Frankfurter Allgemeine Zeitung despre literatura română

Cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung, în numărul său din 10 martie 2018, oferă spații ample literaturii române, referindu-se, mai pe larg, la doi scriitori români: Mircea Cărtărescu și Varujan Vosganian. Ceea ce ne aseamănă, pe mine și pe Cărtărescu, spune autorul Hubert Spiegel, este receptarea cărților noastre pe piața germană. Ceea ce ne deosebește este atitudinea față de… DNA.  Și, aș adăuga eu, atitudinea față de administrația Băsescu  :)

În fotografie, sunt împreună cu traducătorul Ernest Wichner.

vosganian wichner

123 Responses to “Frankfurter Allgemeine Zeitung despre literatura română”

 1. Marga Maggie Gigi spune:

  Vai de kooltoora unei tari in care intelektualii se raporteaza la Basexu :D
  Varujan, ma dezamagesti, parol

 2. Cris spune:

  La fel de bine se poate spune că vă deosebiți prin atitudinea față de Dragnea…

 3. Mihail spune:

  Domnule Vosganian, nu cred ca este necesar ca sa amestecați lucrurile. Amândoi sunteti doi scriitori valoroși, care vand cărți, care sunt citiți.
  Nu are ce cauta factorul politic aici si nici nu trebuie amintit de fiecare dată ca Domnia voastră are probleme cu DNA-ul, ori ca s-a împotrivit lui Baselu.
  În definitiv, este opțiunea dvs. de a merge in Parlament, de a avea opinii politice publice.
  Cărtărescu rămâne doar scriitor, nefiind angajat în mai multe locuri. Câștigă doar din carte.

 4. livia spune:

  Românii se revoltă de fiecare dată când, în spaţiul public, apar informaţii despre pensiile speciale ale anumitor categorii sociale. Aşa numitele pensii nesimţite sunt de ordinul zecilor de mii de lei, în condiţiile în care foarte mulţi pensionari trăiesc la limita subzistenţei.
  În direct la România TV, şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a făcut o afirmaţie incredibilă. Acestea nu pot fi interzise. “Nu putem interzice pensiile speciale. Chiar dacă sunt în conflict cu cei din Justiţie, aceştia trebuie să aibă parte de o pensie pe măsură atunci când îşi termină activitatea pentru că ei nu au voie să aibă alte activităţi. Trebuie făcute însă corecţii. Unele pensii sunt mult prea mari”, a spus Tăriceanu.

   • Enea Aureliu spune:

    Total de acord cu afirmația lui Tăriceanu , însă sunt necesare precizări prin lege , clare și transparente . Ținând cont că și în perioada activității retribuția unor categorii sociale este sensibil mai mare tocmai pentru a compensa restricțiile impuse de serviciile pe care le aduc statului . Prin urmare și pensia , pe criteriul contributivității va avea o valoare corespunzătoare . Apoi , pe lângă încadrarea salarială cu indicatori de ordin dublu și mai mari , sunt de luat in considerare și sporurile care prin cutume legislative depășesc frecvent salariul . Domnul Tăriceanu , ar face bine să nu uite că nu are informația suficientă pentru a aprecia și a se pronunța în chestiune . Afirmația mea nu este o acuză ci un fapt concret deoarece domnia sa , în calitatea de om politic nu a avut , prin natura funcțiilor deținute , acces și nici responsabilități în determinarea aspectelor privind retribuirea categoriilor de salariați la care se referă . Anomaliile referitoare la salariile unor funcționari de stat precum și la pensiile acestora este o problemă mult prea delicată pentru a putea fi la latitudinea unei persoane sau a unui grup de interese de moment . Se impune transparenta totală și dpdv al perspectivelor pe care le oferă funcțiile de stat (construcția carierei) . Singura problemă în care dl Tăriceanu are competență și trebuie să se implice este aceea de a insistă să se creeze cadrul necesar pentru a rezulta un pachet de legi corespunzătoare .

 5. mariusmioc spune:

  Finanțele anunță schimbări la declarațiile pe care trebuie să le depună cei cu activități economice independente (PFA). Una din schimbări: din 2019 declarația cu veniturile se poate depune doar electronic.
  E foarte frumoasă chestia asta cu depunerea electronică, dar ca și în cazul dragostei, care o fi ea frumoasă dar cînd e obligatorie se cheamă viol, ideea că nu se mai pot depune declarați pe hîrtie lovește în multe persoane.
  De pildă, sînt o mulțime de femei de serviciu la asociații de proprietari care lucrează ca PFA. Credeți că femeile astea de serviciu știu toate să folosească internetul ca să depună declarații în format electronic?
  În plus obținerea semnăturii electronice certificate costă niște bani. (nu mi-e încă clar dacă în fiecare an va trebui recertificată semnătura electronică ori obții certificat pe viață). Pentru cine are afaceri pe scară mare banii respectivi sînt nesemnificativi, dar pentru o femeie care face curățenie la cîteva scări de bloc costul e mare.
  Ar fi cazul ca depunerea declarațiilor în format electronic să fie o opțiune, nu o obligație. E problemă de principiu: Statul trebuie să se adapteze la nevoile cetățenilor, nu invers.

  • Emi spune:

   Trebuie recertificata anual semnatura electronica, de aceea nu depun nici eu declaratii.
   Nu am mai fost acasa din 2015, nu fac 2000 de km doar sa declar fiscului ca fac munca legala in alta parte.
   In Italia poti intra pe siteul INPS si poti depune orice declaratie online, primesti parola de autentificare jumatate prin sms pe telefon, jumatate prin posta la adresa declarata.
   Daca incerci sa rezolvi ceva, orice, la ghiseul INPS esti invitat sa iti faci cont online si sa iti rezolvi problema pe site.
   Doar pentru codul fiscal este nevoie sa te prezinti personal la ghiseul Agentia Entrate.
   La noi de ce nu te poti autentifica ca si persoana fizica cu o parola trimisa jumatate pe telefon, jumatate prin posta?!?
   Evident, asta nu ar fi semnatura electronica, dar mi-ar da si mie posibilitatea sa-mi fac declaratiile online, sa platesc ca si persoana fizica la sanatate si la pensie, si astfel ar ar avea de castigat si Statul Roman.
   Eu eram in Romania cand am intrat in contul meu INPS si mi-am facut online cererea de ajutor de somaj, altfel trebuia sa mai fac un drum in Italia pentru ca nu poti face imediat cerere pentru ajutorul de somaj. Ba am facut retroactiv si cerere pentru alocatie copil, se poate face retroactiv pe 5 ani. La cate cozi la ghisee trebuia sa stau in Romania pentru a face aceste doua documente?!? Online mi-a luat o dupa-amiaza de cautari si completari de formulare, si inca nu stapaneam bine italiana…. :)
   Daca era un site romanesc nu imi trebuia mai mult de o ora. Dar nu poti face nimic pe ghiseul.ro fara semnatura electronica, iar aceasta trebuie reautentificata anual, de parca nu am avea altceva de facut decat cozi la ghiseele DGFP.

