Suntem in fata unei situatii stranii. Veniturile bugetului consolidat pe primele sapte luni ale anului 2010 au fost aproximativ egale cu cele din 2008. In fapt diferenta este de cca 700 milioane de euro, adica vreo 0,5% din PIB, in favoarea anului 2008. Atunci, cu 96,2 miliarde de lei venituri, salariile cresteau, pensile cresteau, cheltuielile de capital erau de 12 miliarde de lei iar deficitul bugetar era de 0,6% din PIB. In anul 2010, cu 93,3 miliarde de lei venituri, salariile ajung cu 30% mai mici pe nominal si se zvoneste ca se va taia si dreptul celui de-al treisprezecelea salariu, taxa pe valoarea adaugata creste la 24%, se discuta despre impozitarea pensiilor, cheltuielile de capital sunt de numai 7,9 miliarde de lei iar deficitul bugetar a ajuns la 4% din PIB.
Cheltielile anului 2010, pe bugetul consolidat, sunt de 113 miliarde de lei, fata de 99 miliarde de lei in 2008. Asadar, cheltuielile sunt cu 14 miliarde de lei mai mari, dar Guvernul n-are bani sa plateasca salariile la nivelul anului 2008?!? Guvernul nu e in stare sa cheltuie pentru investitii de capital decat 60% fata de 2008! UNDE SUNT BANII?!?
Justificarea nu poate fi aceea ca se cheltuie mai mult pentru somaj ori pentru dobanzi, caci diferenta e de 3 miliarde de lei. Tot mai raman 10 miliarde de lei in plus pe 2010.Sa acceptam ca cele 4 miliarde de lei in plus in 2008 pe cheltuieli de capital au fost alocate in 2010 pentru diferenta la pensii. Dar de ce era, totusi, nevoie de scaderea salariilor? Adica daca in 2008 s-au putut plati salariile acestea, cu aceleasi venituri si cu 0,6% deficit, de ce nu se mai pot plati in 2010, cu 4% deficit?!? Intreb din nou: UNDE SUNT BANII?!?
Era mult mai simplu sa se preia executia bugetara pe 2008 si sa se urmeze si in 2010. Am fi avut deficite mult mai mici si lumea ar fi fost relativ multumita. In plus, in 2009 si 2010, cu majoritate parlamentara, Guvernul avea sansa sa ia unele masuri de redimensionare institutionala a statului pe care Guvernul liberal, minoritar in Parlament, ar fi dorit dar nu avea sustinerea sa le ia. Asadar, oricum ai lua-o, masura scaderii nominale a salariilor nu se justifica. Sa nu mai vorbim ca abia acum afla si pedistii cat de mizerabile sunt salariile bugetare si cum, intr-o maniera incalificabila, multi salariati bugetari ajung sa primeasca un salariu mai mic decat salariul minim pe economie.
Asadar, domnilor guvernanti, daca veniturile pe primele sapte luni din 2010 sunt cam la fel ca in 2008 si cheltuielile sunt cu 14 miliarde de lei mai mari , de ce nu puteti sa platiti salariile ca in 2008?!? CE FACETI CU BANII?!?
@VV,
Evident, n-o sa va raspunda nimeni. Dar putem presupune. Sunt la clientela politica pentru a mentine partidul unit cat de cat, pentru a mentine cat decat majoritatea parlamentara, pentru a-si face pusculitele de partid in vederea viitoarelor alegeri, pentru a-si face rezerve suficiente atunci cand ii va cauta Interpolul pentru faptele de coruptie si subminarea economiei nationale, pentru a-l tine in viata pe bok. Dar mai ales sa-l scape de suspendare pe basescu. De ce credeti ca a stat cateva zile sa citeasca cele doua coduri penale? Normal sa vada cand i se prescriu faptele. Daca e suspendat mai devreme s-a ars: toate parchetele il vor astepta la usa Cotrocenilor. Pe acolo sunt banii lipsa. Sa nu mai zicem de miliardele de la UE, de la FMI, BM. Dar asta e alta gasca in alta traista.
