Archive for the ‘Politica’ Category

Dreptul la legendă – discurs în fața Camerelor reunite ale Parlamentului, în cadrul ședinței omagiale dedicate Revoluției Române

luni, decembrie 21st, 2015

După mai bine de un sfert de veac de la momentul Decembrie 1989, tranziţia încă nu s-a încheiat. Într-un anumit fel, tranziţia unei societăţi nu se încheie niciodată. Noi vorbim însă de ACEASTĂ tranziţie, de la autocraţie la democraţie, de la economie de comandă, la economie de piaţă şi de la societate închisă, la societate deschisă. (more…)

Strategia de reindustrializare: prioritatea comunicării

duminică, aprilie 14th, 2013

Ministerul Economiei a pornit o acţiune fără precedent, anume aceea de a consulta reprezentanţii industriei româneşti în vederea elaborării strategiei în domeniu. Este o acţiune de anvergură, ce are în vedere consultarea a cca o mie de firme româneşti din 25 de ramuri industriale. (more…)

PDL trebuie sa se smereasca pentru raul facut Romaniei – Interviu acordat ziare.com (II)

vineri, septembrie 30th, 2011

 

Vicepresedintele PNL, Varujan Vosganian, a vorbit, in a doua parte a interviului acordat Ziare.com, despre guvernare, o posibila colaborare cu PDL, criza economica si exploatarea aurului la Rosia Montana.

Referitor la ultimul subiect, Vosganian s-a aratat de parere ca aurul ar trebui lasat acolo si sa fie scos peste cativa ani, cand vom avea cu adevarat nevoie de el.Vosganian, despre problemele USL, ura lui Basescu pentru popor si sclavii presedinteluiSenatorul PNL s-a referit si la partidul aflat la guvernare, caruia i-a cerut sa se “smereasca” pentru raul facut Romaniei, precum pustnicii care stau 40 de zile in pustiu. In opinia sa, Puterea de acum a luat o serie de masuri dure doar cu scopul de a ramane la guvernare si i-a tratat pe bugetari ca pe niste slugi. Cu toate astea, el nu exclude o colaborare viitoare a PNL cu PDL, dar dupa ce partidul de guvernare se va schimba si nu inainte sau imediat dupa alegerile din 2012.In opinia lui Vosganian, Romania va iesi din criza abia in urmatorii ani, iar economia Romaniei va atinge nivelul din 2008 abia in 2014.

Vezi partea a doua a interviului acordat Ziare.com de Varujan Vosganian: (more…)

Interviu acordat ziare.com- despre USL, ura lui Basescu pentru popor si sclavii presedintelui

joi, septembrie 29th, 2011
 
 
 
Vicepresedintele PNL, Varujan Vosganian, a vorbit, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre diferentele sau asemanarile intre Alianta DA si USL, unde nu functioneaza aceasta din urma si ce va face USL daca Basescu nu da premierul pe care il vrea.

Fostul ministru al Economiei spune, in prima parte a interviului, ca USL functioneaza ca o alianta doar la nivelul presedintilor si ar trebui sa se concentreze mai mult pe programe decat pe disputele politice, dar mult mai puternic decat PDLsi singura problema care se pune e daca va castiga cu peste 50% din voturi. Senatorul de Iasi a declarat si ca, in acest caz, USL il va suspenda peTraian Basescu daca presedintele nu va numi premierul propus de formatiunea politica a Opozitiei. Vosganian l-a atacat pe Basescu, spunand ca uraste romanii si ca imparte lumea in dusmani si sclavi, catalogand drept “josnica” atitudinea acestuia fata de regele Mihai. De asemenea, liberalul a spus ca Opozitia nu poate avea incredere in Traian Basescu si nu poate coopera cu acesta.

