Mediafax -Varujan Vosganian: Dacă CCR nu e un reper de necontestat, trăim într-o stare de imponderabilitate constituţională

Vicepreşedintele ALDE, Varujan Vosganian, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că CCR este acea ultimă instanţă de necontestat, iar deciziile ei trebuie respectate, considerând că preşedintele Klaus Iohannis trebuia să ia imediat decizia de revocare a Laurei Codruţa Kovesi.

“Am luat act de decizia CCR, care a acţionat în virtutea prerogativelor sale. Nu este prima dată când soluţionează un conflict instituţional. Întotdeauna am respectat decizii CCR, chiar şi atunci când ele se opuneau voinţei a milioane de români, amintesc momentul referendumului de suspendare a preşedintelui Băsescu. Am mers pe ideea că trebuie să existe o instanţă ultimă a democraţiei. Un reper de necontestat, pentru că, dacă nu există un reper, trăim, nu într-un sistem constituţional, ci într-o stare de imponderabilitate constituţională, lipsită de repere”, a declarat Varujan Vosganian, vicepreşedinte ALDE, pentru MEDIAFAX.Vosganian ccr

 

 

 

 

 

 

 

 

“A contesta deciziile CCR, a sugera că CCR nu acţionează în virtutea Constituţiei, este cel mai mare pericol pentru democraţie. Dacă pot să mă exprim plastic, în croirea veşmântului democratic al României, CCR este nodul la aţă “,a mai spus Varujan Vosganian.

Vicepreşedintele ALDE spune că preşedintele Klaus Iohannis trebuia să ia imediat decizia de revocare a procurorului şef al DNA.

 

“În clipa în care CCR ia o decizie, ea devine executorie. Deciziile Curţii situează o anumită cauză în interiorul sau în afara prevederilor constituţionale. A fi în afară nu începe peste o lună, 3 sau şase luni de la decizie. Nu este un termen rezonabil în care prevederile devin efective, decât în situaţia în care Curtea Constituţională prevede în mod expres acest lucru. Decizia CCR a statuat că a menţine un şef de parchet în astfel de procedură e un atac la adresa autorităţii ministrului Justiţiei. Nu ştiu dacă preşedintele vrea cu tot dinadinsul să fie suspendat sau nu, dar vă spun că nu merită să fie suspendat”, a afirmat, pentru MEDIAFAX, vicepreşedintele ALDE.

Curtea Constituţională arată, în comunicatul oficial privind decizia de existenţă a conflictului instituţional între preşedinte şi ministrul Justiţiei, că şeful statului urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi.

“Preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Preşedintelui României, prim-ministrului Guvernului României şi Ministrului Justiţiei şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în comunicatul Curţii Constituţionale.

http://www.mediafax.ro/politic/varujan-vosganian-daca-ccr-nu-e-un-reper-de-necontestat-traim-intr-o-stare-de-imponderabilitate-constitutionala-ce-spune-vicepresentele-alde-despre-prima-masura-pe-care-trebuia-sa-o-ia-presedintele-17236864 

 

72 Responses to “Mediafax -Varujan Vosganian: Dacă CCR nu e un reper de necontestat, trăim într-o stare de imponderabilitate constituţională”

 1. Marga Maggie Gigi spune:

  bravo varujan, sa treci pe la calin sa-ti dea un suc, ai mai lins ceva bun

 2. niko spune:

  varujane nu uita ,vrem pantofi din pielea ta !!!

 3. Adam Mareș spune:

  Dacă președintele n-ar fi avut putere de a refuza revocarea, de ce există în parcursul ăsta necesitatea avizului CSM (fie el și consultativ). Că dacă ministrul ar decide de la bun început, acesta nu și-ar mai avea rostul. Dar el are rost, ofeă niște argumente de natură juridică de care președintele ia act pentru decizia sa finală.

 4. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  Da, de data asta am avut noroc. Norocul nostru este ca in componenta CCR exista mai multi oameni corecti decit Abhazii sau Zegreni

 5. Adam Mareș spune:

  Eu nu o apăr pe Kovesi, vorbesc de un principiu și nu mi se pare normal să ne întoarcem la situația de dinainte de 2004.

