Decizie istorică a SUA privind Genocidul Armean!


Camera Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii a dat marți, 29 octombrie 2019, un vot copleșitor (405 – 11) în favoarea recunoașterii Genocidului Armean.
România este una dintre puținele state democratice care nu au dat încă această recunoaștere. Au fost făcuți câțiva pași importanți; împreună cu deputatul Uniunii Armenilor, Varujan Pambuccian, am făcut, în acest sens, un apel de la tribuna Parlamentului care s-a soldat cu susținerea publică a unora dintre colegii noștri deputați și senatori. Sperăm ca numărul celor care ar vota pentru recunoașterea acestei crime monstruoase îndreptate împotriva poporului armean să crească, astfel încât Rezoluția privind recunoașterea Genocidului Armean să fie adoptată în Parlamentul României.
Cu atât mai mult cu cât astăzi, în plan internațional, împreună cu alte zeci de state organisme interstatale, cei mai importanți parteneri ai României, Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană, au dat această reparație istorică și morală.

13 Responses to “Decizie istorică a SUA privind Genocidul Armean!”

  1. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ VV

    da, si eu cred ca e o decizie istorica, as compara-o cu Ialta!

    Decizia asta ii canibalizeaza pe turci pe definitiv, si daca pina acum ceva vreme Turica era ca un scut democratic impotriva provocarilor venite din Orientul Mijociu, de acum situatia se intoarce 180 de grade si se transforma in virful de lance al Orientului Mijlociu, si pe noi ne transforma in tinta directa! Toate uneltirile armene de pe toate planurile au dus aici, felicitari! Atita va duce capul! Si mai veniti si cu tupeu si povestiti despre dragostea pentru dusmani (citez: “daca-tti iubesti dusmanii ce pot sa-ti mai faca ei!!). Mda, aveti o “dragoste” pentru dusmani care e la nivel de cromozom deja, un armean care se naste cred ca are in el si ura pentru turci! In fine, nu e asta problema mea, dar incercarea de a-i transforma pe romani in tinte pentru scopurile dumneavoastra etnice… asta chiar ma deranjeaza grav!

  2. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ VV

    si Marinescu v-a zis-o exact si precis domnule “parinte al pilonului 2 de pensii”: exact asta a fost, JAPCA! Precum cam toate chestiunile in care ati fost in cercul zero al deciziei, care n-avea nicio legatura nici cu cetatenii care v-au acordat voturile, si nici cu legalitatea! Legislatiea retrocedarilor, Fondul Proprietatea, si smecheriile facute cu energia de-au ajuns o seama de firme de apartament sa concureze chiar cu producatorii de energie si chiar cu energia produsa de ei!

    Deci, la pilonul 2 le-ati luat oamenilor banii fara acordul lor (fiind un drept cistigat) si i-ati bagat in buzunarele smecherilor, 11 miliarde de euro dupa cum ziceti… Si acum, dupa niste ani afla si oamenii ca defapt banii care li s-au sustras sunt mai putin decit daca ar fi fost la stat!

    Ati introdus la vremea aceea manipularea cu siguranta banilor, pai domnule, tre sa fii complet dement sa crezi ca niste firme de apartament pot sa furnizeze o garantie de siguranta mai mare decit statul insusi! Dăăăăăăăă!

    Cum ar fi le-ati zis oamenilor (si ei v-au crezut) ca daca statul moare vin niste firme de 2 lei s le salveaza pensiile! :D :D :D

    La fle ati facut si cu energia!

    Sincer, eu sper sa dati intr-o zi socoteala pentru astea!

    • Chestia cu japca e o idioțenie. Acum e japcă, dai bani la pensii, dar n-ai niciun ban pe numele tău. La Pilonul 2 ai contul tău și banii tăi. La tine, acolo, în Scoția, cum e?

      • sorin gyorgyfalvi spune:

        @ VV

        Se numeste japca pentru ca persoanele din banii carora se iau acesti bani n-au fost intrebati de nimeni daca sunt de acord sau nu!

