Cine ne sunt protestatarii?

În istoria recentă a protestelor din România apar noutăți. Pentru a fi în ton cu alte mișcări de stradă din Europa, protestele încearcă să capete motivații de natură economică. Primele rezultate s-au văzut: o participare firavă, lipsită de convingere. Putea fi, însă, altfel? Cine ar putea fi susținătorii revoltați ai unor revendicări de natură economică? Să-i luăm pe rând:

Foto: Protest în Sibiu, 21 decembrie 2018

protest în cluj

 

 1. Cei aflați în căutarea unui loc de muncă.  Rata șomajului în România este în jur de 4%, una dintre cele mai scăzute din Europa, la jumătate față de șomajul din zona euro. La noi ar protesta, mai degrabă, patronii care nu găsesc salariați decât salariații care nu găsesc patroni.

 

 1. Salariații bugetari. Cu excepția câtorva categorii restrânse, cărora noua legislație a salarizării le-a răpit unele drepturi, salariații bugetari nu au motive de revoltă. Dimpotrivă, leafa la stat devine, adesea, ispititoare chiar și pentru personalul din sectorul privat. Ba se mai aude că bugetarii vor primi, începând cu 2019, și două salarii minime pe an, ca indemnizație de hrană.

 

 

 1. Salariații cu venituri mici. Probabil că dintre toate categoriile salariale, cei din această categorie au cele mai mici motive de revoltă. Salariul minim a crescut în ultimii doi ani de la 1250 lei în 2016 la 1900 în 2018. Începând cu 1 ianuarie 2019, salariul minim va urca la 2080 lei  iar pentru alte categorii chiar mai mult: 2350 (pentru studii superioare) sau chiar 3000 lei (construcții).

 

 1. Pensionarii. În ultimii ani pensiile au avut creșteri substanțiale. Punctul de pensie a crescut de la 871 de lei în 2016 la 1100 de lei în 2018. Legea pensiilor, proaspăt votată în Parlament,  nu oferă pensionarilor niciun motiv de nemulțumire.

 

 1. Singurele categorii care rămân sunt patronii, managerii și salariații din domeniul financiar-bancar ori din companiile străine. Managerii nu au destul timp, iar salariații marilor corporații nu au destulă răbdare pentru a da consistență protestelor. Cât despre patroni, ei utilizează alte mijloace de convingere a elitei politice decât statul în stradă.

 

Așadar, când e vorba de motivații economice, cine ne sunt protestatarii? E drept, statisticile arată că două treimi dintre români spun că ne îndreptăm într-o direcție greșită. Numai că piețele publice nu se pot umple cu oameni statistici.

42 Responses to “Cine ne sunt protestatarii?”

 1. Barosanul spune:

  @ VV

  Manipulare tipic Comunistoida!

  Agenturile Straine! ( Cum spunea Coana Leana la process) Oh tempora!

  As cum ti-am spus ! La Revolutie ai strigat ”Libertate, Libertate!”

  Libertatea pe care ai vrut-o tu, @Vosganian, a fost aceea de a fi si tu un ‘NOMENCLATURIST’ in siajul lui ‘Tzaranoiului Mafioto-Comunist’ Draknea :)

  • Barosanul spune:

   PS.

   Vorba lui @Veoreca (Analfabeta pe post de PM Marioneta)
   ”Cred că caracterizarea cea mai bună ne-o face românii” :)

   Dar daca 79% dintre Romani spun ca NU au incredere in Partide politice si Politicieni, iar 22% il regreta pe Ceausescu degeaba incerci tu sa ‘Manipulezi’!

  • Ai luat-o razna de tot, Barosane.

 2. Barosanul spune:

  @ VV
  Deci imi dai dreptate! Cand iti puneam mereu ca tu nu esti decat un ‘Comunistoid’ Deghizat si ca din 29 de ani de facut politica, 23 ai fost in ‘Siajul’ (SLUGA) PSD :

  @ VarujanVosganian spune:
  decembrie 22, 2018 la 7:05 pm
  ”Eu sunt conservator. Și când eram la PNL eram într-un Guvern susținut de PSD. Și tot în PNL, am avut o alianță cu PSD, în USL.”