  • cris spune:

   si care e acel principiu?

   • Adam Mareș spune:

    Independența procurorilor. Dacă procurorii sunt direct subordonați ministrului, toate dosarele se vor face și desface sub presiunea politicului. (sigur, acum e PSD-ALDE, dar nu sunt veșnici, și alte partide vor profita de lucrul ăsta).

    • Adam Mareș spune:

     Întotdeauna e mai bine să fie mai multe filtre. Dacă și CSM ar fi dat aviz pozitiv pentru revocare, președintele ar fi fost cam penibil să refuze revocarea. Dacă ministrul, el singur, are puterea de a tăia și a spânzura, e foarte rău.

    • cris spune:

     ce inseamna independenta procurorilor si la ce anume se refera autoritatea ministrului?

     • Adam Mareș spune:

      Sub autoritatea ministrului – se referă la administrare: ministrul se ocupă de asigurarea bugetului, de condițiile de funcționare a parchetelor și judecătoriilor (gândește politici publice care să asigure buna funcționare a justiției, de pildă instanțele sunt copleșite de numărul de dosare, sesizează CSM când află de nereguli în îndeplinirea activității). De-astea.

     • De legalitatea acțiunilor procurorilor nu se ocupă ministrul?

     • Adam Mareș spune:

      Hai să facem o paralelă cu alte ministere. De pildă, activitatea unui profesor este controlată direct de ministru? Nu, există alte organisme care evaluează activitatea profesorilor (CNADCU, de pildă). Jalea este cu directorii, care sunt numiți și demiși politic (ceea ce e foarte rău). Dovadă că unde-și bagă politicul coada nu e bine. Au fost guverne care au încercat să instituie concurs pentru ocuparea funcțiilor de director, dar PSD nu agreează depolitizarea. Sau rectorii universităților, ți se pare normal să depindă de politic? Nu știu de ce nu se înțelege că politicul trebuie doar să creeze politici publice de bună funcționare a unor sisteme, nu de control al sistemelor. De aceea România arată cum arată, jalnic.

     • Ministerul e cel care evaluează activitatea inspectorilor șefi. Tot așa cum inistrul justiției evaluează activitatea procurorilor șefi.

     • cris spune:

      Legea 303 spune ca mai are nista atributii manageriale legate de revocarea procurorilor din anume functii:

      art54,

      4) Revocarea procurorilor din funcțiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Președintele României, la propunerea ministrului justiției care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție ori a procurorului general al Parchetului Național Anticorupție, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2) care se aplică în mod corespunzător.

      Evaluarea procurorilor in capacitatea lor manageriala si decizia de demitere se face tot de catre ministru care are dreptul sa analizeze si aspecte ca cele de la

      art 51 al aceleiasi legi:

      în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuțiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul și comunicarea, asumarea responsabilităților și aptitudinile manageriale.

      ok? evaluarea procurorilor pusi in anume functii, adica in capacitatea lor manageriala, nu profesionala de investigare, facut dosare, etc, e tot a ministrului, conform legii, vad eu. Si desigur aceasta evaluare are consecinte, 51-54 se refera la revocare. De-astea…

     • Vorbim la pereți.

    • Termină cu prostiile. Procurorii u sunt direct subordonați ministrului NImeni nu spune asta. Doamna Kovesi poate să fie procuror în continuare. Ca șef al DNA a avut probleme, cu CCR, cu achitările, cu protocoalele etc.etc.

 6. Adam Mareș spune:

  Eu sunt de acord că au fost și abuzuri, un heirupism al unor procurori, dar problemele din sistem nu se vor rezolva prin punerea acestora sub controlul guvernului.
  Apoi, s-au făcut multe achitări prin dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu (prin decizia CCR). Ok, s-a redus posibilitatea procurorilor de a face abuzuri, dar a crescut posibilitatea funcționarilor și aleșilor locali de a fura cu parandărăt (între noi fie vorba, recomandarea Comisiei de la Veneția se referea la răspunderea miniștrilor). Dacă românii sunt mai fericiți așa, ce pot să zic? Eu nu mai am nicio speranță pentru țara asta, în care toți proștii intră în politică să se căpătuiască.

