Tema zilei – 13 septembrie 2010: “Azi incepe scoala – sa nu ne condamnam si copiii sa traiasca ceea ce noi n-am fost in stare sa lepadam!”

Eu sunt, intr-un fel anume, ca si cei mai multi dintre romani, un om obisnuit. Am trait, in timpul comunismului cu oroare de Securitate si cu repulsie fata de modul in care Justitia, prin bratul Procuraturii, se punea in slujba unor interese politice. Am citit in ziare despre campanii indreptate impotriva unor gestionari acuzati ca dosesc carnea sau branza, sugerandu-se ca din cauza asta nu avem noi destula carne si branza, ori indreptate impotriva unora care pun apa in vin, dusi, pentru asta, drept in fata plutonului de executie. Am auzit de sedinte de demascare si de persecutii paranoice impotriva meditatiilor transcendentale ori impotriva scrisorilor trimise la Europa libera. Am crezut ca toate astea se vor termina odata cu comunismul.

 

Sunt, cum spuneam, un roman obisnuit. Nu am fost, in viata mea, chemat in nici un proces civil ori penal si singurele dati cand am intrat intr-o sala de judecata au fost atunci cand am dat in judecata pentru calomnie pe Traian Basescu si cuplul Tuca-Turcu. N-am cunoscut nici un procuror in functie pana am ajuns la varsta de cincizeci de ani, cand am fost chemat ca martor, pentru niste clarificari tehnice,intr-o cercetare aflata pe rolul Parchetului. N-am intalnit in viata mea un securist – care sa se fi prezentat ca atare, fireste – si nu am avut alte conversatii cu vreun reprezentant al serviciilor de informatii decat cele din cadrul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, in calitate de ministru. Aceasta zona a tribunalelor, a parchetelor, a serviciilor secrete mi-a fost mereu straina si relatiile mele de natura personala ori institutionala au fost, cu exceptia celor de demnitate publica, egale cu zero.

 

Mi-am inchipuit ca intr-o democratie poti trai linistit, daca respecti legea, putand sa faci abstractie de aceasta dimensiune a lumii, necesara, de altminteri, dar nu obligatorie ca vizibilitate in peisajul cotidian Acest drept, insa, mi-este refuzat. De o buna bucata de vreme vedem intruna oameni plimbati in catuse, discutam mai mult despre motivele privarii de libertate ale unor presupusi infractori decat despre negocierile cu FMI, vorbim mai mult despre DNA decat despre cultura, mai mult despre Agentia de Integritate decat despre rolul elitelor in societate si nu stim cum am putea sa avem oameni politici buni altfel decat vanati cu luneta Parchetului, ascultati in secret ori blamati in fel si chip. Atmosfera aceasta de roman politist de duzina a devenit apasatoare si deprimanta.

 

Ministrii suspendati nu au mai fost cercetati dupa aceea si nimeni nu da socoteala pentru solicitarea pripita de suspendare. Diversi arestati sunt plimbati in catuse fara sa putem intelege cum cineva care pana atunci a fost primar sau judecator ar putea, neincatusat, sa se comporte precum Hannibal Lecter, napustindu-se la politisti si muscandu-i de nas. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca unii dintre ei sunt declarati, pana la urma nevinovati, dar plimbatul in catuse ramane ca o amintire dureroasa. Altii sunt tinuti cu lunile, ca pericol public, fara sa ni se explice de ce, prelungirea detentiei oferind prilejuri voluptoase de comentarii sterile.

 

Eu zic ca o justitie eficienta trebuie sa fie sobra, discreta si severa. Ea nu trebuie sa intimideze, nu trebuie sa adune multimi bulucite ca la spectacol si nu trebuie sa lase senzatia ca, incapabila sa ofere paine, autoritatile ofera circ, mai ales cand circul seamana cu executiile publice de pe vremuri.

 

Aflam ca cei care regizeaza tot acest jalnic spectacol vor acum sa modifice si Constitutia. Eu zic ca daca noi n-am fost in stare sa ne eliberam de racilele comunismului, sa nu ne condamnam si copiii sa traiasca ceea ce noi n-am fost in stare sa lepadam.

26 Responses to “Tema zilei – 13 septembrie 2010: “Azi incepe scoala – sa nu ne condamnam si copiii sa traiasca ceea ce noi n-am fost in stare sa lepadam!””

  1. dora spune:

    frumoasa descriere a unui adevar oribil… !

  2. MARIN spune:

    Domnule SENATOR,
    Atata timp cand idiocratia a devenit o “institutie” ce a reusit sa adune la un loc toate nonvalorile societatii si ceea ce este mai grav, aceasta asa zisa “institutie” stabileste destinele a milioane de romani, nu trebuie sa ne mai mire absolut nimic-totul face parte din firescul unei “tari de mana a doua”.
    IATA DE CE PNL TREBUIE SA SE FACA SIMTIT CEL MAI PUTERNIC-acest partid constituie ultima speranta a noastra, a OAMENILOR DE BINE !!!!

