Hotnews:Ora de lectură cu Varujan Vosganian: ”Cartea șoaptelor” și ”Copiii războiului”, două cărți reper despre învinșii secolului trecut

https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-22444212-video-ora-lectura-varujan-vosganian-cartea-soaptelor-copii-razboiului-doua-carti-reper-despre-nvinsii-secolului-trecut.htm

 

 

 

59 Responses to “Hotnews:Ora de lectură cu Varujan Vosganian: ”Cartea șoaptelor” și ”Copiii războiului”, două cărți reper despre învinșii secolului trecut”

 1. Marga Maggie Gigi spune:

  Dar vai, Varujan, i-ai dat liber doftorasului-postac de n-ai nicio reactie pe aici ? :D

 2. Mihail spune:

  Of Doamne, iar incepe armeanul cu cultura de camp a personalității.
  Acum…se cheamă marketing, promovare.

 3. Mihail spune:

  Trist, foarte trist.
  Uite astfel sunt nenorociți oamenii politici, indiferent daca sunt de pe stânga, sau dreapta.

  https://www.stiripesurse.ro/alina-mungiu-pippidi-ie-ire-spectaculoasa-ponta-nu-mai-e-penal-atac-dur-la-adresa-procurorilor-dna_1264807.html

  • Mihail spune:

   PS: sasalaul o vrea pe tantea aceea de-i Prim Ministru, plecată.
   Cumva, chiar o amenința. Ce sa spun, pune “Statul Paralel” pe ea ?
   Nu-i nimic, o sa faca Wizzair ori Blueair, curse directe către Costa Rica

 4. emi spune:

  Asta nu e inspirat din muzica populara romaneasca?!?
  https://www.facebook.com/Ara.Malikian.violin/videos/10155509522451608/

  • emi spune:

   De la minutul 2 pare Ciocarlia…

   • emi spune:

    Pe el Camino v-ati armonizat mintea cu inima, egoul cu sufletul/spiritul.
    “Mersul istoriei a fost o coborare din Rai catre Iad.” Eu am impresia ca istoria Pamantului se aseamana cu munca unui scafandru, pentru a putea cunoaste fundul oceanului/profunzimile dimensiunilor de joasa vibratie/iadul trebuie sa se scufunde, cand nu mai rezista fara aer/iubire se ridica treptat la suprafata, eliberandu-se de presiunea mare a apei/fricii si sentimentele ce deriva din frica, cu mare efort si vointa.
    Acest interviu a fost facut in soapta, ati vorbit cu un om care va respecta, dumneavoastra v-ati regasit vibratia pentru ca v-ati eliberat de “costumul de scafandru”/ati invatat lectia acceptarii deci ati putut vorbi din suflet si nu din ego, de aceea totul a fost extrem de lin, firesc si pe intelesul oricui. Perfect!

    • emi spune:

     Nemuritoare este iubirea, tot ce e facut din inima este mult mai rezistent in timp.
     Invingatorii actioneaza din ego, si isi amplifica egoul, apoi tremura de frica sa nu piarda puterea, scade vibratia si pierd conexiunea cu Constiinta Divina.
     Invinsilor li se ingenuncheaza egoul, le creste vibratia, invata lectia acceptarii, iertarii si a iubirii neconditionate, adica acceptare, iertare si iubire chiar si a dusmanului.
     De aceea imperiile nu rezista, in schimb folclorul si scrierile intocmite din inima strabat milenii.
     Poate ca ar trebui sa lasati inima sa va conduca si in politica…

     • Adam Mareș spune:

      Dacă n-ar fi intrat în politică în anii 90, ar fi scris mai multe cărți. În interviu zice că politica i-a oferit o altă perspectivă. Așa o fi, deși eu cred că ar fi fost un prozator bun și fără experiența politică.

     • E de discutat dacă, fără a avea o perspectivă mai largă, aș fi putut scrie Cartea șoaptelor și Copiii războiului.

