Extras din stenograma sedintei de plen a Senatului din 13 octombrie 2010, privind Legea pensiilor

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Domnul senator Varujan Vosganian.

Domnul Puiu Haşotti (din sală):

Să nu mă faci să plâng. (Râsete, discuţii)

Domnul Varujan Vosganian:

Domnule preşedinte,

Stimaţi colegi,

Dragă domnule Puiu Haşotti… (Râsete, discuţii, aplauze)

Fireşte că o democraţie se conduce prin legi şi regulamente. Prima lege este Constituţia, iar Constituţia vorbeşte răspicat despre rolul central al Parlamentului într-o democraţie.

Discuţia cu privire la Legea pensiilor nu este doar o discuţie cu privire la motivul

pentru care preşedintele a retrimis această lege în Parlament. Ea prilejuieşte o dezbatere mai amplă privind rolul Parlamentului în sistemul instituţional românesc şi privind responsabilitatea Parlamentului în ceea ce priveşte normarea vieţii românilor prin asumarea trecutului, prin modelarea vieţii lor de azi şi prin realizarea unei perspective pe termen mediu şi lung.

De ce vorbesc despre toate aceste lucruri? Pentru faptul că legislaţia pensiilor

reuneşte toate aceste trei dimensiuni: în primul rând, recunoaşterea muncii de-o viaţă a unor oameni, în al doilea rând, recunoaşterea situaţiei dificile în care se află ei şi, în al treilea rând, recunoaşterea faptului că reforma sistemului de pensii presupune un orizont de timp cu un termen foarte lung.

De ce, însă, invoc rolul Parlamentului? Pentru că el este pus în ultima vreme la grea încercare şi, in plus, această dezbatere nu este pusă deloc sub auspicii favorabile în momentul în care se lansează asumarea răspunderii pentru Legea educaţiei, pentru care deja de anul trecut Curtea Constituţională a dat un semnal de alarmă prin verdictul dat – legile care se referă la construcţia organică a societăţii româneşti trebuie să fie rodul unei dezbateri ample, profunde, transparente şi legitime prin intermediul Parlamentului.

Ce avem noi astăzi? Avem o lege trimisă preşedintelui, pe care Parlamentul nu a

votat-o în niciuna din Camerele sale: la Senat legea a trecut prin adoptare tacită, la Camera Deputaţilor legea a trecut pe sub tejghea.

Tema de fond este că invocarea normalităţii, trimiterile la Regulament, sunt, fireşte,

exerciţii bune pentru tribuna parlamentară, ele însă se referă, în acest caz, la o lege în care expresia de voinţă legitimă a Parlamentului nu s-a exprimat, în plenul său şi în plenitudinea sa, nici în Senat, nici în Camera Deputaţilor.

 

În Senat, pentru că din diverse motive a fost pusă pe ordinea de zi exact pe muchia termenului de adoptare tacită şi legea, din păcate, nu a trecut această frontieră, a plecat “nevătămată” la Camera Deputaţilor, iar la Camera Deputaţilor, cum bine ştim, a fost acel simulacru, în legătură cu care tare mi-aş dori ca fiecare membru al Camerei Deputaţilor să dea o declaraţie pe propria răspundere dacă a fost sau nu a fost la vot, iar, dacă a fost, împreună cu reprezentanţii Parchetului, să arate pe peliculă locul în care a fost atunci când a votat; ca să ştim exact în virtutea sentimentului onoarei, care trebuie să anime pe orice parlamentar

dacă majoritatea, cel puţin din perspectiva cuvântului de onoare, a fost sau nu întrunită.

Pe scurt, stimaţi colegi, o lege care a trecut fie prin nebăgare de seamă într-o Cameră, şfie prin tertipuri în cealaltă Cameră nu mai poate, reîntorcându-se la Parlament, să invoce proceduri de urgenţă, proceduri excepţionale. După părerea mea, această lege trebuie să prilejuiască din nou o abordare deplină şi responsabilă.