  3. Jimmy spune:

    Impostorii aceștia nu o să lase puterea cu una cu două. Așa că aștept acțiuni concrete din partea opoziției și a celor câțiva din arcul guvernamental care mai gândesc cu capul, nu cu buzunarele.

  4. un liberal optimist spune:

    @VV,
    Aveti dreptate! Nimeni , exceptand progeniturile fostilor nomenclaturisti n-am avut drepturi si privilegii suplimentare. Toti ne-am ridicat prin munca ajungand pe treapta sociala pe care o meritam. Au venit jegosii basescului si au bulversat intreaga constructie sociala din cauza unor vulnerabilitati personale. Sigur, si noi astilalti, elitistii, am gresit asociindu-ne cu ei. Ce credeti, in seara in care basescu v-a smuls palaria de pe cap n-am inteles ce va urma?Dar daca stau sa ma gandesc, prima amenda de circulatie, dupa 30 de ani de condus am luat-o in 2002 in judetul Ilfov, la o panda de doi lei. Au incercat baietii sa negocieze la o spaga si, nu le-am dat-o! De atunci am mai luat 3 amenzi de doi lei (61 km in comunele de rahat intinse pe toate drumurile “nationale “si “europene”.) Cica de la 60 la 61 e cu aprobarea sefului BPRJ. Am preferat sa platesc amenda. Dar apropos de de fiii nomenclaturistilor. Ei doar pozeaza in mari smecheri. Ii stiu pe toti din Atenee Palace, Berlin, Intercontinental, Melody Bar etc. Erau niste fraieri de care toti ospatarii si curvele aferente isi bateau joc. Acum sunt invitati pe toate posturile Tv sa-si spuna “aventurlie” . Care aventuri? Erau niste prosti. Cu toata stradania alor care se ocupa de machiaj, nu observati ce cratere lunare au pe fata?

  5. un liberal optimist spune:

    @VV,
    Am aflat ca doamna Mariana Campeanu candideaza pentru un loc in Camera Deputatilor contra fratelui raposatului Timis. O sprijiniti sau o omorati definitiv. Doamna, ca fost bugetar, presupun ca nu are prea multi bani sa-i arunce in campanie..

  6. MARIN spune:

    @Itzic Baseanu
    Nu vreau sa intram in polemica.
    Esti precum un VIRUS AL BLOG-URILOR.

    • @MARIN

      Ignora acest personaj colectiv care se numeste Baseanu, este o practica a adversarilor nostri. Incearca sa ne enerveze si sa ne distraga atentia. Itzic Baseanu nu exista, e o manevra.

  7. [...] See: Vania, Codex Politicus, Lilick, Cristian Lisandru, Geanina Lisandru, Roxana Iordache, Theodora, Vosganian [...]

  8. hermann spune:

    Defapt de acolo ni se trage toata oranduirea sociala si economica: de la justitie. Principiul democratiei este unul foarte, foarte simplu aplicat in toate tarile democrate, oricine ar dreptul sa faca orice, in functie de fiecare cat il duce capul sau cat isi permite, insa legea este cea care constrange, asa s-au organizat toate societatile moderne!
    Pai peste tot ai voie sa faci ce vrei, ce iti trece prin cap, insa legea trebuie sa pedepseasca aspru si imediat!
    Deci copiii sa astepte sa moara generatiile de care ati vorbit dvs, iar noi sa ne rugam la D-zeu sa nu ne virusam foarte tare de la ei si asa isi pot imagina viitorul, daca nu…
    Unde este acel PNL care trebuie sa educe, care sa contribuie la propasirea culturala si spirituala a poporului roman?

    • @hermann

      O fi PNL de vina pentru ce se intampla? De ce intrebi unde e PNL? Noi am guvernat, romanilor nu le-a placut si au vrut altceva, adica ceea ce avem acum. Noi incercam mai departe sa-i convingem ca alta e calea. Suntem aici, de ce intrebi?

  9. MARIN spune:

    Pentru ca este seara si este tarziu, dedic ceva pentru toti cititorii acestui BLOG.
    ATENTIE: INTERZIS PT. Itzic Baseanu-desi este o femeie de succes, nu este cine ti-ai dori tu

    http://www.youtube.com/watch?v=mmp5gFwt7j0

  10. Kronstadt an der Graft spune:

    Acum ceva vreme aţi amintit de Hitler. Şi el tot printr-un concurs de împrejurări s-a cocoţat la domnie. La început a vorbit pre limba maselor până a ajuns în frunte, după care a scos cuţitele lungi. Şi-s multe exemple în istorie. Filmul cu Băsescu parcă l-am mai văzut unii din noi şi n-am mai vrea să-l vedem. Norocul e că în acest moment suntem în curtea Europei şi e cam greu să apară o dictatură în zonă, dar dacă îl lăsăm pe matelot să se joace riscăm să-l vedem făcându-ne de râs.
    Ce vă propun? Nu-l iertaţi, avertizaţi publicul, chemaţi-l în parlament şi cereţi-i socoteală, faceţi comisii şi anchetaţi activitatea serviciilor speciale care au ajuns slugile lui pe banii noştri, daţi-l cu păcură şi tăvăliţi-l în fulgi, nu-l iertaţi că el n-o să vă ierte. Aveţi posibilitatea şi obligaţia s-o faceţi. Ca mine sunt sigur că-s mulţi care vă vor sprijini. Suntem totuşi în Europa!

