Iată discursul din 10 aprilie 2006, dedicat Unirii României cu Republica Moldova, în vremea când despre unire se vorbea mult mai puțin, dar mai sincer, decât astăzi.

Acest discurs a constituit unul dintre „capetele de acuzare” împotriva mea, în momentul nominalizării pentru postul de comisar european, însuși președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, solicitându-mi explicații în legătură cu sintagma „unionist incurabil”. Ceea ce eu am și rămas.

”Cuvântul meu de astăzi este un apel, aproape patetic, pe care îl fac la evocarea idealului reîntregirii.vosganian 2006

Duminică, pe stil vechi, am sărbătorit, împreună cu oameni de cultură din Basarabia, alipirea Basarabiei la patria-mamă. În acest context, aş dori să vă transmit câteva din gândurile mele şi nu numai dumneavoastră, dar şi autorităţilor României.

La 1 ianuarie 2007, momentul în care vom intra în Uniunea Europeană, căci, de integrat, probabil că ne vom integra, cu adevărat, câţiva ani mai târziu, vom introduce sistemul de vize cu Republica Moldova. Prutul va fi frontiera Uniunii Europene. S-ar putea ca, în acest fel, Prutul să devină o frontieră mai greu de trecut decât era pe vremea când Republica Moldova aparţinea Imperiului Sovietic.

În 1991, am avut o şansă unică de a ne uni cu Basarabia, dar, fiindcă autorităţile acelor vremuri atât de la Bucureşti, cât şi de la Chişinău, în loc să privească înainte spre destinul românesc, au privit înapoi peste umăr la ce spunea Moscova, acest moment fundamental în existenţa poporului român a eşuat.

În acest moment, nu putem forţa reîntregirea. Există tratate internaţionale, există un stat Republica Moldova independent, căruia îi respectăm existenţa, Constituţia şi suveranitatea. În acelaşi timp, nu putem accepta, în timp ce alte ţări – Vietnamul s-a unit, Germania s-a unificat, mai devreme sau mai târziu şi cele două Coree vor fi una singură – ca noi, poporul român, să rămânem ultimii cu ruşinea de a fi despărţiţi de o graniţă artificială.

De aceea, în aceste condiţii trebuie să reafirmăm, cel puţin, reîntregirea spirituală.

Aş vrea să vă dau câteva cifre dramatice despre ceea ce se întâmplă astăzi în Republica Moldova.

În timp ce Ambasada României, la Chişinău, numără, cu portar cu tot, 14 funcţionari, Ambasada Federaţiei Ruse are peste 1.000 de funcţionari.

În timp de Televiziunea şi Radioul din România au numai doi corespondenţi în Republica Moldova, organele de presă ruseşti au aproape 800.

Peste 80% din economia Republicii Moldova este controlată de centre de influenţă care au surse în afara graniţei, şi anume în spaţiul economic rusesc.

În Republica Moldova, aproape, nu există presă românească. Oficiul pentru românii de pretutindeni al Ministerului de Externe, practic, nu sprijină publicaţiile româneşti din Republica Moldova. Relaţiile economice sunt extrem de precare. Ambasada noastră, din păcate, nu este pregătită pentru a deservi traficul de frontieră de după 1 ianuarie 2007. În ultimii ani, acordarea de cetăţenie şi permisiunea de repatriere au fost extrem de îngrădite din Republica Moldova către România.

Eu sunt un unionist incurabil. Socotesc că idealul reîntregirii trebuie să rămână pentru clasa politică românească o aspiraţie fundamentală.

Mai mult decât atât, noi trebuie să convingem opinia publică românească de faptul că destinul românesc nu va putea să reintre pe făgaşul său decât în momentul în care ţinuturi româneşti de pe cele două maluri ale Prutului se vor reunifica.

Am construit nişte poduri de flori, dar ele s-au dovedit numai nişte sărbători populare, fără rezonanţă în viitor.

Asumarea noastră în această privinţă trebuie să fie clară.

Basarabia trebuie să fie pentru noi ca un altar pentru că de la altar, chiar şi că te îndepărtezi, te îndepărtezi cu faţa, nu te poţi întoarce cu spatele.

Solicit Guvernului României, Preşedinţiei României, conducerii Parlamentului să creeze o strategie pentru cele două maluri ale Prutului, pentru momentul în care România va intra în Uniunea Europeană şi când apropierea de Bruxelles riscă să ne depărteze de Basarabia. Iar dacă ar fi să ne întrebăm ce alegem, Uniunea Europeană sau Basarabia, noi trebuie să spunem că această alegere nu există pentru că nu poţi alege între ceva din afara trupului tău şi ceva dinlăuntrul tău.

