Răaspuns la o anchetă a Jurnalului Național, cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la prima apariție

Unde eraţi acum 25 ani? Ce făceați? Și care este evenimentul care v-a rămas în minte din 1993?

Acum douăzeci și cinci de ani eram în România, așa cum am fost toată viața. Intram în cel de-al doilea mandat parlamentar, ca deputat din partea Uniunii Armenilor din România și lider al grupului parlamentar al minorităților naționale. Eram decepționat de rezultatul alegerilor din anul 1992, dar încrezător, totuși că lucrurile se pot schimba. Deși nu eram înscris în niciun partid, liderul de atunci al Convenției Democratice din România, Emil Constantinescu, mă prezenta, în turneele în care îl însoțeam prin țară, ca pe unul dintre reprezentanții tinerei generații politice ce promovează democrația. În 1993 am avut și prilejul să-l cunosc îndeaproape pe Corneliu Coposu, care devenise senator. Îmi amintesc că în 1993 România a fost primită în Consiliul Europei și grupul nostrum parlamentar, al minorităților naționale, a jucat un rol important în această decizie. Și-mi mai amintesc că atunci a luat ființă Radio Romantic  :)

jurnalul național

  • Care este, din punctul dvs. de vedere, cea mai mare realizare a României în aceşti 25 de ani?

Cea mai mare realizare a României a fost parcursul nostru european. Îmi amintesc că în 1999, ca președinte al Uniunii Forțelor de Dreapta, am fost unul dintre semnatarii documentului politic care asuma, în plan intern, recomandarea Comisiei Europene de începere a negocierilor de aderare cu România. În acel moment, clasa politică a exprimat o solidaritate pe care nu am mai regăsit-o, din păcate, în susținerea altor proiecte de anvergură națională. Sunt aproape două decenii de atunci și viața românilor s-a schimbat mult, chiar dacă nu suntem întotdeauna conștienți de asta.

  • Care credeţi că este cel mai mare eşec din ultimii 25 de ani?

Cel mai mare eșec al ultimilor douăzeci și cinci de ani de ani este faptul că nu am reușit să dăm românilor încredere în propriul destin. Există numeroase forme de manifestare a acestui eșec: migrația masivă, modul în care educăm tânăra generație, elanul cu care ne distrugem elitele, incapacitatea de a imagina și de a duce la bun sfârșit mari proiecte naționale, lipsa de asumare a unui destin propriu etc.

60 Responses to “Răaspuns la o anchetă a Jurnalului Național, cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la prima apariție”

  1. Mihail spune:

    @ Adam Mares

    niciodata nu am indicat, nu am facut vorbire, despre orientarea ta sexuala.
    Nu te mai ascunde dupa corcodus, lasa abureala, se stie ca esti cucoana.
    Chiar armeanul ti-a spus asta. Vrei citatul ?
    Apoi, fii decenta si las-o pe emi in pace, ea macar si-a declarat sexul corect, nu-si ascunde nici greselile, nici nazuintele. Este sincera.

    • Adam Mareș spune:

      E o părere subiectivă a lui VV. Pentru Emi sunt bărbat. De ce te-ai lua după armean? De altfel, și tu mă considerai bărbat, până să vină VV, supărat că l-am certat, cu eticheta că-s femeie. :-)

  2. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ VV

    Cam asa e, nu prea avem cu ce sa ne laudam, dar avem in schimb de ce sa ne fie rusine… Stiti ce nu mai avem iarasi in ultimii 29 de ani? Istorie! Sau ma rog, avem una care poate fi scrisa in citeva rinduri…

    Iar asta cred ca e din cauza faptului ca absolut intotdeauna au existat niste forte subterane care au contestat tot! Daca s-a zis ca e zi, ei au venit ulterior si au zis: nu nu, era noapte! Chiar si in cazul Revolutiei s-a zis ca n-a fost nicio Revolutie! Si daca stam sa ne gindim bine, pentru multi nici n-a fost! Din 23 de milioane vreo 300 de mii si-au asumat riscul sa fie omoriti pe strada, iar restul erau paralizati de frica in case! In schimb numarul celor care si-au asumat ulterior meritele a fost cu mult mai mare…

    Deci, adevarul istoric depinde de care parte te-ai situat!

