Pentru erorile, neputințele și abuzurile sancționate de CEDO nu plătește nimeni căci ele aparțin folclorului, adică au autori anonimi.

Este interesant că toți cei care cer, în piețele publlice, recuperarea pagubelor de la cei vinovați nu scot o vorbă despre faptul că din multele milioane de euro plătite de statul român în urma condamnărilor de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) nu s-a recuperat nimic. Cei responsabili de procese inechitabile sau alte încălcări ale drepturilor omului nu au fost trași niciodată la răspundere. Când eram ministrul finanțelor am purtat o discuție pe această temă cu doamnele Lidia Bărbulescu, președinte CSM, și Laura Codruța Kovesi, procuror general, și le-am întrebat de la cine poate Ministerul Finanțelor să recupereze banii plătiți pentru erorile sau abuzurile din Justiție. Mi s-a răspuns că fără o decizie a CSM, nimeni nu este obligat să plătească nimic. Deci, cum ușor vă puteți închipui, nimeni nu plătește.

În cazul de față, incapacitatea autorităților abilitate să ofere răspunsul solicitat de CEDO ne-a costat 100 000 de euro. Dar nu plătește nimeni căci toate erorile, neputințele și abuzurile sancționate de CEDO sunt deja folclor, adică au autori anonimi.

https://www.agerpres.ro/politica/2018/05/31/vosganian-despre-centrele-de-detentie-ar-trebui-sa-plateasca-cei-care-au-acceptat-prin-semnatura-existenta-lor–118646

43 Responses to “Pentru erorile, neputințele și abuzurile sancționate de CEDO nu plătește nimeni căci ele aparțin folclorului, adică au autori anonimi.”

 1. Marga Maggie Gigi spune:

  aoleo, varujan, are postacul doftoras zi libera, saracutul bugetar ? :D

 2. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  Da, corect, exact aici vine nemernicia statului. Nu degeaba avem rata saraciei atit de ridicata, pentru ca oamenii care n-au fost minjiti niciodata cu nimic au fost cei mai ostracizati de catre stat. Ceilalti, in special cei vinovati, cei care au bagat mina la borcanul cu miere n-au nicio problema! Exact aia sunt cei care dupa ce ca au fost facuti scapati de catre DNA vor fi si cei care vor primi despagubiri!

  Udrea spre exemplu, de unde nu dormea noaptea de grija creditului de 3 milioane de euro… a ajuns apoi sa-si cumpere bai termale, terenuri de zeci de hectare, cladiri, iar acum saraca e oropsita, abuzata de catre sistemul pe care l-a creat! N-as avea nici cea mai mica mirare sa o vad miine poimiine primind despagubiri din partea statului pentru abuzurile la care a fost supusa!

 3. Barosanul spune:

  @ VV

  ”Mediafax -Varujan Vosganian: Dacă CCR nu e un reper de necontestat, trăim într-o stare de imponderabilitate constituţională”

  Pai nu e normal ‘Lupule Moralist’, adica ‘Fripturist fara scrupule unde primeaza interesul Personal si de Gasca tip mafiot de Partid Comunist’?

  Mai tii minte, pe vremea lui Besecu, cand faceam FRONT Comun ca nu e normal ca membrii CCR sa fie NUMITI Politic?

  Uite ca acum cand esti de cealalta parte a BORCANULUI iti convine.

  Pai cine mai are incredere in CCR? Si apoi cum pot fi Trogloditii CCR IMPARTIALI cand ei au de platit datorii catre partidele care I-au COCOTAT acolo?

  Asa ca infuleca-ti ‘Ciolanul’ si scuteste-ne cu flecareli de mironosita!

  • Barosanul spune:

   PS.
   ”Deci, cum ușor vă puteți închipui, nimeni nu plătește.”
   Pai ia luminezane mai tu?
   Cum se face ca voi astia cu majoritatea voastra BOLSEVICA nu ati dat o lege gen OUG 13 sa-i ‘belti’ pe cei care aduc prejudicii statului?

   Tot eu iti raspund.

   Simplu, pt ca TOTI sunt CARAULELE voaste. Voi ii puneti ‘POLITIC’ pe toti. Aia va dau peschesuri si va fac favoruri si cum vine apoi sa-i puneti la plata?

   Asa ca mai usor cu Tromboneala. Cu politica m-ai lamurit esti AFON!

   Tinete de scris unde te pricepi.