Şi atunci, trebuie să facem astfel încât integrarea noastră să netezească reîntregirea în interiorul Uniunii Europene şi nu să ne depărteze de fraţii noştri, pentru că eu consider că istoria noastră, dacă e bună sau rea, se judecă numai în modul în care noi suntem mai aproape sau mai departe de România reunificată.

Vă mulţumesc. (Aplauze)”

Foto: Iată-mă în 2006 

125 Responses to “Iată discursul din 10 aprilie 2006, dedicat Unirii României cu Republica Moldova, în vremea când despre unire se vorbea mult mai puțin, dar mai sincer, decât astăzi.”

  1. edi spune:

    Pãi, Varujane, urmarea logicã ar fi fost continuarea spre atingerea masei critice.

    Alde Cãlin, pe atunci p-m, n-a rezonat si el, unpic, asa…? … cã, zic… :)

  2. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ Mihail

    care dintre politicienii aia zici tu ca nu pot fi bagati la gramada si nu putem generaliza cum ca ar fi toti acelasi aluat? Arata-mi si tu mie unul care zilele astea nu se face ca ploua cind vad toate cele ce se intimpla! :D :D :D

  3. Mihail spune:

    @Sorine,

    Stiu si ru, lasa-ma ca sa-mi trag sufletul. Vosganian merge ? Dar Crin Antonescu ?

    • sorin gyorgyfalvi spune:

      @ Mihail

      nu, cum sa mearga? unu-i mort politic, celalalt vorbeste despre cultura, despre vreme, despre ce vrei tu dar nu despre ce se petrece… :D :D :D

  4. Mihail spune:

    Cum este posibil ca unul sa spună ca Luluța a fost acasă la el, la o petrecere, lar DNA-ul sa-i pună sechestru ?
    Ce tara este asta ?
    Ma refer la socrul lui Ghita.

    • sorin gyorgyfalvi spune:

      Exact! Pai si listele alea, prin care in complicitate statul paralel cu ppe-istii din ue, care au executat in mod stalinist oameni pe banda rulanta, si prin care in toti anii astia ne-au pus doar securisti la conducere, chiar nimic nimic nimic nimeni?

  5. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ Mihail

    si ma mai intreb ceva zilele astea: unde naiba sunt cei care urlau la alegeri in diaspora ca nu sunt suficiente urne sa voteze? nu se revolta ei ca astia au mictionat pe voturile lor?

    • Mihail spune:

      Nu, nu le(ne) pasă. Trăind aici, având termeni dd comparatie, înțelegi.

      • sorin gyorgyfalvi spune:

        Exact asta vroiam sa punctez: nici la alegerile isterice nu era nimeni interesat in mod real, au fost citeva evenimente care au fost umflate mediatic de mii de ori!

  6. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ Mihail

    stii ce ma ingrozeste cel mai mult? Uite cu cita seninatate povesteste Ghita despre vremurile lui bune cind ei ne lasau pe noi sa ne jucam de-a democratia cind defapt in background ei chemau politicienii la raport, si cu cit cinism se distra el ca politicienii isi dadeau care mai de care coate sa ajunga mai in fata ca sa devina slugi ale sistemului…

    Realitatea e ca politicienii nici nu mai au ce sa mai zica dupa ce au fost demascati in toata goliciunea lor, cred ca acum probabil stau chititi si dau acatiste la biserici ca sa nu cumva sa rabufneasca lumea asta si sa dea cu ei de pamint!

    • Adam Mareș spune:

      Își permiteau să-i cheme la raport, că doar nu degeaba i-au lăsat să fure! :P

      • sorin gyorgyfalvi spune:

        Pai descrierea operatiunii de confiscare a postului Realitatea de catre servicii prin intermediul lui Ghita, si ulterior al lui Guse intr-o tara normala ar duce la desfiintarea serviciilor alea cu fulgi cu tot! La noi insa se pare ca nu deranjeaza pe nimeni!

  7. Adam Mareș spune:

    Bun discursul din 2006. Cât privește îndepărtarea noastră de Basarabia, odată cu intrarea în UE, ea nu s-a întâmplat. România a pompat bani dincolo de Prut, iar frații noștri, prin noi, au văzut fereastra Europei occidentale.