  • cris spune:

   Esti mai fericita daca procurorii ordona oricui ce si cum sa faca altfel il baga la zdup? Ti se pare normal de pilda ca procurorii sa spuna medicilor cum sa-si trateze pacientii – e normal ca un procuror sa trimita in judecata 40 de oncologi fiindca au recomandat un antiemetic de calitate mai buna pentru controlul simptomelor la pacienti in chemoterapie? Cine le da aceasta competentza, au facut medicina? Independentza lor aici trebuie sa incalce independentza si competentza altei profesiuni? Sau sa ia pe sus doi medici care considera ca un om care se plinge de dureri precordiale trebuie pus in protocol de observatie pentru infarct, asa cum se face intr-o lume, doar fiindca e ce considera ei un infractor? Stii ca noi suntem obligati sa ne facem meseria in orice conditii, fara deosebire, in respectul drepturilor omului si ca nimeni nu ne poate obliga sa facem un tratament, sa luam o decizie sau sa stam cu miinile in sin stiind ca asta ucide? Mie mi se pare anormal ca un ministru al sanatatii sa oblige medicii sa respecte un tratament al unei infectii cu antibioticul gresit. Mi se pare anormal sa nu dai medicilor ce au nevoie ca sa-si faca meseria, mi se pare anormal ca un director de spital sa fooseasca banii sa-si intretina amanta, si cred ca asta trebuie sanctionat. Dar cum crezi ca mi se pare sa vina procurorul sa imi spuna ce sa prescriu? Iti spun eu cum – fascist si cu mult mai periculos decit orice alta hotie sau lipsuri,

   Bref, iti inteleg dorintza de independentza fata de tot soiul de sefuleti/despoti politic. Tu mi-ai dat exemplul cu profesorii, eu ti-l dau pe al medicilor, Dar ti se pare normal sa ii vrei inlocuiti cu procurarimea? Ti se pare normal, uite nu mai departe de acum, sa fii de aceeasi parte cu imbecilul de mai sus care vrea sa faca din pielea gazdei noastre pantofi? – asa ceva ti se pare de ignorat, justificat, de dorit, occidental, stat de drept?

   • Adam Mareș spune:

    Ce s-a întâmplat acum e doar trecerea de la o extremă la alta, nimic altceva. Nu o îmbunătățire, nu o normalizare.

    • cris spune:

     la ce anume te referi ca extremism de acum?

     • Adam Mareș spune:

      Păi zero justiție. Cam ca pe vremea lui Năstase și anterior. Nimeni nu se va mai atinge de politicieni, cu alte cuvinte, liber la furat. Sau dosare la ordinul ministrului, pentru adversarii politici. Dar, mai degrabă liniște, pe principiul corb la corb nu-și scoate ochii.

     • cris spune:

      Maricica, zau, mai gindeste si cu mintea proprie, sau macar ajusteaza un pic sloganurile UM, fii mai subtila, asta cu “vai va fi liniste”, a murit justitia, e de la UM-uri – sa stii ca citesc si presa aceea: Ceausescu avea daciada, astia au sloganiarda. Ce va supara la faptul ca nu veti mai avea zi de zi circ cu catuse, strigaturi si stenograme, credeti ca justitia nu se poate face si civilizat, trebuie sa fie doar circ?

      si vezi ca o iei pe urma astora cu stinga e dreapta, pentru tine linistea e extremism ? :) :) :) hai mai ca ati inceput sa va incurcati in doublespeak. :) :) :)

     • Adam Mareș spune:

      Eu spun una, tu interpretezi în sensul propagandei părții pe care o susții. Vezi că Iliescu era “un președinte pentru liniștea noastră”. Când am zis liniște, m-am referit la faptul că nu se vor mai face anchete, nu la spectacol sau circ.

    • Adică dacă treceam de la extremă către centru și nu la extrema ailaltă, cum ar fi trebuit să facem?

   • Nu 40 Cris, 77 de ocologi au fost trimiși în judecată.