   Pupincurismul il faci cu plescaituri si nu-ti sta bine :)

  • elenick spune:

   @Barosanul,
   Bine ai mai venit pe blog! Vad ca esti foarte dur cu @VV, noi ne ”luptam” inca sa-l lamurim ca este de partea rea/”dezastru” a baricadei. Poate ca are motive serioase sa prefere sa intoarca privirea de la realitati…

   • Barosanul spune:

    @ Elenick
    Multumesc!
    Blogul il urmaresc mai mereu. Numai ca nu mai postez. Scuze dar Blogul sau a devenit o Porcarie de pupincurism PCR.

    @ VV e irecuperabil, s-a transformat sau a revenit la politicianismul traditional Dambovitean # MOJICI FARA SCRUPULE.

    Nu conteaza cadavrele pe care calca ci numai lor si acolitilor lor sa le fie bine :)

    Ciolanul e mai tare decat constiinta!

  • Barosane, te-ai zulumit de tot. Folosești un limbaj dezarticulat. Poate eu nu-mi amintesc, dar am făcut noi proteste în stradă împotriva CCR? Ne-am plâns Comisiei Europene și Comisiei de la Veneția?

 4. cris spune:

  Excelenta analiza. Perfect de acord, asa se face in orice tara civilizata indiferent despre cine e vorba, asa s-a facut de nenumarate ori si in Romania pentru altii, mai putin zei decit Kovesi:

  “Traim intr-o țara in care se minte.

  Mult, public, fără reținere.

  Probabil pentru manipulare. Pentru ce altceva ???

  Ca propunerea de revocare a unui procuror general se poate face de Ministrul Justitiei in mod discreționar.

  Ca președintele nu trebuie sa emită decret, deși CCR a zis ca trebuie.

  Ca nu exista termen pentru emiterea decretului de revocare.

  Și ca, finalmente emis, acesta este necenzurabil.

  In realitate, nimic nu este adevărat.

  Propunerea de revocare se poate face nu discreționar, ci pentru motivele prevăzute de art. 51 al. 2 din Legea 303/2004. Aceleași motive pentru care se revoca ORICINE dintr-o funcție de conducere din instante sau parchete.

  Nu sunt altele, nu sunt speciale, nu sunt discreționare.

  Au fost revocați in baza lor mulți magistrati cu funcții de conducere pana acum.

  Dacă intr-o sesizare de conflict constituțional între puterile statului, CCR decide ca una dintre puteri trebuie sa execute o obligație de a face….. asta trebuie sa faca, fiind vorba de un stat de drept.

  Dacă nu face, atunci este discretionar.

  In plus, dacă a zis ca trebuie sa emită decret, se deduce ca, din refuzul președintelui de revocare, au reieșit doua lucruri : ca procedura de revocare s-a parcurs in mod corect și legal, iar motivele se încadrează in cele prevăzute de art. 51 al.2 din Legea 303/2004, și ca acesta a apreciat ca, deși fără vicii de legalitate, propunerea nu este oportuna. Neavând drept de apreciere asupra oportunității, iar legalitatea fiind analizată … trebuie emis decret. Cel puțin așa se deduce din comunicat.

  In lipsa unui termen special de emitere al acestuia, se aplica termenul general din materia contenciosului administrativ… 30 de zile.

  Deci, exista termen… 30 de zile de la publicarea hotărârii CCR in Monitorul Oficial.

  Finalmente, dacă destinatarul actului administrativ astfel emis este nemulțumit de decretul care îl / o privește, îl poate contesta in instanța de contencios administrativ, după regulile de drept comun: fond și recurs. ”

  Asadar de ce vreti referendum, presedinte deasupra constitutiei si CCR, scandal in strada, sesizarea CV, si alte asemenea nastrusnicii? de ce va smulgeti perii din cap ca moare statul de drept, va aoliti, va bateti cu pumnii in piept sa o aparati pe Kovesi? Solutia e banala si absolut conforma cu statul de drept: Kovesi, daca nu vrei sa go home, ai o solutie, ca orice alt om, go to contencios administrativ, dar asta dupa ce ti se semneaza demiterea si treci prin justitie, ca oricine altcineva :) :) :)

  https://www.stiripesurse.ro/o-judecatoare-arunca-in-aer-scandalul-deciziei-ccr-pe-revocarea-sefei-dna-cine-va-avea-ultimul-cuvant_1268342.html

  • cris spune:

   Ah, si desigur ea ramine procuror si eligibil pentru alte functii manageriale daca e cazul, daca nu la DNA, altundeva dupa cum sunt competentele si regulile la procurori…asta pentru cei care tot fac confuzia cu cele doua domenii managerial si profesional. Deci de ce atita scandal? :)

  • Până acum toată lumea s-a supus deciziilor CCR.

