Agerpres: Vosganian – Lucrurile sunt mult mai grave decât par în protocolul încheiat de SRI cu PÎCCJ

Deputatul ALDE Varujan Vosganian, preşedintele filialei ieşene a ALDE, a declarat vineri, la Iaşi, că protocolul de colaborare care a fost încheiat între SRI şi PÎCCJ “arată foarte limpede o intruziune, o agresiune la adresa clasei politice”.

Protocol-SRI-DNA
“În legătură cu aceste protocoale, lucrurile sunt mult mai grave decât par, pentru că noi avem o experienţă foarte amară a anilor 50 în care, e drept, nu erau protocoale între serviciile de informaţii şi procuratură pentru că serviciile de informaţii atunci puteau să deruleze şi anchete. Ca să puteţi vedea care este impactul faptului că Serviciul Român de Informaţii nu se transformă în clipa de faţă într-un delator, aşa cum a fost până acum, se vede din realitatea ultimului an. După ce aceste protocoale nu au mai funcţionat, au fost denunţate practic de SRI. DNA nu se mai bazează decât pe delaţiuni şi pe redeschiderea unor dosare vechi. Aşadar, e limpede că o bună parte din materialul probator era furnizat de SRI”, a afirmat Varujan Vosganian.

Conform declaraţiilor acestuia, SRI în structura de conducere pe care o avea până în anul 2017 “avea o viziune oarecum parţială şi deformată a realităţii” şi a funcţionat, în anumite compartimente, “ca un fel de poliţie politică care furniza Procuraturii material pentru a anihila adversarii politici”.

“Am putut vedea cu toţii transcrieri de înregistrări făcute de SRI, care sunt parţiale, s-au făcut adăugiri astfel încât să se obţină un anumit impact. Şi de ce să nu o recunoaştem, SRI a funcţionat cel puţin în anumite compartimente ca un fel de poliţie politică care furniza Procuraturii material pentru a anihila adversarii politici. Aceste protocoale arată foarte limpede o intruziune, o agresiune la adresa clasei politice. Am observat că cel puţin două elemente îmbucurătoare au trecut. Pe de o parte, faptul că SRI a decis să reintre în atribuţiile pe care le are. Dacă vreţi vă dau şi un exemplu, nu mi se pare normal ca din 2005 până în 2014 să avem zeci de mii de ascultări şi de urmăriri pe siguranţă naţională, iar dacă vă duceţi în închisori o să vedeţi că există doar câteva zeci de persoane, poate nici atâtea, care au fost condamnate pe siguranţă naţională. Şi atunci te întrebi dacă nu cumva aceste mandate pe siguranţă naţională nu erau decât o modalitate voalată de a urmări adversarii politici şi de a răspândi o stare de intimidare şi în rândul societăţii româneşti”, a declarat Varujan Vosganian.

Deputatul ALDE a recunoscut că nu a reuşit să citească încă “cu atenţie, rând cu rând”, protocolul încheiat între SRI şi PÎCCJ, care a fost desecretizat în urmă cu puţin timp.

“Eu sunt convins că ele vor face în perioada următoare obiectul unor discuţii. În orice caz, mi-aş dori ca desecretizarea acestor protocoale între SRI şi Parchet să încheie o pagină tristă în istoria României”, a conchis Varujan Vosganian.

38 Responses to “Agerpres: Vosganian – Lucrurile sunt mult mai grave decât par în protocolul încheiat de SRI cu PÎCCJ”

 1. Marga Maggie Gigi spune:

  Varujan, te faci de ras, baiatule : protocolul ala e din 2003, de la Nastase, amicul vostru citire, acum te-ai trezit din somn si tu ?

  https://politicata.wordpress.com/2018/04/01/dragi-tovarasi-din-psd-alde-luptatori-cu-binomul-statul-paralel-si-soros-pentru-protocoalele-sri-dna-multumiti-i-lui-nastase-adrian/

 2. Marga Maggie Gigi spune:

  Hai sa-ti arate fata alta mai explicita, cine stie, tu te misti mai greu :)

  https://politicata.files.wordpress.com/2018/04/p1.png

 3. niko spune:

  Organizatia teroristo-mafiota autointitulatastat de drept incepe sa se auto distruga din interior, ceea ce ptr . mine e un semnal major de bucurie.Un stat distrus si cu mafiotii de la conducere lichidati sau bagati la puscarie pe zeci de ani e ceea ce-mi doresc.

 4. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  cred ca scandalul ar trebui sa mearga mult mai sus, si anume la CSAT! Aceste institutii pentru semnarea protocoalelor au invocat niste “hotariri CSAT”, ori CSAT nu este organ legiferator in tara asta! CSAT s-a erijat in organ de legiferare iar asta este extrem de grav, a fost scurcircuitat, sau daca vreti corectat actiunea Parlamentului printr-un tip de documente ilegale care nici macar nu se publica in Monitorul Oficial! Asta e problema cea mare, celelalte sunt doar derivate din aceasta!

  Apoi, au desecretizat un protocol semnat de procurorul general Nitu. Chiar asa de prosti ne cred astia? Dar unde sunt variantele de protocol semnate in vremurile de dinaintea lui Nitu?