Comunicat- senatorului Varujan Vosganian i-a fost conferită, la Erevan, prin decret prezidenţial, medalia “Movses Khorenaţi”

marți, septembrie 20th, 2011

O delegaţie a Uniunii Armenilor din România, condusă de senatorul Varujan Vosganian, preşedinte al UAR, participă, în aceste zile, la Erevan, la festivităţile prilejuite de împlinirea a două decenii de la dobândirea independenţei Republicii Armenia. Din delegaţie fac parte Hacik Garabet, vicepreşedinte UAR şi şeful filialei Dobrogea, dr. Zareh Nazarian, vicepreşedinte şi şeful filialei Iaşi, Ioan Esztegar, vicepreşedinte şi şeful filialei Transilvania, Lucian Simion, şeful filialei Tulcea precum şi Ioan Călinescu, şeful filialei Dumbrăveni.

          În cadrul festivităţilor, a avut loc o ceremonie în cadrul căreia preşedintele Republicii Armenia, Serj Sarkissian, însoţit de preşedintele Republicii Karabagh, Bako Sahakyan, de Sanctitatea Sa Karekin al II-lea, Catolicos al tuturor armenilor, precum şi de Sanctitatea Sa Aram, Catolicos al Marii Case de Cilicia, a oferit înalte distincţii unor lideri ai diasporei armene. Pentru “activitatea rodnică şi indelungată depusă pentru menţinerea identităţii poporului armean, pentru promovarea culturii armene precum şi pentru sporirea prestigiului Republicii Armenia printre statele lumii”, senatorului Varujan Vosganian i-a fost conferită, prin decret prezidenţial, medalia “Movses Khorenaţi”.

 

 

Movses Khorenaţi (Moise din Khoren), este unul dintre marii cărturari ai lumii. A trăit în perioada secolului de aur al culturii armene (cca 410 – 490), a fost primul autor al unei Istorii a armenilor şi este evocat în calendarul armean gregorian printre Sfinţii Traducători ai Bibliei, alături de călugarul Mesrob Maştoţ şi patriarhul Sahag Partev. Moise din Khoren este unul dintre primii istorici care în lucrările lor pomenesc de vlahii trăitori pe malul stâng al Dunării. Medalia :Movses Khorenaţi” se acorda pentru contribuţia adusă pe tărâmul culturii şi civilizaţiei armene, a păstrării identităţii armene şi a promovării valorilor fundamentale ale umanităţii.

 

Transcrierea conferinței de presă susținute de vicepreședinții PNL Varujan Vosganian și Daniel Chițoiu azi, 16 septembrie 2011

vineri, septembrie 16th, 2011

Varujan Vosganian:

Bine v-am găsit! Această conferință de presă la care particip împreună cu domnul Daniel Chițoiu, președintele Comisiei de Buget-Finanțe a Partidului Național Liberal, este menită să prezinte câteva dintre concluziile întâlnirii pe care am avut-o cu comisiile reunite din cadrul comisiilor de specialitate ale Partidului Național Liberal. Este prima dintr-o serie care va continua cu o ritmicitate săptămânală și care se va referi la temele de dezbatere din agenda publică.

Motivul pentru care facem acest lucru este legat în mare măsură de constatarea noastră că dezbaterea publică din România riscă să se îndepărteze de temele de actualitate și riscă să devină mai degrabă o dezbatere în sine și fără să răspundă la provocările realității. Statele europene sunt cu toate preocupate de criza economică. În România noi suntem mai preocupați de alegerile de anul viitor. Noi, partidele din opoziție, firește, acum vorbesc numai în numele Partidului Național Liberal, însă am comunicat colegilor de la PSD care este tema noastră și pot să spun acest lucru și din partea USL, noi refuzăm să jucăm la exerciții impuse. Noi refuzăm să participăm tot timpul la dezbateri în care avem o ținută reactivă. Noi dorim să discutăm pe cifre și pe date reale situația României. România nu-și poate permite luxul ca în toamna anului 2011 să aibă ca temă exclusivă anul 2012.