    • cris spune:

     77 sunt cei care au fost la congress in India si s-a clasat dosarul acum dupa ce au fost facuti cu ou si cu otzet doi ani. Cei 40 sunt altii, trimisi deja in judecata pentru prescrierea unui antiemetic.. Adica sun deja 77 + 40

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   @ Adam

   procurorii intr-o tara normala nu sunt magistrati! Ei sunt pe acelasi nivel precum avocatii, cu aceleasi drepuri si obligatii! De altfel, urmatorul pas va fi scoaterea procurorilor din rindul magistratilor, dupa revizuirea Constitutiei evident. Sa te vedem atunci cum o sa urlii!

   • Din păcate pentru asta ar trebui să schimbăm Constituția…

    • sorin gyorgyfalvi spune:

     Asta si ziceam, ca e urmatorul pas…

     Practic mare parte din aberatiile pe care le traim provin de la chestiunea asta, si anume ca procurorii sunt magistrati. In realitate macovei i-a bagat cu vadita intentie ca procurorul sa te condamne direct, sa nu mai stea el dupa judecatori, adica sa fie un fel de colegi care nu doar ca dau condamnari, dar mai si vin cu dosarele gata facute…

     Si normal ca aia cind se uita in oglinda si isi umfla pieptul: maaama da ce magistrati suntem, justitia suntem noi!… isi gasesc apoi justificare sa urle “luati mina de pe justitie” referindu-se desigur la ei! :D

 7. Adam Mareș spune:

  În județul marelui politician Dragnea, bântuie sărăcia cruntă, iar oamenii care vor să muncească își caută de lucru prin alte județe.

 8. Adam Mareș spune:

  @sorin
  G. Gafencu a fost un om mare. :-)

 9. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ all

  Organ (Ludovic Organ, aka Patraulea Mandolina): “CCR a incalcat Constitutia!” :D :D :D

  https://youtu.be/bGIkCxK7YMg?t=3m24s

  • cris spune:

   da, si Danca…sesizeaza… ghici ce?
   Comisia de la Venetia

   https://giphy.com/gifs/pain-bang-headache-jMuKChXCLiNi

   parca povestea era ca Dobby, cel care se da cu capul de pereti si mobile, e salvat cind Harry Potter ii da un ciorap. Poate sa dea cineva PNL-ului un ciorap? va rog, please, dati PNL-ului un ciorap, poate se opreste, e dureros sa te uiti la asa ceva, cruel and unusual punishment.

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    Da. :)

    Pai cind am zis ca la conducerea pnl a ajuns o cloaca cu interese in zona ifn-urilor… nu era o figura de stil! Era simplul adevar, si faptul ca urla ca din gura de sarpe zilele astea se datoreaza apropierii destructurarii acelui cerc vicios tinut pe baza de santaj. Cred ca o sa auzim multe din zona aia dupa ce sunt stirpiti precum gindacii…

    • cris spune:

     Fara violentza, mai bine li se dau ciorapi.

     Stai ca asta e de noaptea mintii cu spume:

     “Politica PSD-ului conturează din ce în ce mai clar ce model construieşte: autoritarism populist de dreapta.”

     http://www.romaniacurata.ro/suntem-deja-in-autoritarism-ce-facem/

     pai nu sunt ciuma rosie? nu sunt sovietici, nu sunt comunisti, nu ne duc la Putin, in China si in Coreea de nord? pai dreapta nu era buna? si daca stinga e dreapta, si dreapta romaneasca e progresista, adica de stinga… scuze, dar dumnealor cu # stiu cine sunt si ce cauta in viata lor?

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      Cum ar veni, i-au lasat pe “dreapta unita” fara obiectul muncii? :D

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      @ Cris

      uite, acu imi dau seama ca solutia pentru ei e simpla in cazul asta: sa-si faca un partid de stinga! :D

    • elenick spune:

     Sorine, iar vorbeste Antena 3 din tine! Povestea cu IFN-urile e placa barbatului antenistei Stancu, acel ”vigilent” impotriva bancilor, adica PSD-istul ”travestit” infiltrat in PNL si dat afara de curand…

     Spune drept, ai vreo opinie -una macar! – contrara celor care se vehiculeaza zilnic la A3?