  Eu credc a dumneavoastra personal sunteti intr-o mare eroare cind afirmati chiar in acest articol ca “SRI a decis să reintre în atribuţiile pe care le are” Sa fim seriosi totusi! Tocmai manevra asta ordinara pe care am descris-o mai sus mie imi arata ca sunteti foaaaaarte departe de adevar in cazul de fata. Zeci de mii de securisti pina mai ieri faceau interceptari, fabricau probe! De ieri incoace ce credeti ca fac? Cipca? :D :D :D

  Intr-un raspuns dat de dvs la topicul trecut imi ziceatic a e o discrepanta mare intre bugetele Invatamintului sau sanatatii comparativ cu SRI. In primul rind eu am vorbit doar despre invatamint, nu stiu de ce v-ati simtit obligat sa adaugati si sanatatea! In al doilea rind eu am zis despre banii dati securistilor, ceea ce nu inseamna doar cei dati de la buget, ci toti banii rulati de servicii, in care se includ si afacerile astora care in economia reala ajung pina la 10% din PIB!!! Da, da! Afacerile unui Ghita, a unei Socol, samd sunt tot bani dati securistilor dar sub alte forme!

  Deci invatamintul nici in visele lui cele mai bune nu a avut 10% din PIB!

 5. Ieseanul spune:

  @VV, Sorin
  Spuneți-mi și mie, cum ar putea obține DNA-ul informații despre faptele de corupție fără sprijinul serviciilor de informații? Asta în cazul în care sunteți de acord că existența DNA este justificată. Și mai spuneți-mi dacă voi credeți că omul de rând, care-și vede de treaba lui, are motive reale să se teamă de “securitate”. Eu sunt de acord că au fost și abuzuri, dar credibilitatea teoriilor voastre este zero în condițiile în care, oricât au scormonit așa zisii jurnaliști de la media aservită psd-ului, n-au găsit averi la Kovesi, Lazăr, Coldea s.a. Apar în schimb tot mai multe dovezi despre hoțiile și despre averile uriașe ale lui Dragnea și ale altor politicieni din sfera puterii.

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   @ Ieseanul

   rapunsul e foarte simplu: prin activitati specifice muncii de procuror prevazute in lege! Daca DNA-ul nu si-ar fi depasit cu muuuuuult atributiile si s-ar fi ocupat exclusiv de coruptie ar fi avut si resurse cvasi suficiente sa o faca. Si anume, dau exemplu concret, au fost depuse plingeri penale cu miile despre furaciunile facute de portocalii. Evident ca multe dintre aceste plingeri se refereau la aceiasi oameni, si de multe ori despre aceleasi fapte. DNA-ul trebuia doar sa se ocupe de ele dupa cum prevede legea, si ar fi putut foarte usor sa descopere faptele si sa obtina dovezi pe aceleasi metode prin care a putut si presa!!! Tone de dovezi sunt publicate n presa in ultimii 15 ani! Documente! Contracte! DNA-ul era suficient sa ia urma banilor, asa cum se face in SUA! Banii nu se muta singuri! Ei sunt mutati din cont in cont de catre niste oameni, care prin acele mutari fac niste fapte! Alea sunt dovezile!

  • Aici lucrurile sunt pe dos, nu procuratura cerea de la SRI, ci SRI cerea de la procurori. Ceea ce nu se prea face intr-un stat de drept.

 6. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  va mai spun un lucru:

  Pe ce baza a desecretizat SRI acest protocol? Are SRI atributii pentru secretizare? Eu stiu ca nu, prin urmare desecretizarea trebuia sa se faca prin ordinul celui care a dispus secretizarea, si care potrivit legii ar fi avut dreptul sa secretizeze.

  Deci, prin aceasta desecretizare ilegala defapt se incearca scoaterea CSAT-ului din ecuatia asta, care CSAT a facut ceva profund ilegal. Sunt vinovati TOTI cei care au stiut si au tacut in tot acest timp!

  Daca SRI-ul ar fi facut ei de capul lor protocoale atunci ele ar fi fost ilegal sa fie secrete in tot acest timp!

  • elenick spune:

   @sorin,

   Esti doar mai putin intuitiv decat imi imaginam?!? Uita-te cine beneficiaza de acesta circoteca despre ”protocoalele de colaborare” : TOTI PUSCARIASII SI PUSCARiABILII (pe viitor). Ei vor cere anularea probelor in procesele lor, apoi revizuiri si , desi unii au facut ceva parnaie – putin peste o treime, vor avea un mare beneficiu: VOR RAMANE CU BANII frati! Buna miza, nu? merita sa platesti televiziuni, lideri de opinie, oameni de presa fara coloana vertebrala, etc, etc… sa faca haloimas din tara!