     • Adam Mareș spune:

      Cum să nu? :-)
      Dar nu cred că perspectiva omului politic e aceea a vulturului.
      E drept că fiind om politic la vârf, VV a avut o viață mai cu privilegii, a putut călători mai mult, cunoaște diverși oameni etc.
      Altfel, să știi că au existat mari scriitori în istoria umanității care n-au avut funcții importante, dimpotrivă….

     • Eu cred că cei care au avut demnități publice au fost destul de puțini. Dar la noi in anii 90 mai toți oamenii de cultură importanți au intrat în politică. Apoi s-au lăsat, unul câte unul :(

     • emi spune:

      Majoritatea oamenilor politici sunt corbi, dar se mai strecoara si cate un vultur. Vulturii nu sunt toti oameni politici sau scriitori, dar este evident ca vad altfel aceasta dimensiune.

     • emi spune:

      AM, o cantitate mai mare nu inseamna si mai multa valoare…

  • Ar putea fi muzică românească…

 5. cris spune:

  Captivant interviul – nu ma abtin, discutia dumneavoastra e interesanta, interlocutorul a variat de la un inceput sleampat la mai nimic. Ati pus un deget pe rana, romanii uita prea mult, se razbuna pentru ceea ce au uitat sau nici macar nu cunosc, iar de iertat nici nu poate fi vorba: iertarea inseamna truda, dorinta de a cunoaste si mai ales intelege, capacitatea de a te pune in pozitia celuilalt si a-i purta pacatele macar citiva pasi, impacarea cu tine insuti inainte de a dori o impacare cu altul, capacitatea de a te afunda in ceea ce e fara sens pentru a gasi sensul si daca acesta nu exista sa i-l conferi ca pe o absolutie, pentru a fi nu sub vremi ci deasupra vremurilor. Deloc hip, imposibil de hashtagiat sau breakingnewsat, ceva ce nu se preteaza la lozinca si strigatura, ca atare deloc atragator pentru cei cu mintea si sufletul prescurtate ca sa dea bine pe facebook, twitter, in vreun tronson de program tv sau in vreo piata.

  Mda, legat de o postare de acum ceva zile: Nu stiu daca va spune ceva, # in medicina e folosit ca simbol pentru fractura. In alt registru, semnele asezate oblic sunt semne de instabilitate, expansiune si deceptie, a se vedea zvastica nazista fata de cea originala. Secera si ciocanul sunt la fel de infioratorare, ciocanul e simbol de agresivitate in multe culturi, secera simbol lunar legat de moarte, de sacrificare – interesant si steaua sovietica e una strimbata, e o pentagrama, semn al omului, modificata pe traiectoria unei dodecagrame, simbol al divinitatii, omul care se crede zeu.

  Alegem simboluri de asemenea impact doar partial constient, mult dintr-un subconstient nu stiu daca doar colectiv cit al vremurilor. # ca simbol de adunat multimi mi se pare dintr-un asemenea registru, deceptiv, destinat adunarii sau numitorului comun aduce farimitare, fracturare centrifuga, semn de libertate cind de fapt e o limitare zabrelita in expansiune. In rest, insa, cred ca ar trebui ca multi oameni de acum, cei care se tot intrec in vocalize si decibeli, sa-si puna ca simbol varza: intre ineptitudine si tupeu, coloraturi fascistoide si comunistoide vorbim de un talcioc de kitschuri ideologice si parerologice, atit.

  • Ce bine că te-ai întors :)

   • cris spune:

    N-am plecat, doar tac si privesc. Si deja imi e asa de neplacut incit voi renunta probabil sa mai si privesc. Ce se intimpla in Romania e un amestec de ridicol, cruzime, tristete, tzifne, revolta stearpa, minciuna, prostie, smechereala, arogantza, intr-o viermuiala bine intretinuta si care nu se doreste potolita in niciun fel, dimpotriva. Imi plinge inima pentru oamenii intregi si la suflet si la minte pe care ii cunosc si care trebuie sa traiasca si sa rabde asa ceva.