    Si daca istore n-avem, atunci mi se pare normal ca nici valori la care sa aderam sa nu fie…

  3. cris spune:

    @ Sorin

    http://www.romaniacurata.ro/procesul-dragnea-de-partea-cui-e-statul-de-drept/

    “Nu e de mers la ușa acestui proces, dacă nu sunteți tălpași electorali pentru vreun contracandidat, dragi tineri din societatea civilă, pentru a cere condamnarea cuiva. Bunele intenții duc la lucruri bune doar cînd se însoțesc de discernămînt.

    Și aici nu e clar de partea cui e statul de drept, care nu înseamnă tratament diferențiat și disproporțional, ci exact contrariul.

    Și nu e clar dacă marți seara va merita să bem șampanie că am răzbit baronii după cinsprezece ani de luptă, sau ne vom trage palme, că încercînd să rezolvăm o problemă care era de fapt una de dezvoltare, patrimonialismul, am creat un mecanism judiciar care poate fi manipulat politic, ducînd la condamnări arbitrare, și acum, și în viitor.

    Mă bucur că unii au un răspuns clar: nu e o fericire să fii cognitiv imun la complexitate? Pentru cine nu e, nu uitați că îndoiala trebuie totdeauna folosită în favoarea acuzatului, și de asta aș prefera să nu se tranșeze nimic major pentru România în acest proces dubios.

    Poate găsim un caz mai clar, unde e mai puțin ambiguu de partea cui e statul de drept, și nu poate fi confundat cu o vînătoare a unuia, ca aici? Că nimeni nu se poate alătura unei haite la vînătoare de om cu sentimentul că ia parte la un act de justiție, nici măcar cînd omul e superbaronul local contra căruia luptăm de cinsprezece ani. Nu salvarea unuia despre care nu mi-am schimbat părerea e în joc, ci salvarea statului de drept.”

    Cam asta nu inteleg cei care urla, “aaaa, esti cu penalii”, mai ales spunind-o unora care au trait/traiesc in parti ale lumii in care statul de drept e o realitate: Ce se intimpla in Romania si ce sustin cei cu “Dna, sa vina sa va ia”, nu e stat de drept, ci, cum spune Pippidi, vinatoare de oameni, nu se adreseaza rectificarii vreunei situatii ci eliminatului de persoane. Si nu inseamna vreun progres ori apropiere de tarile occidentale ci o degradare, o afundare in mocirlele estului salbatic. Ca atare nu poate exista sustinere ori admiratie, din partea mea cert nu.

    Chiar consider ca e eleganta cu vinatoarea de oameni: Mie mi se pare de-a dreptul cotonogeala primitiva cu bitele, injuratura, poalele in cap si “aoleo minca-ti-as”, intre clanurile gogoasa si cocoasa, pentru stapinitul vreunui vad de facut bani, ca e trafic de tigari, de oameni sau de zgirciuri, mizer si salbatic. Pe scurt, din partea mea, se foloseste sintagma stat de drept pentru a justifica si a impopotona grotesc o tiganeala.

    • Uite, să vezi viitoarea mea postare.

    • sorin gyorgyfalvi spune:

      @ Cris

      vezi email :)

    • Adam Mareș spune:

      L-am mai întrebat și pe Sorin, te întreb și pe tine: ce-ar trebui să facă judecătorii, să-l declare nevinovat pe Dragnea, chiar dacă ar fi vinovat, numai pentru a da satisfacție celor ce vorbesc de “dosar politic”?

      • cris spune:

        Vezi discutia lui Pippidi, e foarte clara, nu e nevoie sa ma intrebi pe mine, ce spune Pippidi e corect, clar, la nivel de gindire occidentala a statului de drept, asa cum e in fapt nu ca ce va inchipuiti voi ca e. Trasul in tzepe de figuri in zeghe, ca e in piatza, la nivel verbal sau paradeala lui portocala, nu sunt stat de drept.

