Câteva considerații personale privind „Pactul pentru bunăstarea românilor” propus de Guvernul PSD

1. În principiu, orice formațiune politică are ca obiectiv sporirea bunăstării românilor, așadar nu văd de ce e nevoie de un Pact care să afirme acest lucru. Autorii textului răspândesc ideea falsă că cei care nu sunt de acord să le susțină opiniile – căci de viziune nu poate fi vorba – nu doresc binele românilor.
2. În mod greșit cred autorii – și asta e, probabil una dintre cauzele pentru care, deși salariile și pensiile au crescut, românii simt că țara merge într-o direcție greșită – că e destul să oferi românilor avantaje materiale pe termen scurt pentru ca ei, automat, să simtă că duc o viață mai bună. 
3. Măsurile pentru creșterea veniturilor, fie că e vorba de salarii sau pensii, trebuie însoțite de alte măsuri privind susținerea producției și investițiilor, precum și de administrarea corectă a taxelor și impozitelor aferente. Un pact ce are în vedere doar creșterea salariilor și pensiilor, fără stimularea producției și investițiilor și fără evaluarea riguroasă a veniturilor bugetare din care ele vor fi plătite, e doar simplă propagandă.
4. Din această perspectivă autorii pactului nu prezintă credibilitate și momentul nu e foarte inspirat ales. Rata investițiilor este cea mai scăzută din ultimele două decenii. Iar anul 2019, din perspectiva investițiilor publice ca procent în PIB, va marca un record negativ absolut pentru secolul XXI. Aceeași situație este valabilă și în ce privește veniturile fiscale, ce au coborât la cota de avarie de 25% din PIB. În plus, exercițiul bugetar 2019 este extrem de tensionat.
5. În consecință, chiar PSD este primul partid care trebuie să ne arate că poate aplica Pactul privind bunăstarea românilor. Și anume că poate crește salariile și pensiile fără a afecta investițiile și alte politici publice. Pentru că dacă Guvernul ia bani de la educație, sănătate, construcții și modernizări de drumuri etc. pentru a crește salariile și pensiile, rezultatul final va fi că românii nu o vor duce mai bine, ci mai prost.
6. Un astfel de pact, pentru a fi efectiv și sustenabil, trebuie să aibă, așadar, în vedere standardul de viață al românilor, în integralitatea sa. El trebuie însoțit obligatoriu și de un Pact privind marile proiecte de investiții (căi ferate rapide, autostrăzi etc. )
7. Un pact național nu poate fi rezultatul unor negocieri bilaterale sau al unor târguieli pe sub tejghea. El trebuie să fie rezultatul unei dezbateri între partidele parlamentare în principala arenă a democrației care este Parlamentul, cu contribuția societății civile (patronate, sindicate), a mediului academic și a instituțiilor care asigură condițiile și reperele macrostabilității economice (BNR, ASF, INS, Consiliul fiscal etc.). Așadar, Guvernul ar trebui să prezinte acest program în Parlament, eventual însoțit și de unele măsuri de îmbunătățire a managementului guvernamental.
8. Fără întrunirea tuturor acestor condiții, un astfel de pact nu este decât tentativa iluzorie a unui partid aflat în goană după popularitate electorală. Se lasă impresia că se negociază speranțele românilor. Or, dacă un om sau altul poate fi cumpărat (și, din păcate, avem o seamă de exemple recente), un popor întreg, niciodată.

34 Responses to “Câteva considerații personale privind „Pactul pentru bunăstarea românilor” propus de Guvernul PSD”

 1. Marga Maggie Gigi spune:

  In principiu pare a nu ii mai pasa nimanui de ALDE un partid al traseistilor , acum parasit de toti sobolanasii care il populau
  Adios Varujel, sa ne mai scrii… :D

  • gelu spune:

   Paritid de tradatori si imbecili. bai taricenistii ploii daca cada Guvernul Dancila vine in loc Guvernrul lui Oraban cu Citu, Barna, Ciolos, Gorghiu, Turcan si Ponta care vor baga automat Romania in secesiune economica si vor desfiinta de urgenta SIIJ. Asa ca trebuie sa fiti mari imbecili in suflet si simtiri sa votatii Motiunea ca sa-i aduceti pe taiete din nou lla guvernare.