    Ce sa comentez… Mi se pare anormal ca unii sa iasa pe strada sa protesteze inclusiv la adresa unui referendum pentru famile, – fata de ce protesteaza, de un mecanism democratic, referendumul, dar ei sunt democrati?-, sa se bata in piept cu independentza justitiei, dar, iata, e foarte bine pentru ei ca aceasta sa fie sub vreun calcii prezidential sau sereist, si sa-i doara undeva ca o curte constitutionala e amenintata si santajata. Mi se pare anormal ca, in anii doua mii si, se poarta aceeasi supraveghere si acelasi amestec securistic in viata oamenilor – in ’89, daca am iesit in strada, daca am tinut in miinile mele oameni siroid de singe a fost inclusiv pentru ca eu insami mi-am petrecut copilarie si tinerete cu microfoane in casa si bagatori de seama care nu se sfiau vreodata sa intre in casa in absentza noastra. Si mi se pare inca mai anormal ca unora asa ceva li se pare de-a dreptul benefic sau ca un Mihai Sora de la inaltimea virstei si mintii sale nu e deranjat de securisme, la fel ca multi altii care nu sufla o vorba in acest sens. Asa cum mi se pare ridicol ca tocmai psd-ul se bate macar aparent pentru rectificarea acestei situatii – sa nu ne imbatam cu apa chioara, am avut parte de securisme si pe vremea lor in anii ’90, n-am cum sa le atribui vreo buna-credintza. Ce sa spun: mucavale, proteste si rasproteste de mucava, revolte de mucava de la mucavale, ca sunt la putere sau in opozitie, asa numiti de dreapta sau de stinga, proeuropeni, ciume rosii, tot acelasi drac primitiv si ridicol e. Curate civism, stat de drept si democrateala, coane Iancule. In rest ce sa spun – politica externa? sorry, am spus deja din 2014 ca domn Iohannis e la o rascruce a intereselor germane si americane si ca e un jucator prost si interesat doar de sine – are vreun rost sa repet? Salarii,medici… in final nu se intelege neam ca sistemul medical e o masinarie extrem de complexa, tot cu peticeala si dorelismele ne ocupam, deci ce-as comenta?

    Adica vad o bataie de joc generalizata si o mocirla cum nu mi-as fi putut imagina, o lipsa crasa de repere si de caractere, multa minciuna si mult teatru de prost gust. Ce se poate comenta la asa ceva?, eventual sa arunci cu rosii si oua in protagonisti, iar eu de felul meu am respect pentru mincare, ca oricine crescut pe timpul lui ceasca – decretel, nu? – nu irosesc rosii si oua doar ca sa protestez in vreun fel.

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   @ Cris

   si # -> :) inseamna fractura la cap? :D :D :D

 6. Ne vedem la ora 20,00, azi, duminică 13 mai, la Antena 3.

 7. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  http://vosganian.ro/?p=8455&cpage=1#comment-332702

  continui aici cu raspunsul la intrebarea dumneavoastra din linkul de mai sus:

  Ziceati ca 30% e 30% indiferent de termen…

  Sa zicem primaria x, are buget 100 de lei, zero datorii, grad maxim de indatorare 30%, adica 30 de lei

  In anul 2010 vine boc primar si zice: daca am lua un credit de 30 de lei si l-am rambursa in 4 ani urmatorul primar ar prelua o primarie fara datorii, si nu vrem asta! Mai bine luam 30 de lei imprumut pe 30 de ani! Si anul viitor dupa ce in urma achitarii unor rate va scadea gradul de indatorare facem imediat alte credite mai mici ca sa fie acoperita toata suma!

  Iin situatia de mai sus, boc amaneteaza bugetul de investitii ai urmatorilor 7 primari! Unu care ar cistiga primaria ar primi bugetul gata indatorat pe zeci de ani!

  • DaR TOT 30% SE CHEAMĂ.

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    @ VV

    nu e totuna, sa ai datorie 30% 30 de ani sau 4

    Chiar nu intelegeti ca un primar nou nu mai poate angaja noi credite in situatia aia?

    • Nu poți angaja 30% pe 30 de ani. Cel puțin nu în România. Pe măsură ce plătești datoria, poți face alta. Decât dacă ai 30 de ani perioadă de grație, dar asta e o iluzie.