        Stat de drept nu inseamna tratament personalizat, a urmari o persoana pentru a o distruge nu urmarirea unei incalcari a legii a oricui o fi acela, pe dublu standard, adica pe stilul muma si ciuma, si disproportionat, sa dai pedepse de trei ani pentru o piine furata de pilda sau sa consideri ca orice face un om, si un pirtz in biserica, e infractiune si acela de dus la puscarie in catuse. As mai adauga ceva ce tot spun: nu inseamna scopul scuza mijloacele. Si nu e justitie poetica facuta de oameni, in care, daca unul e vinovat pentru ceva mai grav, lasa e bine sa intre la puscarie pentru o gainarie mai mica sau inexistenta ca asa se face dreptate, sau lasa bine ca e la puscarie ca o fi gresit el cu altceva – adica si numai daca ma refer la asa ceva, populatia Romaniei e in continuare educata sa creada in superstitii, birfe si tiganeli, nu in dovada, lege, reglementari, drept al omului si judecata corecta, adica e educata nu in spiritul statului de drept ci in a se departa cit mai mult de acesta.

        Opina mea, vezi si opinia lui Pippidi, vezi opinia opusa a altora si fa-ti singura propria opinie.

      • Judecătorii ar trebui să declare nevinovat pe cel care e nevinovat. Și procurorii nu ar trebui să lovească, la ordin, pe nevinovați.

  4. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ Cris

    da, asa e, da-i romanului mintea de pe urma! :D

    Lipidi era bine daca n-ar fi fost chiar ea printre primii sorosisti din tara asta si n-ar fi asmutit lumea impotriva unor astfel de tinte din capul locului!

    Traim cosmare zilele astea sa-i vedem ca vajnici aparatori ai drepturilor omului exact pe aia care urlau mai tare in trecut, gen Lipidi, Cristoiu, Gelu Visan, Alina Bica, Udrea, sau chiar pina si basescu! :D :D :D

    Ramine sa-i vedem pe Liiceanu, Pora, si Turcescu si gata, ne-am dat dracului! :D :D :D Speranta mea este sa ajung ziua sa-i vad pe Macovei, Iohannis si Kovesi urlind pentru drepturile omului, din puscarie evident! :D :D :D

    Oamenii astia sunt exact precum tonomatele, cinta pentru cine baga fisa! (na c-am ajuns sa-l citez si eu pe basescu! :D )

    VV zicea ca de cind e Heilvih “statul de drept” (a se citi SRI) a lasat-o mai moale… Cred ca o sa rind cu lacrimi in foarte scurt timp! :D :D :D

    Pe mine pina la urma ma doare-n cot, m-am agitat destul, si am facut-o la momentele cind se impunea asta. De pilda imi aduc aminte cum eram injurat cind ma revoltam prin ianuarie 2013 la adresa USL-ului dupa ce a venit ca o floricica Ponta si ne-a zis ca “jos basescu nu e un proiect de tara!”, iar cei de prin jurul lui ii tineau isonul sa ne convinga s-o lasam mai moale pe asta cu dreptate pina la capat Am zis atunci ca nu se va face dreptate pina la capat Romania nu va avansa un milimetru, indiferent cite de-astea cu “puncte din programul de guvernare, evaluari, termene” or sa ne vire sub nas! Si asta din cauza ca romanii nu l-au votat pe ponta sau n-au votat USL-ul ca isi arate ei competentele economice, ci ca sa indrepte raul produs de basescu, sa elimine sistemul creat de el!

    Exact la fel va fi si cu Dragnea si alianta actuala: vor ramine sus in procente atita timp cit lumea inca spera ca ei sa faca dreptate pina la capat! In secunda cind lumea ar sesiza ca s-a renuntat la lupta asta ei ar cadea in sondaje precum meteoritii!

    De-asta, eu cind vad faze de genul cum e asta cu maririle de salarii la bugetari pot sa zic ca inca ma tem de-o fenta din partea lor, pentru ca prea pare luata din carti metoda asta, si anume cind lumea asteapta ceva despre care tu stii ca nu-i vei da… atunci inainte sa-i spui ca nu-i dai ii vii si compensezi cu tot felul de alte daruri… ca sa nu genereze un soc.

