Cum m-am preschimbat, în viziunea lui Marius Chivu, din mândria literaturii române în rușinea literaturii române

În anul 2009, Marius Chivu scria în „Dilema Veche”: „Cartea şoaptelor este o revelaţie şi o anunţ ca atare, încă din debutul cronicii, cu entuziasmul cu care am citit pe nerăsuflate cele peste 500 de pagini de proză de o densitate uluitoare, scrise admirabil şi cu o miză documentar-ficţională neobişnuit de ridicată pentru proza românească de azi.(…) Cartea şoaptelor este cel mai bun, mai ambiţios şi mai durabil roman românesc de la Orbitor 3 încoace.”

În anul 2018, Marius Chivu scrie: „ Vosganian, o mare rușine pentru literatura română contemporană!” Motivul, deloc literar, este următorul: „ Varujan Vosganian, prozator, cere anchetarea unui clip inspirat de un roman distopic de Margaret Atwood pentru că i s-a părut lui că ar avea “iz satanic””.

 

 

Ca de obicei, suntem într-o zonă halucinant-fabulatorie. Nu-l cunosc personal pe Marius Chivu și mă bucur că se numără printre cititorii și cronicarii mei, chiar dacă n-a citit decât una dintre cele patru cărți de proză apărute în ultimul deceniu sub semnătura mea. Dar chiar și numai din acest motiv, și din respect pentru cei care apreciază postarea sa, trebuie să fac unele precizări.

 

  1. Eu nu mi-am exprimat indignarea față de acel clip pentru că ar avea „un iz satanic”. Sunt un cititor statornic al povestirilor de gen, de la Horace Walpole și până la Stephen King și am privit japonezul „Ringu” fără să clipesc. Ceea ce m-a indignat a fost folosirea copiilor în acea peliculă.
  2. Postarea lui Marius Chivu este în legătură cu o anchetă a Poliției române în urma memoriului adresat acestei instituții de un grup de 13 parlamentari. Eu nu mă număr printre acei parlamentari. Spre deosebire de alții, bântuiți de această molimă recentă, eu nu am făcut niciodată în viața mea plângere la poliție și la procuratură. În postarea mea de pe Facebook (pe care o anexez integral) eu am făcut apel la Autoritatea pentru Protecția Copilului, instituția cea mai avizată să stabilească dacă utilizarea copiilor într-o astfel de „distopie” este legală și morală.

 

Cu alte cuvinte, potrivit lui Marius Chivu scriitorii care încurajează folosirea copiilor în pelicule atroce, cu ruguri umane și atmosfere inchizitoriale, pot accede la galeria celor mândri, în panoplia literaturii române. Ceilalți, ca mine care socotesc că cei mici nu trebuie amestecați în patimile fără frâu ale părinților lor, îngroașă rândurile rușinii.

Iată și textul meu integral:

„În ultima vreme am asistat la folosirea în fel și chip a copiilor pentru a justifica faptele părinților lor protestatari. A fost organizat protestul copiilor, micuții au fost puși să joace șotron pe chipuri de oameni, au fost făcuți părtași la tot felul de obscenități, ajungându-se până într-acolo încât părinții – ca de pildă șoferul suedez – să aducă mărturia copiilor pentru a se victimiza. Au fost expuși violențelor, invocându-se mamele cu copii în brațe expuși tunurilor de apă și gazelor lacrimogene, pentru a sensibiliza opinia publică. Nu s-a scos o vorbă în legătură cu responsabilitatea părinților care trebuie să-și protejeze și să-și educe copiii dincolo de mojicii și agresiuni de tot felul.

În România exploatarea copiilor prin muncă este interzisă, iar ziua de 12 iunie este Ziua mondială împotriva exploatării copilului prin muncă. În mod similar, ca o adăugire morală și legală, este interzisă exploatarea copilului prin politică. Dar ceea ce vedem în filmul acesta, numit inexplicabil „Copiii referendumului”, le întrece pe toate. Trebuie folosite toate mijloacele legale pentru a pedepsi pe cei care au folosit copiii în modul acesta de neadmis. Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului și Adopție trebuie să declanșeze toate procedurile legale în acest sens. Ar fi interesant de știut dacă părinții au știut la ce le sunt expuși copii și dacă au fost de acord cu acest lucru. Iar dacă n-au fost, e de aflat cum acceptă ca odraslele lor să fie părtașe ale acestei înscenări cu iz satanic.”