    • Mihail spune:

      Stimată doamna,

      hai sa-ti spun eu cum sta treaba acolo.
      Moldovenii au lucrat masiv în Rusia, mai precis la Moscova. La un moment dat Putin a spus pardon. Mai este si sistemul rusesc de acordare al vizelor.
      Atunci, o mare parte s-au dezorientat si si-au luat cetățenie română. Unii au plecat oprindu-se în Romania, iar alții in Germania si Italia.
      Moldovenii, după cum chiar ei spun, sug la două ţîţe.
      Nu-ti fa prea multe iluzii.
      Sunt prea puțini moldoveni care ar semna “Da” la un referendum pentru Unire. Apoi, nu fi chiar atât de sigur că la noi ar trece acest referendum.
      Un studiu din 2015 spune că ar fi vorba de 5% din venitul brut. Imens, nu ne putem permite.
      Si in sfarsit, UE nu poate fi de acord cu Unirea. Este considerată ca fiind revendicare teritorială.
      Despre Transnistria vrei ca sa-ti mai amintesc ?

    • Ba s-a întâmplat. Clasa politică din Moldova s-a cimentat, e conștientă de avantajele statalității moldovenești pentru ea și nu vrea unirea. Și decalajele economice au crescut.

      • Adam Mareș spune:

        Adevărul e că vor doar să le dăm bani, unirea o doresc doar 30% din populație, se pare.

  8. Alzara 1918 -Sibiu spune:

    Felicitări pentru aceasta atitudine ; am simțit ieri lipsa lui Crin din Parlament .
    Frumoase cuvinte ; pe când fapte care sa împlinească vorbele ?

  9. Mihail spune:

    @Sorin,

    Chestia cu Diaspora este, în opinia mea, un mit. Cel puțin, aici in Regat, cu cati romani am stat eu de vorba, toți dau a lehamite din mână și…Nu vor sa se întoarcă acasă. Nu-i intereseaza.
    De ce, nu mai pierd timpul ca sa explic.

  10. Mihail spune:

    @Sorin,

    2. Poate pot fi de acord cu tine. Despre Crin Antonescu doar mult respect.
    Domnul Vosganian vorbește despre ce vrea Domnia sa, însă nu sunt intr-un totul de acord cu tine.
    Mai are “scapari”.

  11. Mihail spune:

    @Sorin,

    În ceea ce-l privește pe Ghiță, asta este.
    Ma intreb daca votul a mai contat deoarece ei oricum aveau soluții pentru ambele tabere.
    Oricum, au facut ce au vrut ei, i-au avut la mana pe politicieni, i-au șantajat.
    Nu-mi dau seama până cat de sus s-a ajuns. Acum, am vazut teorii care afirmă că si Multa este pe comanda. Ba americanii, ba ăștia dd pe la noi.
    Nu este mai bine ca sa traiesc intr-o tara unde totul este normal ? O tara unde Guvernul își apără, cu orice risc, cetățenii ?

    • sorin gyorgyfalvi spune:

      @ Mihail

      ba da, evident ca da. Eu incurajez pe oricine vrea sa mai traiasca in viata asta normalitatea sa se ia si sa se duca din tara asta, oriunde nu e razboi!

      Asa voi face si eu dupa ce-mi pun un pic treburile la cale, practic nici azi nu mai am nicio legatura cu romanica, si nu vad de ce nu m-as muta si fizic in vreo tara in care oamenii conteaza…

  12. Adam Mareș spune:

    „Discutând cu românii de peste Prut, aflați la Chișinău, am constatat că aceștia nu se lasă copleșiți de euforie, au judecăți lucide. „Trebuie să punem mai multă substanță la baza Unirii, ziceau ei. Să construim poduri reale, să circulăm mult mai des și mult mai ușor unii spre ceilalți”. Or, niciuna dintre garniturile politice de la București și de la Chișinău n-a reușit să schimbe în ultimii 27 de ani rușinosul ecartament feroviar dintre România și Republica Moldova, cel care ne suspendă, la propriu și la figurat, la traversarea frontierei. N-am restabilit podurile de la Prut, distruse în timpul războiului. N-am repus în drepturi Televiziunea Română, deposedată în chip mișelesc de frecvența ei națională în Republica Moldova. N-am finalizat gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, n-am făcut interconectarea liniilor electrice, n-am atras investiții românești majore în Republica Moldova. Despre ce vorbim?”
    https://www.europalibera.org/a/comentariu-saptamanal-vitalie-ciobanu/29130274.html

    • Mihail spune:

      Tocmai, ieri discutam cu o distinsa si frumoasa doamna din Ungheni. Ea mi-a spus că nici vorba, gazoductul nu este finalizat.
      Dd asemenea m-a întrebat de ce tara noastra a trebuit să citeze Poliția din Moldova cu Logan-ri.