  Corect!

 3. Barosanul spune:

  @ VV

  Poate ca gandesc gresit despre tine!
  Dar cum spunea @ Emi pe blog, ‘toate le platim atat pe lumea acesta cat si pe lumea cealalta’.

  Cel putin buni ‘Camarazi de arme’, Ecomomice, de-ai tai Dinu Patriciu, Verestoy Atyla, Arin Stanescu (Shalev) au facut-o cu varf si-n desat!

  Varba poetului ‘Ce e scris si pentru noi, Bucurosi le-om duce toate toate’! :)

 4. Marga Maggie Gigi spune:

  Trist ai ajuns Varujanele, rade tot netul de tine…mai bine ramaneai la bancurile cu ouale de gaina, acolo macar aveai umor

 5. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  faceti ce faceti si reveniti cu obstinatie la aceleasi clisee! :D :D :D

  Pai ati zbarcit-o chiar de la punctul 1, desi v-am spus de 100 de ori, ca rata somajului nu inseamna rata celor care nu au un loc de munca! Va mai spun inca odata: IN UNIUNEA EUROPEANA NU EXISTA SOMAJ! TERMENUL LA EI ESTE UNEMPLOYMENT RATE, CEEA CE INTR-O TRADUCERE CORECTA INSEAMNA RATA PERSOANELOR CARE NU SUNT INCADRATE IN MUNCA!

  Sunteti victimele propriilor MINCIUNI, ati proliferat o minciuna, iar acum ati ajuns sa credeti in ea!

  http://www.economica.net/o-treime-dintre-romanii-apti-de-munca-stau-degeaba–doar-10prc–dintre-ei-cauta-sa-munceasca_155567.html

  Iata ce spun adevaratele cifre publicate in raportul anual al BNR pe 2017:
  România a devenit a treia ţară din Uniunea Europeană ca nivel al populaţiei inactive. Astfel, o treime din populaţia României, persoane cu vârste cuprinse între 15 şi 54 de ani, deci încă apte de muncă, nu au niciun fel de ocupaţie!

  Iar datorita acestei situatii cei 2 treimi care sunt de parere ca Romania merge intr-o directie gresita au tot dreptul sa creada asta, babilonia salariilor de la stat NU EXISTA IN MEDIUL PRIVAT!
  Asta poate din cauza faptului ca nici mediu privat nu prea mai exista in Romania!

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   … si inca ceva: daca este foarte clar cine sunt cei din prima treime de nemultumiti care cred ca Romania merge intr-o directie gresita, cea de-a doua treime este expulzata din tara TOOOOCMAI din motive economice! Deci cind ai o treime din populatie care e angajata de alte tari pina si pomenirea cuvintului SOMAJ mi se pare… … … (completati pe linia punctata)

   Pe sistemul asta va sugerez sa dati afara din tara pe toata lumea, si o sa ajungeti la somaj ZERO!

   Din pacate vad ca traiti in continuare intr-o realitate paralela, cei care v-au votat n-au facut-o pentru minunatele strategii economice pe care le-ati abordat, ci din cauza ca alternativa era mult mai proasta! Apoi au mai fost si unii care in naivitatea lor credeau ca o sa dati de pamint cu statul paralel…. Din fericire nu ma numar printre acestia! :D

   • Sorin, nimeni nu a expulzat pe nimeni. Pe când Planul Marshall finanța Vestul, pe noi ne jefuaiu sovieticii. Avem un decalaj pentru care mai trebuie câteva zeci de ani să-l acoperim. Oamenii caută unde le e mai bine. Ar fi fost bine ca în douăzeci de ani să ajungem din urmă Franța sau Germania Federală, dar știi și tu că așa ceva era imposibil. COmunismul românesc a fost mai sever cu proprietatea privată decât cel din Europa centrală. Dar chiar și acolo, mulți polonezi au emigrat în Vest.

