Din această dilemă nu putem ieși

=

În anul 2008, când Călin Tăriceanu, în calitate de prim-ministru, și eu, ca ministru al economiei și finanțelor, conduceam economia României, țara noastră nu avea, nici pe departe, renumele unei țări corupte, așa cum apare astăzi.împotriva corupției

Între timp au trecut zece ani. Citesc pe pancartele diferitelor manifestații de protest că DNA și-a făcut minunat treaba, a fost și este singura soluție miraculoasă de a scăpa țara de infractori. Șefii DNA au fost elogiați pe toate meridianele, pe piepturile lor au fost prinse numeroase medalii. Chipurile lor au fost transformate în efigii ale slujirii. Bilanțurile anuale au fost înțesate de succese și numărul dosarelor aflate în cercetare ori trimise în judecată, însoțite de mandate de ascultare de diverse feluri, a fost copleșitor.

Și atunci mă întreb și vă întreb: cum de după un deceniu de triumfuri neîntrerupte ale DNA, România are renumele uneia dintre cele mai corupte țări din Uniunea Europeană? Cum explicați faptul că, pe măsură ce DNA devenea tot mai eficientă în lupta împotriva corupției, imaginea României, ca țară coruptă, se degrada în aceeași măsură?

Și atunci, dacă așa stau lucrurile, din două una: ori Departamentul Național Anticorupție nu și-a făcut treaba, ori și-a făcut treaba, dar cu totul alta decât cea pentru care a fost creat.

30 Responses to “Din această dilemă nu putem ieși”

 1. Mihail spune:

  In sfarsit la Londra.
  Domnule Vosganian, treaba mea este strict treaba mea !

 2. Mihail spune:

  Atunci nu era nici Baselu cu motorasul lui anti corupție. Era doar in facere.

 3. Mihail spune:

  @emi,

  lasa tu observațiile in ceea ce ma priveste. Doar nu vezi, tu, în ceanul cu mămăligă, cum detectez eu lucrurile.
  Hai ca ma macane.

 4. Barosanul spune:

  @ VV
  Incep cu sfarsitul

  PS1.
  Ce mai e cu tovarasul tau Arin Octav Stanescu (alias Arie Shalev)

  Diversionism KGB-is

  VV se intreaba : ” Din această dilemă nu putem ieși”

  De ce oare? Dar de fapt care e dilema?

  Mai intai cateva definitii:
  Varujan Vosganian – Politician Roman de origine Armean (Xenofob Anti Roman si anti tot ce nu-i cu el in barca).

  Partide politice Romanesti= Organizatii de tip Mafiot (fara exceptii)
  Politicieni Romani = Mafioti Xenofobi (fara exceptii)

  @ VV vine cu diversiunea:

  ”Cum explicați faptul că, pe măsură ce DNA devenea tot mai eficientă în lupta împotriva corupției, imaginea României, ca țară coruptă, se degrada în aceeași măsură?”

  Explicatia se gaseste in Definitia anterioara

  PS2.

  Vosganiene de curand in Diaspora
  ( aia carora VOI le dedicati manele ca va PISATI pe ea)
  unde ajut din cand in cand Romanii a venit vorba de Mafiotii din Romania.

  Cineva a spus pai mai fratilor va spun eu cum e Toti sunt intr-o OMERTA

  Uite cum sta

  Parlamentul Romaniei emite Legea Insolventei

  Macovei emite o Ordonata de Urgenta privind procedurile de Insolventa

  Traian Basescu semneaza decretul

  Arin Octav Stanescu (alias Arie Shalev) este unul dintre principalii beneficiari a lichidat mai multe banci inclusiv Bankcoop, Dacia Felix si AVERSA sau o parte din Aversa, un teren de 10 Hectare.

  Aversa este PRADATA printre altii de Marian Capatana care susţine că ar fi luat bani numerar de la familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, inclusiv în numele lui Mircea Basescu.

  La Aversa sunt implicati intr-un fel sau altul SRI si Victor Ponta.

  Aversa este castigata de catre o firma Canadiana (a unui Roman) off-shore in Cipru.

  Si uite asa
  Partidele politice au mai data o TEAPA Romaniei :)

  Ce au toate astea cu VV?