De ce spun asta? Pentru că am de partea mea doi aliaţi: Fondul Monetar Internaţional şi, într-o postură cu totul inedită, premierul Emil Boc. Şi unul, şi celălalt, în faţa unei ipotetice căderi la Curtea Constituţională a legii pensiilor, au avertizat că dacă această lege nu trece de Curtea Constituţională vor trebui luate alte măsuri de creştere a veniturilor pe anul 2011.

Cu alte cuvinte, atât Fondul Monetar Internaţional, cât şi Guvernul au recunoscut că adoptarea acestei legi va duce la reducerea fondului de pensii şi la reducerea drepturilor unei largi categorii de pensionari.

Cu alte cuvinte, noi nu putem, şi de această dată, să recurgem fie la tertipuri, fie la omisiuni de responsabilitate, fie la proceduri excepţionale. Să ne asumăm responsabilitatea, pentru că orice administraţie stabilă, orice evoluţie organică a societăţii se bazează pe un contract social. Este felul în care noi răspundem cu onoare mandatului dat de alegători.

Dacă nu am fost capabili, la prima trecere a trenului prin gară, să fluturăm cum trebuie batista responsabilităţii, de această dată nu mai trebuie să trecem cu acceleratul această lege prin Parlament, ci să dăm pensionarilor semnalul pe care îl aşteaptă.

Chiar dacă până la urmă se va dovedi că nu putem modifica decât articolul semnalat de preşedinte, să ne asumăm că procedăm rapid la modificarea legii, astfel încât pensionarii să simtă că votul lor la alegerile parlamentare a fost un vot care se regăseşte în ameliorarea vieţii lor de zi cu zi.

De aceea, resping categoric orice încercare de a băga această lege sub alt semn al

excepţionalului şi al excepţiei decât cel al faptului că mai ales de data asta trebuie să răspundem cu onoare sarcinii pe care o avem ca parlamentari.

Vă mulţumesc. (Aplauze)

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Vă mulţumesc.

22 Responses to “Extras din stenograma sedintei de plen a Senatului din 13 octombrie 2010, privind Legea pensiilor”

  1. Sfarma -Piatra spune:

    Domnule ministru Vosganian,nu-i lasati sa treaca legea asta asa ca gisca prin apa!
    Tineti-va de capul lor,daca mai au o urma de ratiune pedelisti iadului,sa accepte discutarea TUTUROR AMENDAMENTELOR opozitiei !

  2. Regimul Basescu incepe sa semene surprinzator cu monarhia electiva din Imperiul Roman.
    Zice ca imparatul era de fapt ales si mentinut de garzile pretoriene, in medie 10.000 de derbedei, cam cat activul pedele, DNA si o parte din servicii.
    Aparenta de traditie si democratie era pastrata, imparatul era magistrat si general al imperiului, fiind formal investit de senat. Mai era si Pontifex, adica religia era de stat si de partid.
    Inca din timpul vietii, isi numea un asociat si succesor pe care-l si adopta ca sa fie mai sigur. Sunt curios cum le-ar sta lui CCristi Preda sau Bakonski in postura Candidatii la succesiune dezamagiti se apucau de rele, adica promiteau garzii pretoriene o ‘donatie ” consistenta, iar garda pretoriana isi facea rolul democratic si il casapea pe imparat.

    Daca nu-i facea figura un candidat respins la succesiune, atunci sigur i-o facea asociatul si succesorul oficial, ales chiar de el imparatul.
    Individu’ se plictisea sa astepte sa o mierleasca imparatul pe cale naturala, si atunci le promitea pretorienilor niste contracte nemaivazut de banoase, si mecanismul functiona implacabil.
    Din cand in cand insa, se mai intampla si alta bele neprevazuta.
    Cate un general de pe la frontierele imperiului, sa zicem din Panonia, se supara asa din senin de marlania garzilor pretoriene, o pornea buluc spre Roma cu legiunile, si-i facea zdrente si pe pretorieni si pe imparat si pe succesori, si in general cam tot ce misca prina orasul ala.
    Istoria e o stiinta tare distractiva atunci cand o combini si o asemuiesti cu politica.

