Archive for iunie, 2010

Tema zilei – 30 iunie 2010: “Guvernul Boc incepe rafuiala cu cota unica”.

marți, iunie 29th, 2010

Ministrul finantelor declara deunazi: “Modificarea cotei unice sau trecerea la un sistem de impozitare progresiva a veniturilor reprezinta o varianta de lucru pentru elaborarea bugetului pe 2011″. In campania prezidentiala Basescu se jura: ” Decat sa schimbam cota unica, mai bine ne ducem acasa”. E drept, exista o morala a pericolului. Numai ca ea presupune doua conditii. Intai, ca morala pericolului nu inseamna ignorarea principiilor moralei, ci dimpotriva. Iar in al doilea rand, nu au dreptul tocmai cei care au agravat situatia sa invoce morala pericolului. Asadar, cred ca daca se renunta la cota unica, Traian Basescu nu are nici o scuza, ar trebui sa mearga acasa. Dar nu acasa in strada Mihaileanu, caci aceea nu e casa lui.

Tema zilei: 29 iunie 2010: “PSD sau cum e sa-i iubesti pe pensionari numai din opozitie”

marți, iunie 29th, 2010

Partidul Social Democrat se lauda pe toate canalele media ca a salvat inca o data pe pensionari. Pentru a separa adevarul de demagogie, eu rog pe pensionari sa calculeze cam care ar fi fost pensia lor, daca s-ar fi multumit doar cu majorarile pe care le-a realizat PSD pe vremea cand a fost la guvernare. In 2004 pensia medie era de 2,3 milioane de lei vechi, adica vreo 50 de dolari, fata de 175 de euro in 2008,  iar in 2009, in vremea guvernarii PSD-PD, cu exceptia pensiilor de pana la 350 de lei, toate celelalte pensii au scazut, in termeni reali. Se pare ca PSD nu-i apara pe pensionari cand poate face, cu adevarat ceva pentru ei, adica atunci cand guverneaza, ci numai cand e in opozitie, adica cu mana altuia.

Tema zilei, 28 iunie 2010: “Reintoarcerea la nelinistile comunismului sau lungul drum pana la ziua de maine…”

luni, iunie 28th, 2010

Performantele si statura unei guvernari se masoara prin orizontul de timp al proiectelor si aspiratiilor sale. Prin 2007–2008 ne propuneam ca, dupa primul exercitiul bugetar al Uniunii Europene 2007-2013, sa aderam la zona euro iar dupa urmatorul, 2013 – 2020, sa intram in randul primelor zece tari ale Uniunii, ca putere economica. In 2009, obiectivul era ca in doi ani sa iesim din criza economica. In 2010, orizontul de timp s-a scurtat sub un an, sperandu-se incheierea exercitiul bugetar cu un deficit de sub 7% din PIB. Prin octombrie ne vom ruga sa mai avem, pana la sfarsitul lunii, bani pentru salarii si pensii. Incetul cu incetul, ca in perioada comunista, orizontul de timp al asteptarilor noastre se va limita la ziua de maine. A vorbi in aceste conditii de relansare economica, de proiectele pe termen lung ale Romaniei, pare, din pacate, ca si cum, contemporan cu Leonardo da Vinci, i-ai privi desenele cu obiecte zburatoare.

Tema zilei: 26 iunie 2010: “Curat constitutional, coane Traienica!”

sâmbătă, iunie 26th, 2010

Intr-un afis electoral destul de raspandit in  vremea campaniei electorale din 2004, Traian Basescu era infatisat cu Constitutia in mana, spunand: “Asta e cartea pe care pariez!” Intre timp, destinul a facut ca Basescu sa aiba o majoritate parlamentara a lui, un Guvern numai al lui, Parchetul si serviciile secrete de partea lui. Si s-a dovedit ca, pentru dansul, Constitutia  nu este nici pe departe o carte pe care sa parieze ori sa se bazeze, ci pe care, pe cat se poate, s-o fenteze.

Tema zilei-25 iunie: O dilema din care Curtea Constitutionala nu poate iesi

vineri, iunie 25th, 2010

Eu nu cred ca judecatorii Curtii Constitutionale erau obositi, ci mai degraba se gaseau intr-o mare incurcatura. Daca ar fi socotit taierile de pensii neconstitutionale, asta ar fi dus la caderea guvernului si Curtea Constitutionala ar fi facut ceea ce clasa politica, prin motiunea de cenzura, nu a izbutit. Daca le-ar socoti constitutionale, singurul argument ar fi caracterul lor temporar, ceea ce va face Curtea Constitutionala de ras, pentru ca toata lumea stie ca termenul de 31 decembrie nu a fost decat un tertip guvernamental.