  • Nu e adevărat ce spui. O persoană care nu dorește să muncească nu e considerată șomer. E drept că avem încă populație inactivă destulă la țară, dar dacă ar dori să muncească, o parte a ei ar avea unde. Șomer e doar acela care dorește să muncească, face solicitare la AJOFM, merge la târgurile de slujbe, se uită pe mica publicitate să-și caute de lucru etc.etc. In România nu mai poți deschide o afacere mijlocie pentru că nu mai ai forță de muncă. Există mediu privat, trei sferturi dintre salariați lucrează în mediul privat.

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    @ VV

    pai si eu ce zic? Dumneavoastra dati denumirea asta de SOMAJ ca si cum gata, Romania n-are nicio problema, sunt 4% care isi cauta un loc de munca, deci… pe principiul asta incercati sa induceti ideea FALSA cum ca in Romania e atit de bine incit totul merge brici, angajatorii n-au pe cine sa angajeze caci sunt angajati toti si saracii intreprinzatori sunt nevoiti sa-si caute chinezi… samd…

    Ori realitatea e cu totul alta: in Romania o treime nu muncesc pentru mare parte dintre ei prefera sa se descurce cu ceapa si cartoful din gradina si cu porcul din batatura decit sa-si bata un baiat destept joc de ei cu un salariu de mizerie! Cei care si-au dat seama din timp ca in Romania nu va fi nicio sansa pentru trai decent decit daca faci parte DIN SISTEM s-au carat din tara, expulzati, da expulzati de cei ca dumneavoastra din pacate, care le vedeti pe toate roz din perspectiva unui birou caldut in Casa Contra Poporului!

    In tara asta daca nu esti multinationala care sa poata avea buget de “damage control” pentru spaguit pe cine trebuie n-ai nicio sansa sa deschizi vreo afacere! Decit poate daca esti masochist si vrei sa dai cu banii de pereti!

    Asa ca manipularea asta, patetica dupa parerea mea, cu cifra de SOMAJ spuneti-o celor 5 milionae de romani plecati sa munceasca in afara, nu de alta, dar ca sa dea navala sa revina in tara si sa nu stea ca prostii prin strainataturi cind aici geme investitorul dupa forta de munca! :D :D :D :D :D Nu de alta, dar sa profitati si dumneavoastra de minunata idee si sa cresteti in sondaje prin votul romanilor multumiti ca le-ati deschis mintea! :D :D :D

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    ” VV

    si ca s-o lamurim si pe asta: Romania nu creste datorita minunatelor masuri economice, sublime si care lipsesc cu desavirsire, ci creste din disparitia jafului portocaliu, care a fost o adevarata ciuma, o paguba de zeci de miliarde de euro. A fost suficient sa eliminati pesta portocalie si s-a rezolvat problema de la sine intr-atit de bine incit poate parea ca mergem in sis. Defapt… noi mergem in sus pentru ca doar in sus puteam merge, noi fiind pe fundul prapastiei in 2011!

    Dar, indicatorul cel mai corect privind minunata guvernare este exodul! Deci, in urma minunatelor masuri economice luate dupa 2012… a mai plecat din tara PESTE UN MILION DE OAMENI!

    Ati dus media salariala in sectorul bugetar la aprox. 1000 de euro in conditiile in care cea din mediul privat e ceva mai mult DE JUMATE din cea de la stat! Unde s-a mai vazut asa ceva? In ce manuale de economie ati citit dumneavoastra genul asta de abordare economica? Ati crezut ca veti forta mina investitorului sa dea si el mai mult? Pai mediul privat NU ARE de unde sa dea mai mult, pentru ca ce sa vezi, mediul privat spre deosebire de cel de stat se supune legi CERERII SI OFERTEI!, a pietei concurentiale si nu legii inventiei de taxe peste taxe atunci cind se vede fundul sacului!!!

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    @ VV

    si inca ceva, si gata, nu mai zic nimic o vreme: intr-o economie functionala cresterea salarizarii in mediul bugetar ar trebui sa fie data de cresterea mediului privat! Ori noi ce vedem: cu cit mediul privat e mai lovit, cu atit se maresc mai mult salariile bugetarilor! Dupa aia va mirati de prapastia creata de polarizarea maselor! :D :D :d Pai daca tot va plac statisticile, puneti unul linga celalalt cele doua grafice: crestera salarizarii din domeniu bugetar, cu graficul privind “multumirea” romanilor privind directia in care se indreapta Romania! Daca le suprapuneti aceste 2 grafice, o sa vedeti un mare X

    Iar explicatie e si mai simpla: oricum ati incerca sa-l prostiti pe om, el vede ca daca bugetarul o duce mai bine… el o duce mai prost!