   Ma asteptam la mai mult din partea ta. Mda…

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    @ elenick

    n-am cum sa-ti satisfac tie asteptarile, pentru ca in tine nu exita nicio umbra de dorinta pentru dreptate, tu vrei doar banii alora executati pe nedrept, dar n-ai nicio strabatere pentru banii furati de portocalii…

    • elenick spune:

     Pe nedrept??? Intamplator cunosc cazul de mai jos de la inceputuri!
     este 100% pe bune, ba mi0e teama ca nu s-au prins procurorii de toate smecheriile de acolo!

     https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22376217-mediafax-sesizeaza-procurorul-general-privire-infractiuni-comise-semnatarii-aplicantii-protocolului-dintre-parchet-sri.htm

    • sorin gyorgyfalvi spune:

     @ elenick

     tu stii ce inseamna in realitate Stat de Drept? Nu, nu, nu inseamna SRI, asa cum se si exprimau politicienii cind vroiau sa gaseasca un motiv pentru a plasa cite-o prosteala pe romani! Stat de drept inseamna domnia legii, respectarea Constitutiei, respectarea principiilor democratice!

     Eu tot zic de vreo 8 ani ca vom trai vremurile in care va trebui sa platim tot noi cei care plateam si inainte abuzurile facute chipurile in numele “statului de drept” care defapt era statul de drepti in fata SRI, si implicit in fata celor citorva nemernici care erau la capatul butoanelor! Acuma a venit nota de plata! Ghinion!

     Si tot eu, tot de vreo 8 ani zic ca acei care stiau despre toate aceste manevre si au preferat sa mearga pe burta, sa nu dea din casa :P , sa taca ca sa nu se supere “statul de drept” sunt cam in aceiasi masura vinovati ca acei care erau la butoane!

     Dupa mine, dupa ce s-ar repara toate scaparile legislative, dupa ce s-ar anula toate aceste protocoale ilegale mizerabile, dupa ce s-ar pune bazele unui mecanism corect, in mod evident ar trebui reluate la mina absolut toate dosarele din ultimii 15 ani!

     Dar asta sunt convins ca nu se va intimpla, deoarece acei care ar putea sa ridice piatra sunt extrem de putini!

     • elenick spune:

      Tu stii ce inseamna “Stare de razboi”? este acea situatie exceptionala istoric in care se produc agresiuni extreme la adresa populatiei care NU se poate apara singura alminteri, cu instrumente legale avute la dispozitie! In aceasta stare traim de cca 30 de ani cand furturile la drumul mare din avutia nationala, devalizarile sectoarelor economice, tradarile interesului national pe toate planurile, etc, etc a adus populatiei – societatii in general- pagube si prejudicii ca in razboi! Sa-ti fac un bilant ce catastrofe nationale s-au intamplat din 90 incoace? daca esti roman si ai “tziglele pe casa” (si nu esti hotz, desigur), nu e nevoie, stii singur!
      Oprirea/diminuarea acestui flagel al coruptiei generalizate necesita tactica, strategie si mijloace exceptionale, exact ca in timp de razboi, de asta populatia educata o priveste pe Codruta kovesi ca pe un general cu victorii pe front, adica erou!

      Incearca sa mai iesi din cutioara restrictiva a propriilor idiosincrazii – de fapt frici!, vei vedea toate orizonturile mai bine si vei fi mai “impacat” cu Universul!

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      @ elenick

      sunt de acord pina la partea cu eroismul lui kovesi :D

      Exact aia e partea pe care voi propagandistii sistemului care a produs pina la urma toate furaciunile astea incercati s-o induceti, si anume ca kovesi impreuna cu procurorii DNA s-ar fi ocupat vreodata in viata lor de coruptie :D :D :D si ca ar fi recuperat ei ceva :D :D :D :D :D :D

      Orine nu e orb poate vedea ca ei s-au ocupat doar de politie politica, si anume exact de acoperirea furaciunilor, nici vorba despre ce zici tu!

      Si toti cei care veniti cu prooaganda asta de doi lei ce sa vezi, sunteti cu totul orbi la furaciunile portocaliilor, cu totul orbi la actiunile DNA-ului impotriva furaciunilor portocalii!

      Intrebare: pe cine crezi tu ca mai prostesti cu vrajeli din astea in anul 2018? :D

  • Cred că SRI are artribuții în ce privește desecretizarea anumitor documente.

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    @ VV

    eu cred ca nu! Aici e vorba despre decizia desecretizarii, care se face prin hotarire de guvern din cite stiu eu!

    Nu sunt jurist, si la cite legi s-au dat e posibil si sa ma insel, dar daca ma contraziceti faceti-o cu un text de lege…

  • Draga mea, orice instituție importantă are un compartiment de informații clasificate. De câte ori am fost ministru am avut un compartiment de informații clasificate.

 7. Adam Mareș spune:

  Elena Udrea, din Costa Rica: ”Eu nu aș vrea să ajung să îl citez pe Țuțea, care spunea: cât de prost că am fost să sufăr 13 ani în pușcărie pentru un popor de idioți”.
  :P :P :P

 8. emi spune:

  Eu nu pricep de ce era nevoie de protocoale intre SRI si Parchet, daca SRI avea informatii specifice oricum era obligat sa le furnizeze Parchetului si acesta sa le prelucreze conform Legii. Atunci de ce era nevoie de protocoale care sa ce???