  13. Mihail spune:

    @Varujan Vosganian,

    Tot va repet ca din iulie anul trecut, sunt in Londra.
    Nu mai am ce face pentru Scoția. Oricum, nu pleaca nicaieri. Nici nu s-ar descurca singuri.
    Pe coasta Dundee-Aberdeen, unde am locuit eu, toți scotieii îi trăgeau cu independența. Ei bine, după alegerile de anul trecut, în această zonă, au câștigat partidele pro Regat. In partea cealalta, o bună parte a votat cu partidul care militează pentru independența.
    Acest partid speră ca sa castige niște multe voturi in plus si sa aiba un cuvant greu in Parlamentul englez. Din contra, a pierdut cateva voturi.
    Deci, Scoția nu pleaca nicăieri.

  14. emi spune:

    Imperiile au interes sa ne faramitam, nu sa ne unim.
    Din moment ce am ales imperiul UE, trebuie sa acceptam conditiile.
    Nationalismul, teritoriul, traditiile dau siguranta egoului, il intaresc, dar noi suntem intai pamanteni si abia apoi europeni, intai europeni si abia apoi romani, intai romani si abia apoi munteni, moldoveni, transilvaneni. Si totusi egoul rastoarna imaginea si ne provoaca la lupte inutile intre noi. Nationalismul ar trebui sa ne uneasca, nu sa ne divida, de aceea a fost creat, totusi nationalismul a provocat cele mai multe razboaie… Nationalismul deci poate functiona ca liant/dragoste de semeni sau ca mar al discordiei/distrugere intre popoare. Prefer unirea daca este constructiva.

    • emi spune:

      Ma intreb uneori daca gravitatia nu este cumva legata de dragostea pamanteana, perceputa mai mult ca si atasament?!? Nu degeaba se spune caindragostitii “graviteaza” unul in jurul altuia… :)
      Asa Pamantul ar fi indragostit de Soare, Luna de Pamant…
      Daca acceptam ideea ca in interiorul fiecarei planete se afla “legat” un demon, Universul devine un dans al dragostei/atractiei si urii/respingerii.
      Si nu ma mai certati pentru ca va provoc sa va mai ganditi si la altceva decat la fricile voastre zilnice!

      • Mihail spune:

        Bine emi, faci ce faci si iar ” dai cu mucii-n fasole”.

        • emi spune:

          Voiai adresa mea de email sa “vorbim”?!? Despre ce??? :) :) :)

        • edi spune:

          Las-o-n pace…!, degeaba a plecat din România, are acelasi discurs “ruginit” al complexului fatzã de “imperialism”, :) , e deja clasic, categoria asta n-ar recunoaste în veci cã cei mai talentati la tãiatul crãcii de sub picior tot noi suntem.

          N-ai ce-i face, imaginarul iluziei n-are margini.

          (Am zâmbit zilele astea cãnd am vãzut la CTP un citat din Nietzsche: „Dacă vei privi multă vreme în hău, va privi și hăul în adâncul tău”. …deci, ce sã mai…)

          • emi spune:

            Tocmai am citit despre dependenta perceputa ca si iubire, daca tu iubesti/esti dependent de relatia de subordonare catre o putere agresiva/dominatoare este problema ta.

          • edi spune:

            Pãcat cã nu ai capacitatea aceea pe care o au televizoarele, …adicã de a afisa o simplã mirã tv în lipsa unui semnal normal…

          • emi spune:

            Sa inteleg ca atragi domnisoare agresive/dominatoare?!? :)

          • emi spune:

            Acum pricep de ce te incerci sa te certi tu cu anumite persoane, iti place sa fii “biciuit” :) :) :)

  15. Mihail spune:

    De ce nu s-a dus nemțalaul in Parlament ieri, la sedinta festiva ?

  16. elenick spune:

    Tare de tot!
    Pentru cei care vor sa afle care e de fapt treaba cu ”legile justitiei”… (exclus cei plini de certitudini)

    http://adevarul.ro/news/politica/lupte-greco-romane-modelul-viktor-orban-deinfiltrare-politrucilor-justitie-1_5abbb96edf52022f7520a0e5/index.html

    VV, fiind in tabara care sustine aceste nemernicii… chiar daca veti pretindeti ca ”n-ati stiut”, nu va tine… nu va vor mai spala toate apele!

  17. elenick spune:

    @all,

    In concluzie, eu cred ca ”legile justitiei” astea, in care inculpatilor ” li se da„ tot felul de drepturi iar procurorilor si judecatorilor ”li se iau”, sunt facute pt circumstanta ca Livache si altii vor ajunge in puscarie pt chestii mai serioase decat fraude la alegeri sau angajarea fictiva a diversilor pesedisti… Afacerea Tel Drum, spalarea de bani in Brazilia, si… Costa Rica – o noua destinatie favorita pentru infractori – confirma acest lucru. Prejudiciile: zeci, sute de milioane de Euros, nu mizilic!

