Archive for aprilie, 2010

Comisia economica a Senatului solicita Guvernului lista tuturor castigatorilor licitatiilor privind fondurile publice

miercuri, aprilie 28th, 2010

 

Iata in cele ce urmeaza comentariile agentiilor de presa si textul celor doua scrisori trimise primului ministru Emil Boc si presedintelui Curtii de Conturi Nicolae Vacaroiu:

 

Vosganian a cerut Guvernului lista companiilor care care au beneficiat de sume de la buget

BUCUREŞTI (MEDIAFAX) – Preşedintele Comisiei economice din Senat, Varujan Vosganian, a cerut, miercuri, Guvernului o listă a companiilor care au beneficiat de sume de la buget, pe baza căreia va întocmi un raport al comisiei, pentru a se putea compara cu listele publice ale susţinătorilor din campaniile electorale. (more…)

Discurs in Senat privind comemorarea genocidului din 1915 indreptat impotriva poporului armean

luni, aprilie 26th, 2010

24 aprilie este ziua comemorării primului genocid al secolului XX, cind armenii din întreaga lume şi cei care îi preţuiesc îşi amintesc cu pioşenie de victimele masacrelor săvîrşite în Imperiul Otoman. În 24 aprilie 1915, în capitala Imperiului, Constantinopol, sute de intelectuali armeni au fost arestaţi. Cei mai mulţi dintre ei, printre care Daniel Varujan, cel mai mare poet al armenilor, aflat atunci în vîrstă de 31 de ani, cei doi deputaţi din partea comunităţii armene, Krikor Zohrab şi Vartkes Serenguelian, laolaltă cu alţi reprezentanţi ai elitei culturale şi politice a comunităţii armene, au fost ucişi în mod bestial. În aceeaşi zi, autorităţile otomane au dat ordinul de deportare a armenilor din ţinuturile lor de baştină. În urma masacrelor şi deportărilor în masă, au pierit în jur de un milion şi jumătate de persoane, în cea mai mare parte femei şi copii. (more…)

PLATFORMA LIBERALA “PENTRU O NOUA ECONOMIE”

luni, aprilie 26th, 2010

  La solicitarea unora dintre prietenii nostri de pe acest blog, postam, iata, Platforma liberala ce a fost prezentata, ca document de lucru, la Congresul PNL din 5-6 martie 2010. Ea cuprinde viziunea noastra in domenii diferite, de la economie pana la siguranta nationala si afaceri europene

 

  PLATFORMA LIBERALĂ

PENTRU ROMÂNIA

“Pentru o nouă economie” (more…)

Dezbateri parlamentare – despre referendum si dreptul la informare

miercuri, aprilie 21st, 2010

In Parlament se dezbate Propunerea legislativa privind completarea art.11 din Legea nr 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, propunere ce obliga, potrivit recomandarilor Comisiei de la Venetia privind democratia prin drept, la informarea prealabila in cazul in care se organizeaza un referendum. Votul urmeaza luni 27 aprilie 2010.

E X T R A S

 din stenograma şedinţei Senatuluidin 21 aprilie 2010

Domnul Varujan Vosganian:

Stimaţi colegi,

În legătură cu referendumul care tocmai s-a încheiat,  într-adevăr,  şi eu cred că una dintre concluzii trebuie să fie aceea privind obligativitatea unei informări mai largi şi, pe cât se poate, nu imparţiale, dar permiţând tuturor părţilor să se exprime în mod egal. Aş putea să vă înşir numeroase argumente pe care electoratul fie nu le-a cunoscut, fie nu a avut ocazia să le aprofundeze pentru a evalua erorile – după părerea mea – comise atunci când am supus votului popular această măsură. De ce spun asta? (more…)

Legea pensiilor in Senat – replica la declaratiile primului-ministru Emil Boc

marți, aprilie 20th, 2010

 

 

S T E N O G R A M A

 şedinţei Senatului din 20 aprilie 2010

E X T R A S

 Domnul Mircea-Dan Geoană:

Vă mulţumesc, domnule senator. Îi ofer cuvântul domnului senator Varujan Vosganian, evident la microfonul central.

Domnul Varujan Vosganian:

Domnule preşedinte,

Doresc să fac câteva corecturi necesare la cele spuse de domnul            prim-ministru, care utilizează chiar şi în anul 2010 unealta defăimării şi demagogiei pentru a-şi scuza actele politice. (more…)

Filip cel bun si politica cea rea

sâmbătă, aprilie 17th, 2010

Nu e in intentia mea sa ma rafuiesc cu deciziile Curtii Constitutionale, de aceea n-am sa fac comentarii malitioase cu privire la decizia de neconstitutionalitate a unor capitole din Legea de functionare a Agentiei Nationale de Integritate. Poate ca argumentul invocat, cel privind pericolul unor suprapuneri ale actului de justitie, este corect. Chiar daca Agentia de Integritate nu a fost, pana in prezent, intr-atat de justitiara incat sa se interfereze actului de justitie, destul de beteag si el.

Lipsa unui instrument de control al averilor, pe fundalul campaniei duse impotriva a tot felul de Motoci, dintre care cel mai adesea capul lui Motoc sta pe umerii parlamentarilor, ar putea sa-i dea lui Traian Basescu ideea nastrusnica a unui nou referendum la alegerile urmatoare, pe tema controlului averilor, pe stilul istoricei Legi 18 din perioada comunista. Atentie, asadar, la fanteziile lui Traian Basescu privind referendumul, sa nu cumva sa ne trezim cu o noua asmutire populista, la alegerile parlamentare din 2012, o alta variatiune pe tema de sorginte nazista “de ce le e frica, nu scapa”. (more…)

Vox populi

luni, aprilie 12th, 2010

In cadrul consultarilor cu partidele politice ce au avut loc la Palatul Cotroceni pe tema revizuirii Constitutiei, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a sustinut sus si tare ca trebuie declansate demersurile pentru trecerea la Parlamentul unicameral, asa cum  s-a manifestat vointa poporului, prin referendum.

I-am prezentat, cu acel prilej, presedintelui Traian Basescu argumentele pe care, de altminteri, le-am rezumat si in comentariul “Un referendul cu care n-ar trebui sa ne mandrim” , scris pe acest blog la inceputul lui februarie a.c. Am adaugat ca noi, in calitate de lideri politici, de calauze ale acestui popor, ar trebui nu sa alimentam frustrarile, ci sa-i incurajam tendintele de modernizare. A constrange viitorul cu limitele pe care mentalitatile noastre le au in prezent e ca si cum ai impiedica, cu un pantof prea stramt, piciorul sa creasca, precum la tinerele chinezoaice de pe timpuri. (more…)

Sfanta demagogie

luni, aprilie 5th, 2010

 

Citesc un text al lui Vladimir Tismaneanu in Evenimentul zilei din 1 aprilie 2010. El poarta titlul “Ceasul claritatii morale”. Un comentariu al acestui articol ne poate arata cat de periculoasa este neintelegerea sensului clipei istorice pe care o traim si incotro ne duce daca, asa cum zice autorul, nu ne potrivim, cu adevarat, ceasurile dupa fusul orar al claritatii morale. Nu stiu, insa, daca avem cu totii, in vedere aceeasi ora exacta, atunci cand mergem la intalnirea cu legile morale. (more…)

Lumina de la inima la inima!

duminică, aprilie 4th, 2010