Domnule prim-ministru desemnat Ludovic Orban,

Cu regret vă semnalez că din cuprinsul Cap. VI.1 – Transporturi și Infrastructură din Programul de Guvernare pe care ni l-ați prezentat NU găsesc suficiente argumente pentru a vota pentru investirea noului Guvern.

V-am prezentat, în timpul negocierilor de săptămâna trecută, o listă de investiții importante pentru zona Moldovei, investiții pe care observ că Programul de Guvernare le ignoră, cum ar fi:

- Demararea construirii drumului expres Botoșani – Târgu Frumos;
- Asigurarea finanțării pentru continuarea construirii Variantei Ocolitoare Sud a Municipiului Iași;
- Urgentarea procedurilor preliminare pentru construirea căii ferate rapide București – Pașcani, cu ramificații spre Iași și Suceava, destinată transportului de pasageri;
- Urgentarea procedurilor preliminare pentru modernizarea căii ferate existente București – Pașcani cu ramificații spre Iași și Suceava, destinată, îndeosebi transportului de mărfuri;
- Urgentarea procedurilor preliminare pentru modernizarea, în regim de autostradă, a șoselei Ploiești – Buzău – Focșani – Bacău – Roman – Suceava – Siret, cu realizarea variantelor ocolitoare pentru localitățile de pe traseu (investiția e trecută în lista de rezervă (!) )
- Urgentarea procedurilor preliminare pentru includerea, odată cu 2021, în proiectul Connecting Europe Facility, a drumului expres București – Tișița – Albița.

Aceste omisiuni sunt cu atât mai greu de înțeles cu cât majoritatea investiții respective se află în stadii preliminare, deci nu necesită finanțări considerabile. Dar ignorarea lor înseamnă irosire de timp, anularea etapelor legale și birocratice deja parcurse și accentuarea, pentru locuitorii Moldovei, a sentimentului de marginalizare.

Domule Prim-Ministru desemnat,

Vă rog să luați în serios observațiile de mai sus. Aveți, până la demararea procedurii de audiere a ministrului transporturilor și, ulterior, a votării Guvernului, suficient timp pentru a repara omisiunile acestea și a ne oferi argumentele hotărâtoare în privința unui vot favorabil.

Vă rog să primiți, domnule Ludovic Orban, expresia sincerității mele,

Varujan Vosganian, deputat de Iași

16 Responses to “Domnule prim-ministru desemnat Ludovic Orban,”

 1. Marga Maggie Gigi spune:

  Bine, pa, la adio tu :))))))))

  • gelu spune:

   D-le Tacac Prim Ministru se trage din tata securist tortionar care omora dusmanii de clasa pana-n anii 1965 asa ca corectitudinea, onoarea, cinstea si lupta pentru dreptate si adevar sunt lipsa la acesta specimen. Sica Mandolinosul e croit dupa principiu “Cine nu sare ia condamnare.”

 2. Adam Mareș spune:

  @VV
  Aveți mari probleme de identitate: pentru unii, n-ați fost suficient de pesedizați, pentru a sluji PSD necondiționat; pentru alții, nu sunteți suficient de liberali (și pro justiție), pentru a vă ierta rătăcirile concubinajului cu PSD și a vă privi cu simpatie. Nu știu dacă veți mai face pragul la următoarele alegeri.
  PS. Spuneți-i colegului Răzvănel că locul său e la PSD, nu știu prin ce amețeală egotistă a ajuns prin Alde. :D :D :D

 3. Klimowicz Gabriel spune:

  ALDE nu poate valida guvernul lui Orban. Dacă o va face își va semna dispariția de pe scena politică. ALDE trebuie să se întoarcă și să refacă majoritatea parlamentară cu PSD și să asigure luarea măsurillor din programul de guvernare, legea salarizării, pensiile, recalcularea pensiilor, politicile agricole, construirea de autostrăzi, etc. Restul sunt orgolii și calcule politicianiste. Daniel Zamfir și-a dat demisia din ALDE. Corect! Motivele lui sunt corecte. Dacă ALDE nu se va reîntoarce și nu va continua să lupte cu statul paralel (atât cât se poate în condițiile de acum) își va pierde de tot electoratul și va ieși de pe scena politică. „Partidele sunt armăsari înhămați la carul istoriei României. Când devin gloabe, poporul le trimite la abator”. (Petre Țuțea)

  • edi spune:

   Klimowicz, dar la final oricum murim toți, o să vezi că așa va fi, si va rămâne minunata neîmplinire a programului de guvernare lăsat de nu se stie de cine dintre ei undeva în toaleta uneia dintre televiziunile astea colorate din Bucuresti (foarte posibil A3, …dacă mai e relevant cumva aspectul…), dar în lumea aceea mai bună si mai dreaptă de Acolo lumea, abia sosită, deja își va face gânduri că cu ce minte de pe urmă să reintre în următoarea rundă de second-life…

   Deci, adică tu n-ai aflat încă că azi s-au dat ceasurile înapoi ?