 5. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ Cris

  Ai dreptate. Si as completa:

  Unii, care sunt chipurile de partea dreptatii si a adevarului, chiar si unii pe care-i vezi pe la a3, rtv, cind ii vezi ca zic chestii de genu:daaa, am cistigat, dar nu o va demite pentru ca nu exista termen…, sau o va revoca si o va pune tot pe ea interimar la infinit, sau alte aberatii de-astea… sa stii ca defapt sunt oamenii sistemului sub acoperire.

 6. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ all

  eu zic ca ar fi chiar bine daca iohan n-ar respecta decizia CCR!

  Asta ar da aliantei de guvernare ocazia sa desfiinteze DNA cu totul, si sa infiinteze o alta institutie a carei prima sarcina sa fie preluarea si analizarea tuturor dosarelor DNA!

 7. Adam Mareș spune:

  Dorneanu e și în conflict de interese, că gineri-său e cercetat de DNA. :P

 8. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  ca sa capam de toata nebunia asta din societate cred ca ar fi suficient ca sa ni se treaca pe buletin IQ-ul, si la vot sa fie acceptati doar cei cu IQ mai mare decit maimuta! :D

  https://www.youtube.com/watch?v=aekUZ3PYKNU

  • Și cu ce aparat s-ar măsura IQ-ul cu precizie? Cu metrul de la Sevres?

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    @ VV

    test ca la maimulta din videoclip :D

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    Si o mica precizare: nu ar fi vorba despre un test de inteligenta care sa determine decit doua faze: mai mic decit maimuta, mai mare decit maimuta! :D :D :D

    • Și dacă ar fi maimuțe?

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      Sa fie trimise la scoala! :D

      Nu toti cetatenii au drept de vot, cei care nu au implinit 18 ani nu au de exemplu…. La fel si cu IQ, nu ai implinit IQ peste maimuta nu primesti drept de vot! :D :D :D

     • Nu dă voie Constituția :(

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      Credeti ca ar indrazni careva cu IQ mai mic decit maimuta sa protesteze ca i s-a luat dreptul de vot? Cum ar suna protestul? Daaaa, domle, noi suntem mai prosti decit maimuta dar suntem oameni! si vrem drept de vot ? :D :D :D

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      Iarasi, surzii care sunt si orbi n-ar trebui sa aiba drept de vot, deoarece n-au cum sa stie cine ar trebui votat si cine nu! Ar fi un vot al celui care-l ghideaza de la spate! Iar stituatia asta o intilnim destul de des…

      Daca de exemplu la mafioti e maimuta oarba, surda si muta, la noi avem maimuta oarba si surda dar care urla foarte mult! Se numesc #rezist! :D :D :D iar votul dat de ei e defapt votul sistemului sau al lui soros, dupa caz…

     • Mulți sunt surzi, deși aud, și sunt orbi, deși văd.

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      PS – Nu va luati dupa mine! Tot ce-am scris mai sus e sub forma de gluma, evident! Lasati maimutele sa voteze! Dar… dupa ce-ati fost alesi nu uitati totusi ca ati fost votati de majoritte ca sa-i reprezentati pe ei, nu pe maimute!

      Maimutele lasati-le sa urle, ca atita pot!

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    Ia uitati cite maimute au ajuns in parlament in lipsa acestui test:

    https://www.facebook.com/expresspressro/videos/1463770117047307/

  • Adam Mareș spune:

   Nu e prima situație de nelegalitate. CCR a pierdut chiar și niște procese, din câte-mi amintesc.

   • elenick spune:

    Da, au fost atacate in contencios administativ. Pai cu politruci ca Dorneanu si Petre Lazaroiu asta, ce pretentie sa ai? Dar ”corul orbilor” ii da inainte cu tupeu!

  • cris spune:

   Serios?

   Constitutie, art 147

   4) Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi AU PUTERE NUMAI PENTRU VIITOR.

   Desigur, fiind vorba de decizii constitutionale viitorul se aplica inclusiv cauzelor pendinte, in care nu s-a dat o sentintza definitiva. Pe scurt, daca s-ar dori prelungirea mandatului acum, decizia CCR e valabila si se aplica, dar nu poate fi valabila pentru o decizie luata in urma cu 9-10 ani si facuta in temeiul unei legi din ’92 nedeclarata la timpul respectiv neconsitutionala – chestiunea cu neretroactivitatea legii, o bagatela desigur pentru….academicianul tapalaga.