@un liberal optimist
Si eu cred ca sute fde milioane de euro s-au dus pe apa sambetei. Anul trecut, cifrele oficiale spun ca au cheltuit 23 miliarde de lei pentru cheltuieli de capital. Cu toate astea scolile sunt in halul in care sunt, la spitale nu s-a mai pus o bidinea….
Domnule senator, circulă permanent pe internet, între prieteni, anumite materiale bine redactate şi de interes general. Ba scrisoarea unuia către domnie, ba extras din raportul X, ş.a.m.d. Hai să facem o treabă bună. Fă dumneta o sinteză bine argumentată a ceea ce face guvernul acum în zona economică şi propunerile PNL-ului în contrapartidă, şi dă-ne-o nouă s-o împrăştiem în reţea. Dar clar, concis şi într-o formă cât mai distractivă. Cred că va avea suficient răsunet.
@Kronstadt
Bine, facem.
E o intrebare retorica dle Vosganian. Raspunsul e simplu: ii fura.
Sa spuna Curtea de Conturi unde sint ! Nea Nicu Vacaroiu ce pazeste acolo ?
@Sfarma-Piatra
Nea Nicu ii pazeste pe pedisti sa nu pateasca nimic.
Domnule SENATOR VV
Si eu mi-am pus de foarte multe ori aceasta intrebare si am sa va explic si de ce.
Zilnic il auzim pe premier ca ne imprumutam sa platim pensiile si salariile. Sa admitem ca asa este. Dar, eu si banuiesc ca foarte multi romani, nu mergem sa ne face cumparaturile in Africa sau Australia, nu depunem bani in conturi la Bangkok sau in alte zone asimilate paradisului fiscal, nu avem amante prin strainataturi (caci nu ne permitem) ca sa le trimitem pensii alimentare, nu ne cumparam case precum Videanu si Berceanu pe mapamond etc. DECI, UNDE SUNT BANII ?
Chiar nu mai este nimeni in aceasta tara care sa respecte valorile democratiei (ma rafer la cei care detin puterea), care sa se gandeasca si la cei multi si amarati si care sa zica odata; Bai ! gata ! trebuie sa-i mai lasam si pe astia sa traiasca !
@MARIN
Tocmai asta e, Marine, ca lor nu le pasa de cum traiesc oamenii…
@VV
E halucinant ce se intampla. Nu mai are nicio logica! Am inteles de mult ca actuala putere nu va face nimic pentru noi dar nu-mi inchipuiam ca o sa-si dea singuri cu paru’n cap. Nu voi intelege niciodata de ce au luat aceasta masura idioata de-a dreptul. Dincolo de costurile sociale imense, de degringolada din toate sistemele bugetare unde nu mai exista niciun criteriu de departajare si motivare, apar costurile politice inerente si inevitabile. Nu mi s-au parut niciodata politicieni cu substanta si caracter dar nici asa de ageamii nu mi-i inchipuiam! E clar ca au venit la furat dar nu gaseau niste metode mai putin dureroase? Adica nici la furat nu se pricep? Sunt ca hotii care dau navala peste tine in casa si nu numai ca iti iau tot ce gasesc dar te si omoara asa, din prostie. Vad tot mai multi PDL-isti jenati de acest statut, se zvoneste ca parlamentarii lor sunt foarte agitati si vor sa plece si, bineinteles ca alta solutie nu au decat sa-i mituiasca. Pe de alta parte, la nivel comunicational, apar declaratii ca nuca-n perete, probabil prefabricate pentru a da impresia ca totul e roz in gradina portocalie. Doar doua mostre:
Udrea: “Exista o energie pozitiva uriasa in partid, care trebuie doar sa fie slobozita si canalizata intr-o constructie solida”
Boc: Romanii vor avea un stat cu care sa se mandreasca in UE.
Mai poti sa zici ceva?
@corina chiriac
Masura asta idioata au luat-o pentru ca nu se sinchisesc de oameni, pentru ca alegerile sunt abia este doi ani si pentru ca din salarii nu pot fura.