    Deci, iarta-ma, cu toata dreptatea pe care o exprima nu pot sa citesc Lipidi, cum n-as putea citi cartarescu, liiceanu, plesu indiferent ce-ar scrie… Manipulatorii sunt pe viata, e ca o stampila pe care-o poarta ei, exact precum securistii, odata ce-ai fost securist om normal nu mai ai cum sa te dai!

      • cris spune:

        Cam asa ar trebui sa fie o discutie. Nu suntem neaparat de acord dar nu simt, si nici Sorin nu simte de la mine, cred, vreun antagonism. Si nici nu avem cum sa “cintam la unison” fiindca inerent perspectiva fiecaruia e diferita. Nu suntem pe o baricada ci, vorba lui Emi, la Masa Rotunda…si ne uitam la un subiect, fiecare din punctul sau de experientza, de pe un scaun care are nu inaltimea ci forma teancului de experiente si de cunoastere a fiecaruia. Nu-i asa? asa se spune, adevarul sta la mijloc, nu in sensul ca ar fi media unor pareri opuse, ci pentru ca e ceva cu multe fatzete si faptul ca unul vede una din acestea nu e opus ci completeaza ce vede altul.

        De ce se poarta maniheismul ciomagar in Romania altfel, mi-e greu sa inteleg.

        • Adam Mareș spune:

          Lasă că înființează Tăriceanu “Comisia pentru Adevăr”. :P :P :P

          • cris spune:

            Maricica draga, Comisiile pentru adevar si reconciliere se fac pretutindeni in lume, si exact asa se numesc, in diferite situatii. S-au facut in Germania dupa unire legat de abuzurile STASI, in Peru dupa rasturnarea lui Fujimori cind, ca si la noi, justitia a fost nimic altceva decit un instrument politic, in Africa de Sud, Rwanda, Ciad, legat de conflicte rasiale si armate, ba chiar si in Statele Unite si Canada. Se fac oricind atunci cind se ridica problema unor incalcari ale drepturilor omului care implica un numar mare de oameni si cind o societate intreaga este in impas din aceasta cauza.

            Sa vedem in ce format, cu ce participare si agenda o va forma, cred ca e o idee foarte buna. Dar sincer mi se pare putin prematur, sau, ca sa spun altfel, e ceva ce trebuie bine gindit – oricum e bine ca introduce ideea. Personal, poate si pentru ca am citit mai mult – doar l-am pomenit pe Fujimori de multe ori aici -, e cea din Peru, ni s-ar si potrivi ca tematica, sau cea din Rwanda de la care am mai dat aici extrase.

          • E dificil să faci o astfel de comisie în România de azi, e nevoie de personalități mai presus de orice controversă, unde găsești așa ceva?

          • sorin gyorgyfalvi spune:

            @ Cris

            lasa-o, ca ea e precum erau nazistii aia care dupa terminarea razboiului negau vehement holocaustul, ziceau ca aushwitz e o inventie, asa cuvint nici nu exista…

          • cris spune:

            A, ca pomenesti de nazisti, stii ca germanii au avut cred prima asemenea oganizare – caci a fost mult mai mult decit o comisie sustinuta de Adenauer, foarte multa munca, s-a numit cucerire a trecutului – greu sa gasesc o traducere exacta, Vergangenheitsbewaeltigung. Tocmai pentru ca ceva de justitie tranzitionala clasica, asa cum a fost Nueremberg, nu putea impaca o tara intreaga cu sine. Si sigur ca nu e ceva complet sau perfect, exista si acum indivizi care spun ca holocaustul nu a existat, dar a reusit cel mai important lucru, sa se atinga un aume procent din societate, o masa critica sa-i spun, care sa mentina o atitudine rationala, sa fie sufficient de solida sa reziste vreunor manipulari.

          • Adam Mareș spune:

            Dacă vor adevăr, să scoată toți acoperiții: din politică, justiție, presă. Restul e frecție la un picior de lemn.