  • Gabi, eu, cel puțin, mă săturasem să primesc tot felul de insulte din cauza altora. PSD nu mai avea nicio luptă împotriva statului paralel și pentru reformarea justiției, nu știu de unde scoți chestia asta. Cât despre creșterile de salarii și pensii, nimeni nu le va stopa. Iar cu autostrăzile… Poate dacă o să ne întâlnim între patru ochi, o să-ți mai spun și altele legate de năravurile PSD. Noi am făcut alianța pentru că în 2016 atmosfera era irespirabilă. Am făcut bine. Dar am plătit un preț foarte mare. N-am știut că ai așa simpatii pesediste.

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    @ VV

    faceti exact aceiasi greseala ca iohannis tratind oameni ca psd-isti si restul lumii… Parca l-ati fi consiliat!

    Cind o sa intelegeti ca faptele politicienilor sunt cele care-i plaseaza intr-o directie sau alta? Cind o sa intelegeti ca exista o mare parte din oameni pe care-i doare-n cot de toate partidele si tot ceea ce-i intereseaza este directia in care merge tara?

    Pentru mine de pilda pur si simplu nu existati! De ce? Pentru simplul motiv ca n-ati contat absolut deloc in guvernarea trecuta! Si n-o sa contati nici in cea viitoare! Astea cu 12 conditii puse pedelistilor sunt vrajeli! De ce n-ati pus macar 2 din aceste conditii psd-istilor? Sa fie oare pentru ca in culise ei acceptasera alte mici smenozeli care au contat mai degraba pentru interesele personale ale unora din 1lde?

    Imi tot ziceti sa nu ma grabesc… Pai eu nu ma grabesc, doar ca vorbesc cu un mort (politic), ca vorba aia am abilitati din astea paranormale se pare :D Chiar mort fiind, nu v-ati prins inca de faptul ca daca zic ceva aia se cam si intimpla? :D :D :D

    http://vosganian.ro/?p=9018&cpage=1#comment-339763
    sorin gyorgyfalvi spune:
    septembrie 18, 2019 la 5:58 pm

    Nu m-as mira citusi de putin daca ponta ar bate palma cu dancila cu conditia sa scape de 4LDE! :D O sa rid pina la epuizare daca se intimpla asta! :D :D :D

    • Nu e adevărat că n-am contat în guvernare. Pot să-ți dau o listă lungă de proiecte care nu s-au întâmplat datorită nouă (ALDE) și proiecte, mai ales de infrastructură, care se derulează datorită nouă. Pe de altă parte, e aiurea să reproșezi unui partid care a avut 6% că nu a dominat un partid care a avut 45%.

 4. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  ceea ce se intimpla acum s-ar putea denumi generic re-uniunea hotilor!, cea facuta initial in 2014 la care ati contribuit major si din care s-a despartit Tariceanu, si v-ati despartit si dvs cu un picoor in partea dorsala!

  Pentru iohanis nu exista limite in incalcarea Constitutiei, ca deh… n-a fost nimeni sa-l sanctioneze. Generalul Ciuca intr-o tara normala ar fi fost judecat de tribunalul militar si exclus din armata atunci cind s-a inregimentat politic, dar la noi nimeni n-are nicio treaba, dimpotriva… El e mutat din sef al statului major general direct in functia de ministru al apararii, unde Constitutia prevede ca trebuie sa fie un civil. Nesimtirea insa n-are nicio limita, jmekerii il fac pe Ciuca azi general, il trec in rezerva si il fac ministru! Asa mai vezi doar in tari bananiere. In tari democratice un militar… ramine militar si atunci cind e trecut in rezerva! Deci nu poate sa mai fie civil vreodata! By the way, de-aia si incaseaza salarii si pensii mega umflate acesti generali de carton!

  Tot va plingeti domnule Vosganian de pesedistii astia care v-au facut si v-au dres, si ati rabdat! Pai nu mai bine o luati usor usor cătă căși ca sa nu va mai supere nimeni si sa nu mai indurati nimic? Si asa nu reprezentati pe nimeni!