AGERPRES:Deputatul ALDE Varujan Vosganian a propus miercuri, la şedinţa comună solemnă a Senatului şi Camerei Deputaţilor consacrată celebrării Centenarului Marii Uniri, încheierea unui pact naţional, care să vizeze punerea în aplicare a unor proiecte importante pentru generaţiile următoare

11775537


Varujan Vosganian a adăugat că în decurs de cinci ani România poate mobiliza 30 de miliarde de euro pentru îndeplinirea unor obiective importante.

“E nevoie de un pact naţional, aşa cum Spania cu pactul de la Moncloa a întemeiat spaţiul democratic în Spania, aşa şi noi trebuie să avem un astfel de pact. Nu îmi vorbiţi de resurse, o ţară ca România poate în timp de cinci ani, prin resurse bugetare, resurse europene şi angajarea datoriei publice, să mobilizeze oricând 30 de miliarde de euro cu condiţia să ştim ce să facem cu ei. În 1918, de la dreapta conservatoare şi până la socialişti, de la Alexandru Vaida-Voevod, Iuliu Maniu sau Ionel I. C. Brătianu, până la Iosif Jumanca şi Ion Flueraş, toţi oamenii politici şi-au dat mâna pentru a îndeplini acelaşi obiectiv. Şi azi simt nevoia să îmi cer iertare pentru toţi liderii basarabeni şi bucovineni care nu au fost integraţi, aşa cum meritau, în elita politică de după război. Simt nevoia să îmi cer iertare pentru toţi liderii Marii Românii care au murit în închisori sau care au suferit persecuţiile regimului comunist”, a spus el.

Varujan Vosganian a subliniat importanţa reîntoarcerii statului “în mijlocul societăţii care l-a creat”, dar şi a unor rute de transport eficiente între provinciile istorice.

“În primul rând, statul român nu trebuie să coboare ca grindina, de sus în jos, ci să se reîntoarcă în mijlocul societăţii care l-a creat. Trebuie ca Bucureşti, capitala noastră, să nu fie nici prea departe, nici prea arogantă şi nici prea costisitoare pentru România. Trebuia ce cei care ne reprezintă în jocul diplomaţiei internaţionale să joace cu toţii în aceeaşi echipă naţională, care este cea a României. Trebuie ca atunci când ascultăm ‘Deşteaptă-te române!’ el să fie imnul naţional al tuturor cetăţenilor români. Trebuie ca atunci când vrem să legăm cu adevărat provinciile istorice să avem un tren de mare viteză care din Bucureşti şi până la Timişoara să facă mai puţin de trei ore şi care din Moldova până în Ardeal cu autostradă să facă mai puţin de două ore”, a spus Vosganian.

Deputatul ALDE a reliefat semnificaţia unei evaluări sincere şi a unei asumări conştiente, în care “să nu ne prezentăm lumii nici din cale afară de vanitoşi, dar nici din cale afară de umili”.

“Probabil că cea mai mare izbândă este acea că drapelul nostru flutură alături de cel al ţărilor care doresc în lume pacea şi democraţia. Există însă şi neîmpliniri. Probabil că cele mai mari două neîmpliniri sunt, în primul rând, că România Mare nu mai e la fel de mare, iar în al doilea rând faptul că Marea Unirea nu a dus la o Românie unită în profunzimile ei. De aceea cred că anul acesta al sărbătorii trebuie să fie şi un an al lucidităţii, al evaluării sincere şi al asumării conştiente”, a declarat Vosganian. 

 

 

20 Responses to “AGERPRES:Deputatul ALDE Varujan Vosganian a propus miercuri, la şedinţa comună solemnă a Senatului şi Camerei Deputaţilor consacrată celebrării Centenarului Marii Uniri, încheierea unui pact naţional, care să vizeze punerea în aplicare a unor proiecte importante pentru generaţiile următoare”

 1. Marga Maggie Gigi spune:

  …si l-a ascultat nimeni asa cum vedem de pe net : toti din sala se dadeau pe telefoanele mobile :))))))))))))))

 2. Alzara1918 -Sibiu spune:

  Excelent discursul ; ca in vremurile bune .
  Felicitări !