          • sorin gyorgyfalvi spune:

            @ Adam

            si tu cu ce-o sa te mai ocupi? :D

          • sorin gyorgyfalvi spune:

            @ Cris

            din pacate tara asta e deja captiva acestui stat mafiot, din care intr-un fel sau altul fac parte clanuri intregi, cu toate rudele lor, dai azi jos pe unul de aici iar miine il gasesti dincolo… tot in sistem! Corb la corb nu-si scoate ochii zice proverbul, ei se cunosc foarte bine intre ei! In paradigma asta poa sa treaca zeci de ani si nu se va schimba nimic! Oamenii astia daca n-ar fi sistemul ar fi muritori de foame exact precum sunt toti ceilalti care n-au mai incaput in sistem! In tara asta crezind ca trecem la democratie am trecut defapt la o forma de sclavagism modern, in care omul isi traieste mizeria de viata intr-o continua goana pentru supravietuire… in timp ce vatafii o duc bine!

        • sorin gyorgyfalvi spune:

          Corect :)

        • Nici măcar nu e maniheism, pentru că era o luptă între bine și rău. Care e binele în situația noastră? Nu e simplu de răspuns la întrebarea asta.

  5. livia spune:

    Un esec al “democratiei” romanesti este votul. Mai actual ca oricand este”votezi cu cine vrei, iese cine trebuie”. In urma votului cetatenilor, in 2016 au intrat in Parlament 5 partide, UDMR-ul si minoritatile. Ce vedem acum? Ca a mai aparut un partid. In urma carui vot? Cine a votat pentru Pro Romania? Cine erau candidatii acestui partid la alegeri? Nu erau.
    Este moral, etic, de bun simt, sa candidezi pe listele unui partid si apoi sa pleci la altul? Nu este. De ce Parlamentul, prin legi nu-i invata pe parlamentari reguli de buna purtare. De ce nu exista (inca) o lege prin care cel ce pleaca la alt partid isi pierde mandatul; acesta va fi acordat urmatorului de pe lista. Cine pleaca, pleaca simplu cetatean, nu parlamentar. Asta nu este o bataie de joc? De ce sa mai votam?

    • Transferurile politice sunt o boală românească de care ne vindecăm greu. Eu am plecat din UFD – PNL pentru că am fost rugat să plec de cei care conduceau PNL în februarie 2015. Am înțeles mai târziu că în ce mă provește a fost o conspirație la care au/ participat procurori și lideri politici.

  6. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ VV

    caz de manipulare de manual, manipulare pe internet ma refer::

    https://www.libertatea.ro/stiri/stiri-interne/macabru-ion-iliescu-a-murit-printre-sugestiile-de-cautare-pe-google-670601

    intre timp a ajuns chiar prima sugestie google dupa ce se introduce Ion Iliescu in google

    • sorin gyorgyfalvi spune:

      @ VV

      am cautat slogaul cu care cistiga iliescu in anii 90, “Un preşedinte pentru liniştea noastră”, pentru ca incerc sa inteleg cum veti pierde si de aceasta data lupta cu sistemul… Situatia cam cu asta seamana, cu escaladarea tensiunii din societate la care s-a ajuns in anii 90, pentru a se crea un efect psihologic la populatie spre a-si dori sa se termine odata cu tot!

  7. Adam Mareș spune:

    De unde le-o scoate Băsea?! :P :P :P
    Traian BASESCU la TVR1: “Crin ANTONESCU ar fi o soluție pentru coalizarea dreptei in România!”

  8. Adam Mareș spune:

    De pe fb, păreri :-)

    Când Dragnea a trecut de la birturi sătești la restaurantele și hotelurile din Turnu Măgurele mi-a mirosit a racolare 0215 doi și un sfert. Logic, el fiind băiatul șefului de post. De ce 0215 și nu altceva? Pentru că păcănelele sunt și azi monopolul D(G)IPI.
    Când un băiat cu retard a cărui soră e azi ceva șefă la 0215, băiat care nu intră în anii ‘80 la niciun liceu din Zalău și cade la Agricol în Șimleu, fiu de ofițer de Miliție, ajunge bursier la Paris și apoi funcționar guvernamental, fiind consătean și ceva rudă cu generalul Virgil Vulpea Ardelean, mie mi-a mirosit a doi și un sfert.
    Chiar dacă cei doi par incompatibili, la ordin, uite, primul l-a acceptat și l-a votat premier pe al doilea (Cioloș).