  11. antimarinari spune:

    @VV
    “…o justitie eficienta trebuie sa fie sobra, discreta si severa. Ea nu trebuie sa intimideze, nu trebuie sa adune multimi bulucite ca la spectacol si nu trebuie sa lase senzatia ca, incapabila sa ofere paine, autoritatile ofera circ,…”

    va asigur ca despre justitie putem vorbi inca un an de aici incolo , si nu stiu daca vom reusi sa gasim macar “normalul si firescul”,ce sa mai vorbesc de “idealul” in materie .
    recent m-am uitat pe un articol al lui Piperea( avocat si profesor ) si care a nascut multe comentarii aduse de profesionisti, adica de judecatori , de procurori si de avocati . cuvantul de ordine este vesnica meteahna a noastra , ca natie chiar : DEZBINAREA .
    asa cum si dascalii trebuie …, si medicii trebuie…, si juristii trebuie sa stea la „masa de dezbateri si de creatie” si sa faureasca un sistem al justitiei „upgradat” vremurilor , vremurilor prezente si mai ales viitoare .
    la aceasta masa uneltele creatiei trebuie sa fie „argumentul” si „contraargumentul” ,nascute din „putinta” ( cunostinte, experiente) , dar si din „vointa „ ( faptul de a te preocupa , de a cauta sa te implici , de a te debarasa de comoditate si a cauta sa-ti rupi din timpul tau pentru crearea macar unei particele a unui „bine public „ ) .
    Dar, mai presus de toate, ne mai trebuie ceva , si anume INIMA DE ROMAN !
    Fara INIMA nu vom crea nimic!

    Si daca vreti concret , da, un „partid” cu inima, poate sa scoata imediat din sistem un procuror ce ia 40.000 euro spaga pentru a pune in libertate indivizi de teapa lui ghenosu , sau un judecator ce se trage de sireturi cu alti avocati si o pun de-o pronuntare batuta la masina poate chiar de avocat .
    Da , un „partid” cu inima scoate imediat din sistem un „gardist financiar” care nu stie decat sa vina si sa ceara 30 cu 30 , adica 30 milioane in buzunaru lui, si 30 milioane amenda pe hartie .
    Da , un „partid”cu inima pune in ordine un sistem al serviciilor de securitate, si il lasa sa fie atat doar cat trebuie, si il lasa sa faca exact si strict ceea ce trebuie , si nu si-l aserveste pentru a si-l folosi iata in proceduri si scenarite OTV-iste , pardon…,DNA-iste .

    „Ghenosii” din sisteme trebuie scosi la mezat si declarati non grata pentru acel sistem pe viata, caci daca il iei pe un judecator corupt de ex si il scoti afara, el va fugi inspre avocatura sau notariat , si acolo va face tot „ceea ce a obisnuit” , caci de invatat nadajduiesc ca a invatat bine si corect .

    Dl Piperea propunea ca judecatorii sa fie recrutati numai dintre cei ce au practica in avocatura timp de 10 ani .Nu sunt de acord , in sensul ca este pacat sa retezi aripile, punandu-l sa astepte 10 ani, pe un tanar de exceptie, si pentru care multumim lui Dumnezeu ca ii mai da acestei natii .
    Insa propunerea dlui Piperea , in substanta ei , are alta nuanta, in sensul in care azi prea multi ne judeca doar din fotoliu , fara a avea de-a face cu viata reala .
    Si acest lucru , nu numai in justitie .

  12. Ciprian spune:

    Cum a fost justitia in cei 4 ani de guvernare PNL, domnule Vosganian?

    • @Ciprian

      Ai vazut pe careva in timpul guvernarii PNL fugarind ca la spectacol acuzatii cu pusti si catuse? Parchetul si DNA, in timpul guvernarii PNL, potrivit legii, au fost realizate de persoane numite de presedintele Basaescu.

  13. Sfarma-Piatra spune:

    Domnule Vosganian,faceti o interpelare in Parlament,Gabriel Oprea vineri a mai nasit un ,,organ” cu urechi vigilente ; Brigada de Informatii Militare,si nu a stiut nimeni ! Cu ce bani ? Cu ce se v-a ocupa structura asta ?

  14. dora spune:

    “Nu fii depravati ai fostilor nomenclaturisti sunt o problem, ci aceia care erau pregatiti, in linia a doua, si pandeau, ambitiosi, caderea lui Ceausescu.”
    acestia care ne conduc, adica ne stapanesc in stil mafiot…
    impresia e asta…:((