  3. Kronstadt an der Graft spune:

    Domnule Vosganian, am ajuns în anul în care se pune în discuţie una dintre cele mai importante şi mai stabile legi nescrise ale poporului român, şi cu voia dumneavoastră sunt convins că şi ale poporului armean, şi anume, respectul faţă de bătrâni. De mii şi mii de ani în aceste locuri unde se află astăzi România tinerii în putere au respectat, ba chiar i-au venerat pe bătrâni. Cel mai important for de decizii al oricărei comunităţi era sfatul bătrânilor.
    Astăzi, după atâţia ani de la impunerea comunismului la noi, iată că acesta n-a murit. Omul nou, creaţia acestei ideologii, este în plină putere şi acţionează la toate nivelurile societăţii. Pentru ca să îţi baţi joc cu atâta sadism de oamenii care şi-au distrus tinereţea şi sănătatea în condiţiile dificile din întreprinderile comuniste în care s-a lucrat până în 89, iar apoi să le distrugi pe acestea, şi la sfârşit să le mai tai şi dreptul de pensie ca şi cum n-ar fi făcut nimic valorors niciodată în viaţa lor, este ori sminteală ori calcul politic sadic. Nu-i vorbă că de la Băsescu n-am ce să aştept, pentru că m-am lămurit de mult că e un psihopat politic, dar nu pricep cum nişte politicieni cu responsabilitate în general nu reacţionează normal în această problemă!
    Aici nu este vorba de reducerea unor sume de bani oarecare, este vorba de însăşi retragerea respectului faţă de munca unor oameni care au pus bazele unei economii bine dotate. În 89 aveam o industrie binişor închegată, cu milioane de oameni specializaţi în domenii diverse, de la prelucrarea lemnului până la producţia de tractoare. Aveam institute de cercetare în diverse domenii care aduceau valută din greu, cu specialişti de prestigiu. Unde sunt astăzi? În Elveţia şi în SUA sub formă de conturi în euro sau în dolari probabil. România a ajuns după douăzeci de ani cel mai mare zăcământ de fier vechi din lume. Iar guvernul Boc ce face, scade pensiile la pensionari pe motiv că nu-i mai poate susţine economia. Păi unde sunt toate valorile rămase după 89? Cine le-a distrus, pensionarii? România n-a trecut nici prin război, nici prin cataclisme istorice. A fost guvernată toţi ultimii douăzeci de ani trecuţi. Cum îşi permite clasa politică să ia măcar în discuţie problema pensiilor?
    Domnule Vosganian, eu ştiu că liberalii au în sistemul lor de valori respectul faţă de munca cinstită. Pensia consider eu că este cel mai valoros simbol al recunoaşterii unei munci cinstite. Mi se pare corect ca partidul dumneavoastră să se lupte cu toate mijloacele pentru respectarea acestui simbol. Consider asta ca o datorie de onoare, în primul rând pentru dumneavoastră.

  4. Bibliotecaru spune:

    Eu nu ştiu cum, după 20 de ani de funcţionare în acest sistem “democratic” descoperim aproape în fiecare săptămână că există încă lucruri care se pot interpreta în premieră.