Update: Curtea Constitutionala se pare ca a respins legile  ( informatiile nu sunt inca oficiale), varianta corecta, deci, ar putea ramane prima…

Tema zilei – 24 iunie 2010: “…si nu ne duce pre noi in ispita, si ne izbaveste de presedintele nostru…”

joi, iunie 24th, 2010

In mod normal, presedintele si primul-ministru ar trebui sa fie garantii sigurantei nationale. Prin toate masurile luate in ultima vreme, Traian Basescu si Emil Boc s-au transformat, de fapt, intr-o amenintare la adresa sigurantei nationale, desi o invoca intruna, ca pe un alibi. Romania risca sa intre intr-o zodie psihopata. In loc ca Strategia de Securitate Nationala sa-si propuna sa apere poporul de orice agresiune, ea este menita, mai degraba, sa apere pe presedinte de propriul popor.

Tema zilei – 23 iunie 2010: Curtea Constitutionala judeca, dar n-are, cu adevarat, judecatori!

miercuri, iunie 23rd, 2010

Privesc C.V.- ul presedintelui Curtii Constitutionale, Augustin Zagrean, si ma minunez. O biografie care incape in cateva propozitii, a carei prestatie stiintifica o constituie un articol scris in 1991 despre legea fondului funciar! Apare tot mai limpede ca numirile politice ale judecatorilor Curtii Constitutionale slabesc prestigiul si credibilitatea acestei institutii de capatai a democratiei. Ar fi cazul sa ne gandim serios la reintoarcerea la modelul traditional romanesc, in care atruibutiile Curtii Constitutionale, dupa exemplul Curtii Supreme a Statelor Unite, erau exercitate de Inalta Curte de Casatie, formata din judecatori experimentati, mai protejati fata de presiunile politice.

 

 

Tema zilei: Marti, 22 iunie 2010

marți, iunie 22nd, 2010

 

 

 

În ultimele zile, Departamentul Resurse Umane, din cadrul Ministerului Apărării Naţionale a primit, din partea conducerii instituţiei, sarcina de a realiza un material urgent, referitor la angajaţii Ministerului. Urgenţa realizării acestui material şi volumul mare de lucru au făcut ca angajaţii acestui departament să fie nevoiţi să lucreze până la ore tarzii din noapte.

Materialul vizează personalul  civil al ministerului,  cuprinzand o serie de informaţii legate strict de dosarul profesional (cursuri de pregătire/perfecţionare, avansări, etc., ) dar şi o serie de informaţii precum: apartenenţa politică, sau „cine a recomandat persoana în cauză”…

Interesant este faptul că orizontul de timp la care se referă materialul este anul 2004.

În contextul in care Guvernul anunţă disponibilizări masive în cadrul aparatului central de stat, aceasta practica, extinsa si la celelalte ministere, risca sa transforme mult-trambitata restrangere a personalului bugetar intr-o odioasa epurare politica.

 

Tema zilei: Luni, 21 iunie 2010

luni, iunie 21st, 2010

Orice Guvern trebuie sa respecte trei principii, atunci cand croieste bugetul: a) cheltuielile cu investitiile trebuie sa fie mai mari decat deficitul bugetar: b) nu te atingi de pensii: c) nu te atingi de salarii. Poti discuta despre redimensionarea, de ansamblu, a castigurilor salariale ( al treisprezecelea salariu, primele, bonusurile ori diversele sporuri), dar nu te poti atinge de salariu. Marimea salariului este modul in care fiecare om se pozitioneaza fata de societate, e rodul muncii lui, al carierei urmate pas cu pas. A lua cuiva din pensie ori din salariu e ca si cum i-ai lua o parte din viata.

Transcriere conferință de presă vicepreședintele PNL Varujan Vosganian

miercuri, iunie 16th, 2010

„ La întâlnirea săptămânală a președinților comisiilor de specialitate s-au adoptat câteva rezoluții privind chestiuni tematice. Cele mai multe, însă, au fost legate de un eveniment pe care dorim să-l organizăm săptămâna viitoare și cu asta aș vrea să încep. Este vorba despre prezentarea programului liberal Noua economie. În timpul Congresului am prezentat o platformă, care a fost bază de discuții, ea s-a materializat într-un program liberal, care se cheamă Noua economie și care pornește de la patru obiective:

1.   Reforma marilor sisteme publice – e vorba de sistemul de educație, de sănătate și de protecție socială. Observați că nu mai vorbim de domenii, ci vorbim de sisteme publice, de politici publice, în sensul că ele au elemente comune și presupun o anume viziune asupra statului.

2.   O administrație noua

3.   O nouă politică industrială

4.   O nouă politică agricolă (more…)