   • mariusmioc spune:

    100 euro/an cost semnătură electronică certificată. Domnul Vosganian o să rîdă la suma asta, dar pentru o femeie de serviciu de la blocuri contează.
    Și care-i avantajul? Se anunță declarație unică pentru PFA, deci în loc de 200 și 600 va fi o sigură declarație. Trebuie să mergi o dată pe an la ghișeu să primești semnătură electronică ca să eviți deplasarea de o dată pe an ca să depui declarația unică. Dar mai scoți 100 euro.
    Și rămîne problema celor care sînt experte la dat cu mătura dar nu și la computere.

 6. livia spune:

  https://www.dcnews.ro/pensii-speciale-pentru-ale-ii-locali-proiectul-depus-in-parlament_583758.html

  In tara asta din punct de vedere al pensiilor, sunt doua categorii: speciali si prostimea.

 7. niko spune:

  Pe tine si pe Cartarescu va departajeaza numai gaina evazionista !

 8. Adam Mareș spune:

  După revoluția fiscală a PSD, salariul mediu a scăzut cu 5,5%.
  După un an de guvernare PSD, inflația crescut cu 4,7%.

  • Adam Mareș spune:

   :P :P :P
   Care figuri? Poate de stil, altfel nu a deviat nici un milimetru de la discursul partidului.

 9. Mihail spune:

  Jalnic congresul, jalnic alesul. Mi-e greaţa, scuzati.

 10. Adam Mareș spune:

  Gelu Diaconu, fost preşedinte ANAF, despre Dragnea, şeful României:
  „Mai, mizerabilule!

  Esti mizerabil pentru ca incerci sa pacalesti pe toata lumea! Pe noi cei care te-am cunoscut cel putin cativa ani buni, te asigur insa ca nu vei reusi.

  Chiar nu iti aduci aminte cat de interesat erai de situatia fiscala a Teldrum?
  Chiar ai uitat atat de repede cum ai preluat hotelul Turris, litigiul cu Blejnar si toate celelalte active ale gospodariei de partid din Teleorman?

  Chiar te faci ca nu mai stii, imbuibatule, despre partidele vanatoresti din padurile devenite de facto avere proprie?
  Dar de partidele pescaresti din arealul Belina devenit proprietatea ta si a acolitilor tai?
  Chiar poti prosti pe toata lumea ca Fortalezza nu iti trezeste nici o amintire?

  Nici macar despre bietul Comana?
  Bietule spagar, tu crezi ca, daca aduci cateva mii de mufati la banul public sa te aclame, vei prosti toata tara?

  Crezi ca daca faci congrese de tip ceausist poti inhiba actiunea civica? Nu uita ca i-ai organizat/finantat un congres de lansare pe Stadionul National si lui Victor. Si a pierdut “en fanfare” alegerile tocmai pentru ca romanii nu pot fi prostiti cu manifestari comunistoide.

  Te inteleg ca vrei sa scapi de puscarie…dar nu da foc la tara cu politicile tale economice tembele.

  Si, inca ceva… am inca proaspat in minte cum ii mai pupai tu mana pana la coate Codrutei…in anturajul vostru din restaurantul ministerului de interne…

  Mizerabilule!”

 11. Emi spune:

  Stati linistit, @VV, nu aveti nici aceiasi cititori, multimea cititorilor dumneavostra intersectata cu multimea cititorilor domnului Cartarescu da multimea criticilor literari si a profesorilor umanisti, restul cititorilor sunt din categorii morale diverse.
  Nu oricine pierde timpul citind obscenitati.
  Domnul Cartarescu o fi avand ceva de spus dar se adreseaza in special celor care apreciaza estetica uratului.
  Ziarul german face aprecieri politice pentru a sustine pe cei obedienti politicii germane, de fapt va fac un compliment declarandu-va indirect patriot.

  • emi spune:

   Ca sa vedeti cum se intersecteaza tot mai des stiinta cu spiritualitatea, cititi “Fizica imposibilului” de Michio Kaku, il puteti dowland free de pe ce site alegeti, sa nu mai spuna unii ca fac reclame cu dedicatie.

  • Mihail spune:

   Si totusi, cu sau fara obscenitati, Cărtărescu vinde de cateva ori mai mult, decât armeanul.
   Iar car despre numărul de volume scrise…

   • Emi spune:

    Candva mama a cumparat un tablou mic, de la un medic-pictor, cu o mie de lei. Cineva (nu spun cine) i-a reprosat ca s-a pacalit, ca la banii aia el lua un tablou cat peretele de mare…
    Unii prefera putin si valoros, altii vor cantitate…

 12. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  ei, domnule Vosganian, cum mai e aia cu: “poporul te alege sa-l conduci si nu sa-l urmezi?” :D :D :D

  Asa l-o fi ales poporul si pe Ponta probabil, si pe basescu, sau Crin Antonescu, sa ne conduca luind lumina de la statul paralel… si poate de-aia l-ati sfatuit si pe Iohan sa faca la fel :D :D :D

  A descris Ghita foarte exact cum se zoreau politicienii sau fie prezenti la evenimentele SRI, pai cum sa nu fie normal ca toti astia pe care poporul i-a ales sa-l conduca si nu sa-l umreze sa nu se teama azi sa deschida gura cind ei erau defapt niste pioni pe tabla de sah a statului paralel? :D :D :D :D

  Ca Dragnea de exemplu, ca el a dainuit pina azi, omu stia din 2012 toata treaba cu ordinele statului paralel executate de ponta si vine azi ca o floricica si zice ca el stia de 6 ani toata treaba asta cu subordonarea fata de statul paralel… Eu cred ca nici el si nici ceilaltic are stiau n-au zis nimic pina azi pentru ca probabil… ii stringeau ciorapii! :D :D :D

  E mai mult decit clar ca sunt multi cei care stiau cum stau lucrurile, oamenii care au avut coloana vertebrala si probitate morala s-au retras (Mona Pivniceru, chiar si Crin Antonescu), iar ceilalti nu s-au retras ci au tacut si au mers pe burta, n-au deranjat cu nimic ca sa nu pateasca nasoale, sperind ca intr-o zi vor fi ei cei care vor fi mai aproape de postul de sluga nr.1

  Eu toate astea le stiu demult, si nu degeaba am zis de nenumarate ori ca e nevoie de o lege a lustratiei si de o reforma din temelii a institutiilor statului. Spun cu toata responsabilitatea: TOTI POLITICIENII POSTDECEMBRISTI SUNT COMPROMISI PENTRU ETERNITATE!