  Poate ca au poate ca n-au, dar sigur e faptul ca Vosganian si Arin au fost parteneri de afaceri. :)
  Licitatia are loc in timpul mandatului Liberlaului :) :) Varujan Vosganian

  PS3.

  Vosganian se lauda ca a salvat Aversa de la faliment

  • Barosanul spune:

   @ VV
   Spune:

   ”Și atunci, dacă așa stau lucrurile, din două una: ori Departamentul Național Anticorupție nu și-a făcut treaba, ori și-a făcut treaba, dar cu totul alta decât cea pentru care a fost creat.”

   Adica ori una ori alta DNA trebuie DESFIINTAT.

   Exact ceea ce fac si cu Justitia si legile din Romania care favorizeaza Hotia Partidelor Politice prin reprezentantii lor Politicienii si ceilati acoliti. :)

   Ai teme greu de tot Vosganiene ;)

   • edi spune:

    N-ai ce-i face, mestere, e ambitios si se crede infailibil, …vezi, ãsta-i cursurul lui… ! :)

   • Termină cu tâmpeniile. Dacă ceva nu merge, nu trebuie desființat. Dacă Guvernul nu face ceva biune, nu înseamnă că nu trebuie să mai avem Guvern. Cred că începi să ai grave probleme, Barosane. Erai mai simpatic când vorbeai de fotbal.

  • Arin Stănescu a murit acum câțiva ani. Dumnezeu să-l odihnească. Si mai termină cu delirurile astea.

 5. Marga Maggie Gigi spune:

  Zau asa, rade lumea de tine Varujan, adica tu cu ramoliceanul tau erati aia curati si de vina e DNA ? Ai stat prea mult la soare, pe bune

 6. elenick spune:

  VV,

  Paradoxul enuntat este fals si manipulatoriu. In realitate inca de pe vremea in care dvs. si d-l Tariceanu faceati ”minuni” in economie se fura pe rupte, mai toti politicienii si prietenii lor ”de bine” furand pe langa lege sau cu legea/OUG-ul in mana (ex. gazul ieftin pt Nicolaie sau privatizarile dubioase – cum exemplifica si @Barosanul mai sus, toate in pierdere pt statul roman), doar ca DNA-ul a primit informatii, a adunat probe, martori, a pus cap la cap toata infractiunea DUPA cativa ani buni de la comitere. A urmau trimiterea in judecata si traseul prin instantele romanesti, ”fenta” cu trimiterea la CCR, deci alti ani (multi) dupa momentul 0 al ”furaciunii”…
  Asa se explica delay-ul din postarea dvs. precum si banuiala ca nu sunteti sincer ”mirat” de acest paradox pe care il enuntati. Ci in deplina cunostinta de cauza, ca unul cu ”musca pe caciula”! :)

  • Da, s-a și dovedit că se fura pe rupte cu gazul. Ca dovadă că dosarul e de șapte ani și judecătorii de la camera preliminară l-au trimis de două ori înapoi pe motiv de ilegalutate și netemeinicie. Dar nu te doare gura, elenick , să îndrugi prostii.

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   @ elenick

   tu nu cumva esti elena vijulie? te intreb pentru ca in alta parte n-am prea vazut atita prostie adunata la un loc…

 7. Adam Mareș spune:

  Nu e nicio dilemă. România este o țară foarte coruptă, e suficient să vezi starea infrastructurii din toate domeniile de activitate, să mergi la spital, pe șosele, cu trenul etc. DNA a reușit să obțină, prin probe, ceva condamnări ale unor demnitari și funcționari publici, dar nu s-a atins/ s-a ocupat superficial de marile dosare de corupție. Pot da cel puțin 10 exemple aici. Așadar, corupția a existat inclusiv în DNA.
  Chestia e că de-acum nu se va mai face niciun dosar, că ăsta e visul PSD-ALDE.

  • Corupția din România nu e corupția PSD – ALDE e corupția cronicizată de zeci și zeci de ani. Tu nu ai trăit în România în ultimii cincizeci de ani? România e o țară coruptă, dar nu e foarte coruptă. Chiar sunt curios să-mi dai 10 exemple de mare corupție. Au fost și funcționari acuzați pe drept, dar nu e normal ca într-un singur an să fie sute și sute de achitări. Să fie procurori corupți, să fie probe măsluite, să fie protocoale care îngrădesc drepturile civile, să fim pe primul loc la procese pierdute la CEDO etc.etc.

