Archive for februarie, 2010

Proiectul nostru politic: Consolidarea dreptei româneşti în jurul PNL

sâmbătă, februarie 27th, 2010

Va invit sa parcurgeti textul supus spre dezbatere, in sustinerea motiunii, din care am prezentat anterior un fragment. Proiectul politic al PNL arata ca esenta evolutiei partidului in faza post-integrare este imbogatirea viziunii sale prin aceasta sinteza doctrinara, trecerea de la doctrina la ideologie, respectiv de la doctrina liberala la o viziune mai complexa si anume ideologia dreptei.

(more…)

Dragi membri ai clubului, ne revedem pe 5 martie. Promit sa raspund la toate mesajele voastre!

miercuri, februarie 24th, 2010

Aici unde sunt, nu prea s-a auzit de internet si cand gasesti vreunul la rascruce de drumuri, cum se intampla acum, merge foarte incet. Dar am sa va povestesc. Planeta are multe locuri interesante.

PNL trebuie sa evolueze ideologic

miercuri, februarie 24th, 2010

Aderarea la Uniunea Europeană presupune pentru liberalismul din România o diversificare, o rafinare a viziunii sale doctrinare. Ideea însăşi care a stat la baza construcţiei instituţionale europene este de esenţa liberala. Uniunea Europeană este întemeiată pe principiile democraţiei liberale. Consacrarea libertăţilor cetăţeneşti, a principiului separaţiei si controlului reciproc al puterilor în stat, a principiului liberei concurenţe, a liberei circulaţii era esenţială pentru PNL în perioada de preaderare. În Uniunea Europeană aceste valori sunt asumate iar spiritul proiectului noii Constituţii Europene este grăitor în acest sens. (more…)

Saptamana aceasta ne auzim zilnic, de la 12:03, la Radio Romania Cultural, intr-o emisiune dedicata Cartii soaptelor

luni, februarie 22nd, 2010

Ars politica : spalatul pe maini

duminică, februarie 14th, 2010

 

Rezultatele administratiei nechibzuite Basescu-Boc se observa dramatic intr-una dintre cele mai delicate probleme cu care se confrunta tranzitia romaneasca : comercializarea si consumul drogurilor.

De un an incoace marile orase sunt impanzite de tot felul de “magazine de vise”, care comercializeaza tot felul de substante, de la cele de origine vegetala pana la chimicale menite sa creeze stari extatice unei generatii tinere ce simte tot mai mult alienarea si confuzia. (more…)

Ne vedem duminica seara, la orele 21,30, la Realitatea Tv intr-o editie speciala!

duminică, februarie 14th, 2010

Interpelare catre primul ministru (4)

luni, februarie 8th, 2010

Argument: Pentru a respecta Memorandumul cu FMI si pentru a se incadra in tinta de deficit al bugetului consolidat de 5,9% din PIB, Guvernul a recurs la o masura extrema: inghetarea salariilor si pensiilor pe anul 2010. O astfel de masura afecteaza puterea de cumparare a veniturilor populatiei implicate (personal bugetar si pensionari) cel putin cu rata inflatiei. Cum tinta de inflatie era stabilita la 2,6% de catre BNR, Guvernul a socotit ca ea nu va diminua decat marginal veniturile.

Starea de fapt: In ziua de 5 februarie a.c. guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a anuntat deteriorarea perspectivelor privind inflatia pe anul 2010, tinta reevaluata in crestere de catre BNR fiind de 3,5% fata de 2,6%. Cum tinta are in vedere un interval de variatie de +/- 1%, marginea superioara a intervalului de variatie este de 4,5%. Aceasta ar duce la o diminuare importanta a veniturilor pentru anul 2010, in conditiile in care ele vor fi inghetate. Daca avem in vedere ca in ultimii ani, BNR a depasit sistemastic tinta de inflatie, e posibil ca, pe fundalul cresterii pretului la gaze si a disfunctionalitatilor economiei, tinta sa nu fie respectata nici in 2010. In plus, pentru categoriile de populatie cu venituri scazute, impactul inflationist este mai ridicat decat  inflatia medie, datorita structurii cosului de consum.Toate acestea aduc noi amenintari pentru veniturile bugetarilor si pentru pensionari.

Intrebarea 1. Modificarea tintei de inflatie modifica si deflatorul PIB care sta, impreuna cu cresterea PIB, la baza prognozelor produsului intern brut pe anul 2010. O modificare a tintei de inflatie cu 0,9%, celelalte conditii ramanand neschimbate, presupune o modificare nominala a PIB cu cca 6 miliarde de lei. Va modifica Guvernul, prin Comisia Nationala de Prognoza, nivelul prognozat al PIB pentru anul 2010 cu 6 miliarde de lei?

Intrebarea 2. In conditiile in care BNR asuma o inflatie posibila de pana la 4,5% in anul 2010, nu considera Guvernul ca masura inghetarii salariilor si pensiilor ar trebui reevaluata ca fiind vadit dezavantajoasa? Mentionam ca o reducere cu 5%, in termeni reali, a pensiilor, inseamna o reducere a puterii de cumparare a pensionarilor, in ansamblu, cu cca jumatate de milliard de euro.

Interpelare catre primul-ministru (3)

vineri, februarie 5th, 2010

 

Argument. In declaratiile oficiale se vorbeste despre necesitatea economisirii banului public si utilizarii eficiente a avutiei statului. Parte a avutiei statului este si cca 60% din Fondul Proprietatea, statul detinand, asadar, pozitia de actionar majoritar. (more…)

Ne vedem deseara la emisiunea lui Mihai Gadea, pe Antena 3, la orele 21,30

miercuri, februarie 3rd, 2010

Un referendum cu care n-ar trebui sa ne mandrim

miercuri, februarie 3rd, 2010

Prezentarea prioritatilor legislative ale Guvernului in fata Senatului a fost inceputa de Emil Boc cu optiunea pentru reducerea Parlamentului bicameral la cel unicameral. In sprijinul acestei prioritati a prioritatilor, primul ministru a invocat vointa suverana a poporului, exprimata prin referendum.

Pare amuzant ca aceasta asmutire populista impotriva Parlamentului pe care a nascocit-o Traian Basescu este modul in care Emil Boc a inteles sa inceapa alocutiunea sa menita sa exprime respectul fata de Parlament. Trecand peste asta,  as vrea sa ma opresc o clipa la legitimitatea – nu juridica, e limpede ca rezultatul referendumului a fost validat – acestei argumentari. (more…)