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   @ VV

   nici macar acum in al 13-lea ceas niciun politician nu zice ca statul asta paralel trebuie sa dispara, chiar si acum toti vorbesc cu manta… cum ca dupa Helwigh s-ar fi reformat, ca nu mai e ce-a fost… ma pufneste risul! La fel si “analistii”, sau acoperitii din presa… Deci, ei nu vor sa deranjeze “siguranta nationala”, nu nu… Ei vor doar sa fie pace, sa fie iertati… Il mai vad si pe nemernicul asta de ponta, cit tupeu domle, cit tupeu! Daca treaba asta s-ar fi intimplat in SUA ar fi judecati pentru tradare mii de oameni, probabil ar fi fost arestati simultan ca atunci in Columbia cind au arestat mii de politicieni, politisti, procurori si judecatori pentru ca lucrau defapt pentru Escobar.

   Daca ma uit in legislatie, ceea ce vedem azi cred ca se incadreaza la definitie de monitor oficial in ce priveste notiunea de tradare!

   PS – exista si exceptii, ca la orice regula, dar mult prea putine, Plesoianu e una dintre ele, poate nu intimplator un politician ales pe bune chiar din popor, pe o pozitie oferita cadou la mila PSD, dar nu intimplator la ultimul “congres” psd s-a cam debarasat de vocile incomode, probabil in pregatirea viitorului armistitiu cu sistemul.

 13. Emi spune:

  Mai copii, de ce va tot certati, “state paralele” exista in orice democratie, la vedere este puterea majoritatii iar din umbra dicteaza minoritatile?!?
  Chiar si in SUA sunt scandaluri legate de alegeri “aranjate”.

  • Emi spune:

   Si in monarhii teoretic conduce regele, dar cardinalii sustinuti de Vatican au avut mereu armate proprii, iscoade proprii, si alte chestii bisericesti…

 14. Radu spune:

  D-le senator
  Observ ca #Niko care a avut o exprimare de o barbarie incredibila continua sa se manifeste pe blog desi ati promis ca ii opriti accesul.
  Nu intelig de asemenea de ce postacul #Mihail care este din aceeasi categorie subumana continua nestingherit. Ce credibilitate mai puteti avea daca nu va faceti ordine in propria “casa virtuala “.Asemenea cazuri trebuie deferite imediat justitiei. Toleranta fata de asemenea manifestari antisociala este si ea reprobabila.

  Va reamintesc reactia lui #Mihail la acea grozavie postata de #Niko

  Mihail spune:
  februarie 27, 2018 la 10:22 am
  Hai, ca aia doi de mai sus, uneori reusesc sa fie cu adevărat acizi, sa aibă si umor.
  Cum naiba sa faci pantofi din chielea armeanului ? Bun si daca reusesti asta, atunci din “cuculețul” lui ce faci ? Picior la veioza, sau semn de carte ?
  Zic si eu, ieri la Londra a fost frig (-1) si a nins cam toata ziua. Evident zapada s-a dus, dar am, asa, o stare de discomfort. Noroc ca in masina este cald.

  • niko spune:

   bai radule tu ori esti prost ori esti idiot!Sau sant valabile ambele ??Daca esti atat de redus incat nu stii de gluma ar fi bine sa te spanzuri ca faci umbra pamantului degeaba.

 15. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ all

  cine zicea ca justitia nu functioneaza?!? :D :D :D :D :D

  https://www.monitorulsv.ro/Local/2018-03-12/225-de-ani-de-inchisoare-pentru-escrocul-Ovidiu-Rusu-Va-executa-doar-30-de-ani

  Escroc prost, as zice… N-a stiut sa-si faca si el un carnet de partid si sa pupe un pic mina statului paralel! :D :D :D

 16. edi spune:

  “Ceea ce ne aseamănă, pe mine și pe Cărtărescu, spune autorul Hubert Spiegel, este receptarea cărților noastre pe piața germană. Ceea ce ne deosebește este atitudinea față de… DNA.”

  Varujane, sincer, ultima idee din citat apartine tot lui Hubert Spiegel sau… încerci cumva sã testezi dacã “tzine apa” aici pe blog ?

  :)

  PS : …si nu mai privi spre obiectiv cãnd pozezi alãturi de “cineva”, pentrucãdece [vorba lui Gigi], asa se devoaleazã cumplit premeditarea “regiei”, e cam ca la un fan care-l opreste vreo 5 secunde pe STAR ca sã le arate vecinilor de scarã cu cine s-a tras el în pozã…
  …câ, zic…

 17. Adam Mareș spune:

  @VV
  Când vă întoarceți din străinătățuri? Că mi s-a făcut dor de dvs. :-)

 18. emi spune:

  Toata lumea citeste Fizica imposibilului/Michio Kaku?!?
  :) :) :) :) :) :) :) :) :)
  Iata o metoda de mentinere a pacii, da-I omului sa citeasca ceva care il intereseaza…

 19. Mihail spune:

  @emi,

  Am inteles eu.comparatia cu tabloul mic, dar in cazul celor doi.scriitori, nu este chiar asa. Primul, nearmeanul, este mult mai fecund.

 20. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ all

  uite-i ma cum au incremenit toti deodata :D :D :D unii se fac ca ploua, altii ca ninge, dupa 3 zile incheiate de la explozie inca nu si-au gasit azimutul! Eu nu pot decit sa ma amuz, defapt daca m-as pune in situatia lor nici nu-mi imaginez (cu toate ca am imaginatia bogata) ce-ar mai putea ei inventa?!? Ce sa mai zici la asta? Cei care erau vajnicii aparatori ai “statului de drept” oricit de naivi sa fi fost s-au trezit! Cei care erau “datori” sa apere statul de drept inca nu si-au gasit iesirea din situatie, inca nu li s-a dat azimutul de sus, pentru ca nici cei de sus, si/sau cei care stiau si care inevitabil au fost complici inca n-au putut gasi vreo idee… Si nici nu vad ce s-ar mai putea gasi, este end of the line, end of story…

  Si revin cu intrebarea:

  @ VV

  cum e aia domnule Vosganian cu: “poporul te alege sa-l conduci si nu sa-l urmezi?” :D :D :D

  • emi spune:

   Auzi sefu’, zi-mi si mie despre ce e vorba, ca nu pricep nimic, si nici google nu-mi spune, daca nu stiu ce sa caut? Ce s-a intamplat in urma cu trei zile?

