Pe 11 noiembrie, la orele 12,30, la statuia lui Corneliu Coposu din Piata Palatului

Varujan Vosganian la comemorarea lui Corneliu Coposu – 15 ani – 11 noiembrie 2010

Vezi mai multe video din politica

Pe 11 noiembrie se implinesc 15 ani de la moartea lui Corneliu Coposu. Intaia oara l-am vazut, pe viu,  in ziua de 28 ianuarie 1990, in timpul intalnirii dintre liderii FSN si cei ai PNT, PNL si PSDR din Palatul Victoria, urmata de prima venire a minerilor in Capitala. Apoi l-am cunoscut indeajuns de bine, este, dupa regele Mihai, personalitatea care m-a impresionat cel mai mult.

Imi amintesc de sirurile nesfarsite de romani veniti sa-i dea, din inima , un ultim omagiu. Era un noiembrie mai friguros ca acesta, am asteptat, imi amintesc, impreuna cu Carmen Bendovski, multe ore  in coloana formata pe Bulevardul Carol I, pana sa patrundem in sediul PNT, unde era chiar intuneric ca intr-un cavou.

De trei ori am vazut atata lume adunata, dupa Revolutie: la mitingul Aliantei Civice din 15 noiembrie 1990, la venirea regelui, in primavara lui 1992 si la inmormantarea lui Corneliu Coposu, in noiembrie 1995. De atunci n-am mai vazut niciodata peste o suta de mii de romani laolalta. Si nici n-am mai vazut atata smerenie amestecata cu atata darzenie.

Noi stim cine a fost Corneliu Coposu, cat a suferit, cat a stat, ani in sir, singur cu sine insusi, in temnitele comuniste, cat a nadajduit si cat a deznadajduit. Nu trebuie deca sa adaugam ca ne lipseste acum mai mult decat oricand.

Sa mergem maine, la orele 13,00, la statuia lui Corneliu Coposu din Piata Palatului din Bucuresti si sa aprindem o lumanare, in locul acela unde, pe ziduri, nu au fost acoperite inca toate urmele gloantelor din decembrie 1989.

30 Responses to “Pe 11 noiembrie, la orele 12,30, la statuia lui Corneliu Coposu din Piata Palatului”

 1. Kronstadt an der Graft spune:

  Dumnezeu să-l ierte.
  Corneliu Coposu este unul dintre cei care ne ajută să fim mândri că suntem români. Amintirea lui nu ne lasă să-i iertăm pe toţi cei care au greşit, cu voie sau fără de voie, din 1944 până astăzi.

 2. PAPASTRATOS spune:

  Pentru cei care nu stiu prea multe despre aceasta mare peronalitate a lumii politice romanesti:

  http://romania-on-line.net/halloffame/CoposuCorneliu.htm

 3. [...] sa. Florin Alexe va prezenta omagiul tinerilor liberali de la ora 12 .30. La ora 13 va cuvanta Varujan Vosganian, cel care a ramas, dupa plecarea Seniorului dintre noi, principala figura de dreapta din peisajul [...]

 4. [...] Alianta Dreptei, Alexandru Marin, Varujan Vosganian, [...]

 5. lorduljohn spune:

  @VV

  Cei vii nu sunt intotdeauna suficient de vii si niciodata de ajuns!

 6. [...] recenzate, Mihnea Georgescu, Hoaratiu Buzatu,  Lilick, Alianta Dreptei, Alexandru Marin, Varujan Vosganian, [...]

 7. tudor spune:

  Dumnezeu sa L odihneasca!

 8. Ana spune:

  Oare cum s-a ajuns de la sute de mii la o mana de oameni?

 9. @lordul
  Foarte bine spus, ca de obicei! :-)

 10. lorduljohn spune:

  @corina chiriac

  Multumesc!

 11. Cristina spune:

  VV
  Dumnezeu Sa-l odihneasca! Ce ne-ar trebui acum noua un om asa cum a fost Coposu. In loc de “Unde esti tu, Tepes doamne?” ar trebui sa ne intrebam unde este un Coposu…

 12. Cristina spune:

  VV
  O cuvantare foarte frumoasa. Probabil ca l-ati facut fericit pe Coposu, acolo unde este el acum. Ar fi interesant cate alte personalitati si-au adus aminte ieri de domnia sa.

 13. anca giura spune:

  Un gest de o mare umanitate. Corneliu Coposu şi ceilalţi martiri ai comunismului nu trebuie uitaţi.

 14. anais spune:

  Dumnezeu sa-l odihneasca! Eram copil cand l-am vazut prima data pe Corneliu Coposu la televizor. Nu am inteles prea multe atunci, doar ca parea nefiresc prin atitudine fata de ceea ce vedeam in jur. Am aflat mai tarziu…Domnule Vosganian, domnul Coposu ar fi mandru de dumneavoastra, sunteti un om politic autentic, consecvent dreptei spre deosebire de altii…Cu respect.

 15. anca giura spune:

  @varujan v.

  exact, să învăţăm de la ei. Hai că eu şi alta ca mine mai învăţăm ce nu ştim încă din cărţile despre aceşti eroi, dar adolescenţii şi cei mulţi, cei fără mari apetenţe intelectuale? Adolescenţii? Acasă, părinţii( 9 din 10) nu-i mai cresc în spiritul mândriei naţionale, ci se cultivă în schimb un dispreţ general faţă de tot ce este autohton. La şcoală, orele de istorie plictisesc în lipsa unor mijlociri tehnologice cu imagini şi filme. Dacă familia nu, şcoala nu, media nu, doar autodidacţii mai rămân ca să înveţe ,,din trecut”. Una din cele ,,trei entităţi” educative pomenite mai sus ar trebui să-şi reevalueze din temelii priorităţile.

 16. [...]AM gasit un site foarte tare frate[...]

 17. [...] Alianta Dreptei, Alexandru Marin, Varujan Vosganian, [...]