    Luati si va delectati, e mai tare ca un roman politist!

    http://www.ziare.com/liviu-dragnea/dna/exclusiv-afacerile-milionarului-roman-care-s-a-sinucis-in-drum-spre-costa-rica-cum-s-au-evaporat-pana-in-brazilia-subventii-de-zeci-de-milioane-de-euro-1507725

  18. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ VV

    Stiti care e problema de baza a ultimilor 30 de ani?

    Daca politicienii in loc sa fie servitorii serviciilor ar fi alocat invatamintului si educatiei banii care defapt au fost alocati securistilor azi am fi trait intr-o cu totul alta tara!

    Prosperitatea unei tari nu se poate realiza cu politie politica, prin coercitie, prin persecutie si prin teroare, ci doar prin ridicarea nivelului de civilizatie, iar asta se poate obtine numai prin educatie!

    Dar raul a fost deja facut, acuma sa-i vad eu pe politicieni si pe securisti cine o sa le plateasca lor pensiile grase pe care si-i le-au reglat!

  19. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ VV

    salut excluderea din partidul hotilor a lui Daniel Zamfir, un om de buna credinta nu are cum sa faca fata intre hoti!

  20. Mihail spune:

    @mei,

    Aici este un blog cu teme, hai sa zicem, strict politice.
    Nu am nimic impotriva subiectelor propuse de tine, însă aici nu mi se par chiar potrivite.
    Dă-mi, te rog, adresa ta de e-mail si vorbim despre ce vrei Tu. Vedem daca sunt ceva punți. Vedem.

    • elenick spune:

      @emi,

      Da-i un semn, ceva – vine saptamana mare, sa fim buni! :) altfel iar mananca la masa de Pasti ( bombanind traditiile si romanii…) un hamburger de la colt. plus o bere! :)

      • eva spune:

        Ma tem ca “moldoveanca”, “subtirica”, sunt numele si calitatea comorii in dotare, deci e aceeasi. Sunt multi barbati care isi “boteaza” mandria, mai ales cei care au bataturi in palme de la cat o alinta.
        Mie “subtirica” imi spune multe… :)

        • Mihail spune:

          Ntz, nu-i aceeasi.
          N-ai, prea, ghicit. Bat-o vina de intuitie feminină.
          Cat despre bătături, sory, I dont have.
          Ai dat-o in bara si cu logica(de balta).
          Evo, spanzura-te, fa ceva.

          PS: Sa mori tu daca-i subtirica ? Mie, grasele, nu mi-au plăcut niciodata.

      • Mihail spune:

        Multumesc, chiar aveam nevoie de pile.
        Pastele, la mine este chiar duminica. Voi părăsi Londra duminica dimineata, mergând pentru un training la 80 mile distanta.
        Dupa aceea…probabil ca voi ajunge, iar, pe malul marii, ceva mai departe de Londra. Însă nu foarte departe.
        Am nevoie de liniste.

        • elenick spune:

          Nu-ti trebuie liniste ci ceva incredere si ”spate acoperit”… iar singuratatea in doi e mai periculoasa decat moartea!

          Smerenie – ca Papa! si ganduri bune in acesta perioada!

          • Mihail spune:

            @emi,

            Stiu ca singurătatea in doi poate fi foarte urâtă dar si periculoasă.
            Moartea nu este periculoasă, este inevitabilă.
            Cu încrederea este ceva mai greu, trec printr-o perioada grea, multe dezamăgiri, curg necazurile gîrlă. Unul după altul. Voi schimba total peisajul, părăsesc duminică Londra.
            Nu prea am “spatele acoperit”.

          • emi spune:

            Chiar ca esti confuz, imi pare rau ca treci prin momente grele, dar intreaba-te de ce atragi aceste momente…
            Cand esti recunoscator, Universul iti amplifica darurile, cand esti nemultumit, primesti tot mai putin, cam asta ar fi cea mai importanta lectie de viata… materialista.

          • edi spune:

            …woooooow… :) :) …neneee, ai scãpat GPS-ul prin apã sau cum…?