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      @ VV

      asta la dumneavoastra cam cum se numeste?

      https://www.docdroid.net/04Yv4zt/referat-economic-indatorare-cluj.pdf

      indatorare pe 360 de luni, doua dintre cele 4 credite imense care acopera toti cei 30% …

     • Nu mă chinui. Îndatorarea nu rămâne aceeași pe toată durata, ci gradul de îndatorare scade pe măsura plății creditului.

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      Da, ma asteptam, superficialitatea e ceva ce va reprezinta…

     • Și, totuși, în tot ce m-a preocupat (literatură, economie, politică, identitate etnică etc.) am ajuns la un nivel care nu poate fi numit superficial. Decât, poate, de superficiali :)

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      Economia si politica puteti sa le excludeti de pe lista asta…

     • N-ai dus-o bine când eram ministrul finanțelor? Sau nu erai in Romania?

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      Dar ce legatura are una cu alta? Si portocalii au dus-o bine pe vremea lor, dar asta nu inseamna nici ca au dus o politica buna, si nici ca le aveau cu economia… Sau ma rog, le aveau cu economia, dar nu cu economia nationala ci cu economia lor…

      Nu va spun cu rautate, parerea mea e ca dumneavoastra priviti lucrurile foarte boem, de undeva din spatiu… Nu vreti sa deveniti prea conectat la ceea ce se petrece.

      De la firul ierbii insa lucrurile se vad un pic altfel, de exemplu economia asta despre care povetiti pur si simplu nu exista! Cind erati ministru erati ministrul aromelor din plante care atunci cind veneau oamenii sa ceara bani le cintati la pian Bach sau Chopin :D :D :D N-as prea zice ca asta s-ar putea numi o politica economica vizionara pe termen lung…

      Ca sa va dati seama cam cit de mare e prapastia intre lumea in care traiti dumneavoastra si realitate va dau un singur exemplu: doua website-uri, Google si Facebook au impreuna o cifra de afaceri mai mare decit PIB-ul Romaniei, si sunt doar doua website-uri, si vreo 200 de mii de angajati! Comparati va rog performanta LOR economica, cu performanta a tot ce vreti dumneavoastra sa denumiti economia Romaniei!

      Oamenii nostri cei mai titrati merg in occident si spala vase sau culeg capsuni, iar asta e din cauza ca stiinta lor nu valoreaza doi bani dincolo! Si toate astea se intimpla in timp ce acei ramasi acasa, care nu sunt la fel de bine dotati intelectual sunt angajati la stat pe salarii duble fata de mediul privat. Totul e exact pe dos fata de cum ar trebui sa fie, si in timp ce dumneavoastra aveti impresia ca totul e minunat!

      Cind voi vedea ca oamenii cei mai desptepti lucreaza pe salarii mari in mediul privat romanesc, apoi cei mai putin dotati intelectual lucreaza la stat pe salarii ceva mai mici, si in ultimul rind cei care necalificatii fiind isi vor cauta de lucru in strainatate atunci da, voi zice ca in Romania politicile economice sunt cele corecte, sau macar pina voi vedea ca exista vreun politician care vrea sa duca lucrurile in sensul asta, dar pina atunci dati-mi voie sa cred ca nu degeaba doua website-uri produc mai mult ca o tara…

 8. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  daca mie mi-ar fi zis iohan sa fac ce mi se spune m-as fi dezbracat de caracter si l-as fi scuipat in fata!

 9. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  am vazut emisiunea, nu va mai critic pentru “cetatenii aleg sa fie condusi si nu urmati” ca n-are rost… Tot ce pot sa spun e ca in tot ce zice Mircea Diaconu ma simt reprezentat! Nu degeaba ziceam cind era previzibil esecul lui Crin Antonescu ca Mircea Diaconu ar fi fost un bun presedinte si de partid dar si de tara, pentru ca omul e de un bun simt si o buna credinta iesite din comun.

  • De data asta, Mircea Diaconu n-a prea spus nimic, n-a fost prea vorbăreț. Și nu știu de ce nu ești de acord că pe români trebuie să-i conduci și nu să faci ce zic ei.