  5. MARIN spune:

    Domnule SENATOR,
    Calitatea discursului dvs., incarcatura lui emotionala, “grotescul ” adevar pe care acesta il exprima sunt incontestabile.
    Sunt un liberal trup si suflet si intotdeauna mi-a facut o deosebita placere sa ascult discursurile dvs. sau sa citesc comentariile pe care le postati pe blog si ale caror teme sunt de o valoare pretabila perioadei istorice, nu prea placute, pe care o traim.
    Dar, cu parere de rau, permiteti-mi sa spun ca, poate ne meritam aceasta soarta. Iata, ne aflam la 20 de ani de marele eveniment ce a marcat “cucerirea” teritoriului national de catre o DEMOCRATIE mult asteptata si dorita de catre romani. Ce am invatat noi sa facem in acesti 20 de ani ?
    Am invatat:
    1.ca atunci cand mergem sa ne exprimam obtiunea politica prin vot sa NU punem in balanta, mental sau pe o simpla coala de hartie, ceea ce avem de castigat si de pierdut daca dam votul lui ‘X” sau “Y”;
    2.sa NU votam cum ne dicteaza constiinta ci, pentru o galeata de plastic, un Kg. de zahar si unul de faina, un litru de ulei, pentru 50 (100) lei sau au fost cazuri in care am votat chiar si pentru o punga plina cu cutie de chibrituri pe care scria PD-L si “votati presedinte Basescu”-chibrituri care s-au dovedit pana in final de cea mai mare trebuinta deorece le vom folosi, probabil, sa ne dam foc pentru a scapa de aceasta viata “minunata”;
    3.sa NU fim uniti in demersul de a ne cere drepturile firesti ce ni se cuvin ci, doar, in umilinta de a accepta ceea ce guvernanti ne dau astazi;
    4.sa NU mai acceptam munca ca pe un criteriu definitoriu al vietii ci, sa acceptam ajutorele sociale ca incurajeaza nemunca si care ne-au transformat in marionete usor de manipulat;
    5.sa NU mai mergem la scoala caci societatea ne-a demonstrat ca dictonul “daca ai carte ai parte” a suferit mutatii “genetice” devenind ceva de genul “daca n-ai spate, n-ai parte”;
    6.sa NU mai gandim altfel decat puterea caci s-ar putea sa devii interesant pentru cei ce iti intrepatrund modulatiile vocii in spectrul electromagnetic;
    7.sa NU mai punem pret pe valorile nationale ci, sa ne orientam a ne integra in alte societati din UE sau din afara acesteia;
    8.sa NU mai avem incredere in Parlament caci, acesta fiind acaparat de o coalitie vadit portocalie, ne stabileste coordonate ale vietii fara a tine cont de faptul ca bietii romani au votat uninominal in speranta unei mai bune reprezentari in acest forum suprem;
    9.sa NU indraznim cumva a accepta cea ce ne spun cei din opozitie caci, numai cei ce se afla la putere detin adevarul absolut si incerezandu-ne in opozitie, nu am dovedi altceva dacat ca suntem “usor de manipulat si folositi in mod meschin” pentru a intelege ca am putea trai si mult mai bine;
    10.sa FIM lasi, sa FIM umiliti, sa FIM ultimii din Europa, sa FIM dezbinati, sa FIM cobai in experimentele actualului Guvern, sa FIM mult sub firescul existentei altor natiuni.

    Iata Domnule SENATOR, dupa umila mea parere, pe langa cele 10 motive invocate in Motiune, pentru care Guvernul B.U.B.A. ar trebui sa plece, inca 10 motive pentru care colegii dvs. parlamentari de la putere ar trebui sa va fie alaturi pentru demiterea actualului Guvern

  6. E efectiv amuzant ca astazi pe piata interbancara, euro se tranzactioneaza peste 4.3 in conditiile in care pe piata globala euro scade drastic fata de toate monedele.
    Ce e asa de greu de priceput semnalul pe care il da BNR gigeilor cu credite in Euro?
    Nu mai aplaudati motiunea de cenzura a opozitiei ca dracu’ va ia!!!!
    Da’ uitasem ca finantele nu intra in preocuparile simpatizantilor PNL.
    Pur si simplu nu se prind.

    • @alex.dumitrascu

      Nu poti judeca in felul acesta, adica urmarind tendinta euro pe pita mondiala. Piata valutara a Romaniei este mica, poate fi influentata de un numar mic de operatiuni. Leul slabeste pe fundalul situatiei din tara. Nu cred ca mentinerea actualului Guvern va fi de bun augur pentru leu. Si nu cred ca BNR joaca un astfel de joc periculos cu cursul de schimb.