   • Ieseanul spune:

    Pai s-au intamplat mai multe. In primul rand, a aparut pe piata interviul luat de comunistoidul Cristoiu, cu sprijinul inculpatului Andronic, infractorului fugar Ghita. Toti ceilalti inculpati, impreuna cu slugile lor de la Antena 3, RTV, B1 si TVR-Cristache, asteptau cu sufletul la gura dezvaluiri de senzatie care s-o ingroape pe Kovesi. Numai ca singura astfel de “dezvaluire” este mentionarea unei fotografii care ar fi fost facuta Codrutei la Ghita acasa, intr-o perioada in care aceasta nici nu era in tara. Au aparut in schimb foarte multe informatii care, daca sunt reale, arata cat de putreda e clasa politica de la noi, cata mizerie umana zace (in special) in fruntea PSD-ului. In al doilea rand, am avut dezvaluirile lui Ponta despre Dragnea, care mie mi se par de o gravitate deosebita. Sunt tot mai multe semne ca PSD-ALDE vor sa ne indeparteze de UE si sa ne apropie, asa cum zice Ponta despre Dragnea, de Rusia.
    Dar, desigur, pe @Sorin nu-l intereseaza decat acele presupuse intalniri ale Codrutei cu infractori si cu securisti, adica argumente pentru revocarea imediata a sefei DNA. Nu l-am auzit nici pe el, nici pe altii, sa sustina ca Dragnea trebuie sa-si dea demisia din fruntea CD pentru ca se intalnea la petreceri cu sefi din SRI.

    • sorin gyorgyfalvi spune:

     @ Ieseanul

     deci asta e ordinul pe unitate? A fi impotriva preluarii de ordine pe tava de la inalta poarta pentru a ne executa proprii oameni inseamna sa fi impotriva UE? :D :D :D

     Ca sa lamuresc deplin si total: daca ASTA inseamna UE, anume o suprastructura de birocrati care dau ordine pentru incalcarea drepturilor suverane ale statelor mai slabe si pentru incalcarea drepturilor omului, atunci DA< SUNT IMPOTRIVA UE!

     Numai ca sunt convins ca nu e vorba de UE aici, ci e vorba de citiva birocrati care ar trebui AZI saltati si bagati la puscarie pe viata, si sunt convins ca va exista un mega scandal la nivel european pentru ce au facut acei comisari, iar in urma acelui scandal se vor schimba radical inclusiv parti din legislatie cu privire la modul in care se pot da directive europene.

     • Ieseanul spune:

      @ Sorin
      E de-a dreptul induiosatoare grija ta pentru bieti cetateni ca A. Nastase si D. Voiculescu, oameni onesti care au fost haituiti si condamnati pe nedrept de “statul paralel” la comanda celor de la UE ;)
      Nu-i asa ca era mai bine inainte de 2007, cand politicienii furau fara teama ca vor fi pedepsiti? Atunci erau respectate drepturile omului, securitatea tacea malc iar europenii nu se amestecau in treburile noastre interne, nu-i asa? Daca ai uitat cumva, marile tunuri atunci s-au dat, marile averi atunci s-au facut (prin hotie). Iar daca vreun procuror indraznea sa actioneze, pe cont propriu, impotriva mafiei, era ejectat imediat, daca nu chiar impins spre sinucidere. Iti amintesti cum toata conducerea PSD l-a insotit la Parchet pe Gabriel Bivolaru, in semn de solidaritate si pt. a pune presiune pe judecatori?
      Am vazut ca, dupa parerea ta, SRI-ul n-ar trebui sa se implice deloc in lupta anticoruptie, n-ar trebui sa existe protocoale, secrete sau nu, intre SRI si parchete. Dar cum iti imaginezi tu ca aia 150 de procurori DNA pot sa descopere toate faptele de coruptie, de care e plina tara asta, daca nu ar primi informatii, inclusiv de la SRI? Si oare marea coruptie nu e o amenintare grava la securitatea tarii? Bineinteles, implicarea SRI trebuie sa se supuna unor reguli clare, unor controale din partea celor in drept, iar abuzurile de orice fel sa fie pedepsite.
      Cat despre interventia UE, ea a fost si este normala in conditiile in care perceptia despre nivelul de coruptie la noi atinsese cote alarmante. Am vrut sa intram in UE, atunci trebuie sa respectam un set de valori comune, nu doar sa asteptam de acolo bani (pe care, de multe ori, ii dijmuiesc diferiti demnitari si functionari ai statului). Cum sa nu intervina Europa atunci cand politicienii se afiseaza cu averi uriase, iar justitia nu se ia de ei ori dosarele deschise pe numele lor treneaza ani de zile?

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      @ Ieseanul

      referitor la viziunea ta despre democratie prefer sa nu comentez, n-am ce sa mai zic.

      Dar referitor la modul cum faci calculele muncii procurorilor DNA fac o precizare: DNA-ul, dupa cum ii spune si numele este Directia Nationala Anticoruptie, si conform legii a fost o institutie gindita pentru MAREA coruptie, adica exact aia de care nu s-au ocupat niciodata. Pentru celelalte tipuri de fapte exista parchete pe linga judecatorii, exista 2 alte directii pentru alte tipuri de fapte specifice, samd. Daca in tara asta, DNA-ul cu o medie de 4-5 procurori pe judet, si aprox. inca 15-20 de aghiotanti politisti judiciari, etc, s-ar fi ocupat exact de ceea ce aveau in fisa postului iti garantez ca pe fiecare judet s-ar fi putut face anual 5-10 dosare de coruptie per judet, x 40 de judete ar fi fost 200-400 de dosare pe an, iar in cei peste 13 ani de cind exista te asigur ca s-ar fi rezolvat coruptia in mare parte in tara asta.

      Dar cind DNA-ul isi face ca scop politia politica, interogarea alegatorilor pusi sa jure cu Biblia pe capota masinii, sau aducerea unei babe de 76 de ani de la Radauti tocmai la DNA Bucuresti pentru ca ar fi dat mita “oua negre” unei doctorite… normal ca nu mai apuca sa se ocupe si de coruptie.

    • sorin gyorgyfalvi spune:

     @ Ieseanul

     da, n-ai citi ca as fi scris eu de Dragnea ceva de rau pentru ca citesti doar ce-ti convine! Ia citeste chiar mai sus in acest articol cu atentie:
     http://vosganian.ro/?p=8406&cpage=1#comment-331803

     PS – spre deosebire de multi eu nu ma dezic de zicerile mele mai vechi, pentru ca le gindesc inainte de a le zice, nu le preiau pe tava de la nimeni. Daca ai fi ccitit doar ce am scris despre Dragnea in ultimul an cel putin ai putea zice ca sunt securist! :D

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    In urma cu 3 zile, 4 deja, statul paralel a fost demascat in toata splendoarea lui: in urma cu 6 ani, in 2012, pe vremea cind chipurile se formasera doua tabere, cea a lui basescu, si cea care “lupta” pentru dreptate pina la capat s-a aflat ca defapt cam toti politicienii de frunte care conduceau acele doua tabere erau defapt in aceiasi tabara, cea a statului de drept cum o numeau ei, sau a statului paralel cum o numim noi. Toti politicienii care erau la virful acelor doua forte politice erau uniti prin faptul ca ei erau slugile celor de la SRI de unde se dadea ora exacta, unde se spunea ce trebuie facut, iar ei se conformau intocmai si la timp. Iar ieri s-a aflat ceva absolut abominabil, anume faptul ca stapinii acelui sistem erau defapt cei de la Comisia Europeana care dadeau ordine statului de drept prin intermediul Presedintelui tarii, si cu ajutorul unor domumente secretizate in care se zicea inclusiv cine trebuie executat si trebuie sa intre la puscarie!