Hm… este vai si amar de tara asta fara stapani si randuiala. Domnilor va fi jale in iarna, va creste, cred, numarul sinuciderilor si a violentei domestice de neimaginat, iar guvernantii va spun si eu ce fac cu banii. Pai pregatesc resurse proprii (din popor) pentru un plan A si unul B de bataie de batjocura prin cumparare si manipulare din nou a romanilor (atentie la miscarile cu Turcescu, cu televiziunile, cu mersul prin teritoriu gen Nuti sa spele in popor mintile etc). Pai ministrii remaniati au plecat de buna voie la cacealma cu imparatia, pentru ca si-au pregatit deja licitatiile de infrastructura si cele pe energie si cele pe… adica toate si acum si-au pus marionete. Va pot face o lista cu toate si apoi sa le vedem peste 2-3 ani cine le-a castigat! Apropo la PNL exista cineva care sa se ocupe cu strangerea acestor date, care sa fie pastrate pentru zile negre? Aoleu cate si mai cate trebuie facute in partidul asta, dar cine, cu cine si cum in lipsa a tot ce tine de cultura organizationala?
Deci raspunsul la intrebarea dvs, domnule ministru il putem da tot noi, dar trebuie PROPOVADUIT poporului, insa de catre cine, pentru ca cei mai multi din PNL au inteles viziunea “Prin noi insine”, insa in lipsa unei maini de fier cei mai multi joaca cu puterea in teritoriu pe principiul “Prin noi INSUMI si atat”!
Apropo, de pe la noi is cei din buricul Ardealului asezonati cu multa performanta si principii ariene (vezi sanscrita): Ein mann, ein wort! Insa din pacate nu avem cu cine pune pe roate o ideologie, un plan de actiuni menit sa creeze predictibilitate si onestitate stat-privat, atat trebe ca in rest ne vedem noi de treaba, dar vorba reclamei, Niste tarani, n-ai cu cine!
Am vrut sa propun tot o idee provenita din zona privata, PNL ar trebui sa propuna cu guvern activ din umbra care sa functioneze precum un guvern in functie, cu sedinte si decizii saptamanale, dar format din oameni tineri fara metehne si pete comuniste si care au dovedit performanta in viata personala, pentru ca lumea toata este satula de clasa politica de oriunde ar provenii ea, insa niste tineri profesionisti, chiar daca vor avea consultanti oameni cu experienta. Dar as putea sa va zic de acum ce guvern din umbra cred eu ca va propune PNL, poate cu foarte mici greseli, insa unul care nu din pacate chiar daca aparent sunt oameni cinstiti si performanti, ii va trage in urma apartenenta la clasa politica actuala de care romanului ii este scarba…
@hermann
Dupa anuntarea , saptamana viitoare, a platformei de guvernare, o sa organizam si o structura alternativa de guvernare.
Unde sunt banii? In gaurile negre ale clientelei politice, de cele mai multe ori (95%). In risipa incompetenta in 3% si 2% raman pentru sarmani. Pacat ca milogeala si lasitatea devin stare de spirit.
@Codrin Scutaru
Si in campaniile electorale din 2009, care au costat sute de milioane de euro, ceea ce inseamna ca reprezinta comisioanele a miliarde de euro, investitii publice deturnate.
@VV,
Aveti vre-un proiect in legatura cu votul fraudulos de noaptea trecuta pe legea pensiilor?
un liberal optimist
Solicitare la Curtea constitutionala pt neconstitutionalitatea legii. In rest, fara cartele e greu sa demonstrezi frauda, desi mi s-a spus ca era evidenta.
Pai, unde sa fie banii, de care intreaba- nu retoric, cel mai pragmatic ministru post decembrist, al economiei si finantelor, cum este a Varujan Vosganian?
- Pentru a avea “succesuri” Eba a costat si…”coasta!” nu-i asa?
- Mita electorala pentru cel de-al doillea fotoliu la Cotroceni, a costat triplu in comparatie cu primul! Pentru a invinge-elimina(au spus multi) un candidat liberal altfel, de Bun-Simt, curat si curajos,
precum Crin Antonescu, a fost nevoie de “stimularea” romanilor din diaspora, de la Vest(Paris) la Est(Chisinau) si nu numai. Pentru ca: “Pentru Basaescu, Crinul Liberal, Este o floare cu parfum Letal!” Si acest lucru a costat si “coasta” enorm poporul roman de bun-simt!