    • Dragă Sorin, nu știu dacă stai în România sau în străinătate, dar chestia cu polarizarea, cu prăbușirea veniturilor din sectorul privat cred că trebuie privite cu reținere. Dar e o modă să spunem că o ducem mai prost, e bine să fii la modă :)

 6. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  Brexit-ul Marii Britanii mi se pare de o corectitudine democratica totala. Oamenii au votat iesirea, si cu toate ca unii s-au sucit intre timp si cu toate ca au ajuns la guvernare oameni politici care au militat pentru raminerea in UE ce sa vezi: n-a venit nimeni sa “profite” de situatie! Se vede de departe ca englezii au o cultura democratica mult mai asezata si nu s-au aruncat la momeala. Logica democratica e urmatoarea: dom’le asta s-a votat, asta se face! Cei care s-au sucit intre timp n-au ce comenta pentru ca … ce sa vezi: asa au votat! Cei care n-au votat iesirea iarasi n-au ce comenta pentru ca au cultura democratica si respectul pentru vot! Daca in schimb politicienii ar fi profitat de valul de suciri si ar fi anulat votul democratic atunci in mod cert dupa o vreme cind ar fi aparut cel mai mic motiv de nemultumire acelora care au votat iesirea si nu li s-a respectat votul ar fi avut motiv sa iasa efectiv in strada si sa spuna: ne-ati furat votul!

  Mai mult decit atit, faptul ca politicienii n-au fost hoti va duce la o responsabilizare si mai mare a votantului, ei vor cantari cu mult mai mare atentie atunci cind vor da cu stampila!

  • Cred că în continuare că Brexitul a fost un impuls cultural de moment și că majoritatea englezilor își regretă decizia. Dar, probabil că i-a descumpănit reacția francezilor și germanilor care au părut că se bucură, ca să scape de liberalismul englez din UE.

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    @ VV

    o sa va spun un “secret”: birocratul francez, olandez sau neamt de la Bruxelles chiar se bucura de BREXIT! Problema UE nu e deloc diferita de problema noastra ca popor: si ei la fel ca si noi suntem reprezentati prin parlamente de oameni care n-au nicio tangenta cu realitatea cotidiana a omului de rind!

 7. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  haideti sa ducem ipocrizia pina la capat:

  https://www.anofm.ro/lmv_romani_strainatate.html?categ=3&subcateg=1&agentie=București

  Consultati lista locurilor de munca vacante, si ginditi-va ca ati fi un sa zicem specialist, gen inginer, medic, economist, samd, si sunteti in cautarea unui loc de munca. Locuiti in Bucuresti si aveti la dispozitie cele 4100 de locuri de munca oferite de ANOFM :D :D :D Nu e mult sa navigati manual toate cele 41 de pagini, si sa gasiti rapid orice ati cauta. Ii veti regasi aici pe toti cei care se pling ca nu-si gasesc sclavi :D :D :D

  Daca sunteti economist, va puteti gasi rapid un post de “consultant financiar” la Provident, si veti fi remunerat cu vreo 2500 de lei :D :D :D Sau pueti incepe o cariera de casier la supermarket unde desigur va veti putea remarca si avansa…

  Fie ca esti sofer de raba sau manipulant de roaba nu vei avea nicio problema in a-ti gasi un post de conducere :D :D :D Desigur, remuneratia nu e foarte solicitanta, e la minimul pe economie! :D :D :D

  Deci site-ul ANOFM pote sa-si puna linistit titlul: Atentie, se cauta sclavi! Ai pina-n 45 de ani, putere de munca si n-ai devenit inca sclav? ANOFM te poate ajuta sa-ti bagi mintile-n cap si sa incepi sa-ti cauti loc de munca in strainatate! :D :D :D

  • Adam Mareș spune:

   Și prin străinătate tot sclavi sunt, dar mult mai bine plătiți.