    Si repet, toti politicienii care erau la virful acelor doua grupari stiau exact cui se supun si ale cui ordine le executa, intre ei foarte probabil si Varujan Vosganian care la vremea aia ne zicea ca el nu da din cassa si ca nu e in caracterul lui sa spuna ce se discuta in interior… Da, da!

    La asta daca adaugam si sintagma preferata de Varujan Vosganian care zice ca “poporul te alege sa-l cunduci si nu sa-l urmezi!” putem sa ne formam o idee mult mai clara despre viziunea lui Varujan Vosganian referitoare la democratie! Dar nu despre el e vorba in ecuatia asta, va spune probabil ca s-a opus din interior, cum vor spune multi, insa asa de tare s-au opus cu totii ca toate ordinele statului de drept au fost duse la indeplinire intocmai si la timp!

    Ai mult de citit daca ti-a scapat subiectul, in ultimele 4 zile au fost detonate o groaza de informatii “secrete”, iar in zilele care urmeaza foarte probabil vor fi desecretizate si protocoalele dintre SRI si DNA, sau alte institutii chiar si guvern, cu ajutorul carora se facea politia politica impotriva celor incomozi pentru statul de drept.

    Poti incepe prin a urmari primele 2 episoade din dezvaluirile lui Ghita, care a aratat poza care dovedeste ca kovesi petrecea la el acasa!

    Apoi poti continua sa vezi cum povesteste Dragnea cum s-a facut numirea lui kovesi la dna:
    https://www.youtube.com/watch?v=GmT23Jb8Lnc

    Nu pot da mai mult de un link, dar poti sa cauti cum si Crin Antonescu a confirmat tot ce zice Dragnea.

    Apoi poti cauta pe google: lista neagră de la comisia europeana

    si poti continua sa citesti linkurile care in mod cert le vei vedea pe paginile ce le vei deschide, pentru ca practic s-a deschis cutia pandorei…

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    O remarca importanta:

    cind in trecut ii auzeai pe unii cu statul de drept in sus, statul de drept in jos, defapt se refereau toti la SRI! Asta era codul prin care se recunosteau ei intre ei! Cine e cu statul dee drept, cine nu e cu statul de drept! Se pregatea punerea lui Oprea in fruntea statului de drept, omul cu “siguranta nationala”, ma rog, pe vremuri i s-ar fi zis doar “SIGURANTA”. Se stie cine erau cei de la siguranta: legionarii!

    • sorin gyorgyfalvi spune:

     Ne-o spuneau in fata, si aproape nimeni nu se prindea: facem cutare lege pentur intarirea statului de drept era echivalent cu “pentru intarirea SRI”, sau cutare chestiune e necesara pentru statul de drept insemna ca asa a venit ordinul de la SRI!

     • emi spune:

      Adica faceau teatru… In general politicienii trebuie sa fie buni diplomati si buni actori, altfel nu-I crede nimeni.
      Amestecul coanei Europa in ograda noastra era de subanteles, nu se poate face o uniune de state daca nu trag toti in aceeasi directie, se rastoarna caruta. Totusi sa incalci drepturile omului fara nicio jena, sa distrugi vieti din pix, nu prea rimeaza cu pretentiile UE. Ar fi bine sa fie excesul de zel al unor comisari, dar ma tem ca vor plati acarii Paun…

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      Ma indoiesc serios ca doamna Europa ar fi procedat la fel si in cazul altor tari decit Romania si Bulgaria. Nici macar cu Ungaria nu cred ca le-ar fi mers…

    • elenick spune:

     @sorin,

     In principiu tu expui bine lucrurile, ai dreptate in ceea ce sustii… Singura ta problema e ca semeni cu acel fotbalist care alearga tot meciul, se agita, se cearta cu arbitrul, paseaza decisiv, inscrie goluri, aude galagie in tribune etc… totul pana spre sfarsitul meciului cand i se striga de la galerie: ” baaaaa, vezi ca bati la poarta ailalta, nebunule!” :) :) :)

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   @ all

   e foarte bine ca Ghita transformat din securist in victima a inceput sa spuna cum stateau lucrurile. Ne putem si noi face cum functiona “statul de drept”.

   Dar… de departe cel mai tare lucru aflat din aceste dezvaluiri este faptul ca Sebastian Ghita, desfasura cu ajutorul SRI tot felul de activitati economice prin care si Ghita si SRI se umpleau de bani din bugetul statului, iar cind lucrurile ajung la apogeu si Ghita devine deputat unde credeti ca ajunge el: in comisia pentru controlul SRI din Parlament! Deci, au facut in asa fel incit din acea comisie faceau parte exclusiv securisti!

   Toate astea in timp ce noi prostimea, adica aia despre care Varujan Vosganian ziceaa ca odata ce ne-am ales politicienii stiu ei cum sa ne conduca, speram la modificarea aberatiilor legislative care au permis ajungerea in aceasta situatie.

 21. emi spune:

  Daca nu poarta insigne nu-I mai traduce nimeni…

  • elenick spune:

   Emisor,

   baga si tu un wiki mic pt a-ti reaminti cine sunt Ana Blandiana, gabriela Adamesteanu, Nora Iuga sau Cartarescu in literatura romana. Ca de lecturi… esti in urma probabil… :)

   • emi spune:

    Evident, sunt autorii tai preferati, nu si ai mei.