- Banii tarii se mai regasesc in onorarea contractelor clientelei politice, care a sprijinit ultima campanie prezidentiala si parlamentara pedelista… Contracte pentru gondole teleghidate, ceasuri atemporale “de luxe”, in piscine rurale, in “choice of Nutzi”-sper ca am scris bine etc.
- Iar toate aceste anomalii financiare ale guvernelor Boccite si ipocrite, in mod firesc, l-au determinat pe Vicepresedintele liberal, sa intrbe-NU retoric, unde-s banii, cum i-ati cheltuit? As adauga eu…Hotilor, fara prejudecati, de ce ucideti poporul roman, ceas de ceas, zi de zi, luna de luna, mandat de mandat?
@Adrian Stasek
Bravo , Adrian, imi place cum combati.
Asta este consecinta unui stat puternic. Romania are nevoie de o guvernare libertariana. Birocratie minima, taxe mici, servicii private unde este cazul.
Cat costa “leul tare”?
Veniturile ca veniturile ……..dar nu cred ca e de neglijat sa amintim si de imprumuturile de la FMI si de pe piata libera care in acest caz clar nu erau justificat. Ar fi interesant de vazut cum s-au cheltuit banii de la FMI+piata libera. Sa le cereti un raport detaliat al cheltuirii acestor bani in care sa se justifice contabil orice leu si orice eurocent cheltuit.
Se uita si de desfintarea de firme+locuri de munca prin introducerea impozitului minim pe langa anomaliile cu TVA 24% si alte taieri aiuritoare fara programe de relansare economica.
Apropo de impozitul minim Basescu&co au spus ca il abroga pentru a nu se mai plati incepant cu 1 octombrie. Nu au semnat nicio OUG in sensul asta poate ar trebui sa li se stimuleze memoria.
@Adriana
Iar in proiectul legii buhgetului pe anul vitor nu se vorbeste de anularea acestui impozit.
Continuare la mesajul de mai devreme.
Desigur ca noi putem banui ca banii au ajuns in posesia clientelei politice dar trebuie sa functioneze prezumtia de vinovatie ca atare continui sa spun un raport detaliat cu cheltuirea fiecarui leu si eurocent cat si cu licitatiile si firmele castigatoare(cu posesorii lor) ar trebui sa ne lumineze. Eu consider ca si in alte guvernari s-au facut afaceri cu ” clientela politica” dar acum este un adevarat jaf institutionalizat.
Acest raport cred ca ar fi o baza serioasa pentru a putea fi judecati pentru subminarea economiei nationale care ar mai putea fi o cale de a inlatura aceasta conducere in frunte cu primul perfect al tarii.
@ Adriana: absolut de acord, pe langa banii din buget, mai sunt si banii de la FMI care au disparut fara urma.
Insa acum catva timp domnul Vosganian, si nu in calitate de persoana particulara, ci in calitate de Presedinte a Comisiei de buget-finante a Senatului, i-a cerut domnului prim-ministru in mod oficial o lista cu toate firmele care au facut afaceri cu statul roman. Si n-a primit inca nimic. Asta contravine clar legilor in vigoare.
Deci tare ma indoiesc ca vom avea prea curand raportul ala detaliat. Va trebui sa asteptam un DNA independent din punct de vedere politic care sa faca chestia asta. Inutil sa spunem ca un asemenea organism nu exista. Deci nu ne ramane decat sa facem diverse presupuneri privind felul in care au disparut banii, sa ne dam cu capul de pereti sau sa incepem sa ne gandim mult mai serios decat pana acum la emigrare.
@Dorin O solutie ar fi . Constituirea unei comisii de ancheta la Senat de catre d. Vosganian ca tema: “subminarea economiei nationale”. Sunt convinsa ca are destule dovezi domnia sa incepand cu cele enumerate mai sus cat si cu faptul ca pe cale oficiala s-a cerut acel raport si nu sa dat de catre Ministerul de Finante sanctionandu-se acest abuz. Procedurile parlamentare le cunoaste mai bine stimatul domn senator pentru a rezolva ulterior juridic-penal-constitutional aceasta problema.
