INTERPELARE CĂTRE PRIM-MINISTRUL ROMÂNIEI pe tema Autostrăzii Ungheni – Iași – Târgu – Mureș

 „În ultima vreme, doamnă Prim-ministru, observăm că unitatea de măsură a eficienței guvernării a devenit kilometrul de autostradă.În această privință, trebuie să vă mărturisesc că Autostrada Ungheni – Iași – Târgu Mureș se încadrează perfect în acest nou canon al guvernării. Aici, în Moldova, tema acestei autostrăzi revine obsesiv în orice discuție despre calitatea actului de guvernare. Fără demararea efectivă a lucrărilor la această autostradă, va fi destul de dificil să convingem locuitorii Moldovei că Guvernul și-a îndeplinit promisiunile făcute în campania electorală și că, în consecință, merită prețuirea și încrederea lor.”

autostrada

Iată textul complet al interpelării:

Adresată: Doamnei Viorica DĂNCILĂ, Prim-ministru
De către: Domnul Varujan VOSGANIAN, deputat ALDE

Obiectul întrebării: programul de construcție a autostrăzii Ungheni – Iași – Târgu Mureș până în anul 2020

Doamnă Prim-ministru,

Cifrele statistice ne dovedesc, prin creșterea produsului intern brut, a pensiilor și salariilor nete, a numărului de locuri de muncă precum și prin scăderea corespunzătoare a șomajului, prin reducerea decalajelor în ce privește puterea de cumpărare față de media Uniunii Europene, că România înregistrează o perioadă de dezvoltare economică și de creștere a nivelul de trai.

În ultima vreme, însă, doamnă Prim-ministru, observăm că, în rândul opiniei publice, eficiența guvernării nu se mai măsoară prin procentele de creștere a produsului intern brut sau a veniturilor reale, nici prin numărul locurilor de muncă nou create sau prin apropierea parității puterii de cumpărare de media europeană. Unitatea de măsură a eficienței guvernării a devenit kilometrul de autostradă.

În această privință, trebuie să vă mărturisesc că Autostrada Ungheni – Iași – Târgu Mureș se încadrează perfect în acest nou canon al guvernării. Aici, în Moldova, tema acestei autostrăzi revine obsesiv în orice discuție despre calitatea actului de guvernare. Fără demararea efectivă a lucrărilor la această autostradă, va fi destul de dificil să convingem locuitorii Moldovei că Guvernul și-a îndeplinit promisiunile făcute în campania electorală și că, în consecință, merită prețuirea și încrederea lor.

Coaliția de guvernare PSD – ALDE și-a manifestat în mod explicit voința politică de a susține construirea acestei autostrăzi. În Planul de acțiune al Guvernului pentru perioada septembrie – decembrie 2018 se menționează adoptarea unei Hotărâri de Guvern pentru aprobarea studiului de fundamentare. Ca un prim pas este foarte bine, deși vă reamintesc că astfel de studii s-au mai făcut dar, nefiind urmate de acțiuni concrete, au devenit inutile.

Acest prim pas e bun, cum spuneam, dar pentru nivelul așteptărilor ca și pentru necesitățile urgente de a scoate Moldova din izolare economică, este extrem de puțin. Vă solicit, doamnă Prim-ministru să ne prezentați un program pe termen mediu, cel puțin până la sfârșitul anului 2020, care să cuprindă angajamentele Guvernului în ce privește demararea efectivă a autostrăzii. Potrivit unui astfel de program, tronsoanele realizate până în anul 2020 ar putea să deservească cel puțin distanța Iași – Pașcani, cu centurile ocolitoare aferente.

Vă rog, de asemenea, având în vedere numărul important de obiective din regiunea Moldovei care figurează în Programul de Guvernare, să acceptați invitația noastră, a parlamentarilor din cele opt județe ale Moldovei, de a ne prezenta la Iași (sau, la alegerea dvs., în capitala altuia dintre cele opt județe ale Moldovei) investițiile din regiune ce urmează să fie incluse în proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2019.

Solicit răspuns scris.

Cu mulțumiri,

Deputat ALDE
Varujan VOSGANIAN

24 Responses to “INTERPELARE CĂTRE PRIM-MINISTRUL ROMÂNIEI pe tema Autostrăzii Ungheni – Iași – Târgu – Mureș”

 1. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  Va solidarizati cu Firea? :D

 2. Barosanul spune:

  @ Vosganian

  Ai trecut la SHANTAJ pe fata!
  ‘Veoreco, agramat-o ne faci otostrada sa ne falim cu ea de alegeri sau iti tragem o ‘feletie’? :)

 3. Adam Mareș spune:

  Păi vor veni iar alegerile și ce te faci dacă nu ai făcut ce-ai promis? :P

  • Nu vezi că ăștia te iau de idiot (idioată)? În titlu scrie că soldul balanței de plăți a crescut cu 84%, în text zice că a crescut cu 16%. În procent e 2,4% din PIB, adică nimica toată. Of, Adame, Adame, dacă n-ați fi voi să creadă toate idioțeniile astea, ba chiar să le și colportați, ce s-ar face ei?

 4. Marga Maggie Gigi spune:

  Mvaaaaaaaaaaiiiiiiiiiii…
  Cat de viteaz esti Varujan ! :D :D :D

 5. Mihai ANDREI spune:

  @VV
  Având în vedere adrisantul, demersul dvs. mi se pare lipsit de delicatețe – mesajul trebuia scris cu majuscule de tipar și sublimat la 3-4 propoziții simple. Cu întorsăturile alea de frază n-ați reușit decât s-o iritați pe distinsa gospodină …

 6. Alzara1918 -Sibiu spune:

  Ce spun specialiștii despre alternativa prin Bacău la Brașov , mare nod rutier și feroviar ?