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    @ VV

    pentru simplul fapt ca politicienii in campanie promit ca vor face, x,y,z ca sa ia votul cetateanului! Pe sistemul propus de dumneavoastra n-ar trebui sa existe promisiuni, ci prezentari: sunt Varujan Vosganian, am studiile cutare cutare cutare, am scris asta aia aialalta, am facut cutare si cutare, sunt om de buna credinta, votati-ma ca stiu eu ce e mai bine pentru voi!

    Sistemul propus de dumneavoastra nu se numeste democratie, ci poate ceva de genu demoreprezentare… Si v-am mai scris, nu stiu daca ati citit, ca in convingerea asta dumneavoastra probabil plecati cu gindirea de la propria persoana, dar ce te faci cind pe acest sistem pe care-l propuneti vin la putere unii ca basescu, boc, videanu, samd ?

    As sintetiza asa: in democratie cetateanul voteaza partidele care isi propun sa le reprezinte mai bine interesele, iar cistigatorii alegerilor sunt la putere in mod legitim doar atita timp cit se mentin pe traiectoria promisa electoratului.

    • emi spune:

     Adica vrei ca Guvernul sa vina in fiecare zi la tine acasa sa te intrebe ce trebuie sa faca?!? :)

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      Asta ai inteles tu din ce-am scris eu?

     • emi spune:

      Ce intelegi tu prin “traiectoria promisa electoratului”?
      As paria ca la 18 ani si tu ti-ai propus sa faci o multime de chestii in viata, te-ai mentinut “pe traiectoria” promisiunilor?
      Daca tu, ca singur individ, nu ai putut sa-ti tii propriile angajamente, cum are putea o persoana politica, care depinde de o intreaga echipa si de fondurile atrase, sa faca ceea ce isi propune la inceput? Unii reusesc, altii nu, important e ce invata fiecare din realizarile sau neimplinirile sale.

  • Adam Mareș spune:

   VV are o idee foarte conservatoare, de pe vremea când în funcțiile de conducere erau elite și majoritatea populației era analfabetă.
   În epoca noastră, e, de fapt, sau ar trebui să fie o permanentă negociere între conducători și alegători.

   • Mihail spune:

    Aha, deci nu am pierdut nimic, neavâzand emisiunea cu armeanul.
    Ca deobicei.
    Poate o sa va surprindă, dar aici se-ntâmplă o mare ciudățenie, nimeni nu se uita la astfel de emisiuni, care de altfel, nici nu exista.
    Este adevarat, englezii ăștia, nici macar Constitutie nu au.
    ….Sâmbătă fiind nunta regală, cam peste tot se organizează festivaluri, unde se cântă, se mănâncă și se bea. Este un pretext foarte bun.
    Totul incepe sâmbătă și se termină luni.

   • emi spune:

    @VV este conservator asumat, asta nu inseamna ca nu are dreptate.
    Ceea ce intelegi tu prin democratie nu are nicio treaba cu conducerea politica, ci cu dictatura democratiei, adica dictatura celor multi.
    Asta se poate infaptui mult mai usor daca in loc de politicieni am “alege” masini. Masina ar supune la vot orice decizie, si ar decide DOAR in favoarea celor multi. Atunci ar fi ignorati minoritarii adica handicapatii, minoritatile etnice ar ramane fara niciun ajutor, batranii care nu pot vota ar fi lasati la mila soartei. Ziceai ca nu ti-a placut dictatura comunista, adica dictatura proletara, de ce ar fi mai buna dictatura majoritatii?
    Ne permitem sa renuntam la umanism?!?

   • Acum nu mai nici una, nici alta, nici nu ne conduc elitele, nici alegătorii nu mai sunt cu totul analfabeți :)

   • Adam Mareș spune:

    Eu ziceam că nici cei aleși nu pot fi lăsați să facă ce vor, prin prisma faptului că au fost votați (adică pot face lucruri despre care n-au vorbit când au cerut votul), dar nici conducătorii nu pot face tot ce ar cere diverse părți ale poporului (fiindcă pot fi chestii total aberante). De-asta ziceam că ar trebui să fie o permanentă negociere și responsabilizare reciprocă.