  21. elenick spune:

    Dixtractie la max! din ciclul ”ca la noi, la nimenea!, prestatia unui ministru PSD Alde la o emisiune de profil. VV, va dati seama ca girul dat acestor ”specimene” spune ceva si despre dvs?

    http://www.tolo.ro/2018/03/30/audio-cum-si-pus-ministrul-sportului-ioana-bran-consilierii-sa-sune-emisiunea-lui-ioanitoaia-si-sa-se-dea-drept-admiratori/?utm_campaign=Ziarecom-articol&utm_medium=Parteneri&utm_source=Ziarecom#ziarecom_hp

    • Nu spune absolut nimic despre mine. Eu sunt eu. Noi suntem intr-o alianță cu PSD. E ca și cum ai spune că dacă soția e vegetariană, asta spune ceva despre preferințele culinare ale soțului.

  22. eva spune:

    Cum reactioneaza cancerul langa usturoi si langa aur:
    https://www.facebook.com/100011686085847/videos/482874812112051/

  23. emi spune:

    Ce curiozitati au unii oameni!!!
    https://www.reddit.com/r/Romania/comments/2vjyy1/cum_ar_ar%C4%83ta_varujan_vosganian_f%C4%83r%C4%83_barb%C4%83/
    :) :) :)
    “Băsescu cu păr e ușor de imaginat, că așa cum zici, exista poze cu el din ’90. Dar să ți-l imaginezi pe Vosganian fără barbă e ca și cum ai încerca să împarți la zero.”

  24. emi spune:

    “«Prin puterea dreptului istoric și a dreptului de neam, pe baza principiului conform căruia noroadele singure să-și hotărască soarta lor aşa», cum stă consfințit în Declarația de Unire de la 27 martie 1918 prin care Basarabia de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa România, consilierii judeţeni aleşi în Consiliul Judeţean Galaţi susțin localitățile din Republica Moldova, care în mod deschis și asumat și-au exprimat sau își vor exprima dorința de unire cu patria-mamă, România”, se arată în declaraţia de unire.
    https://www.libertatea.ro/stiri/declaratie-simbolica-de-unire-cu-republica-moldova-adoptata-de-consiliul-judetean-galati-2199858

  25. elenick spune:

    VV,

    Cum comentati ca in aceasta batalie anti servicii care se poarta la baioneta prin televiziunile puterii, reprezentantul Alde , d-l Melescanu – el insusi un “produs” notoriu al fostelor servicii (numite atunci mai simplu, Securitatea)- propune infiintarea unui nou serviciu in subordinea Parlamentului ??? :)

    Sau daca sunt “servicii” care ne folosesc noua ( asta ar urma sa raprteze direct lui Dragnea si Tariceanu), sunt de bine, poa’ sa ne asculte pe toti??? :) :) :)

  26. Mihail spune:

    @emi,

    stiu si eu, poate ai dreptate.
    Voi medita, astăzi si maine la ceea ce tu mi-ai spus.Nu exclud deloc ca sa nu ai dreptate. Sper, ca maine sau luni sa gasesc o biserică catolică in Orice stat. Cică ar fi chiar o catedrală, Dar nu asta conteaza. Aflat în interior, ma voi gândi încă o dată la vorbele tale.
    Undeva-undeva, ar trebui ca sa fie pitit adevărul.
    Dar, mai important este cum curma acest lant de belele.
    Stiu ca nu am mintit, am fost corect si loial. Ma rog, chestii de ale scorpionilor.
    Multumesc frumos pentru rândurile calde. Esti o surpriză plăcută.

    • Mihail spune:

      Rectific(contribuție S8) in loc de “Orice sat” citește Leicester. Mersi.

      • Mihail spune:

        PS(doar pentru mei, cei de ALDE gilles in balta sa se abtina): rîndurile tale, m-au pus mult pe gânduri. Mult-mult. Multumesc.
        În principiu nu sunt nemulțumit, poate nu total, dar nu exclud ca aici sa fie adevărul. Nu stiu, nu stiu, nu stiu.
        Stii foarte bine ca in Strainezia nu faci intotdeauna ceea ce ai vrea, ori iti place. Eu știind asta, chiar nu comentez.
        Ar fi fost interesant pentru mine, benefic, ca sa-mi spui mai mult. Însă, alt canal de comunicare între Mihail si emi, nu există. Dar, daca te (raz)gândești: mihail_axel@hotmail.com

        Din nefericire, aici nu este locul potrivit, blogul are o altă direcție.
        Domnule Vosganian, lasati-ma sa stiu ca acceptați scuzele mele pentru acest derapaj.

        • Mihail spune:

          rectific, doar pentru emi, cei cu gipiesul cazut in balta sa se abțină. Scuze, telefonul.