Cat in privinta DNA este o forma fara fond.
Cred ca actualii guvernanti sunt constienti ca din punct de vedere electoral s-au sinucis in actualul mandat si ca nu mai au nicio sansa la urmatoarele alegeri. Drept urmare iau acum tot ce se poate, de unde se poate, indiferent de consecintele asupra populatiei. Nu mai au nimic de pierdut.
@VV
Felicitari! “The Shadow Cabinet” este unul dintre cele mai puternice semnale pentru un alt mod de a face politica. Urmatorul pas foarte important in a forta schimbarea paradigmei este stabilirea nivelului (cat mai sus) de politizare a administratiei.
Vorbeam zilele trecute cu un prieten englez cu care am colaborat vreo 6 ani si imi spunea ca Romania trebuie sa inceteze imediat sa se mai comporte ca o tara bananiera si sa opreasca politizarea administratiei. Corpul de functionari (inclusiv conducatorii) trebuie sa fie suplu, bine platiti si responsabil pentru actiunile sale.
@lorduljohn
E bine sa faci un shadow cabinet. Poate ca intr-o faza intermediara ar fi fost mai bine sa avem purtatori de cuvant per problematici (chiar si cele neministeriabile, cume turismul, energia, industria, mediul etc.) si sa selectam dintre ei pe cei mai merituosi.
Dar vin si eu cu o intrebare in completare …
Ieri, la Varsovia, pretul benzinei 95 la Lukoil era 4,50 PLN. In drumul de la aeroport spre Bucuresti, am vazut in cursul noptii un pret al aceleiasi benzine, la aceeasi companie de 4,71 RON.
Acum, RON si PLN sunt destul de apropiate incat sa poata fi comparate dar totusi PLN e mai puternic in raport cu Euro decat RON. Veniturile polonezilor sunt si ceva mai ridicate pe medie decat cele ale romanilor. In plus, eu nu-mi amintesc de vreo productie de petrol polonez!
Asadar cum se face ca benzina la noi e atat de scumpa comparativ cu Polonia? Si, ca sa zic asa, nici la produsele de consum nu stau mai rau caci am vazut multe preturi in supermagazin mai mici in valoare nominala PLN decat cele similare in valoare nominala RON ceea ce zice ca la capitolul asta viata e mai ieftina acolo …
Maestre, de cand a lansat la mistok Crin the shadow cabinet, nu va mai suna nimeni, nu mai scrie nimeni pe blog. Adica, ati decazut din pozitie, seful partidului nu va mai vrea etc.. Pe alte bloguri se face o mistocareala cumplita pe tema aceasta. Presupun , daca nu v-a consultat Crin , si DVoastra daca aveti o framantare, sau poate un hohot de ras, sa glumiti cu noi in continuare, ne-avand nimic de pierdut.Poate poporului de prosti ii este indiferent ce i se intampla. As prefera a doua situatiune. Vad ca si cele 2 posturi de moguli au inceput sa aiba o politica ciudata dupa eliberarea vantului din puscarie.Ar trebui sa nu mai trimiteti pe nimeni pe acolo. Poate doar membrii guvernului din umbra.. Sa vedem ce va iesi. Oricum este un hit…
@un liberal optimist
E drept ca atunci cand propriul presedinte de partid isi manifesta neincrederea in membrii echipei sale, poate sa apara o problema. Sper sa o depasim. Nu stiu daca aveam nevoie de o problema noua.
Scuze: mit stock!
Dle Vosganian,
trebuie sa recunosc ca sunt in cumpana in ceea ce priveste The Shadow Cabinet. De ce nu sunteti dvs ministrul Finanteler? As putea pune mai multe intrebari, cum ar fi de exemplu, cine este dl Eduard Helvig? De unde a aparaut? Sau dl de la Aparare?
M-am intors din vacanta, direct in paine, in stiri interminabile cu Vantu, tavane prabusite etc.
@Buddha
Eu am coordonat platforma de guvernare. Am inteles ca dorinta lui Crin este ca unii sa aiba viziunea si altii sa o aplice. Poate sa iasa ceva bun si din asta.