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   @ VV

   m-am uitat la linkul dat de ANOFM si am crezut ca nu vad bine, dar asa e: in titlu scrie romani -> strainatate! :D :D :D desi eu am navigat manual pina la lista locurilor de munca pentru bucuresti :D

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   @ VV

   explicatii acestui om de ce n-a reusit sa fie la fel de performant cu meditatiile ca si klaus iohannis, si convingeti-l ca parlamentarii care il reprezinta au ajuns acolo datorita meritelor lor…

   https://www.youtube.com/watch?v=EJG999bMovs

   Ma indoiesc totusi ca ii veti putea obtine votul! :D :D :D

   • Parlamentarii au ajuns acolo pentru că au intrat în politică, au candidat și au fost votați. Pentru Parlament cam astea sunt, într-o primă accepțiune, criteriile. Gândește-te că partidul lui Dan Diaconescu a obținut peste un milion de voturi. Așa e România acum. Intră și tu în politică, candidează și dacă obții voturi, intri în Parlament. N-o să te întrebe nimeni ce notă ai avut la școală, câte cărți ai citit sau ai scris.

  • Nu mai insista, Sorin. Vorbește cu cei din mediul privat și îți vor spune că în Romțnia nu poți să-ți deschizi azi o fabrică pentru că nu ai destui lucrători. De macaragii, fierar-betoniști, sudori etc. calificați nu mai vorbim.

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    @ VV

    n-ati citit prea atent ce-am scris, trebuie luat de la inceput ca sa intelegeti tot contextul in ansamblu …

    1) Da, nu exista forta de munca! Cei care sunt capabili de ceva, orice, au plecat in afara, doar n-or fi prosti sa stea pe pe 2500 de lei int ara cind umflatul de bugetar netrebnic dar pilos are de doua ori mai multi bani la stat … degeaba!
    2) Da, nu exista forta de munca! Statul a devenit cel mai mare competitor pentru mediul privat, deoarece remunereaza mult peste pretul pietei, care este dat de productivitate! Lipsa capitalului privat romanesc, lipsa tehnologiei, lipsa de personal calificat si mai ales concurenta neloaiala data de faptul ca unii fac evaziune fiscala pentru ca pot iar alti nu pentru ca nu pot, toate astea fac ca pretul maxim platibil pentru remuneratia fortei de munca sa nu poata depasi un anumit nivel! Ori cind chiar statul vine si remunereaza mult peste pretul pietei defapt scoate din piata forta de munca necesara mediului privat. Apoi, zeci de ani de distrugere a invatamintului se deconteaza azi! Si se va deconta inca niste zeci de ani!
    3) Cei o treime din populatie exclusi social de catre acest stat nemernic al ultimilor 30 de ani nu au DE CE sa ceara sau sa vrea sa fie inclusi in sistemul impozabil, si motivul e iar simplu: de ce sa te chinui ca boul si sa produci in plus cind… tot ce au produce iti va lua statul! Doar ca sa fie bugetarii si mai umflati? Taranului de la tara nu-i trebuie mare lucru pentru a supravietui, el nu are de ce sa se chinuie mai mult pentru ca statul oricum nu da doi bani pe el decit atunci cind vine ziua votului! In rest inoata in namol, nevoile si le face in fundul curtii, cind vine iarna singura solutie este sa astepte sa treaca! Daca vara mai gasesti cite-un zbir prin zona rurala… iarna la tara statul asta la care vreti dvs sa-i dea taranul bani pur si simplu nu exista! Ceea ce ati vrut dumneavoastra sa introduceti e un sistem de-a dreptul feudal, mai raminea sa inventati meseria de DIJMAR, parca-i si vad pe baietii smecheri cum faceau niste dosare de finantare UE pe postru pentru reconversie profesionala pe specializarea de incasat zeciuiala de la tarani…Defapt si sistemul fiscal romanesc este tot unul medieval care in loc sa urmareasca tranzactiile urmareste pe cei care produc! Si nici nu vad cum ar putea fi altfel din moment ce unii trebuie scutiti cumva, iar altii trebuie sa plateasca si pentru ei…
    Atita timp cit nu va exista dreptate sociala… puteti sa stati cit vreti in birouri si sa va stresati neuronii sa gasiti solutii pentru bani! N-o sa-i gasiti!
    M-ati intrebat unde traiesc, in tara sau afara. Momentan traiesc in tara, de ceva vreme trag sa realizez toate demersurile sa plec definitiv si sa renunt la cetatenie. Nu e treaba simpla, drept pentru care mai dureaza. Oricum, un lucru e cert, nimic din ce fac pe plan personal nu mai tine demult de aceasta tara! In curind se vor implini 10 ani de cind am incetat orice activitate economica aducatoare de impozit pentru stat! In viata asta statul asta de hoti nu va mai pupa de la mine vreun impozit, prin simplul fapt ca nu mai intreprind nimic aici. Nu pot eu sa platesc nivelul incompetentei si hotiei, v-am si spus mai demult: sunt chiar curios sa vad cine vor fi cei care va vor sustine pensiile si salariile in viitor! Statul asta mafiot este foarte darnic cind e vorba despre beneficiile celor care-l compun, iar cind se vede fundul sacului se orienteaza sa vada de unde mai aduce fraieri sa plateasca! Vreti zeci de mii de securisti care sa pindeasca tot ce misca? Foarte bine, atunci gasiti si sursele sa-i platiti, ca de la mine nu vor vedea un chior!