  9. Adam Mareș spune:

    Ponta fură pesediști, iar Băsea îi dă lui Dragnea pemepiști. Viața politică RO. :P :P :P

  10. Adam Mareș spune:

    Emilia Sercan
    7 ore
    Daca v-ati intrebat vreodata cum se face ca unii reusesc sa faca intr-un timp extrem de scurt ceea ce altii nu reusesc intr-o viata intreaga, raspunsul este simplu: tupeu si spate. Procurorul Codrut Olaru, vicepresedinte al CSM si fost sef al DIICOT, este un astfel de exemplu. A devenit doctor in baza unei teze plagiate, care i-a fost coordonata de Tudorel Toader. In trei ani si zece luni a ajuns de la gradul de caporal la cel de general, el fiind procuror si nu militar. Iar cand reusesti astfel de lucruri, pentru ca ai spate, incepe sa apara si tupeul, si incepi sa crezi ca cerul este limita.

    Olaru si-a dorit sa ajunga si dom’ profesor, ca dom’ doctor și dom’ general nu mai erau de ajuns. Doar ca pentru a ajunge profesor a comis un lung sir de falsuri grosolane in acte publice, care pentru orice fraier muritor de rand ar insemna puscarie. Codrut Olaru a declarat in fals ca indeplineste criteriile necesare pentru a ajunge conferentiar. Nu le indeplinea. Avea nevoie de 60 de puncte. A declarat 90. In realitate abia ajunge la 30. A declarat in fals ca a fost directorul unor granturi de cercetare stiintifica. Acele granturi sunt proiecte de dezvoltare institutionala, iar el nici macar nu a facut parte din acele echipe, daramite sa fie directorul lor. O arata negru pe alb actele pe care le prezint in articol. In comisia care l-a validat in pozitia de conferentiar s-a aflat, din nou, Tudorel Toader.

    Cazul acesta este unul dintre cele mai revoltatoare despre care am scris pana acum pentru ca Codrut Olaru nu este Robert Negoita sau secretara lui Gabriel Oprea. Olaru este procuror, unul temut si respectat, iar el stie milimetric ce inseamna respectarea legii, dar si incalcarea ei. Si ar trebui sa inteleaga mai bine decat oricine altcineva consecintele. Insa faptul ca nu i-a pasat ca a calcat in picioare legea, arata tupeu si spate. Siguranta individului care stie ca nu va pati nimic. Chiar asa, institutia autosesizarii mai exista pe la Parchetul General? Pentru ca acest caz nu mai e unul de competenta CNATDCU, a Ministerului Educatiei si a Universitatii “Titu Maiorescu”, ci e un caz de Parchetul General.
    https://pressone.ro/vicepresedintele-csm-codrut-olaru-a-ajuns-conferentiar-universitar-prin-fals-in-acte-publice/

  11. cris spune:

    Chiar nu inteleg: cit de departe poate merge incapatinarea in prostie?
    https://www.stiripesurse.ro/lovitura-pnl-ii-ia-fata-ministrului-justitiei–orban-anunta-sesizare-la-comisia-de-la-venetia-pe-legile-justitiei_1267742.html

    CSM s-a facut de ris cerind Opinia CV, nu are acest drept, dar se vede ca nimeni nu citeste procedurile prin care se obtine si se formuleaza opinia Comisiei de la Venetia. Domnul Iohannis le cere sa se intilneasca acum, dar acum, cu societatea civila din Romania – asta e prostie fudula care da ordine, fiindca e oricum un pas pe care CV il face in evaluare: CV te anuntza de la bun inceput la ce sa te astepti cind ii ceri opinia, nu ii spui tu ce sa faca, ca nu esti vataf pe tarlaua constitutionala europeana.

    Acum vine si Orban, tzatza proasta si fudula din tirg, cu “sesizarea”. Chiar nu e clar? Sunt trei institutii mari si late ale unei tari care pot cere opinia CV: Parlamentul, Guvernul si Presidentia. TREI, nimeni altcineva, niciun CSM, niciun partid, nicio persoana privata.