  7. antimarinari spune:

    @alex.dumitrascu
    vorba aceea , de ce nu vii tu “BRUTUS” Doamne !

    @ VV
    nu am stat acum sa verific , dar daca s-a lasat reglementat ca o lege organica poate trece si prin aprobare tacita , atunci este o mare si enorma eroare !

    legile organice ar trebui sa treaca numai si numai in urma dezbaterii parlamentare , nici chiar prin asumare de raspundere guvernamentala . de se iveste vreo urgenta , dap , stau ca parlamentar 3 sau 10 zile la rand in bancile parlamenului pana cand legea se zamisleste.

    Parlamentul trebuie sa fie garantul democratiei pentru societatea noastra , caci iata , in timp, viata ne poate demonstra ca indivizii izolati pot deveni “psihopati politici ” asa cum spune cineva mai sus, sau asa cum am spus si eu candva , pot deveni ‘criminali in serie ” ai democratiei .

  8. adrian spune:

    Avem o constitutie cu gauri, legislatie extrem de stufoasa dar cu multe gauri, capete extrem de gaunoase ce ne conduc, exact pe principiul circulatiei apei, folosind calea cea mai permisiva – gaurile. De ce sa ne miram ca am fost ciuruiti ?

    Reexaminarea acestei legi este ceva de nediscutat pentru ca e o capcana politica. Veti valida in acest fel o frauda inadmisibila, peste care nu trebuie trecut in niciun fel! Mie mi se pare o capcana politica in care veti cadea daca veti accepta sa intrati in acest joc al rediscutarii legii, in conditiile in care ea s-a elaborat dupa cum ati descris …

  9. @
    vv

    Ca sa credeti ce v-am zis de bnr ar trebui sa operati si pe interbancar si pe piata globala.
    Chiar prin definitie leul nu floteaza liber, e “administrat”.
    Si se formeaza zilnic prin media tranzactiilor celor mai mari 10 banci comerciale in intervalul de timp 12.50 – 13.00

    Ori in situatia asta chiar nu e nevoie de rezerva valutara pentru sustinerea cursului.
    In privinta marimii pietei, iar va inselati. Principalul jucator e bnr care tot vinde pentru guvern care se imprumuta in euro si plateste il lei.
    Datorita jucatorului astuia ceilalti nici nu se mai vad, asa ca e exclus sa ai interese pe piata asta. Da mina nu e , datorita guvernului.

    • @alex.dumitrascu

      In ianuarie 2009 exista teama ca datoria privata externa pe termen scurt va crea presiuni pe piata valutara. Acum, intr-adevar, nu mai e tema asta, caci deficitul de cont curent, din cauza caderii economice, s-a redus.

  10. Tiberiu spune:

    @VV
    Toata discutioa despre legalitate este un nonsens in regimul Basescu-Boc.
    Chestiunea mi se pare f.simpla :
    sau mariti “potul” cu UDMR si Minoritatile si “trantiti” acum guvernul ,sau lasati-o balta si tara ramane pe mana banditilor PDL-isti cine stie pana cind. Ce preferati ?
    In orice caz ar trebui sa va fie clar ca daca actuala coalitie ramane la putere alegerile vor fi simpla farsa.

  11. @
    vv
    http://financiar-imobiliar.guvernarea.ro/forum/viewtopic.php?t=414&start=70

    Vedeti ca tocmai incepe tiparirea de lei asa cum va ziceam eu mai demult ca ar trebui finantat deficitul.
    Vor fi utilizati la pensii.

    Aici vedeti o pensie cu serii succesive:
    http://balonul-imobiliar.blogspot.com/

  12. Un liberal optimist spune:

    Eu cred ca, din contra, BNR nu mai vrea sau nu mai poate sa tipareasca bani. Discut cu vanzatoarele si se plang ca le vin tot mai multe bancnote deteriorate. Inclusiv cele furnizate de bancomate.