gest de așa-zisă trădare națională cum cu multă ușurință fac unii colegi de-ai noștri de la PNL și de la USR și mă adresez, în primul rând, președintelui PNL Ludovic Orban care folosește cu foarte mare ușurință astfel de acuze pe care le leagă de liderii ALDE.

Proiectul BRUA este un proiect care relansează România în circuitul securității energetice europene și care vine să suplinească deselectarea proiectului NABUCCO. Proiectul BRUA este un proiect pentru care România primește de la Uniunea Europeană 180 de milioane de euro. Este un proiect în care pentru construirea unui proiect de 500 de km sunt folosite cu preponderență firme românești. În plus, acest proiect se va lega prin proiectul BRUA 2 de spațiul caspian și, probabil, într-o bună zi de platforma continentală a Mării Negre.

Aș vrea să mai fac o declarație privin proiectul Sterling și insistența cu care numele lui Călin Popescu-Tăriceanu este legat de așa-numitele privilegii acordate acestei firme. Am s-o spun răspicat, am mai spus-o, dar am s-o repet de fiecare dată. Dreptul de exploatare și partajare a producției pe acea platformă a fost acordat de Guvernul Stolojan în 1992. Ceea ce am făcut noi prin agenția de profil, ANRM, a fost doar să se adapteze legislația care nu mai permitea partajarea producției la noul sistem de redevențe și, în consecință, de concesiune. Oricum, pe acea platformă încă nu s-a extras nimic, așa încât discuția este pur la nivel politic, din păcate la nivel politicianist.

Ca să conchid: proiectul BRUA este un proiect care trebuie susținut de toate forțele politice românești, este un proiect care nu afectează cu nimic resursele României, nu împietează cu nimic aprovizionarea cu gaze a economiei românești și este un proiect pe care guvernele succesive l-au susținut și este asumat de Uniunea Europeană.

 

31 Responses to “Alde.ro: Purtătorul de cuvânt Varujan Vosganian: Se face tot mai multă politică după ureche, iar ocara a devenit un fel de sport național”

  • Sper că nu vrei să spui cu asta că s-au furat 9 miliarde de euro! E vorba de incadrarea în inventar a valorii unor bunuri care sunt la locul lor. De pildă, reactualizarea valorii unui sediu oficial. Chiar nu înțeleg de unde obsesia asta că trebuie să arătăm că suntem mai hoți decât suntem.

 1. Mihail spune:

  Foarte interesanta coferinta de presa al Primului Ministru al României.
  Aceasta le-a cerut lui Iohanis, dar si șefie DNA ca sa respecte parcursul justiției, sa nu se antepronunte.

  • E o discuție după ureche. In momentul de față consumăm exact cât producem. În legătură cu gazele din Marea Neagră există două variante: ori le exportăm, ori nu le producem, căci nu avem cui le vinde. Sigur, ca să facem pe placul USR și PMP, putem trimite la plimbare consorțiul care explorează platoul continental, în frunte cu Exxon, pe motiv că nu acceptăm exportul de gaze. Minunat. Așa am făcut și cu aurul de la Roșia MOntana. Și ne văităm că nu avem bani de autostrăzi.

 2. livia spune:

  http://cyd.ro/exportam-mai-multa-cherestea-decat-austria-si-rusia-la-un-loc-romania-a-taiat-o-padure-cat-un-oras-in-2016-pentru-a-o-trimite-in-sua/

  DNA nu ar trebui sa investigheze aceste fapte? Nu, pentru ca altfel nu ar mai primi decoratie de la screm.

  • emi spune:

   DNA se ocupa de coruptia la nivel mediu si inalt, la inceput nu e treaba DNA. Ar trebui un efort de colaborare intre politia forestiera si politia economica, doar daca se ajunge la retea este implicat DIICOT iar daca se dovedeste si coruptie se sesizeaza DNA.
   “Sa dam Cezarului ce e al Cezarului, si lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu.”
   Nu putem acuza DNA de inactivitate in domenii care nu ii apartin:
   https://ro.wikipedia.org/wiki/Direc%C8%9Bia_Na%C8%9Bional%C4%83_Anticorup%C8%9Bie

  • DNA nu investighează fleacuri. La Oltchim a fost o pagubă de 1 miliard de dolari. Nu s-a investigat. S-a investigat așa zisa pagubă de câteva milioane de euro pe care ar fi produs-o susținerea industriei de îngrășăminte.

