10 Mai – Ziua Regilor României!

Vreau cu acest prilej, să evoc câteva dintre amintiri personale legate de Regele Mihai, Regele meu.
Prima dintre ele datează din aprilie 1990, când l-am vizitat la Versoix. Am fost impresionat de ținuta sa regală și de felul limpede în care vorbea românește. I-am mărturisit dorința ca Regele meu să devină Regele nostru. N-a fost să fie…
A doua amintire datează din ianuarie 1997, când Regele m-a invitat la cină și ne-am manifestat împreună speranța că victoria în alegeri a Convenției Democrate va marca, definitiv, drumul democratic al României. N-a fost să fie…
Cea de-a treia vine din octombrie 2006 când plecam spre Bruxelles, în calitate de întâiul candidat al României pentru postul de comisar european. Regele m-a rugat ca, în drum spre aeroport, să trec pe la Palatul Elisabeta, să-mi ureze succes. N-a fost să fie…
Nu sunt singurul care evocă în aceste momente amintiri despre Regele Mihai, spunându-și cu tristețe că n-a fost să fie. Și tocmai pentru că această șansă a noastră n-a fost să fie, numele Regelui Mihai ne însoțește în speranțele cele mai vii și mai profunde a ceea ce ar putea să fie.

IMG_0859

22 Responses to “10 Mai – Ziua Regilor României!”

 1. Klimowicz Gabriel spune:

  Nu pot să remarc decât că amintirile despre care vorbești sunt mai ales legate de tine și mai puțin de Regele Mihai. Nicolae Iorga spunea undeva că politicienii trebuie să fie niște egoiști plini de ei, care se cred mai grozavi decât oricine, pentru că altfel nu ar avea acces în politică. Nu spunea nimic despre politicienii a căror carieră s-a încheiat. Când devenim prea mândri, ne smerește Dumnezeu, spunea altcineva, nu mai știu cine.

  • Păi am și spus că sunt amintiri personale. Nu așa începe textul? Și cum e vorba despre mine, când spun ce impresie mi-a făcut, nu vorbesc despre el?

  • edi spune:

   …vaaai, dar… (ceduamneiartãmã!), n-ai aflat pânã acum cã despre rege si monarhie se vorbeste, asaaa, anual, de Ziuaregalitãtii…., pãi, nuuu ??

   …iar, în altã ordine de idei, poate-ai vãzut/citit mai demult ce spuneam pe aici despre “infaibilitatea” onorabilului…, deci, nicio sansã, garantat, zic…

 2. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  Mda, dupa cum am prezis inainte de a se intra in isteria asta iata ca dupa 2 luni de izolare la domiciliu ce sa vezi… COVID-UL 19 E TOT AICI!

  Ce s-a reusit intre timp? Ei bine, starea de isterie generala s-a transformat in stare de disperare generala! Iar situatia e deja scapata de sub control in asa maniera incit guvernantilor deja le cam tremura chilotii si se grabesc care mai de care sa scape din aceasta situatie. Vor sa inlocuiasca starea de urgenta cu stare de alerta si sa elibereze lumea pe strazi de data aceasta, total opus fata de ce decisesera pentru starea de urgenta, obligind lumea sa poarte masti! :D

  Aici se nasc citeva intrebari: ce s-a schimbat azi fata de inceputul crizei, de sunt eliberati oamenii pe strazi? Daca va uitati pe cifre… o sa vedeti ca nu s-a schimbat nimic!
  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/romania/#graph-deaths-daily

  Graficul va arata ca sunteti in plina pandemie, avind un numar foarte constant de morti pe zi! Iar de aici se pot naste alte 2 intrebari: Din moment ce situatia nu s-a schimbat deloc n-ar trebui oare continuata starea de urgenta? Daca raspunsul e nu, si se considera ca starea de alerta cu purtare de masti ar fi suficienta pentru mentinerea situatiei sub control atunci nu cumva ar fi fost suficienta starea de alerta de la bun inceput?

  Diferenta ar fi constat in faptul ca s-ar fi evitat efectele devastatoare din economie pe care le vor plati romalezii in urmatorii 20 de ani!

  Sau daca dimpotriva, veti zice ca starea de alerta va duce la agravarea situatiei… atunci ei bine… pai pe aceasta logica ar trebui continuata starea de urgenta!

  In oricare ditnre variante politicienii ies rau din asta, si nu m-ar mira sa fie asteptati cu oua clocite de catre alegatori la iesirea din izolare!