   • edi spune:

    Asa, gelule, nu te lãsa, maicã, si spune-le tot ce ai pe suflet… !

    …si verificã si tensiunea, mâine la prima orã, normal ar trebui sã fie-n scãdere…

    • gelu spune:

     Da barabula calului in mod sigur in mintea ta de alupigus odata veniti la guvernare cretinii de alde Orban, Gorghiu, Turcan, Ciolos, Vlasceanu…. vor duce Romania pe.cele mai mari culmi de recesiune economica si taiete de salarii si pensii. In ceea ce priveste tensiunea ii dau o tura lui ma-ta pe linia de centura s-o aduc la normal.

    • gelu spune:

     Armene ce inteligent esti si ce suflet de cacao ai daca ai semnat Motiunea imbecililor #rezist liberali, usristi, ciolosisti si johannisti muisti. Semnand aceasta motiune n-ai demonstrat cat de valoros nu esti pe acest pamant.

     • gelu spune:

      Am crezut ca armeanu e om dar am constatat ca este doar un vierme.

     • edi spune:

      Braaaavo, braaavo, ai grijã numai sã nu-ti încurci cumva ordinea replicilor, centrare–dat-cu capul …si tot asa… Hai, stiu cã poti, doar nu degeaba aduni spuma aia la coltul gurii, noooo ?

      Altfel, ai de cãutat pe la cimitir, deh, ceva, ceva sigur gãsesti tu acolo, cã esti bãiat inteligent si cultivat, poti mult mai mult, …ce naiba, ia fã un efort !

      …si joia musai treci pe la consult, gelutzu, o datã la 6 zile nu e mult, maicã, daaa???!

     • gelu spune:

      Edi alupegus mestec-o bine sa nu te ineci cretine, ja te bagi vorba ca musca in curu vacii.

     • edi spune:

      Păi, ce faci, te repeți, nu vezi ?
      Chiar așa de redus…, păi, data viitoare ce te faci ?

      Jane, parc-aveau imaginatia mai bogată până acum… !

     • gelu spune:

      Idi edi taci bai si inghite, alupigus pe post de formist ce se baga sigur in vorba ca sa se convinga ca si taratura de el exista.

     • edi spune:

      Deh, gelule, mă distrez că te văd fericit, așa, cam cât poți fi tu de fericit cu cuvintele tale… :)

      Hai, mai bagă ceva idei…, chiar dacă te repeți important e să-ți iasă… ! :)

 2. Adam Mareș spune:

  @VV
  Le ziceți bine, dar fiindcă ați fost cu PSD la guvernare, n-o să vă ia nimeni în serios.

 3. Adam Mareș spune:

  Aliatul dvs.
  ” Traian Basescu nu a taiat salariile ca asa a vrut, ci pentru ca nu mai erau bani, exact ca acum”
  Victor Ponta

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   Iti racesti gura de pomana, Vosganian stie de 10 ori mai bine ca oricare dintre noi cine e Ponta! E suficient sa citesti ce-a scris Vosganian despre Ponta (chiar si cu fereala cum face el de regula) chiar aici pe blog! Uite un exemplu, foarte recent:

   http://vosganian.ro/?p=8852&cpage=1#comment-338506
   VarujanVosganian spune:
   martie 15, 2019 la 12:28 pm

   Pentru a-i scoate pe procurori din magistratură trebuie schimbată Constituția. USL putea s-o facă dar acolo era POnta.

   In 2014 cind ponta inca nu batuse palma cu statul paralel si candida la presedentie… Vosganian alegea sa-l sustina pe preferatul sistemului Iohannis! Poti citi ce zicea Vosganian la vremea respectiva despre ponta. El zice ca si-a lasat usile deschise la ponta, dupa cum multumit zicea la subiect si predicat la a3: “nu tranti usile in politica, pentru ca nu se stie niciodata cind va trebui sa bati din nou la ele!”