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      Lasa vrajeala, clanul detinatorilor de IFN care conduc azi pnlul e cit se poate de real, pe care cum il scuturi sare cite-un ifn din el… in special astia trimisi sa vorbeasca la tv sunt detinatori de ifn-uri, guran, citsu, danca, samd, nu le retin la toti numele pentru ca nu merita efortul…

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      Si pina nu-mi raspunzi concret la intrebarea: la ce posturi vrei tu sa ma uit, si de unde vrei sa ma documentez de pe net sa nu mai vii cu de-astea la mine!

     • Eu am nuanțat chestia cu IFN-urile. Și cum vezi în Camera Deputaților ne mai gândim.

 10. Mihail spune:

  Citesc presa don Romanica si aflu ca sunt tot felul de “solutii” pentru sasalau, ca sa ocoleasca decizia CCR.
  Adica, asa se aplica legea in tara ?
  Apoi, iubita(aflata in tarisoara) imi spunea aseara, ca Tudorica, Dragnea etc, incaleaca legea, ca vor numi, aia, procurorii. Ca se alege praful din aceasta tara ?
  Am avut eu ceva argumente, dar tot degeaba. Acum am aflat ca este foarte posibil ca sa fie cu ceva #Rezist.
  Ma rog, de unde sa stiu ?
  Oricum era tare nenorocita aseara. As vrea ca sa o lamurec cum este cu democratia aia, ca nu poti sa bagi mai intai oamenii la inchisoare si apoi sa-i cauti de vreo faradelege.I-am spus ca nu este deloc corect sa le pui unor catuse dupa care sa-i scoti prin usa din fata.
  Am fost poate, iar pe marginea prapastiei. Noroc, ca brusc, mi-am amintit de sfatul lui emi si…am.tacut.
  Mai bine.

  Din Regat, dupa doi ani de stat aici, lucrurile se vad tare diferit. Dar ce stiu eu, tara asta(UK) nu are nici macar Constitutie.
  Astept ca Luluta sa zboare si apoi sa fie cercetata pentru toate abuzurile DNA-lui.

 11. Adam Mareș spune:

  “Ca să capturezi justiția nu e nevoie să convingi toți judecătorii să dea verdicte strâmbe. E de ajuns să controlezi șeful procurorilor și dosarele “sensibile” nici nu mai ajung în instanță.

  Exact asta a făcut Viktor Orban în Ungaria și a fost suficient ca să anihileze lupta anti-corupție.

  A urmat un jaf al banului public la un nivel greu de imaginat. Un Nea Caisă din satul în care s-a născut Orban a devenit în câțiva ani unul dintre cei mai bogați oameni din țară, după ce a primit în jur de 2 MILIARDE de dolari din fonduri publice.
  Din banii ăștia, Lőrinc Mészáros (în traducere Laurențiu Măcelaru, zis și Pușculița lu’ Orban) a cumpărat aproape toată presa locală, prin care derulează imense campanii de propagandă.

  Nici măcar când a intervenit Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF) și i-a dat pe tavă un dosar care arăta negru pe alb cum ginerele lui Orban frauda fonduri europene, procuratura nu a trimis dosarul în instanță.

  Corupția nu mai e ascunsă, se vede din satelit, inclusiv votanții lui Orban știu asta, dar ghici ce, nu mai contează.”
  Deh, interesul național o cere!!!

 12. Adam Mareș spune:

  https://www.g4media.ro/celebrele-stenograme-psd-cum-hotarau-liderii-de-partid-cine-sa-fie-anchetat-si-cine-nu-in-perioada-2000-2004-cand-procurorii-erau-in-subordinea-ministrului-justitiei.html
  Uite ce frumos era! Cred că de-aia se bucură cris, sorin, mihail, se întorc și ei pe vremea când totul era controlat, liniștit, fără surprize. :P

  • Și totuși în anii ăia nimeni nu a fost plimbat în cătușe, nici măcar Băsescu.