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    @ VV

    iata exemplu concret de hotie:

    https://www.libertatea.ro/stiri/guvernul-adoptat-taxa-pe-lacomie-banii-de-la-pilonul-ii-nu-se-mai-pot-scoate-2495116

    creste acciza pe tigari, care o platesc de regula toti, ca sa beneficieze de acesti bani… doar bugetarii carora li se maresc voucherele de vacanta!

    Am dat numai un exemplu de hotie!

    • Ai uitat de cele două salarii minime pentru hrană …

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      @ VV

      n-am uitat, ci pur si simplu nu mai contorizez problemele astea, exemplul l-am dat din ce fusese la tv cu niste minute inainte… Pe mine unul v-am spus, nu ma mai intereseaza ce faceti cu tara asta. Ma revolt pe moment, dar imi trece repede!

     • edi spune:

      gyorgyfalvi, drago, te lupti degeaba încercând sã demonstrezi evidentele, paradigma IMPOSTURII considerã a controla jocurile, momentan …

      Asta e, …dar impostura se devoaleazã, cu timpul, deh, [tot vorba lui Nenea Iancu], “fataitate, moncher… !”

     • edi spune:

      [scuze!]: FataLitate, moncher…!

 8. Adam Mareș spune:

  @VV
  Cred că vă simțeați neînjurat de Crăciun, altfel nu făceați postarea asta. :D

  • Adam, e o realitate. Standardul de viață a crescut din 2004 încoace, chiar și din 2014 încoace. O arată clar PIB la paritatea puterii de cumpărare. Să înjuri pe cineva care îți arată, cu piața imobiliară, cu înmatriculările de automobile, cu numărul de hipermarketuri și Mall-uri și destinațiile de vacanță etc.etc. că cererea e mai mare poate fi o ocupație. După părerea mea, reacția asta e la fel de ae=iurea precum cea cu impozitarea cotețelor. Probabil dacă spuneam că economia e în haos și dezastru eram lăudat. Dar atunci m-ar fi chemat Câțu, Orban sau Turcan.

  • edi spune:

   @ AM

   …eeeh, cum sã nu…?
   …c’esh copil ?

 9. Adam Mareș spune:

  @VV
  @all
  Crăciun fericit, sănătate și iubire!

 10. edi spune:

  Jaaaaneeee, ce-ai făcut, maică, din gyorgyfalvi ?
  …adică, mai esti sigur că e el și nu vreo clonă… ?

  …io cănd îți tot spun să treci pe stand-up, …probabil o iei ca pe o ironie ieftină…

  Mă rog, …treaba ta…, cel care pierde se numeste VV, noi, dimpotrivă, …cât timp lași așa și nu treci pe pay-tv e perfect. Dar ratezi o oportunitate uriașă, …parol !