Pe chestie de “hai mars”.
FORTA PRIETENIEI, DARAMA ORICE ZID! CHIAR SI PUTEREA LOR! A…Pedeleilor.
[...] See also: Alex Mazilu – Blog foto zilnic, Alexandru Marin, Andi Bob, Atitudini- Un Blog cu atitudini, Blog de centru-stanga, Cristian Lisandru, Gabriela Savitsky, Dramoleta, Geanina Lisandru, Codex Politicus, Flavius Obeada, Nenea Lars, Profund Anti Basescu, Supravietuitor, Rares, Teo Negura, Sebra, Vania, Varujan Vosganian [...]
Buna ideea unui guvern din umbra. Totusi, atunci cand exista mai multe partide in viata politica, exista si riscul unui “ghiveci” de guverne din umbra, nu? Adica in Marea Britanie, de exemplu, sunt doua partide importante, poate e mai logic sa fie un Shadow Cabinet.
Si de unde numele astea din guvernul din umbra? Nu ar terbui sa fie niste oameni extrem de profesionisti pe domeniul lor? Cum ar fi dl Vosganian la Finante? In afara de Melescanu, Diaconu si Mariana Campeanu, nu am auzit de nimeni din acel guvern. Nu vreau sa va critic, poate acei oameni sunt bine pregatiti, dar nu stiu daca opinia publica are acum chef sa digere toate aceste lucruri.
@Cristina
In general, reactia de pe blogosfera e negativa, inclusiv pe argumentele pe care le aduci tu. Din pacate.
Serios acum, ca idee e faorte buna. Dar terbuie sa fie oameni care, confruntati pe o problema din domeniul lor, raspund intr-un mod profesionist si demn de incredere. Nu cred ca e cazul aici ai dlor Diaconu sau Melescanu, care sunt foarte bine alesi, dar , cel putin din cv, dl Helvig n-are nici o legatura cu trasnporturile!!!
Cine poate fi mai bun la finante decat dl Vosganian? Ce solutii are dl acela Dontu sau Doltu sau cum l-o chema?
Dle Vosganian, nu credeti ca sunteti prea bun pentru partidul asta? Un partid in care vad din ce in ce mai putin oameni – tineri care sa citeasca, care sa refuze sa participe la evenimente in care se creeaza aliante de genul : tu cu mine i-o tragem aluia si spoi e de partea noastra si o fentam pe aia…, tineri care sa urmareasca viata politica. Sa vad eu o duduie din asta de Dorobanti”, cum se spune, ca se lauda cu ce carti a mai cumpart sau cu ce filme a vazut.
Se alege praful. PNL era speranta noastra, E trist daca in interioriul partidului nimeni nu stie guvenrul din umbra…
@Buddha
Eduard Helvig nu este propus doar ministrul transporturilor. Este ministrul transporturilor, al mediului, al lucrarilor publice si al comunicatiilor. Adica patru ministere din fostul Guvern liberal.
Nu l-a propus Lucian Croitoru ministru de finante pe Doltu in cabinetul neluat in discutie de Parlament? Ceva tot cu taieri si nimic cu stimularea economiei. Un faaas! M-am lamurit!
@un liberal optimist
Claudiu Doltu a fost, intr-adevar, una dintre propunerile lui Lucian Croitoru. Dar si a lui Sebastian Vladescu.
@VV,
Aveti dreptate! Se pare ca nu mai coordoneaza nimeni partidul. Mai zilele trecute a aparut la televizor un domn Petrache (un foarte slab vorbitor) si pe fondul discutiilor privind taierea ajutoarelor sociale se trezeste si el vorbind, aproband masurile guvernului de trista amintire, clamand ca trebuie inlocuit statul social cu unul liberal. Evidend nefiind in stare sa explice conceptul.
Am studiat fenomenul ajutoarelor sociale la mine in comuna. Sunt sub 50, femei si barbati. S-au inscris cei care n-au loc de munca dar fie ei, fie copiii sufera de boli cronice. Ajutorul social incluzand
si asigurarea de sanatate, acestia beneficiaza de internari si tratamente gratuite si compensate. Si efectueaza cele mai grele si dezageabile munci. Nu stiu cum o fi prin alte parti..