60 Responses to “Cum m-am preschimbat, în viziunea lui Marius Chivu, din mândria literaturii române în rușinea literaturii române”

  1. Adam Mareș spune:

    “Pe mine m-au mirat întotdeauna carierele politice ciudate. Urmăresc cu mare atenție diferite cariere extrem de ciudate. Și aici am să vă spun despre Cioloș faptul că a apărut din neant. A fost pus de Tăriceanu ministrul al Agriculturii. Nici azi nu am reușit să înțeleg de ce. După ce a picat guvernul PNL, s-a dus consilier la Băsescu, care era principal adversar al PNL și care l-a propus comisar european. După ce și-a terminat mandatul de comisar european la alegerile din 2014, cine credeți că l-a propus pentru un al doilea mandat de comisar european? Președintele PSD, premierul din acea perioadă Victor Ponta”

    Ludovic Orban presedinte PNL

    • De patruzci de ani în România a fost construit un singur spital public, cel pe care l-am finanțat când eram ministru al finanțelor, Institutul Oncologic din Iași.

      • Popescu spune:

        @Vosganian:
        1. Nu ati finantat nimic, ci poporul roman a platit taxe si impozite din care sa construit spitalul si de 30 de ani va intretine pe dvs. si familia
        2. De 2 ani cu PSD si ALDE auzim doar de problemele unora cu legile, in timp ce sute de romani sufera in spitalele devalizate si mii de copii invata in scoli cu WC in curte.

        Chiar nu vedeti realitatea !!! Nu mai aveti nicio urma de bun simt. Cate zile ati muncit in mediul privat ca sa aratati ca ati produs ceva pentru aceasta tara?

        • Dacă nu decideam eu să se finanțeze, putea poporul român să plătească impozite și taxe mult și bine, că spitalul nu se făcea.

          • Popescu spune:

            Daca romanii nu munceau ca sa plateasca taxe, nu aveai bani de finantare si poate ai fi fost fortat sa ai o slujba productiva. Poti intelege ca NU parlamentarii/ guvernul produce pentru tara !!! E usor sa decizi / finantezi pe banii altora. Daca ai fi zis ca iti donezi veniturile pentru spital ai fi putut spune ca ai finantat ceva !!!

          • Dragă Popescule, spitalul s-ar fi putut construi și prin veniturile mele, însă cred că asta s-ar fi întâmplat în vreo mie de ani. Eu am avut și slujbe productive. Dar, a propos, un profesor sau un medic au slujbe productive sau nu? Dacă eu, de pildă, am salvat OLTCHIM de la faliment, e productiv sau nu?

  2. elenick spune:

    VV,

    ”Să vezi și să nu crezi :) ” ziceti dvs vis-a vis de documentele Teleormanleaks. Ei, nici chiar asa! sunt documente financiare, facturi, contracte, borderouri de plati, corespondenta comerciala, fotografii, etc, etc… nici sa faci pe prostul la greu nu ai cum sa negi evidentele! :) :) :)

    • Arată-mi un român care a sărăcit pe vremea cănd eu am condus economia.

      • Andrei spune:

        Voi parlamentarii iesiti vreodata din bula in care traiti ? Ai lucrat vreodata in mediul privat sa vezi ce inseamna sa conduci/ administrezi o afacere reala? Pe bani publici toti va dati viteji, mari conducatori, dar in lumea reala si competitiva nu ati dovedit nimic. De fapt, ati dovedit, vedem cu totii unde este Romania acum fata de alte tari (ex. Polonia, Ungaria) care au avut acelasi start ca si noi in 1989 !!!

        • Tu te-ai inspirat de la POpescu sau Popescu de la tine? Câți ani ai Andrei? BĂnuiesc că te-ai născut după 1990, dacă spui că Roimânia a avut în 1989 același start ca Polonia și Ungaria.