   • emi spune:

    Vibratoare pe Argeș
    Ana Blandiana

    Ca niște sentimente zguduitoare
    Vibratoarele intră-n beton,
    Împodobind cu emoția vibrațiilor
    Trupul lui mare și monoton,
    Făcându-l mai dens și mai tare
    Precum pe oameni sentimentele zguduitoare.
    Să nu îmbătrâniți fiți atenți să nu îmbătrâniți,
    Să nu îmbătrâniți prietenii mei, stați de pază
    Ca să nu îmbătrânească
    Betonul pe Argeș vibrează.
    Vibrați pentru fiecare știre nouă în ziare,
    Pentru fiecare metru cub produs de ciment,
    Fiecărui strigăt, roșu în toamnă, al pomilor
    Răspundeți-i c-un sentiment.
    Vibrați pentru munți, pentru frumusețea femeilor,
    Pentru șantierele din Onești și de la Galați,
    Pentru Cosmos și pentru tunelul de aducțiune
    Vibrați, băieți, vibrați!
    Văzduhul vibrează de vânt
    Munții de vocile noastre,
    Rădăcini vibrează-n pământ,
    Păstrăvi în râuri albastre,
    Unde mereu vibratorii
    Pornesc din baraj înspre zare
    Ca-n aer arcușul viorii
    Pulsează-n beton vibratoare.
    Băieți, învățați freamătul acesta uriaș
    De tinerețe generator –
    Pe Argeș betonul vibrează și Argeșul însuși
    E pentru viața noastră un vibrator!

    Gazeta literara, 1964

    Vezi tu @elenick, eu o cunosc pe Ana Blandiana si din ziarele si revistele socialiste, nu doar din ce se scrie pe wiki astazi despre ea, apropos, tot ce scrie pe wiki e “coafat” atent de baietii cu ochi albastri.
    Poezia asta, si mai sunt si multe altele la fel, in cate limbi o fi tradusa?!? :) Intotdeauna am simtit falsitatea in vocea ei, sugrumata de ura, nu stiam de unde vine ura ei, pentru ca o stiam “cantareata” de PCR, acum am cautat pe desteptul google si am aflat, tatal ei a fost legionara si a stat in puscaria comunista ani buni… LEGIONAR nu anticommunist!

   • emi spune:

    O fi o coincidenta ca TOTI patru detin premiul Friedrich-Gundolf, “o recompense care se acorda celor care contribuie la raspandirea culturii germane in lume”?!?
    Nora Iuga fiind specializata in germanistica a meritat premiul pentru ca a facut traduceri, dar ceilalti trei?!?

 22. livia spune:

  Ideile generalului chinez Sun Tzu, părinte al ştiinţei militare (sec. IV î. Hr.), regăsite în ,, politica Bruxelului ”, pentru Romania.

  Arta supremă a războiului este înfrângerea inamicului, prin înşelătorie, fără luptă, astfel:

  1. Discreditaţi tot ceea ce merge bine în ţara inamicului;

  2. Implicaţi reprezentanţii claselor conducătoare ai ţării inamice în afaceri dubioase. Distrugeţi-le reputaţia şi, la momentul potrivit, supuneţi-i dispreţului propriilor concetăţeni;

  3. Utilizaţi creaturile cele mai ticăloase şi mai abjecte;

  4. Răspândiţi discordia şi conflictele între cetăţenii ţărilor ostile. Întărâtaţi-i pe tineri contra bătrânilor;

  5. Ridiculizaţi tradiţiile adversarilor. Discreditaţi-le luminătorii de conştiinţă;

  6. Induceţi în eroare inamicul, spre a-l conduce la temporizare şi neglijenţă, apoi avansaţi cu repeziciune;

  7. Perturbaţi, prin orice mijloace, intendenţa, aprovizionarea şi funcţionarea armatei inamicului;

  8. Slăbiţi voinţa luptătorilor inamici prin cântece şi melodii senzuale;

  9. Daţi inamicului fete şi băieţi tineri pentru a-i lua minţile, dar şi jad şi mătase pentru a-i zgândări ambiţiile;

  10. Fiţi generoşi în promisiuni şi recompense pentru informaţii;

  11. Infiltraţi-vă peste tot spionii. Bazaţi-vă pe trădătorii care se găsesc în rândurile inamice;

  12. Făceţi-l pe adversar să creadă că mai există o posibilitate de a se salva. Apoi, LOVIŢI !

  Scopul vostru trebuie să fie preluarea intactă a tot ceea ce se află pe pământ. În acest fel trupele vă vor rămâne odihnite, iar victoria va fi totală.

 23. Mihail spune:

  @ieseanul,

  “presupuse intalniri” zici tu ?
  Așadar, au fost câte două pe saptamana. Ba la Ghiță, ba pe la K-uri.
  Oare despre ce discutau ei acolo, ce treaba avea Procurorul General, dar omul de la CIA ?
  Tie ti se pare firesc ca sa bagi oameni la pușcărie cu dosare false ? Fie ei si vinovati, dar nu dovediți..
  Ieșene asta este democratia ta ?

 24. Mihail spune:

  @emi,

  Eu inteleg dragostea ta nestapanita fata de armean, totusi realitatea scriitoricească raportandu-l la Cărtărescu, este diferita.
  Atentie, nu-i neg valoarea domnului Vosganian, doar ca celalalt produce mult mai mult. Este mult mai creativ.
  Un volum cu povestioare zici ?

  • Ieseanul spune:

   Rușii ne așteaptă cu brațele deschise. După preafericit, coaliția l-a trimis și pe Adrian Năstase să exploreze terenul la Moscova. Urmează, probabil, o campanie de promovare la televiziunile aservite a beneficiilor unor relații bune cu frații ortodocși păstoriți de țarul Puțin.

 25. Adam Mareș spune:

  “In loc sa rezolvam problemele stringente ale tarii, noi stam sa arestam persoanele care au furat!’” – declara manios de la tribuna parlamentului un deputat PSD
  :P :P :P

 26. Mihail spune:

  @ emi,

  Esti rea !
  Alea nu sung argumente serioase ca sa-l aperi pe armean.
  Este doar rahat. Astea sunt argumente ?
  Uite convinge-ma tu ca sa citesc ceva scris de armean. Dar, te rog, nu nuvele.
  Multumesc.

  • emi spune:

   Asta e obsesia/invidia ta, eu vorbeam despre scriitori, sunt mai multi cei care ar trebui promovati pe meritocratie. @VV este cunoscut pentru ca este si om politic, spre deosebire de altii.

 27. emi spune:

  Apropo, cand judeci/critici/vorbesti de rau pe altii, subrezesti dintii la nivel de energie si apar cariile… :)

  • Mihail spune:

   Ha-ha-ha.
   Ma gandesc ca poate ai dreptate, asta cu cariile.
   Bun, teoria ta este valabilă și pentru implanturi ? Or sa sara surubelele ?

 28. Mihail spune:

  Si…eu nu l-am vorbit de rau pe armean. Doar ca consider că celălalt este cu mult mai “productiv”.Are niște rafturi de volume in plus.
  Eu astept ca sa ma convingi ca sa ma apuc de citit literatura “armeneasca”. “Curaj găină, mâine te tai “

  • Emi spune:

   Tu citesti doar carti de specialitate, in cartile lui @VV nu se vorbeste despre ingrijitul plantelor sau despre instalatii de irigat, nu te pot convinge…

 29. elenick spune:

  @sorin,

  Iata dovada ca alegerile au fost castigate de PSD pe baza unor minciuni si promisiuni ce provin din STUDII FOAAAARTE AVANSATE despre obiceiurile si preferintele alegatorilor, precum cele efectuate de Cambridge Analytica/Facebook – vezi scandalul mondial actual.