 3. Mihail spune:

  @Marga,

  Ce te mai deranjează o opinie corecta, însă, contrara tie si celor care rag in fata la Guvern. Voi, astia cu rezistenta-n bot.
  Sunteti identici, aveti aceleasi apucături, cu cei care tineau oamenii in lagare si zilnic, ii gazau. Aveti aceeasi filozofie.
  Si tu, dar si “fratii” tai rezistenti, sunteti la fel de idioti. Niste indivizi abjecti care va turnati tara in strainataturi. Sunteti bulgari, lipsiti de caracter si de o minima educatie. As putea zice, niste animale, dar nu zic. Animalele sunt cu mult mai nobile.

  • Ieseanul spune:

   “Si inca ceva, nu ma întorc in țarisoara, este prea viciata. Pana si un veceu din plastic ecologic, este mai curat, mai cinstit si onest.” Asta zicea postacul semianalfabet in urma cu cateva saptamani. Acu’ zice ca aia de-si “toarna tara in strainataturi” sunt “indivizi abjecti”. Mihaile, te rog sa nu mai spui ca esti din Iasi, faci orasul de râs …

   • Mihail spune:

    Nu numai ca sunt din Iasi, ci am locuit vreo 50 de ani acolo.
    Eu nu fac orasul de ras, ci voi care ati cerut replantarea teilor(fără ca sa aveti habar de dendroligie), voi care l-ati votat masiv pe Iliescu si iarasi voi care credeti ca Iasul poate fi un oras frumos.
    Nu, nu este. Este un oras hîd.
    Sigur, ca sa mergi peste granita si sti vorbesti de rau țara, nu poate fi decât un gest de om ticălos.
    Stai linistit, nu ma intorc in tara voastră de rahat. Tara este foarte frumoasa, însă, voi o nenorociti. Prefer, cz si ceilalti romani de aici, o tara corecta, cu comportament corect.

  • edi spune:

   Mihail, tot ce e posibil, s-ar putea sã fie etnici bulgari…, nu trebuie sã te iei dupã pseudonime… ! …cã zic… ;(

 4. Adam Mareș spune:

  Astfel, școala română, în loc de a fi un mijloc de educațiune și cultură a poporului și a claselor dirigente, devine un canal de scurgere al poftelor de întâietate între cetățeni, de ieftină parvenire, de scutire de îndatoriri, de sporire de drepturi și privilegii. Și din ce în ce, din gradul cel mai de jos până la cel mai de sus, școalele sunt niște fabrici de funcționari, de salariați publici și de advocați – o pletoră de semidocți, fără caracter, fără omenie, cărora le trebuiesc numaidecât onoruri cât de multe fără niciun merit și câștig cât de mare fără multă osteneală.

  Aceste fabrici alimentează oligarhia ce stăpânește exclusiv țara românească. An cu an, apar proaspeți pe arena publică, în poze teatrale, reformatorii și patrioții, placizii făuritori de sistem nouă, instigatorii exaltați, șoviniști, naționaliști, iredentiști, antisemiți, xenofagi, călărind pe întrecute fiecare pe calul său de bătaie, spre uimirea naivei trândave plebe, servanta oligarhiei. Familiile sărmane din plebea orășenească, lipsite de orice mijloace de producție, trăind din mică precupeție, or din slujbe sau slujbușoare, or din cârciumăritul de mahala, or din meserii mai puțin ușor de mărturisit – toate aspiră, grație școalelor naționale, să-și vadă copiii cât mai degrabă, în cel mai rău caz funcționari, în cel mai bun, măcar deputați, dacă nu chiar miniștri…

  Așa se recrutează oligarhia care stăpânește țara românească. Nu este o oligarhie măcar statornică, de tradiție istorică, de bravură, de obligațiuni morale, de nobilitate, or de merite; este o oligarhie mutabilă, accesibilă oricui prin nemereală. Îndrăzneală multă, lipsă de orice scrupuluri, renunțare la demnitate personală, la onoarea familiei, infamie chiar, dacă trebuie, și puțintel noroc – cariera strălucită e gata.