    Rideti de Dancila, pai trebuie sa fii un idiot sinistru in soliditate si surzenie sa nu te uiti nici pe site-ul CV ca sa stii daca ai sau nu dreptul sa ceri o opinie si asta dupa ce tocmai a fost chiar in media gogoasa cu CSM care a vrut sa sesizeze CV. Si e o insulta la adresa unei institutii europene in final: ce credeti ca e CV, ograda voastra in care sa va exportati chiotele si circul, parcarea in care sa faceti gratarul cu mici, ca asa sunteti “europeni”, “de dreapta”, # ?

    Academicienilor… Daddy flausatul? ala care a venit in sandale cu ciorapi flausati din Teleorman, ziceti… Ce credeti ca sunteti voi cu toate aerele de europenism decit niste flausati de Ferentari cind va duceti cu poalele in cap la o institutie europeana fara sa stiti macar care ii sunt scop, proceduri, adresabilitate?

    • sorin gyorgyfalvi spune:

      @ Cris

      consumul e de vina!

      Zice si in reclame: “consumul exagerat de alcool dauneaza grav sanatatii!” …mentale :D :D :D

      Poate cine stie, omu a trecut si la alte feluri de consum, ca vechii portocalii erau fani etnobotanice :D

      • cris spune:

        Haldan probabil, canepa adica, numai ca pe stil indian. Nu stiu, Sorin, ei zic ca cei care nu sunt de accord cu ei sunt spalati pe creieri… pai, da’ iarta-ma, sa faci acelasi si acelasi lucru, ca robotul, desi nu are finalitate, ca asa s-a dat comanda sa se aoleasca peste tot prin lume numai de dragul de a se da in stamba, ce o fi? Sa nu ai bunul simt sa te uiti pe un site, asa cum te uiti macar la instructiunile de asamblare a unei mobile sau unui aparat, sa stii ce sa faci, si asta din nou si din nou desi ti se spune ca esti pe alaturi cu drumul rau, doar sa reactionezi la buton, ce e? Comportament de om rational?

        Nu, nu e spalat pe creieri, nici haldan, o fi asta:

        https://www.youtube.com/watch?v=5W4fWprwQw4

    • PNL ar face orice să se scrie despre inițiativele sale. Cu cât ele sunt mai halucinante, cu atât fac știri. Că după ele rămâne praf și pulbere, asta ei nu înțeleg.

      • cris spune:

        Ar trebui sa se limiteze la Romania cu actiunile astea: cu balamucul pe care il fac dincolo de aceasta ajung sa fie vestiti, e adevarat…dar cam ca tiganii care s-au dus in Austria, isi spalau rufele in parc si mincau lebede, dau imaginea unei tari de oameni care nu au nici cea mai mica idee ca trebuie sa respecti niste reguli si institutii, galagiosi, primitivi, de nedorit intr-o societate civilizata. Si nu se intelege neam: hashtagistii care s-au dus la LIBE cu foitele A4 sa faca manifestatie, ce s-a intimplat? li s-au luat foitele scurt din mina si li s-a spus sa stea jos si sa asculte, adica un scurt “lasati-o balta cu mincatul de lebede si spalatul de zdrentze in parc”. Nu…noi mergem mai departe cu circul acolo unde nu e loc de circ.

        La ce spuneti mai sus cu maniheismul, e cam cum spune Sorin despre dreapta, lasa ca le spune Iohannis alora din jurul lui care e de dreapta si care nu: atita timp cit nu exista niste standarde in functie de care sa judeci, si mai ales respect fata de acestea, cit timp regulile sunt variabile in functie de ideile unuia sau altuia, binele si raul vor fi la fel de variabile. Cam ca la navigare, daca nu tii seama care e steaua polara, care sunt punctele cardinale, ce iti spune harta, atunci iti pui in minte sa ajungi in punctul B, dar punctul B poate fi oriunde.. si oricind doresti te afli in B dar de fapt niciodata… in final asa nu e nicio diferentza intre pozitia ta ca tara si corabia nebunilor care pluteste aiurea si galagios pe riurile Europei, in risul si dispretul celor de pe cheiuri.