        • emi spune:

          Si emailul e hot?!? :)
          Necazurile vin pe doua filiere, 1 prin karma/datorii din alte vieti pe care spiritual a asumat sa le achite/echilibreze in aceasta viata, devin mai usoare/suportabile daca mai tii un post, mai platesti un preot sa se roage pentru tine, si 2 sunt supararile pe care le atragi prin modul cum vibrezi in aceasta viata, rezonezi/atragi acelasi tip de personae ca si tine.
          Deci daca vrei in jur prieteni dragi, trebuie sa fii si tu un prieten pe masura, vrei clienti mai putin cartitori, judeca/critica si tu pe altii mai putin, vrei un job care sa-ti placa, multumeste cerului ca ai de munca si munceste cu drag, chiar daca uneori nu-ti place, da tot ce poti.
          Cineva m-a intrebat de dusmanii mei, am cautat mult si bine in memoria noua si in cea veche, am descoperit ca nu am cunostinta de vreun dusman, si este normal, din moment ce eu nu dusmanesc pe nimeni NU ATRAG DUSMANI.
          Un fricos va recunoaste o multime de fricosi in jurul lui, un mincinos va fi convins ca toti mint, un hot atrage/recunoaste doar hotie, si asa mai departe.
          Impunandu-ti zilnic sa fii recunoscator pentru ceea ce ai, cat de putin ar fi, inveti sa ierti, inveti sa-ti respecti sanatatea, si sa te bucuri de orice picatura din paharul vietii, SI INCEPI SA ATRAGI ALTE BUCURII.
          Daca totusi ti se intampla ceva rau, multumeste Cerului ca ai platit tu karma de familie si nu copiii tai. Daca pierzi ceva bani, multumeste ca ai platit cu bani si nu cu sanatate. Sunt chestii simple dar daca le faci in fiecare zi, vei descoperi ca viata chiar poate fi frumoasa. Paste linistit!

          • Mihail spune:

            @emi,

            N-a ca a invatat si dicționarul lui S8 numele tau.
            Bun, asta este adresa mea de e-mail. Nu sunt sigur că inteleg intrebarea ta. Hot sau hoț ?
            Oricum, nici una sau alta. Pe această adresa primesc de la e-mailuri la facturi si amenzi de parcare.
            Mi-ar place ca sa-mi scrii. Eu raspund la toata lumea, minus la ultimul e-mail primit de la elenik. M-a prins într-o perioadă atât de proasta, încât nici la Paris nu am mai plecat. Am pierdut si banii dati pe biletele la Eurostar. Am rămas cu niște cartoane.

            Multumesc frumos pentru explicații. Prind bine.
            Cat despre Paste, sa fim seriosi, este ultima mea preocupare, maine plec cu National Express la Leicester. Da, dar până să ajung la el, Trebuie sa ajung cumva la Victoria trăin station. Multumesc oricum, esti drăguță.

          • emi spune:

            Si eu care credeam ca ma alinti…

  27. Mihail spune:

    Nu mi-a căzut niciun GPS in apa. Am două telefoane cu GPS diferite, plus un S8. Mai am si un Garmin cu bateria descărcată.
    Mai mult de două odată, nu am folosit in Londra. Sunt zone, mai ales în Wesminster, pe lângă Oxford street, Piccadilly Circula, St.Pancras etc, unde datorită clădirilor înalte conjugata cu strada cam îngustă, sateliții nu te descoperă. Este posibil și ca internetul sa fie mult mai prost.

    • emi spune:

      Eu habar n-am ce telefon am, cred ca e Asiatic, dar cum se asambleaza telefoane prin toate cotloanele, e posibil sa fie asamblat la doi pasi de magazinul care il vinde… :)

  28. Adam Mareș spune:

    Cică e de centru stânga, dar mă îndoiesc că va avea vreo șansă la electoratul clasic al PSD. :P
    https://www.g4media.ro/partidul-lui-dacian-ciolos-se-pozitioneaza-la-centru-stanga-e-prima-provocare-pentru-electoratul-clasic-al-psd.html

    • Adam Mareș spune:

      De fapt, se va bate pe același electorat ca USR. Ceea ce mă bucură, câtă vreme nu ia din electoratul PNL. :-)

    • elenick spune:

      Eu cred ca urmareste o tendinta mai moderna din Vest, cum ca traditionala stanga nu este chiar atat de hulit de intelectuali iar dreapta nu este chiar “imbatabila” in furnizarea de solutii moderne, pt viitor. Adica “stanga” si “dreapta”, in conceptele traditionale, nu prea tin timpul cu societatea moderna de astazi, conducand spre idei/solutii inadecvate.
      Pe acest principiu s-a format partidul “En Marche” al lui Macron si a castigat alegerile in Franta, in dauna unor partide adancite in traditionalism si nemodernizare. Eu sper sa aiba succes, mie mi se pare incurajator ca o mana de intelectuali, profesionisti 100% pe domeniile lor de activitate si mai ales nepatati, isi propun ca, lasand oarecum comoditatea deoparte, sa livreze solutii si concepte noi, potrivite cu vremurile, figuri noi, credibile, etc, de care societatea romaneasca are atata nevoie.
      Asadar, sa le uram “vant in panze” !