        Cum sa n-ai bani pe numele tau? Pai statul e nimeni? Daca e nimeni atunci da, discutam! Dar pina una alta garantia statului e mult mai presus decit orice privat, mai ales cind vorbim despre tot soiul de “privati” care n-au facut in viata lor afaceri altfel decit cu statul si s-au infiintat in bucataria dintr-o garsoniera! Oricit ar fi de jefuit acest stat prin aceste alocari privilegiate de contracte statul va ramine stat pina in ultima secunda a existentei sale. Nu sustin ca disparitia statului n-ar fi posibila, dimpotriva, se fac eforturi serioase pentru asta, dar repet: pina in ultima clipa statul va ramine cu credibilitate mai mare decit cea a celor care-l jefuiesc! Hotii iau banii si dispar ca magarii in ceata dupa aceea! Statul va ramine aici, si va fi obligat sa plateasca oalele sparte! Ceea ce si face, de pilda jaful portocaliu a fost platit fara nicio obiectiune din banii nostri ai tuturor. Adica, plateste practic din buzunare noastre ale tuturor, care in fond platim factura prostiei! Si iata, ca urmeaza un nou jaf! Eu abia astept! De data asta chiar va incurajez: furati, da furati virtos sa se simta!

        Dar sa revenim la japca: acum romalezii au aflat ca banii lor… aia care ziceti ca sunt in cont sunt mai putini decit daca erau la stat (fiind hraniti si jmekerii din banii lor). Eu nu ma multumesc cu atit: as vrea ca aia care gestioneaza banii sa dispara cu ei, la fel ca Adamescu, si cind sa se incerce sa fie executati garantii lor (cei ale caror semnaturi au fost necesare initial) sa se constate ca aia defapt sunt firme de prin Cipru cu sediul in locatii care intre timp au fost si demolate (la fel ca si garantii lui Adamescu) :D :D :D si sa se afle ca aia… defapt erau tot ei (la fel ca in cazul Adamescu). :D :D :D

        Aia vor fi disparut cu banii… dar cei care au fost partasi la marsavie (dumneavoastra) vor ramine aici… sa fie “binecuvintati” de romalezi!

  3. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ all

    https://romania.europalibera.org/a/vosganian-trebuie-s%C4%83-%C3%AEnt%C4%83rim-rela%C8%9Biile-economice-cu-rusia-asia-/30242097.html

    …zise “ministrul aromelor din plante!” :D :D :D

    Pai si cam ce-ati vrea sa le vindem domnule Vosganian? Musetel? :D :D :D

    Bine ca am scapat de acesti pafaristi politici!

  4. Adam Mareș spune:

    Adrian Papahagi
    6 ore ·
    „Reeducarea” de la Pitești (1949-1952) a vizat în principal studenți anticomuniști (unii simpatizanți sau membri legionari, alții nu).

    Întregul program a fost patronat de Alexandru Nicolschi (n. la Tiraspol, în 1915, ca Boris Grünberg), adjunctul șefului Securității între 1948-1953. Principalul călău folosit de Nicolschi în închisoarea de la Pitești a fost Eugen Țurcanu, membru în frățiile de cruce legionare în liceu, intrat în Partidul Comunist imediat după 23 august 1944, dar arestat ca fost legionar în 1948.

    Cu acordul lui Nicolschi, Țurcanu creează în închisoare „Organizația Tinerilor cu Convingeri Comuniste” (OTCC). Aceștia aveau rolul să-i „reeduce” pe ceilalți.

    Scrie Virgil Ierunca (Fenomenul Pitești, București: Humanitas, 1990, p. 33):

    „Imaginația delirantă a lui Țurcanu se dezlănțuia mai ales atunci când avea de-a face cu studenți care credeau în Dumnezeu și se străduiau să nu se renege. Astfel, unii erau „botezați” în fiecare dimineață: scufundați cu capul în hârdăul cu urină și materii fecale, în timp ce ceilalți psalmodiau în jur formula botezului. Acesta dura până ce apa făcea bulbuci.”