  • S-a reușit că nu prea mai avem epidemie.

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    @ VV

    v-ati obosit macar sa dati click pe linkul ala sa vedeti cum “nu mai avem epidemie” ?

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    PS – doar nu cumva ati halit carligul cu numarul de infectati pe care il tine in undita asazisul grup de comunicare strategica! :D :D :D

    In mod normal la intrebarea: cite cazuri de infectati cu covid 19 avem in romania? se raspunde in general cu una din urmatoarele variante:

    - Pai, cam jumate din numarul testelor care s-au facut! Sau,
    - cel putin numarul de morti inmultit cu 35, sau…
    - depinde pe cine intrebi! sau..
    - cite anunta grupul de comunicare strategica!

    :D :D :D :D :D

  • edi spune:

   Drago, dar lãmureste unpic (…dacã esti amabil cu restul comesenilor) afirmatia asta >>
   “Graficul va arata ca SUNTETI in plina pandemie…”

   adicã, zic, nu fi si tu chiar atât de egoist, spune mãcar cum ai reusit sã te extragi contextului…, cã, na, n-ar fi putin lucru de stiut, …dacã tot n-a apãrut încã vaccinul sau tratamentul de vindecare !

   : )

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    Pai poate n-ai interpretat corect diacriticile, e drept ca dupa 30 de ani de miserupere totala din partea tuturor doar n-o sa ma apuc eu acum sa scriu si cu diacritice! Deci, citeste-o asa:
    “Graficul vă arată că SUNTETI in plină pandemie…”

    Acum, mergi pe linkul pe care l-am dat, caci e actualizat in timp real, si vezi singur daca am dreptate! Ieri de pilda, a fost aproape de numarul record de morti, 34! Maximul e 36! Uita-te si la trend sa vezi ca avem constant de o buna vreme intre 20 si 36 de morti pe zi! Nu e nicio scadere, deloc, nada, niente! Numarul de morti e indicatorul cel mai corect de luat in considerare, pentru ca ce sa vezi… mai greu de falsificat! Mortii sunt morti! Nu e ca si la numarul de infectati care e legat direct de numarul de teste… si numarul de teste e legat direct de multe alte variabile!

    • edi spune:

     …recte, /SUNTETI/ nu e pentru toatã lumea, ci este pentru Vosganian, …c-asa esti respectuos cu el, la persoana a II-a plural …. :) :) :)

     [vezi, mai bine, replica mea de mai jos !]

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    PS – Securistii care sunt azi in spatele a tot ce misca in tara asta nici aici nu se dezmint, daca o sa vrei sa-ti deschizi un pic ochii o sa poti vedea ca ei mint cu nesimtire stalinista poporul cu televizorul la care apare asazisul “grup de comunicare strategica!” Si anume: comunicatul de la ora 13: 9 morti! Te uti pe graficul din link… 34 de morti! Cum fac ei asta? Simplu: comunica defalcat de mai multe ori pe zi, cu toate ca OMS recomanda o singura raportare pe zi! Eu am urmarit intregul proces: la ora 13 ei dau un numar mic, dupa aia poc mai adauga vreo 10, dupa aia inca vreo 10, dar… pe alea nu le mai urmareste nimeni pentru ca toata lumea sta cu ochiii pe ora 13!

    :D

    • edi spune:

     Mããã…, mã inervezi…, degeaba o arzi solitar aici cu teoriile astea zice /conspirationiste/conspirationale/pana mea…, fiindcã o /arzi/aici la onorabilu’de multã vreme si, zic io, era cumva timpul sã tragi concluziile, daaar, zãu, nu stiu ce ti-o mai trebui ca sã vezi finalmente /pãdurea/ aia …

     Securistii/securimea…, bããã…, dar mãcar actualizeazã si tu terminologia sau conceptele la ziua de azi, ce mama dracului !

     Parc-am mai zis pe aici cã mai peste tot în lume structurile /din umbrã/ devin tot-mai-esentiale fiindcã se vede cã lumea se confruntã cu ciudãtenii si amenintãri de tot felul, fiindcã marile puteri [aliante, NATO] cautã mereu hegemonia asupra celorlalti, daaaar, calitatea tot mai [nu mai spun cum, se stie...] a politicienilor care ajung la guvernare devine o vulnerabilitate pentru stat/state, iar aici, în România, vedem in cei 30 de ani cu cine am avut de a face.