   Nu m-as mira citusi de putin daca ponta ar bate palma cu dancila cu conditia sa scape de 4LDE! :D O sa rid pina la epuizare daca se intimpla asta! :D :D :D

   Cit despre Vosganian eu ma astept sa-l vad chiar si la PMP, si motivind pe-aici ca basescu nu mai e ca e plecat la PE, si ca se simte reunit cu “intelectualii” precum Paleologu, sau libidinosul ala care-i facea ode lui udrea… Disperarea e mare! Aici vezi cum defapt toti astia sunt niste nimeni daca n-au mustiucul racordat la bugetul statului! Se simt dispreati, se simt oropsiti, ca si cum s-au nascut ca favorizati ai sortii si acum au ajuns napastuiti! De-aia omu de rind n-o sa vada de la astia vreo empatie!

   • Adam Mareș spune:

    Ponta a fost dintotdeauna al băieților deștepți. :P Dar poate li s-a părut un pic năbădăios pentru a fi președinte.

 4. Klimowicz Gabriel spune:

  1) Orice formațiune politică are ca obiectiv sporirea bunăstării românilor, dar nu despre asta e vorba în Pact. E vorba că PSD-ALDE chiar au îndeplinit acest obiectiv! Și PSD vrea s-o facă în continuare. Care e problema?
  2) Aici ai o fractură logică pe care nu am s-o explic. În mod „just” cred autorii, e destul să oferi românilor avantaje materiale pe termen lung (creșterea salariilor și pensiilor e pe termen lung, evident, nu scurt cum spui) pentru ca ei, automat, să simtă că duc o viață mai bună. Și simțim asta. Care e problema?
  3) Au crescut salariile și pensiile, dar au crescut și producția și investițiile și colectarea taxelor la buget. Nu mai consultăm cifrele INS? Rezultă că „Pactul” subînțelege măsurile de creștere economică și pe cele de mai sus în susținerea unor pensii și salarii crescute. Și, da, Pactul este propagandă electorală, dar una inteligentă. Nesemnarea Pactului de către ALDE e o greșeală politică evidentă.
  4) Afirmațiile de la punctul 4 sunt alături cu realitatea. În mod ipocrit raportezi sume absolute la un PIB crescut în loc să compari sumele de acum cu cele de atunci. E o șmecherie, o minciună de fapt, care te situează în tabăra demnă de dispreț a economiștilor propagandiști, pentru care economia e o știință electorală. Fripturism cu alte cuvinte.
  5) Aici avem un discurs asemănător cu cel al teroristului economic în criză perpetuă Florin-Vasile Cîțu. Nu mă așteptam.
  6) PSD a propus un pact. Atât a crezut că e nevoie. Dacă mai e nevoie de unul, de ce nu propuneți voi un pact pentru „marile proiecte de investiții (căi ferate rapide, autostrăzi etc. )”
  7) Aș vrea să fie măcar un punct în care să ai dreptate, dar nu găsesc. Pactul e propus pe marginea unor măsuri care se află cuprinse în programul de guvernare aprobat de parlament. Nu, nu e nevoie de nici o dezbatere în Parlament, cu experți, cu analiști și aiuriști ca să nu se ajungă la nici un capăt. E un pact „politic”, o acțiune de partid. S-a mai dezbătut vreodată vreo acțiune de partid în parlament? ALDE a dezbătut ieșirea de la guvernare în Parlament?
  8) „Acest pact este făcut de PSD aflat în goană după popularitate electorală”. Da. Așa e. Evident! Care ar fi problema? ALDE nu se află „ în goană după popularitate electorală”? Că dacă nu se află, mă îndoiesc că va mai intra în Parlament. Se negociază speranțele românilor? Dar când nu se negociază speranțele românilor? Când ALDE promite autostrăzi sau investiții, nu se „negociază speranțele românilor”? Care ar fi problema? Dacă ALDE promite bunăstare românilor (n-o face din păcate, dar să zicem că ar face-o așa cum ar fi normal) nu „cumpără” poporul – sigur nu pe tot deodată – dar o parte? Și nu ar fi firesc să facă asta dacă e un partid politic?