    Unul dintre tinerii cei mai aprig torturați de Țurcanu a fost Costache Oprișan, student clujean în filozofie, remarcat de Lucian Blaga și D. D. Roșca, care a fost și șef al frățiilor de cruce legionare. „În camera 4 Spital se mai puteau vedea până în 1952 urmele sângelui său”, scrie Ierunca (p. 44).

    „Bolnav de oftică, Oprișan a fost scos din sala bolnavilor și dus într-o celulă de temniță grea, unde a fost pus să bată cu mâna lui pe un frate de cruce care-l adora și-l considera ca pe un fel de zeu. Oprișan nu mai avea decât treizeci și șapte de kilograme când a murit la Spitalul închisorii Văcărești, în 1957, de tuberculoza contractată atunci. Dar iarăși, nu trebuie să se creadă că torturile și uciderea erau rezervate legionarilor, că avea drept scop doar exterminarea unei mișcări politice. Unul dintre cei mai groaznic chinuiți a fost, de pildă, Sandu Anghelescu, arestat ca regalist, și prin care Țurcanu și-a și început experiența.” (Ierunca, p. 44).

    Când Țurcanu a fost condamnat și executat, Securitatea, care inventase acest experiment diabolic de dezumanizare a unor bieți studenți, a acreditat ideea că la Pitești s-au răfuit niște grupări legionare. Așa explica fenomenul un director general din MAI în 1956: „Este o chestiune destul de simplă în definitiv. Un grup de studenți arestați, agenți ai imperialismului american, mistici, habotnici și retrograzi s-au apucat să schingiuiască pe ceilalți colegi ai lor, pentru ca să compromită conducerea închisorilor și, prin ea, partidul.” (Ierunca, p. 13)

    Astăzi, cercetători ai represiunii comuniste, precum d-l Mihai Demetriade, acreditează teza opresorului împotriva victimelor, iar reputatul expert în totalitarism, d-l Prof. Tismăneanu întărește că „ororile de la Pitești au fost puse la cale de legionari, Securitatea nefăcând altceva decât să creeze contextul favorabil”.

    Nu discutăm istoria personală sau vinovăția individuală a victimelor (cel mai adesea erau simpli tineri care nu comiseseră vreo crimă), ci calitatea lor incontestabilă de victime ale represiunii comuniste. În libertate, fără presiunea Securității, acei tineri nu s-ar fi dedat la asemenea cruzimi.

    În ce privește acțiunea victimelor transformate prin torturi de nedescris în călăi, putem spune doar atât: nu știm cum am reacționa oricare dintre noi sub torturi atroce, întinse pe luni și ani întregi. Nu știm dacă am fi martiri sau, zdrobiți, am deveni deopotrivă victime ale dezumanizării și călăi.

    Un lucru e clar: comunismul și slujitorii lui liberi au fost răul absolut. Răul absolut nu este comportamentul victimelor torturii, ci imaginația diabolică din spatele experimentului Pitești.

    D-nii Demetriade, Hodor sau Tismăneanu știu toate aceste lucruri. Ei ne vând azi ca „idealiști” colaboratori de bunăvoie ai comunismului, în schimb condamnă din nou victimele reale ale terorii, ca Oprișan sau Anghelescu.

    D-le Hodor: a fost Costache Oprișan un „căcat cu ochi”, cum abject v-ați exprimat (mai rămâne să preluați apelativul „bandit” de la Nicolschi & co.)?

    D-le Prof. Tismăneanu: e Virgil Ierunca vreun legionar revanșard, sau minte în cartea lui?

    • sorin gyorgyfalvi spune:

      Tortionarii si urmasii lor azi sunt oameni de vaza, frecventabili, si-au spalat si trecutul cu Albalux si sunt vajnici urmasi ai Bratienilor! Si cei care se dadeau stimabili onorabili stau azi cu caciula in mina fata lor!