   • Adam Mareș spune:

    Păi ce ziceam mai sus, liniște, să fure toți și să scape toți. :P

   • cris spune:

    Progresul a constat in faptul ca nu vreun politician oarecare a mai facut jocurile respective ci Kovesi, Coldea, basescu si ai lui, nu a fost o imbunatatire si doar o inlocuire…probabil pentru maricica si altii asa ceva e de preferat. Macar daca e vreun politician il alegi sau nu, Kovesi e deasupra a orice, chiar si a constitutiei, se vede. Totusi, ma intreb…nu am auzit de la maricica despre stenogramele lui Kovesi de pilda, sau despre cele cu portocala; sa o scoti pe Stanoiu de la naftalina dupa 13 ani e cam bizar cind ignori ce s-a intimplat ieri, o fi o forma de Alzheimer’s social, deficit de memorie recenta si de proces de invatare din fenomenele recente la nivelul unei societati.

    • Adam Mareș spune:

     Portocală a fost exclus din magistratură și ambii procurori de la Pitești sunt urmăriți penal. Dacă Kovesi are legătură cu faptele lor, asta trebuie dovedit, nu?

     • cris spune:

      Managerial, da raspunde, e un manager prost daca sub nasul ei se intimpla asa ceva, daca nu stie, iar daca e la ordinul ei, atunci e inca mai grav – procurorii sunt subordonati ierarhic lui Kovesi, da e direct raspunzatoare managerial pentru asemenea oroare, oriunde in lume ar fi trebuit sa-si dea demisia pe loc, e extrem de grav. Dar asta e singura ta opinie referitor la stenogramele lui Kovesi, care, da, s-au dovedit reale la expertiza Inspectiei Judiciare, sau la probleme grave din procuratura, cu fabricare de dosare, cu martori moncinosi, cu obligarea martorilor la marturii minicinoase? Ai dovada semnarii unor protocoale cu SRI, de catre Kovesi personal, de pilda, despre asta ai vreo opinie?

      Ai la fel de multe scrupule cind ceri demisia vreunui ministru pentru mai stiu eu ce se intimpla nu stiu unde, sau atunci principiul devine brusc mai important pentru tine? Ca la Colectiv de pilda – Ponta a fost implicat cumva, ai avut dovezi, dosare cu Ponta acolo, sau ai sarit cu un “coruptia ucide, jos Ponta” ? Foarte interesant dublul standard romanesc….

     • Dar că Kovesi i-a apărat până în pânzele albe, asta cum e?

    • E foarte periculos să scoți decizia din sfera politica. Asupra politicului există, vrei nu vrei, un control mai transparent. Măcar că sunt alegeri la fiecare patru ani.

 13. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  pai are dreptate si predoiu asta, cica art.80 zice ca “presedintele vegheaza” la respectarea constitutiei! :D :D :D Aici se poate vedea cit de important este sa nu se puna aiureli din astea in textele legislative! Ce-i aia vegheaza? Doarme? Motaie pe linga constitutie? Tine luminarea aprinsa?

  Deci, fac un apel la parlamentari: terminati cu cliseele, cu limbajul de lemn, cu ambiguitatile, cu explimarea elastica, si cu traducerile mot-a-mot din alte legislatii atunci cind elaborati texte legislative!

  Si mai ales nu mai luati pe tava textele legilative pe care vi le vira baietii cu ochii albastri sub nas cu scopul de a fi votate!

 14. Alzara1918 spune:

  Cris , gândești și scrii încântător , cu logică , exactitate și franchețe … inginetească ! Felicitări , Doctore !

  • cris spune:

   Medicale, domnul doctor, :) , o stiti prea bine, noi nu ne putem minti ca ce vedem in fatza ochilor nu exista, asta ar costa vieti, algoritmul diagnosticului diferential inseamna multa logica si exactitate, si asta intr-un domeniu in care lucrurile evolueaza si se diversifica dupa mama natura, nu sunt fabricate industrial. Va multumesc daca cititi ce scriu si ma bucura daca va insenineaza si doar pentru o secunda, mi-ar face in mod egal o mare bucurie sa citesc mai pe larg ce ginditi dumneavostra despre ce se intimpla.