  Concluzii
  Da, ALDE are dreptate. Da, Viorica Dăncilă a fost de căcat că nu l-a lăsat pe domnul Tăriceanu să candideze, așa cum a fost înțelegerea cu Dragnea. Da, Tăriceanu era de departe cel mai bun pentru postul de președinte. Da, Dăncilă a făcut concesii impardonabile statului paralel, fără să țină cont de ALDE. Dar asta nu însemna că ALDE trebuie să iasă de la guvernare. Ieșirea de la guvernare a lui ALDE a dus la victoria pe termen lung a statului paralel și e foarte posibil să ducă și la desființarea ALDE. „Partidele sunt armăsari înhămați la carul de aur al istoriei românilor. Când devin gloabe poporul român le trimite la abator.” Petre Țuțea.
  De aceea, dacă ALDE mai are instinct de supraviețuire, trebuie să revină la negocieri cu Dăncilă și să reintre la guvernare. Cred că numai în acest fel se poate salva pe sine, o poate salva pe Dăncilă și poate obține și ceva în plus. Părerea mea. Vă votam tocmai pentru că nu mințeați cu tupeu la fel ca ceilalți. Oricum, dacă începi să minți și să încerci să manipulezi oamenii, cum ai făcut acum în 8 puncte, pe mine m-ai pierdut de mușteriu. La urma urmei nu pierzi decât un vot. Și un vot nu contează. Și votul cui? Al unui neica nimenea. Nici securist, nici jurnalist, nici lider de opinie, nici posesorul unei poziții de influență. Un om fără importanță, deci.

  Mă întreb de ce am pierdut atâta timp, aici? Poate pentru că încă îmi mai pasă.

  • gelu spune:

   Toti aldistii care au. votat pentru iesirea de la guvernare au fost stransi cu usa de Secu. In rest comentariul e de nota 10.

 5. livia spune:

  ”ALDE dispare sub privirile admirative ale conducerii…”

  ”ALDE dispare sub privirile admirative ale conducerii… De 3 luni, ALDE Party a trimis o scrisoare către ALDE România prin care înştiinţează că ALDE România nu mai are voie să folosească numele şi sigla partidului pentru că nu mai face parte din familia ALDE internaţional. De când au primit scrisoarea, cei din conducerea ALDE România, au ţinut-o ascunsă de membrii de partid şi nu au luat nicio măsură pentru reglementarea situaţiei… De aici putem trage simpla concluzie că cei din conducere nu au avut şi nu au nici cea mai mică intenţie de a ţine în viaţă partidul! Conform legii electorale, un partid politic poate candida la alegeri dacă sigla şi denumirea partidului sunt în vigoare cu minim 6 luni înainte de data alegerilor! Astfel, ALDE fiind în prezent într-o alianţă electorală cu Ponta, schimbarea denumirii şi siglei ar afecta candidatura la prezidenţiale!”
  Marian Cupșa

 6. elenick spune:

  Pentru ca observ o monotonie (chiar blegeala) in activitatea blogului, va propun un subiect vesel, inaltator si de inspiratie pt toti, central pt politica la nivelul UE si nu numai. Hai, Codruta, ca se poate! :) :) :)

  https://adevarul.ro/news/politica/consiliul-ue-discuta-despre-desemnarea-procurorului-sef-european-fiind-asteptata-decizie-favoarea-laurei-codruta-kovesi-1_5d8306bf892c0bb0c6bbeeab/index.html

  • edi spune:

   Taaaaaci, tuuuu… !!! …ceduamneiartãmã, nu vezi cã deja e plin de hater-i p’acilea ?? …cã nu stiu, iefectiff, cum va mai rezista instalatia asa, în halul ãsta… ?!!