  Astfel dar, dintr-un fiu de țârcovnic iese un bărbat de stat care umple lumea cu personalitatea sa marcantă; dintr-un fiu de familie istorică iese un escroc, care moare victima viciului, când a scăpat de pușcărie, grație intervenției rudelor influente; dintr-un copil de cârciumăraș, un advocat ilustru, care, în câțiva ani, din sărac lipit, ajunge milionar; dintr-un fiu al unui ministru remarcabil, un mititel agitator, trepăduș electoral, la solda unui ambițios politic deja ajuns în culme, fost odinioară fecior în casă la răposatul ministru.

  Și oligarhia asta, semicultă sau, în cel mai bun caz, fals-cultă, pe cât de incapabilă de producție utilă ori de gândire, pe atât de lacomă la câștiguri și onoruri, își arogă puterea întreagă a statului cu o crudă și revoltătoare neobrăzare. Oligarhia legiferează, administrează, calcă astăzi legile pe cari le-a făcut ieri, preface mâine legile făcute azi, ca poimâine să le calce și pe acelea…

  Firește, se găsesc și oameni de inimă, de caracter și de ispravă; ei văd și deplâng, ca și noi, răul patriei; dar, pierduți în mulțimea celor răi, n-au puterea să răstoarne blestemata sistemă în care sunt ținuți captivi.

  Și lumea uimită asistă la prăpăstiosul faliment al oligarhiei de strânsură din România, la catastrofa care era inevitabilă.

  I.L. Caragiale, martie 1907.

  • Emi spune:

   Sub domnie regala?!? Nu se poate!!! In perioada de maxima modernizare a Romaniei?!?
   Se dovedeste o data in plus ca politica nu poate multumi fiecare individ in parte, de aceea exista partide, politici si majoritati.

   • Adam Mareș spune:

    Aparatul administrativ-politic a fost viciat încă din vremea fanarioților. Norocul României în perioada sa modernă a constat, de fapt, în existența câtorva elite politice, competente și vizionare. Puține, dar care reușiseră să pună țara pe drumul corect.

    • Adam Mareș spune:

     Caragiale a fost un mare scriitor. În ce privește politica, a fost în Partidul Radical, a scris în ziarele conservatorilor, ale liberalilor, apoi a intrat în Partidul Conservator-Democrat al lui Tache Ionescu. Pe scurt: un fel de traseist. :P

     • edi spune:

      Nenea Iancu forever ! :)

     • Noi îl socotim, ca și pe Eminescu, un conservator.

     • edi spune:

      Jane, mai bine nu l-ați socoti nicicum, tu și cu alde Călin, …mai bine v-ați pansa rănile alea de pă piept :) …grijă mare cu virușii ăștia …!
      …că mai bine-un vaccin, decât alt vadim…

      Iar Nenea Iancu, liber-schimbist cum îl știm, v-ar replicat sigur ceva gen : “C’eș’ copil, amice ? …mă iei drept moftangii dumitale ?”

     • Edi, începi să o iei razna. Zice lumea că se ceartă armenii între ei. N-ai fi vrut tu să treci prin ce-am trecut eu, apropo de cicatrici? Să te trezeșți că ai fost spion ceaușist când nu ai fost în vremea comunismului nici măcar până în Bulgaria? Și asta tocmai când erai în birou la Barosso, candidat de comisar european? Ce știi tu, Edi? Ba știi, să călătorești cu trenul. Asta e frumos…

  • Dacă ar mai fi fost și Coldea și procurorii, să te ții…