Tema zilei – 20 octombrie 2010: “FMI merge cu Guvernul pana la capat”

La ora aceasta nu stim cum se va incheia votul la motiunea de cenzura. Precum boxerii la proba cantarului, fiecare parte face declaratii exaltate, menite sa-si intimideze adversarul. Guvernul se apropie vertiginous de piederea majoritatii in Senat. Daca acest lucru se va intampla, UDMR se va trezi in situatia ca, indiferent cum ar trece asumarea raspunderii pe Legea educatiei, noua majoritate din Senat ar putea modifica, pana la inceputul anului scolar urmator, articolele ispititoare pentru maghiari, caci Senatul este, in aceasta chestiune, Camera decizionala. Astfel incat PD ar putea pierde acest instrument de a-i cointeresa pe maghiari, cu consecinte fatale pentru pastrarea majoritatii.

Oricum, Guvernul nu este prea sigur de sine, ca dovada ca a incercat tertipul cu Legea educatiei, anume asumarea raspunderii pe o lege care ar putea intruni majoritatea Parlamentului fara riscul dezertarii unguresti, in eventualitatea unei motiuni de cenzura. Tertipul acesta de a arata ca Guvernul detine o majoritate stabila a fost in parte dejucat de motiunea de cenzura depusa cu promptitudine de opozitie si programata inaintea asumarii de raspundere. Cum opozitia detine inca majoritatea in Birourile permanente reunite ale celor doua Camere, programarea s-a facut cum bine stim, astazi citirea in plen si peste o saptamana votul mptiunii de cenzuri si abia dupa aceea angajarea raspunderii pe Legea  Educatiei.

Interesant este cum FMI continua, netulburat, sustinerea guvernarii. Faptul ca vizita FMI are loc in timpul dezbaterii motiunii de cenzura este cel putin straniu. De parca FMI da ca sigur insuccesul acesteia. In mod normal, FMI ar fi trebuit sa vina in Romania ori in septembrie, pentru a-si da girul pe proiectul de buget si acesta sa fie depus la timp in Parlament, adica pana in 15 octombrie ori sa-si amane vizita pentru noiembrie, dupa ce ne-am fi dumirit in legatura cu rezultatul motiunii de cenzura. Faptul ca la Parlament se voteaza o motiune de cenzura iar vis-à-vis, la sediul Ministerului Finantelor, FMI discuta cu Guvernul despre anul 2011, lasa sentimental ca FMI nu se prea sinchiseste de opozitie si ca socoteste motiunea de cenzura din 27 octombrie un capriciu pe care nu prea merita sa-l bagi in seama.

FMI se dovedeste, astfel, un partener de cuvant. A fost un sustinator al acestui Guvern de la bun inceput si ii ramane alaturi pana in ultima clipa.

5 Responses to “Tema zilei – 20 octombrie 2010: “FMI merge cu Guvernul pana la capat””

  1. O fi da’ domnu’ Tanasescu zice ca pe 2011 Romania nu va mai primi bani de la FMI.

    • @alex.dumitrascu

      Va fi un precautionary agreement, adica pe directii strategice si bani numai la nevoie. Ori nevoie n-ar fi, daca socotim nivelul rezervelor internationale ale BNR.

  2. Kronstadt an der Graft spune:

    FMI pare să-şi urmeze interesul, pentru că opoziţia susţine renegocierea acordului făcut de putere, iar fondul nu prea are chef de aşa ceva. Aşa s-ar vedea de aici, din tribună.

  3. @
    vv

    1- rezervele BNR au si structura nu numai nivel.
    2- urmeaza sa se finanteze deficitul de pe piata bancilor comerciale?
    Sau poate credeti ca va fi buget excedentar?
    3- Centura de siguranta suna la fel de bine.
    4-precautionary agreement nu inseamna deloc “directii strategice” inseamna efectiv intelegerea pentru o linie de credit in conditii mai dure, cu negocieri si conditionari la fiecare tragere.