În România, apărarea drepturilor omului este o îndeletnicire neserioasă, lipsită de credibilitate.

Cei care invocă drepturile omului, au, cu siguranță, un interes ascuns. E lucru necurat să exprimi compasiune și indignare împotriva încălcării unor drepturi. Avocatul poporului, care combate abuzurile legislative împotriva drepturilor omului, slujește interesele PSD. Oamenii politici care demască abuzurile procuraturii, sunt, de fapt preocupați să-și salveze pielea. Medicii și teologii care apără dreptul la sănătate și la credință fac jocul rușilor. Avocații care apără drepturile depunătorilor la bănci vor să-și umfle clientela și să-și umple buzunarele. Etc., etc.

Drepturile omului sunt lăsate de izbeliște, la cheremul oricui. În România nu există o societate civilă capabilă să le apere până la ultimele consecințe și să demaște abuzurile. Chiar și atunci când se încearcă ceva, inițiativa este repede înăbușită, dată uitării, dacă nu de-a dreptul ridiculizată. Societatea românească nu are glanda endocrină a demnității, a compasiunii și a solidarității. Lipsită de civism, ea este, din păcate, încă la stadiul de nevertebrată.

 

4 Responses to “În România, apărarea drepturilor omului este o îndeletnicire neserioasă, lipsită de credibilitate.”

 1. Gabriel Klimowicz spune:

  Mare dreptate ai. Societatea românescă e una primitivă.

  Acum însă în Statele Unite sunt călcate în picioare drepturi despre care ni s-a spus tot timpul, după cel de-al doilea război mondial, că sunt „fundamentale” într-o democrație. La Bruxelles, organisme de vârf ale Uniunii Europene iau decizii care încalcă flagrant drepturile fundamentale.

  E suficient să ne dăm seama că vremea „Declarației Universale a Drepturilor Omului” a trecut.

  Urmează, probabil, dreptul celui mai tare, adică o epocă a abuzurilor.

 2. Ai dreptate, Gabi. Drepturile omului, unicitatea finței umane devin desuete. De vreme ce nu se mai face diferență de gen, de rasă, de etnie, dacă toți suntem la fel, drepturile omului devin un fel de manual de întrebuințare.

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   @ VV

   sau mai binezis “drepturile omului” sunt un subiect de rumegat cind esti pe tusa… caci atunci cind erati la putere le foloseati pe rol de maculatura! Cred ca n-a ramas vreun “drept fundamental” pe care nu l-ati jucat in picioare… motiv pentru care oamenii v-au si rasplatit! Sa va amintesc oare ca ati votat legile “big-brother” cind la americani ei le abrogau?

   Cum ati aparat voi drepturile lui Dragnea de pilda, despre care stiati cu totii ca a fost executat politic de catre oamenii ai caror slugi erati si nu doar ca n-at facut nimic pentru ai apara drepturile ci dimpotriva, v-ati ascuns ca sobolanii care mai de care si v-ati dezis de tot ce facuse sau atinsese el!

   Asta ca sa dau cel mai recent exemplu, ca lista de oameni ai caror viata a fost nenorocita prin complicitatea voastra e atit de lunga incit n-o s-o mai reiau a nustiu cit-a oara…

   Pina si avocatii de la executia lui Ceausescu mi-ar apara mai bine drepturile decit dumneavoastra!

   Imi vine automat in minte tot noianul de vrajeli cu care ati ametit lumea cind erati la guvernare, ati scornit toate manipularile posibile ca sa-i protejati pe cei care se stergeau la cur cu drepturile omului si sa va justificati lipsa de actiune. Cum era aia? “Ce-o sa zica Bruxelles-ul daca-l suspendam acuma pe Iohannis?” Da oare acuma ce zice Bruxelles-ul cind abericanii vroiau sa-l demita pe Trump cu citeva zile inainte de incheierea mandatului? Si ce zice de faptul ca l-au pus sub acuzare si ca are toate sansele sa raspunda penal pentru ce-a facut?

   Asa ca mai scutit-ma cu drepturile omului, lasati sa vorbeasca pe altii care n-au singe pe maini!

 3. edi spune:

  …ia, zi, mai bine , cum fu la vorbitor… ?