@un liberal optimist
Statul liberal schimba conceptul de ajutoare de sanatate, in sensul acumularii contributiilor. Dar statul pastreaza, prin contributia angajatorului, atributul pachetului minimal de sanatate, al preventiei si al programelor de sanatate pentru bolile cronice.
Si ne mai miram de ce nu creste partidul in sondaje, pe fondul scaderii pd-ului. Si doamna Campeanu mai comite unele conivente cu reprezentatii pd-ului pe la televizor. E bine asa?
@un liberl optimist
Vom vedea ce e mai bine.
@d-le senator,
Va pot raspunde eu de la Brasov, inca un sens giratoriu, si ceva aranjamente florale pe Calea Bucuresti asa de toamna ca tot da inghetul.
VV
Bun, si chiar este atat de bine pregatiti acest domn Helvig incat sa conduca un minister atat de mare? Chiar nu vreau sa fiu carcotas, dar nu am auzit de domnia sa si nu inteleg cum de e atat de important in PNL. Si inteleg ca nu vreti sa vorbiti despre asta pana miercuri, lucru pe care il respect. Tot ce vreau sa spun este ca, daca un om ca dvs este ignorat, atunci cred ca nici PNL nu merita atentia mea. Parerea mea personala.
@Buddha
Eduard Helvig este optiunea personala a lui Crin Antonescu. Daca s-ar supune, nominal, candidat cu candidat, Helvig nu ar fi validat de PNL.
VV
Atunci se explica multe. Ar fi trist ca dl Antonescu sa aiba astfel de porniri de “lider maximo”. Sa speram ca-si revine.
@Buddha
Intr-un partid cu probleme de finantare si de organizare cum este inca PNL, fiecare om conteaza, de aceea e nevoie de respect pentru fiecare.
De ce doar aratam cu degetul unii la altii spunand despre celalalt ca nu e bine ceea ce face? De ce nu ne trezim odata la realitatea care ne sufoca? De ce nu ajungem sa fim corecti, sa ne dam seama ca fara munca nu se poate? Putem fura, putem mitui, dar nu pana la infinit! Cine nu stie sa faca, sa se dea la o parte si sa-i lase pe cei priceputi la carma tarii. De ce nu incepem sa cladim ceva din bogatia de resurse care ne inconjoara? Sa nu mai plecam din tara pentru a ajuta economia altor tari la crestere. (…)Sunt prea multe DE CE-uri fara raspuns. Si sincer cred ca tara asta ar avea nevoie de o schimbare. Una majora. Fara sa stim exact unde vrem sa ajungem n-o sa ajungem nicaieri. Am zis si eu, nu am dat cu parul..
@Aligatorul
La atatea intrebari, da-ne macar un raspuns…
Cand toate firele sunt rau amestecate intre ele ai impresia ca nu mai stii de unde sa incepi a face ordine printre ele. Ar trebui totusi sa incepem, cu pasi marunti, concentrandu-ne pe ce ne doare mai mult. Si sa avem mare frica de populism care de multe ori vine ca un val si matura totul in cale, tot ce se construieste cu munca cinstita si cu gand bun. Si asta mereu din interesul meschin al unor grupuri de interese, evident. Asta se intampla la noi de cand am terminat cu “Revolutia”. Avem nevoie de oameni capabili la carma tarii mai mult decat oricand. Hai sa ii avem!
@Aligatorul
Hai, Aligatorule, Parerea mea e ca nu mai trebuie sa folosim votul uninominal, asa cum a fost el introdus in 2008.
va multumesc domnule vosganian pt ca mi-ati sters comentariul.era oricum imposibil sa imi raspundeti.dar stati linistit nu toti romanii pun intrebari cum pun eu si nu toti analizeaza deciziile politicieniilor ci se complac in analizele ” pertinente” din talk showuri.felicitari: faceti politica in tara potrivita.
@adrian
N-am avut nici o intentie sa sterg mesajul tau. Poate din greseala, caci sterg o gramada de spamuri.