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    Aa explicat Rudotel cum e cu aplicabilitatea: exista 2 situatii pe care se pronunta CCR, cazurile cind cineva sesizeaza un conflict de natura constitutionala, si cazurile cind se reclama neconstitutionalitatea unor legi. Chestia cu viitorul e valabila pentru legi, iar in cazzurile de conflict e vorba despre ceva petrecut sau in desfasurare, si evident ca CCR se pronunta cu referire la acel conflict.

    Deci, cum a si zis chiar Rudotel, CCR acum s-a pronuntat pentru momentul acelui conflict sesizat, si anume cind presedintele a refuzat revocarea si guvernul a reclamat conflictul.

    Faza cu viitorul e gindita pentru legi, pentru ca ele la momentul sesizarii pot sa fi produs efecte in trecut.

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    Cris, eu nici n-as sta la discutii cu ei, e evident ca sunt capabili de aberatii de un nivel incredibil de mare, orice le-ai zice ei vor avea o aberatie pe masura. Demult nu mai e vorba despre vreo dezbatere pe principii logice sau legale, aici e vorba despre supravietuirea sistemului cu orice pret!

    Le-as zice asa scurt: decizia CCR, executarea! Nu vreti, marsh! Suspendare iohan dupa ce legea referendumului revine de la CCR si e obligat de data asta sa o promulge!

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    Trebuie cautate prin arhive argumentele care ni s-au servit noua cind CCR desi initial validase referendumul s-a sucit prin santajarea lui abhazia, prin aducerea unei alte judecatoare cu avion privat din Italia, prin erate fabricate noaptea ca hotii a decis pina la urma sa nu valideze referendumul la care am participat 8.3 milioane de oameni si votat favorabil de 7,4 milioane de oameni pe o caldura de 43 de grade…

    Exact pe alea trebuie sa le servim noi acum lor!

    • cris spune:

     Asta a lui tapalaga se refera la faptul ca CCR ar functiona ilegal din cauza nu stiu carui judecator care are 9+1 ani de functionare.

     Da, scuze ca am raspuns, e ceva atit de cunoscut, si de orice profan, asta cu neretroactivitatea legii incit nu stiu ce soi de judecator e acest bogdan nu stiu cum, membru al CSM, care elucubreaza teoria cu CCR care functioneaza ilegal fiindca…. Cum a trecut acest domn de anul unu de drept? E o smenareala, de prostit prosti, e caraghios de-a dreptul, penibil. Cred ca sunt asa de disperati si de fuduli incit sunt capabili si sa aresteze CCR, cum zicea Dogioiu.

     Apropos, nu-mi amintesc ca in 2012 vreunul sa fi spus ca CCR trebuie desfiintzata, arestata, ignorata, sigur ca poti purta discutie pe ce hotarasc si cum, am facut-o si eu, fiecare are tot dreptul sa judece pentru sine si pe lege, sa protesteze, dar sa dai foc CCR, sa arestezi judecatorii, scuze, asta o spun Dogioiu si tot soiul de alti dogioi… si, in 2012, a aruncat-o macovei la Bruxelles ca ar vrea-o careva de la Bucuresti, nenorocitii care-l voiau demis pe basescu – se vede ca, de fapt, ei basisti si urmasi ai lor, se gindesc la asa ceva si o proiectau in 2012 asupra altora, asta ar fi facut ei.

     Well, vom vedea inca si mai multe gogomanii furioase, cu accente orwelliene gen sa facem stat de drept fara constitutie …si e dureros: daca alternativa la psd, ce ar trebui sa fie profund democratic, liberal, pro-stat-de-drept, se comporta atit de inept, violent, smenareste…atunci, vorba domnului Claudiu Craciun, PSd-ul e dreapta populista: cei ce se numesc de dreapta si democrati acum sunt atit de abulici incit pina si o stinga veche pare de dreapta prin comparatie. Dezgustator.

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      @ Cris

      pai PPE ce e? de dreapta? Or fi, doar intre ei! La nivel politic populismul doar dreapta nu cred ca se poate numi!

      Ei se contrazic la fiecare 5 secunde, mai ales iohan! Pai: de ce nu sunt promulgate legile justitiei? Pentru ca au fost contestate exact la CCR-ul asta despre care ei acum zic ca e naspa!

      De-asta ziceam, argumente logice cu astia nu merge! Argumentele pe care le dau eu astora sunt asa: raaaaaus! Nu va place ce se intimpla? Nimic mai simplu, data viitoare nu mai votati cu PSD-ALDE! :D Pentru ca deocamdata ei au fost votati, iar cei care i-au votat sunt cei care trebuie sa-i judece la alegerile viitoare!