  Asadar oamenii astia, consultantii israelieni au STIUT exact ce sa-ti ”livreze” (tie si altora) cand s-au luat – din vorbe!- de ”statul paralel”, justitia ”nedreapta”, Coldea, Codruta, bau-bau, etc, etc.

  https://www.stiripesurse.ro/psd-e-implicat-in-scandalul-anului-a-cerut-consultan-i-de-la-cambridge-analytica-dar-partidul-a-fo_1255885.html

 30. Mihail spune:

  @mei,

  Nu-i adevarat, citesc si câte altceva.
  Spune-mi o solutie de a cumpara literatura română, pentru cei aflați departe de casă.
  Am incercat la o librărie de lângă Wembley, dar titlurile românești de aici, nu sunt interesante.
  Apropo, nici aici nu este Vosganian. Ia ghicește, Tu, Dacă Cărtărescu este la raft ?

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   @ Mihail

   iti dai seama ce tare e cultura romana contemporana daca cititorii au de ales dintre preferata lui basescu, levantul lui cartarescu si problemele armenilor descrise de Vosganian?

  • Emi spune:

   Eu nu umblu cu carti in geamantan, pentru mine iau variantele online, cadourile le comand direct la editura.

 31. Adam Mareș spune:

  http://cursdeguvernare.ro/o-treime-din-fondurile-europene-pierdute-toata-europa-ii-apartin-romaniei-un-esec-de-164-miliarde-de-euro.html
  Cam asta e situația, dar noi o ținem cu cai verzi pe pereți, cu statul paralel și alte fantasmagorii.

  • elenick spune:

   Sa-ti povestesc una amuzanta: ma suna saptamanile trecute un amic din localitatea unde am o casa de vacanta… ca ce fac, ca stie ca am gandire progresista si alte vorbe mieroase…. daca nu vreau sa semnez pentru deschiderea unei filiale Alde in localitate, ce are ca obiectiv principal sustinerea lui Tari la Presedintie :)

   M-am fofilat eu cat am putut… in fine, omul era serios si avea sarcina de la ”Sefu”, cu functie de conducere (si obiectiv ”fierbinte”) la Alde pe judet. Am promis ca semnez (ce sa fac, omul ma mai ajuta pe plan local), cam ”indoit” de candidatura lui Tari – frate de cruce cu Daddy, dar din simpatie pt maestru si blog… ma mai gandesc! :) :) :)

 32. Mihail spune:

  @Sorine,

  Asta cam asa este.

 33. Mihail spune:

  @ Adam Marea,

  Chiar dacă esti doamna, te cheamă Adam si nu Mioara. Deci, în cazul tau, nu se pune problema reactivarii. Si Nici, macar, consiliere cu grecii lungi , nu esti.
  Las-o pe ani in pace, fiecare cu mrnopauza ei. Zău că nu-i frumos.

 34. Adam Mareș spune:

  De-ale lui Moș Teacă
  Prezent în deschiderea Târgului de Carte de la Leipzig (Ministrul Culturii nu s-a dus, ori nu s-o fi văzut de după tejghele), Meleșcanu a spus, în discursul său triumfalist, că România e „una dintre cele mai puțin corupte țări din lume.” S-o fi crezut la deschiderea vreunui festival de umor.
  Apropo de Moș Teacă: „În ziua de 18 decembrie 1989, a doua zi după măcelul de la Timișoara, presa internațională fremăta, avea interdicție să intre pe teritoriul României, drept pentru care căuta să abordeze orice oficial al regimului de la București aflat în afara granițelor. Meleșcanu se afla la Viena. Un mușuroi întreg de jurnaliști l-a înconjurat, domnia sa se afla la o sucursală ONU din capitala austriacă, și l-au întrebat, s-a transmis chiar la unele televiziuni în direct, ce se întâmplă la Timișoara. Cu aceeași jovialitate pe care o cunoașteți, domnul Meleșcanu a anunțat că e pace și liniște în România, că nu se întâmplă absolut nimic alarmant și că poporul român este mobilizat pentru îndeplinirea sarcinilor trasate de Congresul al XIV-lea al Partidului Comunist Român.”- Doru Braia

 35. Adam Mareș spune:

  O poveste tare frumoasă:

  Cum să rezişti 50 de ani fericit şi fidel în căsnicie într-o lume plină de promiscuitate. Uimitoarea poveste de dragoste dintre Paul Newman şi Joanne Woodward
  ”De ce să ies în oraş la un hamburger, când am friptură acasă?” Acest răspuns suculent de înţelept l-a dat legendarul actor Paul Newman când a fost întrebat cum de i-a fost fidel timp de 50 de ani soţiei sale, când ar fi putut avea orice femeie! Doar că Paul Newman nu a avut orice femeie, el a avut-o pe Joanne Woodward, una dintre cele mai frumoase şi talentate actriţe din toate timpurile!
  Chestionată la rândul ei cu privire la secretul căsniciei lor atât de fericite şi de longevive, în condiţiile în care Hollywood-ul este faimos şi pentru industria divorţurilor răsunătoare şi promiscuitatea amoroasă, Joanne a făcut următoarea dezvăluire. ”Odată cu trecerea timpului, sex-appeal-ul se stinge încet-încet, iar frumuseţea se ofileşte… Dar imaginaţi-vă numai cum e să fii măritată cu un bărbat care te face să râzi în fiecare zi! Acesta e un adevărat festin, aceasta e o sărbătoare fără sfârşit!”, afirma Joanne Woodward într-un interviu despre Paul Newman.