     Pune mâna pe Huntington, dar vezi si notele lui Kisinger al volumul ãla cu CiocnireaCivilizatiilor si ai sã vezi cã clivajul politic stânga-dreapta a ajuns o cioacã DE APARENTZÃ fiindcã, IN REALITATE miza care duce lumea pe mai departe este INDEPLINIREA CRITERIULUI CIVILIZATIONAL SI PROTEJAREA ACESTUIA IN SPATIUL CULTURAL CARE L-A CREEAT, deci e vorba de setul-de-valori în care-si duc viatza cetãtenii ACELUI STAT/CONTINENT/ etc.

     Altfel…, te zbati tu aici de unul singur si încerci sã-i demonstrezi lui Vosganian toate ofurile si umorile alea ale tale [??], cã m-apucã plânsul, zãu, de fiecare datã cãnd te vãd perorând p-aici…

     • sorin gyorgyfalvi spune:

      Eu nu incerc sa-i demonstrez lui VV nimic, am observat de vreo 10 ani ca nu preia absolut nimic, si nici n-ar avea cum, pentru ca nu-i asa.. VV este detinatorul adevarului absolut pe care-l alegi sa te conduca, si nu sa te reprezinte! Asa ca VV nu dezbate cu noi muritorii nimic, el doar spune!

      Ti-a trecut vreodata prin cap ca poate eu scriu ca sa citeasca si altii? Inclusiv eu!

      Referitor la modul de adresare ti-am mai zis motivul, de mai multe ori.

      Asa ca poti sta linistit, eu nu ma zbat… deloc! Am si zis de n ori ca defapt pe mine unul ma doare in cot de absolut tot ce se petrece, Romalia si romalezii sunt un caz pierdut inca din 90! Daca am scris am facut-o doar ca sa nu se nasca senzatia ca suntem chiar toti prosti gramada!

      Iar referitor la securisti sa stii ca nu e doar la noi, nici vorba, e cam peste tot si Kisinger ca si multi altii au fost la rindul lor niste emanati si manevrati tot de securisti, ma rog, la ei se numeste CIA! Astia de la noi sunt doar o franciza ieftina, practic sunt vreo 10 care conteaza, ceilalti… sunt niste robotei ascunsi ca niste cartite in niste birouri obscure unde stau cu ochii beliti in ecrane sa execute ordinul de zi, si sunt convins ca unii dintre ei se urasc pe sine pentru ceea ce fac… dar la fel ca politicienii merg inainte… pentru ca asta le pune painea pe masa, altfel ar fi si ei probabil pe la plantat sparanghel pe undeva!

     • edi spune:

      Oricum, tumbele astea fãcute pe aici nu mai au niciun efect, pentrucãdece [vorba lui Gigi], tablele umplute de tine aici [si sterse apoi tot de tine dupã ce, /de servici/ fiind, tot tu ai udat buretul], nu mai produc /emulatia/ aceea fiindcã toatã elocintza aia a ta e consideratã partizanã tocmai din insistentza cu care, ziceam, ai tot umplut /tabla/ pe aici cu demonstratii, iar asta se întâmplã cãnd devii fanaticul unei idei si ajungi captiv acolo…

      Nici mãcar nu mai e curios altcineva sã mai intre si sã citeascã, darmite sã mai dea si replicã :)

      …iar, cu timpul, ai grijã c-o s-o iei chiar /razna/ fiindcã nu vei mai fi empatic cu nimeni de pe fatza pãmântului, drago, …deci, nu degeaba ti l-am pus pe Banciu în fatza ochilor…

      Deci, cu cât te obsedeazã mai mult ideea de NÃSCUT IN COMUNISM, MORT IN MATRIX :) :) , eh, cu atât mai mult cresc sansele /profetiei/ :)

 3. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu a anunţat miercuri că, în contextul răspândirii infecţiei cu noul coronavirus, parlamentarii partidului vor vota miercuri pentru învestirea Guvernului Cîţu

  https://financialintelligence.ro/tariceanu-alde-va-vota-joi-guvernul-citu-mai-bine-un-guvern-slab-decat-niciunul/

  Acuma zic si eu ca basescu: nu va mai place Vantu? :D :D :D

 4. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  Tariceanu spune ca Orban s-a maturizat: M-a surprins placut. Are acest tablou complet al punctelor critice pe care trebuie sa le gestioneze :D :D :D

  https://ziare.com/tariceanu/alde/tariceanu-spune-ca-orban-s-a-maturizat-m-a-surprins-placut-are-acest-tablou-complet-al-punctelor-critice-pe-care-trebuie-sa-le-gestioneze-1582604