  3. livia spune:

    ALDE si politica santajului

    PSD s-a laudat peste tot ca va promulga Legea offshore intr-o forma din care Statul sa castige cel mai mult, nu companiile straine. Din promisiunea lui Liviu Dragnea n-a mai ramas mare lucru, caci vizita lui Rick Perry la Bucuresti si interventia brutala a lui Calin Popescu Tariceanu au schimbat textul adoptat intr-un final de Camera Deputatilor. Colosii Exxon si OMV au castigat din nou, Romania a luptat ca niciodata si a pierdut ca intotdeauna!

    Daca de la secretarul SUA al Energiei nu ne puteam astepta la altceva – in fond, era de asteptat sa apere interesele firmelor americane -, in cazul lui Tariceanu abordarea putea fi alta. Sub pretextul unor false temeri (vezi, Doamne, companiile interesate sa extraga gazul din Marea Neagra ar pleca din tara daca Legea offshore trece in varianta prezentata de Dragnea, de parca pleaca vreodata cainele de la usa macelarului!), seful ALDE s-a dat peste cap si, chiar cu pretul ruperii coalitiei de guvernamant, i-a salvat pe saracii „petrolisti”.

    „Avem experienta cu ALDE de la Legea offshore, cand varianta cu care venise PSD-ul era cea mai buna si statul roman ar fi avut intr-adevar de castigat. Insa, dupa doua saptamani a trebuit sa retragem legea, sa o intoarcem din nou la comisie, pentru ca ne-am dat seama ca nu avem numarul necesar de voturi ca sa o trecem in varianta PSD-ului si atunci a iesit in… In momentul in care nu ai 50% plus 1, trebuie sa pleci urechea si la ceea ce vor colegii de guvernare”, a declarat Lia Olguta Vasilescu.

    Cu o politica santajista, Tariceanu a castigat meciul cu PSD si asteapta sa primeasca multumirile si recunostinta marilor corporatii interesate sa exploateze gazele din Marea Neagra.

  4. livia spune:

    Cea mai mare parte a banilor RISE vine de la guvernul elveţian, prin programul de cooperare elveţiano-român. Avem sume mai mici şi de la Google, Open Society şi Ambasada Olandei. Iar cei mai valoroşi bani sunt cei din donaţiile de la cititori, spunea Radu, pentru horiaghibutiu.ro.

    „Dintr-un mix de granturi asigurate de guvernul elveţian, USAID, Ambasada Olandei, Google, Soros şi alţi oculţi. Încercăm să dezvoltăm şi câteva campanii de crowdfunding”, dezvăluia şi Mihai Munteanu, un alt membru al RISE Project.

  5. Adam Mareș spune:

    Cine-i arată pisica lui Tăriceanu? Sistemul sau Dragnea? :P

  6. livia spune:

    USR, ALDE și MRÎ nu dau semne că s-ar iubi ori aprecia foarte tare, între ele.

    Dar, încep să conștientizeze că e foarte probabil să aibă un viitor comun după alegerile europarlamentare, în cadrul proiectului lui Macron. Unul diferit, bunăoară, de proiectul popularilor europeni conduși de Merkel, care, la noi, merg mai departe pe mîna neamțului Iohannis.

    Să nu ne mire dacă declarațiile de luni seara ale lui Tăriceanu constituie începutul unei noi și frumoase prietenii cu Cioloș și USR și poate chiar cu PRO România al lui Victor Ponta, despre care se vehiculează că e interesat tot de viitorul grup al lui Macron.

  7. Alzara1918 -Sibiu spune:

    VV,
    Fără sa fiu specialist , nu luați in considerare legarea Moldovei cu Vestul prin Brașov – adevarata placa turnanta a comunicațiilor terestre in România ? Traseul montan e mai facil ( tradiția l-a cauționat) , valorizează și Secuimea , iar Sibiu -Fagaras-Brașov pune in valoare Țara Oltului ! Cred ca e o viziune corecta .