 3. Alzara1918 -Sibiu spune:

  Cine pune intr-un volum discursurile lui C Antonescu și V Vosganian ?

 4. Barosanul spune:

  @ VV

  • Barosanul spune:

   @ VV

   Excelenta Idee!

   Problema e ca NU te mai crede nimeni dupa ce:

   - I-ai categorisit pe toti care gandesc diferit fata de tine ca : # = NAZISTI!, EXTREMISTI!, ‘ Reprezentatnti ai Agenturilor Straine= Sorosisti!’ etc.

   - Sustii un Guvern de SECATURI!

   - Sustii proiectele unei GASTI Mafiote care vor sa scape cateva MII de BORFASI in detrimental MILIOANELOR de Romani care-si vad de viata lor GREA de zi cu zi!

   -Esti ‘Tovaras’ cu personae EXECRABILE – Anti- Romani gen : Codrin Stefanescu, Catalin Radulescu, Nicolicea, Iordache, Olguta Vasilescu, Teodorevici, Valcov!

   Mai PETRICA, din Pacate NU te mai crede NIMENI!

   Asa ca de ce nu incepi TU cu ceva mult mai simplu cu :

   INCLUZIUNE!
   Consultarea Societatii Civile si Opozitiei in toate proiectele de legi!

   Si nu in ultimul Rand RESPECT!

   In primul Rand fata de PARLAMENT prin Interzicerea ORDONANTELOR de URGENTA decat in cazuri EXTREME de Urgenta!

   Iar apoi, fata de Opozitie si Societatea CIvila, prin consultari si aplicarea unor puncte de vedere, chiar daca sunt opuse celor majoritatii de la Guvernare!

 5. Adam Mareș spune:

  @VV
  La discursuri vă pricepeți. Problema e alta: cine face autostrăzile și trenurile alea? În fond, România nu stă foarte rău, în afară de faptul că infrastructura e zero. :D

  • O să spun acum ceva ce nu poate fi verificat, dar eu cred că e adevărat. Dacă în 2013 eu și Fenechiu nu am fi fost obligați să demisionăm, acum autostrada ar fi fost într-un stadiu avansat.

 6. Barosanul spune:

  @ VV
  PS.

  Daca voi, ALDE, tot v-ati asumat rolul de ‘Lindicul Principesei’, de ce nu vi-l exercitati macar in totalitate?

  Asa cum ‘Clitorisul’ asista la menţinerea sanataţii sistemului imunitar, de ce voi, ALDE, nu ati incepe sa ERADICATI Marlania si Grobiaismul PSDragnea ?

  CUM?

  Pai in primul rand prin iesirea din Coalitia de la Guvernare!!!!

  In schimb puteti sustine un Guvern PSD cum si ei v-au sustinut pe voi (Tariceanu-Vosganian).

  Apropos, Ganditi-va ca asemenea ‘Clitorisului’ (ALDE) poate primii un flux bogat de sange (VOTANTI). Acest flux de sange permitand crestera in dimensiuni, de până la trei ori mai mare in timpul excitaţiei (ALEGERILOR).

  Daca NU, ve-ti ramane la rolul actual de ‘Lindic’, care asista la producerea de Orgasme ‘Pincipesei VEORECA’, pe care o ‘Freaca’, Cum, Unde si Cand Vrea ‘Penisul’ PSDragnea .

 7. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  cred ca s-ar putea sa aflam ca “iubirea” cu care a fost primit werner la Albalux a fost regizata. Mie sincer mi s-a parut ca revad scene din Korea de Nord…, ziceam in gluma la articolul trecut ca ar fi bine sa-i scoateti pe securisti in strada sa iasa mai mare manifestatia, iar acum aflu ca la Albalux au fost convocati cam toti generalii din conducerea sri, il inconjurau pe werner din toate partile. Nu pot decit sa ma gindesc ca unde scoti in strada atitia generali… or fi fost si un numar corespunzator de securisti in civil, ca doar nu or iesi generalii fara sa fie paziti.

 8. edi spune:

  Uite, Jane, ca să vă mai ușureze unpic frustrările, și ție, dar și pacientului cu patologie d’antenă :

  https://www.youtube.com/watch?v=s-lMLb5Yk8w&app=desktop