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      @ Cris

      mie asa-mi place, cind urla astia! Cind nu urla devin suspicios, imi miroase a coabitare! :D

      Presedintele, care odata ales ar trebui sa devina mediator si apolitic si presedintele tuturor romanilor… nu e! Atunci de ce ar fi mediatori guvernantii care sunt politici? Ecuatia este foarte simpla: fericirea lor = nefericirea noastra, si invers! Noi am fost nefericiti de vreo 10 ani, acum sa fie si rindul lor!

      Oricum, chiar daca azi ar fi ziua in care cade kovesi ar fi abia inceputul iesirii la iveala al adevarului, si ar dura ani buni pina sa se afle tot, daramite sa se mai si faca reparatiile necesare…

     • cris spune:

      Este foarte bine ca se contesta legile justitiei la CCR, ca principiu, asta trebuia facut si pe noul cod penal de pilda la timpul sau. E bine cind folosesti sistemul de checks and balances corect. Din pacate in multe cazuri un instrument corect gindit uite ca e folosit doar pentru a intirzia si, cu parere de rau, cu amenintarile si dispretul celor care nu obtin ce vor ei, sau cu dorintza clara de a avea in CCR nu un arbitru ci un alibi.

      In plus, ce as spune este ca procedura de numire a judecatorilor CCR ar trebui schimbata. Si nu e vorba de depolitizare, asta consider ca e o prostie, tot ceea ce se desfasoara intr-o societate democratica trebuie sa fie legat in vreun fel de reprezentativitate. Ci procesul trebuie construit foarte serios – am vorbit de curind despre cum s-a facut alegerea unui nou judecator al Curtii Supreme in locul lui Scalia, inclusiv cit de important e pentru cetateanul obisnuit care a considerat ca e un punct esential sa asiguri balantza curtii supreme si a ales republican si din acest motiv.

 9. Emi spune:

  Italia a reusit sa dea flitt UE, care dorea “guvern tehnocrat” :)
  Intre atatea interese externe, CCR ar putea deveni insula intereselor romanesti…
  O institutie nu se distruge pentru ca regulile sunt gresite sau oamenii au tendinte dictatoriale, o institutie se desfiinteaza doar daca este inutila.
  DNA este creata din start cu dedicatii in lupta politica, un bau-bau pentru atotputernicii din politica, asta inseamna ca se vrea ca puterea politica sa devina o iluzie?!?

 10. Emi spune:

  Cand CCR rezona cu UE in 2012, era “stalp al democratiei”, azi cand CCR nu rezoneaza cu interesele UE, e cah…

 11. Adam Mareș spune:

  Florin Cîţu
  2 ore
  PSD acopera gaura la buget cu banii romanilor din diaspora!

  Am avut dreptate … din nou!

  V-am avertizat si am avut dreptate! Dragnea si PSD au pus ochii si pe banii romanilor din diaspora. Sumele peste 1000 de euro urmau sa fie confiscate daca nu erau justificate cu documente.

  Chiar si cel care detine doar cu numele pozitia de ministru al finatelor publice ne asigura ca nu se grabesc cu o astfel de lege.

  Au mintit! A cata oara?

  Joi, la cateva saptamani dupa aceste asigurari, in sedinta de guvern a fost aprobat proiectul de lege care confisca banii romanilor trimisi in tara daca nu sunt jutificati cu documente. Au facut o singura “concesie”. Pragul este acum de 2000 de euro.

  Implicit, toti romanii care trimit bani acasa sunt considerati infractori … daca nu dovedesc cu acate ca nu sunt. Ironic nu? PSD-istii striga in gura mare zilnic despre prezumtia de nevinovatie, regula care sa se aplice se pare doar PSD-istilor. Cand este vorba de restul romanilor, toti suntem infractori si teroristi pana ne demonstram nevinovatia…

  Asta este ordinul dat de Liviu Dragnea institutiilor de forta pe care le controleaza, in special ANAF.

  Sunt disperati. Nu au bani de pensii si salarii si atunci iau bani de pe unde pot. Doar sa nu fie de la investitori pentru ca acestia au inteles cu ce hoti lucreaza si au dublat si chiar triplat dobanzile.

  Acum vor banii trimisi de romani in tara, iar din iulie vor lua banii de la pilonul 2 de pensii.

  Acesti politicieni, Dragnea si gasca lui, trebuie sa raspunda personal, nu doar politic.