  Considerat a fi unul dintre cei mai mari actori şi unul dintre cei mai frumoşi bărbaţi din toate timpurile, alături de alte super-staruri iconice precum James Dean sau Marlon Brando, carismaticul Paul Newman a povestit cum s-a îndrăgostit de Joanne Woodward.
  Într-o după-amiază toridă de august din Manhattan-ul anului 1953, Paul Newman, pe atunci în vârstă de 25 de ani, a hotărât să scape pentru un sfert de ceas de zăpuşeala insuportabilă şi a intrat în biroul dotat cu aer condiţionat al agentului său de casting. Ceea ce au văzut ochii lui mai albaştri decât cerul senin al New York-ului din acea zi memorabilă avea să-i schimbe definitiv viaţa! Nici nu bănuia că avea să-şi întâlnească iubirea vieţii lui, sufletul-pereche, alături de care va petrece jumătate de veac în armonie şi fericire. În acelaşi birou micuţ al agentului de casting, în acelaşi timp, se adăpostise de caniculă, splendida Joanne Woodward, o tânără actriţă foarte talentată. În acea clipă ce părea suspendată, Newman s-a îndrăgostit nebuneşte de ea.
  Însă la început, Joanne nu i-a împărtăşit sentimentele. Ba dimpotrivă, era convinsă că Paul nu e deloc genul ei.
  Totuşi, nu peste mult timp, soarta i-a adus din nou în acelaşi loc şi timp, şi anume pe Broadway unde au jucat împreună în drama romantică ”Picnic”. Această primă colaborare artistică a lor a fost scânteia care a declanşat o chimie irezistibilă şi ireversibilă între ei. Din păcate pentru împlinirea iubirii lor, exista o ”mică” problemă, şi anume faptul că Paul Newman era deja însurat şi avea şi un copil.
  În anii ce au urmat, Woodward şi-a călcat pe inimă şi a stat departe de Newman pentru a evita să devină o ”spărgătoare de căsnicie”, iar în tot acest timp Paul s-a achitat ireproşabil de responsabilităţile sale de familist şi şi-a reprimat cât a putut sentimentele năvalnice pentru Joanne.
  Totuşi, inevitabilul avea să se producă în 1957 în timpul filmărilor la ”The Long, Hot Summer”, când chimia dintre ei doi s-a reactivat cu o intenstitate de nestăvilit. Când filmul a fost lansat cu mult succes, toată America a văzut ceea ce era de netăgăduit, şi anume devastatoarea tensiune sexuală a acestui extrem de atrăgător cuplu de actori foarte talentaţi şi foarte îndrăgostiţi unul de celălalt. Acest ”amănunt” nu i-a scăpat nici lui Jackie Witte, soţia lui Newman. A doua zi actele de divorţ erau semnate de comun acord. Paul Newman era un bărbat liber. Liber să-şi poată împlini iubirea împreună cu femeia care se va dovedi a fi adevăratul său suflet-pereche.
  Pe 29 ianuarie, 1958, la aproape 5 ani de la prima lor întâlnire, Joanne Woodward şi Paul Newman s-au căsătorit în Las Vegas şi apoi au pornit în luna de miere prin Europa. Presa vremii a mediatizat escapada lor romantică, transformându-i peste noapte în cuplul favorit al Americii. Două stele începeau să strălucească şi să fascineze generaţii de cinefili pentru următoarea jumătate de secol.
  Dincolo de colosalul lor talent actoricesc, povestea vieţii lor fericite încă vrăjeşte milioane de oameni de pretutindeni. Toţi cei care i-au cunoscut îşi amintesc de momentele de tandreţe, pasiune şi veselie între cei doi, care nu se sfiau să-şi arate iubirea în public. Se îmbrăţişau, se sărutau, se jucau şi râdeau tot timpul, de parcă erau nişte adolecenţi care se reîndrăgosteau unul de celălalt în fiecare zi.
  Acestă perpetuă fericire în doi este evocată, printre alţii, de un angajat al unui muzeu din Arizona, pe care cuplul l-a vizitat după mulţi ani de la căsătorie, când cele trei fete ale lor erau deja la casele lor.
  ”Odată, mă plimbam printre clădirile muzeului şi am zărit un cuplu mai vârstnic pe o bancă. Bărbatul stătea întins cu capul în poala femeii care-i mângăia, drăgăstoasă şi zâmbitoare, părul. Amândoi erau atât de îndrăgostiţi unul de celălalt încât sentimentul de iubire izvorât din gesturile lor părea să fie palpabil. Şi atunci mi-am zis în sinea mea, ‘Wow, ce cuplu frumos şi fericit! Nu-i aşa că e reconfortant să vezi doi oameni în vârstă care ţin atât de mult unul la celălalt? Pur şi simplu radiază de fericire! Aceasta este o privelişte absolut minunată!’ Apoi mi-am continuat drumul trecând prin faţa băncii pe care stăteau cei doi! Când m-am uitat cu atenţie înspre ei, aproape că nu mi-a venit să-mi cred ochilor… Cei doi bătrănei simpatici şi atât de îndrăgostiţi erau nimeni alţii decât Paul Newman şi Joanne Woodward!”, a povestit angajatul muzeului din Arizona.

  Cunoscut pentru capodopere cinematografice precum ”Luke, mână rece”, ”Butch Cassidy şi Sundance Kid”, ”Cacealmaua”, ”Cineva acolo sus mă iubeşte”, ”Pisica pe acoperişul fierbinte”, ”Dulcea pasăre a tinereţii”, ”The Hustler”, ”Drumul spre pierzanie” sau ”Culoarea banilor” care i-a adus şi premiul Oscar, Paul Newman a fost renumit şi pentru umorul său devastator! Aşa cum Joanne mărturiseşte că nu a existat zi în cei 50 de ani în care Paul să nu o facă să râdă cu poftă, la fel şi colegii de platou îşi amintesc de glumele copioase şi de farsele grandioase puse în scenă, între două duble, de marele actor! Pe cele din urmă bunul său prieten, Robert Redford, le-a simţit pe propria piele, în timpul filmărilor la ”Butch Cassidy şi Sundance Kid”!
  Paul Newman a părăsit această lume pe 26 septembrie 2008, în timp ce se afla în braţele soţiei sale! Potrivit lui Joanne Woodward – Oscar pentru ”Cele trei feţe ale Evei” – ultimele cuvinte ale lui Paul Newman au fost acestea: ”A fost un privilegiu să fiu aici!”

 36. elenick spune:

  @all,

  Extraordinar articol! daca voi semna vreodata pentru infiintarea unui ”cuib” politic (Alde sau alte le) in vreo localitate din tara asta, cateva sensuri/mesaje din acest articol vor intra in programul de guvernare, jur!

  https://www.g4media.ro/angajatii-fictivi-ai-domnului-dragnea.html

  • Intr-adevăr, fapte de mare corupție.

   • edi spune:

    Da, Varujane, au patentat metoda “cãpsunarului politic” trimis la EU sã producã bani pentru partid (hai sã convenim sã denumim “partid” organizatia respectivã ! :) ) si, ulterior, au extins relatia de recurentzã la un guvern “virtual” precum realitatea aceea creeatã pe computer, despre care stim cu totii cã nu e REALÄ, ci e rezultatul gãndirii UNUI softist.
    Deci, si la acest guvern (DEGEABA, cumva) avem de a face cu UN “softist”, …ceduamneiartãmã, nu te-ai prins ?

    Dar e pe bani multi dusi pe apa-sâmbetei, aici e necazul… (“…dacã mã-ntelegi pe undeva”, cum spunea Nea Nicu Vãcãroiu :) )