   • Adam Mareș spune:

    Top 10 cazuri de mare corupție – făcut de un jurnalist
    …materializate într-un grad mai mic sau mai mare dar rămase, practic, nepedepsite

    Bancorex – al cărei beneficiar sonor a apoi fost „mogul bun” de-al anticorupției, fără să aibă cineva vreo greață evidentă. Și alte bănci mai mici, cunoscute (Banca Agricolă, acum la Raiffeisen) sau mai puțin (mai știe cineva ce era cu Banca Unirea, la ce folosea și cine avea acțiuni acolo? Și cum de-a aterizat apoi o vreme în mâinile unor foști caghebiști?).

    Afacerea Țigareta – probabil doar vârful aisbergului dintr-o operațiune de contrabandă orchestrată de serviciile de informații și de care s-a aflat doar pentru că au ajuns să-și regleze conturile între ele.

    Hidroelectrica – schema prin care s-au inventat „băieții deștepți”, multimilionari din nimic. Cel mai rău lucru pe care l-au pățit ăștia este că au pierdut procesele prin care tot ei dădeau statul în judecată!

    EADS – contractul de un miliard de euro pentru „securizarea frontierelor” a fost încercarea a lui Năstase de-a intra în liga mare. Nu i-a ieșit, dar contractul a continuat bine-mersi iar Năstase a ajuns la pușcărie pentru alte „mari corupții” dar mai mijlocii.

    Bechtel – alt jaf pornit de pe vremea lui Năstase, dar care acum nu mai e clar dacă a fost corupție de la început sau a devenit abia după (sau, să zicem, cu cât ne apropiem de ziua de azi, cu atât jaful de acolo e mai nesimțit). Plus toate telenovelele de pe restul traseului, cel dintre Brașov și București.

    Microsoft – cazul ăla de sifonare în care singurii „vinovați” găsiți au rămas și în libertate și cu banii.

    Roșia Montană – „locul unde nu s-a întâmplat nimic”, în afară de ample mișcări suspecte pe bursă care de exemplu ar fi îmbogățit pe oricine ar fi vorbit la televizor despre proiect din vreo postură oficială.

    e-România – încercarea Elenei Udrea de-a da jumătate de miliard de euro pe un site, desăvârșită într-o formă mai discretă/descentralizată de alde Ghiță

    ANRP – hoția prin care s-a reușit furtul încă o dată a ce au naționalizat comuniștii, din care vedem doar cazuri răzlețe dar nici o acuzație de sistem.

    Hexi-Pharma – schema mafiotă prin care viețile victimelor au fost tranzacționate după modelul sicilian.

   • edi spune:

    Coreeect, Jane, e exact cum spui, e precum grenada defensivã, aia micã, de mânã…, se numea, parcã [asta mi-aduce aminte c-am râs atunci, în pluton], grenada-micã-defensivã-de-mânã-de-exercitiu… :) , dar fãcea ravagii în jur, la explozie !

    …ca coruptia, deh, …micã, da’ datã dracului…

 8. Adam Mareș spune:

  Și cum naiba vine asta: țară săracă, fără infrastructură, dar cu politicieni bogați? Lumea a treia.

  • Peste tot sunt și politicieni bogați, și politicieni mai puțin bogați. De pildă eu, care am fost ministru al finanțelor și sunt parlamentar de 30 de ani, nu sunt bogat și banii pe care îi am în bancă sunt dintr-o moștenire. Există și medici bogați și mai puțin bogați, profesori bogați (Iohannis de pildă) și mai puțin bogați Oameni de afaceri bogați și alții mai puțin bogați. Așa e lumea, draga mea…

   • edi spune:

    ..buuun, dar totusi, ai fost la urgentzã, undeva, …la medicul de gardã ?… sã le fi spus, “oameni buni, ajutati-mã, nu mai pot…, efectiv, mi-a rãmas ceva blocat în gât, …e mare, mã deranjeazã cumplit…, cred cã e din Sibiu… !!!” :) :) :)