  8. elenick spune:

    Hmmmm, e de inteles de ce sunt atat de urati cei de la USR! Pur si simplu se prind cum merg/au mers lucrurile :)

    https://www.stiripesurse.ro/mihai-gotiu-anun–a-probele-care-il-dau-de-gol-pe-tariceanu–minte-sau-are-amnezie_1302549.html

    • Sincer, nu-mi amintesc de hotărârile alea. Am semnat ca ministru al economiei și finanțelor cel puțin o mie de acte. Dar de unde rezultă că era ceva în neregulă cu actele acelea? Am mai ascultat pe un domn Pleșoianu care ne acuza că am trădat țara. Brusc, înaintea campaniei prezidențiale din 2019 apar tot felul de acuze dintr-astea. Hai să fim serioși.

  9. Mihail spune:

    Dl. Vosganian, va rog, spuneti-mi ce-i cu povestea asta cu Tariceanu ? Care este, defapt, adevărul.

    • elenick spune:

      Nu cred ca iti va spune….fiindca daca, asa cum zicea Sorina Matei la B1- ca si dumnealui ar fi vizat, ca subiect al denunturilor, in acelasi dosar Microsoft, ca si Tariceanu – NU ar trebui sa se expuna. Vom vedea pe ce se bazeaza procurorii, se pare ca au venit ceva hartii- probe suplimentare din ancheta din Austria. Daca nu… termenul de prescriptie e aproape – 31 decembrie!

    • Sunt prea multe coincidențe bizare, numele procurorulu care instrumentează, perioada rămasă până la prescriere, întâlnirea ALDE de la Madrid, anul electoral 2019 etc.etc. Iar despre chestiile astea cu „mita indirectă”, după mai bine de zece ani, să fim serioși.

  10. livia spune:

    Ma gandeam, speram, ca sub inteleapta conducere PSD-ALDE sa ne ridicam din 4 labe incalecati de toti partenerii strategici, in doua picioare. Dar se pare ca nu e posibil:

    http://inpolitics.ro/scandalul-mitei-lui-tariceanu-i-se-arata-pisica-de-foarte-sus_18440833.html

    DNA executa ordine din exterior? De ce mai este nevoie de intermediari? Dizolvati Parlamentul, desfiintati partidele, klaun sa plece in Florida si sa ne conduca aia care de fapt ne conduc.

  11. emi spune:

    Poate ca Marius Chivu este cel care s-a schimbat… :)
    Oricum nici in 2009 nu va iubea prea tare din moment ce va compara Cartea soaptelor cu Orbitor 3…
    Este normal ca un scriitor sa fie atent la ceeace spun criticii, dar nu la criticii care executa comenzi politice. Insusi faptul ca e “cel mai cunoscut” ar trebui sa va dea de gandit.

  12. livia spune:

    Când a mai fost sesizată Comisia de la Veneția să se pronunțe pe niște Coduri penale? Niciodată. De ce? Pentru că nu are această competență. Nu pun Codurile penale probleme de constituționalitate? Nu. Ele pun probleme legate de respectarea drepturilor omului. Atunci? CEDO era Curtea la care ar fi fost normal să fie făcută această sesizare, dacă CEDO ar fi dispusă să ofere consultanță și recomandări. Dar CEDO nu face așa ceva.

    Atunci? Atunci ne aflăm în fața celei mai mari manipulări a ignoranței pesediste, care habar n-are ce competențe are sau nu are Comisia de la Veneția. Dar Tudorel Toader? Nici el nu știe că în Comisia de a Veneția nu există experți penaliști? Știe, dar e oportunist. Nu vrea să-și piardă fotoliul de membru al Comisiei, la care vrea să se întoarcă după ce nu va mai fi ministru. Cum s-ar mai fi putut întoarce dacă ar fi contestat (pe bună dreptate) experiența de penaliști a experților Comisiei?

    De ce această mare manipulare? Pentru că UE ține cu tot dinadinsul să nu piardă controlul asupra falsei independențe a justiției noastre și nu are nici un interes ca independența aceasta să devină una reală (total depolitizată, total de-sereizată).

    Ce interese (și cât de mari) ar putea justifica această încălcare de suveranitate? Gazele din Marea Neagră. Apele minerale. Grâul – care a bătut în 2018 recordurile franceze. Cuprul din minele noastre etc. Pe scurt, voi, dacă ați fi lideri UE, ați face la fel: ați avea nevoie de o justiție cu care să puteți face „ordine“ în clasa politică din România.

    Preluat din “Cotidianul”.