      • Adam Mareș spune:

        La început, partidul lui Macron părea cum zici, dar, de fapt, e acum un partid de dreapta. Ai văzut grevele muncitorilor din Franța? Macron încearcă o reformă profundă de dreapta.

  29. Adam Mareș spune:

    @Mihail
    Un Paște cu bucurii! :-)

    • Mihail spune:

      Multumesc frumos ca te-ai gandit la mine.
      Astăzi am “uitat” dd Paste, plecând dimineata din Londra către Leicester, unde voi urma un curs de specializare timp de cateva zile. Apoi, este foarte posibil ca sa ajung intr-un mic orășel. Am nevoie de liniste si izolare.
      În schimb, tot astăzi, am primit un ca doua neașteptat si total, total surprinzator. Încă, nu stiu cum sa “traduc” totul.
      O fi, potrivit teoria lui emi, aceea cu Universul care-ti oferă…?
      O fi !

  30. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ VV

    Potrivit art. 2 al Hotărârii nr. 30/1993 privind organizarea şi funcţionarea Comisiei de control SRI, jurământul sună în felul următor: ”Eu, …………. jur să păstrez secretul asupra documentelor, datelor şi informaţiilor de care voi lua cunoştinţă în exercitarea atribuţiilor, atât pe timpul mandatului, cât şi după încetarea acestuia. Jur pe propria răspundere că nu am făcut parte din structurile fostei Securităţi şi că nu fac parte din cadrele Serviciului Român de Informaţii sau ale altor servicii secrete de informaţii.”

    Haideti sa ne radem :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

  31. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ VV

    in inceperea unor actiuni de cercetare penala denunturile si delatiuna cred ca sunt importante, si nu trebuie eliminate, dar… s-a inteles foarte prost importanta acestora, si anume ele nu trebuie sa constituie probe! Denunturile nu trebuie luate in considerare in niciun dosar penal, ele nici ar trebui sa existe in niciun dosar penal, ci ar trebui doar sa constituie informatii pentru procurori in baza carora ei sa inceapa cercetare penala in conformitate cu dreptul penal international, anume sa caute dovezi incontestabile in instanta despre vinovatia celui acuzat (bazate pe documente, pe fapte surprinse in flagrant, si nici intr-un caz pe vorbe, marturii sau interceptari). La fel, rolul interceptarilor ar trebui sa fie doar pentru conducerea cercetarii spre obtinerea de probe! Interceptarile nu sunt probe valabile in instanta nicaieri pe planeta!

    • sorin gyorgyfalvi spune:

      Ca sa nu mai zic ca interceptarile ar fi fost obligatoriu sa fie aprobate pentru cazuri reale de siguranta nationala, si nu cum a aprobat securistul ala pe banda rulata cite una pe minut! Uite, aici aveti un caz penal pentru care securistul respectiv ar treebui bagat in puscarie 700 de ani!

    • Chestiunea e că delațiunile nu trebuie să dezvinovățească pe delator și să fie circumstanță atenuantă doar o perioadă de timp. O delațiune făcută după zece ani e cel puțin ciudată, e un fel de tainuire a infractorului.

  32. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ all

    azi s-a demontat si dezinformarea conform careia Iohan nu va mai candida chipurile s-ar duce la UE… :D

    Va candida! L-am vazut la biserica! :D :D :D

  33. Mihail spune:

    @emi,

    Imi doresc ca sa reusesc sa te alint.
    Iti multumesc pentru clip. Foarte interesant, dar nu cred ca eu sunt “parcat” in acea zona. Analizez foarte serios.

  34. elenick spune:

    Tare, tare de tot! Mafia politica americana in cardasie cu mafia romanesca!

    https://www.g4media.ro/totul-despre-cazul-broidy-cum-m-a-dat-in-judecata-la-londra-unul-dintre-fundraiserii-presedintelui-trump.html

    VV, stiu ca nu-mi raspundeti (ati lasat blogul/comentariile pe blog de izbeliste) dar dvs cum vedeti lucrurile astea? (in timpul asta economia romaneasca e legata de gard, pe termen lung…)