Noi considerăm, Comisiile de specialitate ale PNL, că cel mai mare rol pe care îl poate avea USL ar fi acela de a produce o mutație în stilul politicii românești. Noi trebuie să devenim din politicieni, oameni politici. Din politician poți să devii animal politic sau om politic. Animalul politic e cel care câștigă sfâșiind pe alții și avem exemple de animale politice cu prisosință în România. Omul politic e cel care câștigă prin negociere și prin dialog dar, mai important este că trebuie să transformăm politica în politici.

Profesionalizarea clasei politice presupune ca obiectivul clasei politice să nu fie ajungerea la guvernare, ci guvernarea însăși. Noi discutăm numai despre cine ar putea să câștige alegerile, discutăm mai puțin de prima zi de după. Noi propunem românilor să începem să discutăm și de România de după litera ”B”. Tot timpul discutăm de ”BB” parcă am fi în țara lui Brigitte Bardot. Eu vă propun să discutăm și despre România de după litera ”B”.
(more…)

Ne vedem azi, la orele 18.45- emisiunea “Deschide lumea” cu Laura Chiriac (Realitatea TV), iar de la 21.00- “Subiectiv” cu Razvan Dumitrescu (Antena3)

luni, septembrie 12th, 2011

Discursul Senatorului PNL, Varujan Vosganian – Conferinta Nationala a TNL 7 mai 2011

miercuri, mai 18th, 2011

Discurs Varujan Vosganian, cu ocazia motiunii de cenzura: Am “infrant” cu 220 – 0!

joi, octombrie 28th, 2010

Extras din stenograma sedintei Parlamentului, din 27 octombrie

Discurs Varujan Vosganian, cu ocazia motiunii de cenzura

Domnul Varujan Vosganian:

Mă gândesc să vorbesc la telefon, şi nu la microfon, ca să fiu sigur că toate cuvintele mele vor fi menţionate, ca atare. Dar, lăsând acum gluma la o parte, eu aş vrea să vorbesc, în legătură cu acest Guvern, invocând onoarea.

Am sentimentul că onoarea trebuie să fie reperul la care să ne raportăm cu toţii. Domnule Emil Boc, atunci când vorbiţi de lecuirea de populism, ar trebui să porniţi de la ipoteza că te poţi lecui doar dacă eşti bolnav. Ori, dacă vorbim despre boala aceasta, a populismului, eu am să vă întreb pe dumneavoastră cum se împacă sentimentul onoarei şi revolta dumneavoastră împotriva populismului cu acest refugiu în care vă găsiţi, al bancurilor cu Radio Erevan, atunci când aţi promis 50% în plus profesorilor şi, după 2 ani, în termeni reali, aţi scăzut cu 50% salariile profesorilor. Adică nu le-aţi dat, ci le-aţi luat.

Acesta este sentimentul onoarei, domnule Emil Boc? (more…)

Extras din stenograma sedintei de plen a Senatului din 13 octombrie 2010, privind Legea pensiilor

luni, octombrie 18th, 2010

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Domnul senator Varujan Vosganian.

Domnul Puiu Haşotti (din sală):

Să nu mă faci să plâng. (Râsete, discuţii)

Domnul Varujan Vosganian:

Domnule preşedinte,

Stimaţi colegi,

Dragă domnule Puiu Haşotti… (Râsete, discuţii, aplauze)

Fireşte că o democraţie se conduce prin legi şi regulamente. Prima lege este Constituţia, iar Constituţia vorbeşte răspicat despre rolul central al Parlamentului într-o democraţie.

Discuţia cu privire la Legea pensiilor nu este doar o discuţie cu privire la motivul

pentru care preşedintele a retrimis această lege în Parlament. Ea prilejuieşte o dezbatere mai amplă privind rolul Parlamentului în sistemul instituţional românesc şi privind responsabilitatea Parlamentului în ceea ce priveşte normarea vieţii românilor prin asumarea trecutului, prin modelarea vieţii lor de azi şi prin realizarea unei perspective pe termen mediu şi lung. (more…)