 7. edi spune:

  Jane, …pãi, azi e o zi mare, …c-ar fi prima postare de dupã Comutare, acum chiar cã efectele sunt vizibile, maicã…, hai, sã fie cu reusintzã… !

  “…si, felicitãridumneavoastrã si invitatilor dumneavoastrã, emisiune plãcutã în continuare !!”

  :)

 8. elenick spune:

  Transmiteti-i fostului ministru Alde, gangavului Anton Anton de la Energie toate cele bune! Si o placuta suedeza pentru ”performanta” de a nu face nimic tot mandatul :(

  https://www.digi24.ro/stiri/economie/expert-nici-o-alta-tara-europeana-nu-si-a-tratat-atat-de-rau-potentialul-energetic-precum-romania-1189717

  PS La fel de ”stralucitoare” pt lipsa de performanta a fost si vipera cu corn, Gratiela Gavrilescu de la Mediu (mai avem si infrigement de la UE). Cat despre ”minunile” in politica externa ale lui Melescanu…. ce sa mai vorbim!?! V-ati batut joc de guvernare voi, Alde, asta-i adevarul si acum platiti pretul! chit ca nu va convine si va victimizati de mama focului…

  • Barosanul spune:

   @ VV nu este decat un Limbric ‘Politic’ (vierme parazit. Viermii adulți trăiesc în lumenul intestinului subțire al gazdei.) care se vrea a ajunge la Rang de ‘Lindic’ ;)

   A devenit un pseudo-penis, care nu I-a mai produs nici-o satisfactie Agramatei @VVD si a fost trimes sa-si colecteze pensia speciala :)

   • gelu spune:

    Viermele VV politic se lauda c-a semnat Motiunea ca sa pice Guvernul ca alti viermi de teapa lui Orban, Citu, Barna, Gorghiu, Vlasceanu, Ciolos, Turcanu… sa -i formeze Guvernul lui, adica al Marelui Wierme Alupegus Johammiules. Tocmai ca viermii sa bage tara in recesiune economica.

  • epolitikon spune:

   Si Anton si Gavrilescu au facut chestii dar nu pt tine sau pt mine.

 9. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ all

  s-a retras Plesoianu din cursa, ceea ce ma bucura, pentru ca el cu Mircea Diaconu aveau cam acelasi electorat. Fiind mai tinar, si avind viata in fata nefiind patat de niciun compromis nici macar acela de a fi “ajutat” sa-si intocmeasca numarul de semnaturi, a facut ceea ce trebuie practic: a creat premisele pentru o sansa pentru tara asta, singura, si poate ultima!

  Deci, electoratul radicalizat impotriva statului subteran mafiot securocratic fiind de minim 3 milioane de votanti cred ca inclusiv Ciolannis ar trebui sa inceapa sa se teama! Ma rog, sau cine o fi candidatul final al “Bratienilor” cu ADN comunist si singe stalinist, pentru ca luna octombrie pe la jumate vom asista la mega surprize din partea statului subteran!

 10. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  Cind va ziceam ca pina la final de mandat 1LDE dispare ca partid .. de mai multe ori mi-ati raspuns asa:

  https://vosganian.ro/?p=8939&cpage=1#comment-339131
  VarujanVosganian spune:
  iunie 6, 2019 la 5:27 pm

  Nu te grăbi, Sorin.

  :D :D :D

  Intrebare: ma mai tineti mult cu calu in soare? :D

 11. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ all

  ceea ce se intimpla acum la Caracal arata ansolut exact radiografia “statului” romalez.

  Dupa ce ca n-au facut nimic 6 luni de zile sa afle complicitatile care au permis ca sa nu fie deranjati nici cu o floare securocratii care protejeaza traficul de persoane… acuma vin si dau cu tunurile exact in victime. N-au nicio limita, e totul pe fata!

  @ Banila

  Ce dracu mai faceti show-ul asta? Omoritii direct, rati a drequ de javre ordinare!
  Demisia! ACUM!