Archive for august, 2010

Tema zilei – 31 august 2010: ” Politica la telecomanda!”

marți, august 31st, 2010

Vom opri, pentru cateva zile, publicarea capitolelor din Programul “Pentru o noua economie”, caci el va fi prezentat public in vreo doua saptamani, dupa ce va primi si observatiile colegilor nostri parlamentari, si va face obiectul unei prezentari publice speciale.

Mi se pare interesant, pana atunci, sa ne aplecam asupra unui subiect care revine periodic in atentie, repus, de fiecare data, de acelasi Sebastain Lazaroiu, consilier presidential. Anume fulminanta ascensiune a partidului lui Dan Diaconescu. Este o tema care nu intervine in dezbaterea publica, nici n-ar avea cum, caci acest partid, el insusi, nu are nici o contributie la dezbaterea publica, cu exceptia emisiunilor postului de televiziune care l-a emanat. Si tocmai de aceea Palatul Cotroceni o readuce, iar si iar in atentie. (more…)

Programul liberal pentru Romania “Pentru o noua economie” : Statul liberal şi atributele sale

duminică, august 29th, 2010

 

Statul liberal se întemeiază pe principiile libertăţii, ale iniţiativei private, ale competiţiei corecte şi ale garantării proprietăţii, permiţând într-un mod eficient aplicarea acestora în sensul sporirii bunăstării individuale şi al sustenabilităţii politicilor publice. 

Opţiunea noastră este fără echivoc: stat de drept şi capitalism. Aceasta înseamnă respect faţă de principiile echilibrului şi controlului reciproc al puterilor în stat, ale apărării libertăţilor individuale, şi ale încurajării dezvoltării capitalului sub toate formele sale : uman, industrial, financiar, tehnologic, cultural ori funciar, în scopul creşterii bunăstării românilor. (more…)

Programul liberal pentru Romania “Pentru o noua economie”: Iluziile statului social si starea de deficit a societatii romanesti

sâmbătă, august 28th, 2010

 

Problema centrală pentru majoritatea românilor redevine, odată cu criza economică, sărăcia. Toate celelalte – de la precaritatea democraţiei până la gradul scăzut de cultură civică, de la energiile reduse de reformare a sistemului şi până la anacronismul structurilor economice şi sociale – se datorează sărăciei, sub ambele sale aspecte, anume sărăcia ca stare materială şi sărăcia ca stare culturală. Căci, din păcate, în aceşti ultimi douăzeci de ani, lipsurile şi frustrările au dezvoltat o adevarată cultură a sărăciei. (more…)

Programul liberal pentru Romania – “Pentru o noua economie” : PNL asuma optiunea pentru statul liberal

vineri, august 27th, 2010

Incepand de astazi, blogul nostru incepe rezentarea Programului liberal pentru Romania: “Pentru o noua economie” realizat de Comisiile de specialitate ale PNL . Documentul se deschide printr-un preambul, care prezinta viziunea noastra, la nivel principial. Preambulul este alcatuit din trei parti, dupa care urmeaza politicile pe domenii distincte, in aplicarea principiilor intemeietoare. Prezentam astazi prima parte a textului introductiv:

Partidul Naţional Liberal asumă opţiunea pentru statul liberal

Programul liberal pentru România intitulat „Pentru o nouă economie” exprimă opţiunea fermă pentru statul liberal. Amploarea crizei economice din România, care nu poate fi explicată doar prin consecinţele crizei mondiale, arată că societatea românească se află la un moment de răscruce.Este nevoie în acest moment de o opţiune fundamentală: ne păstrăm în limitele unui iluzoriu stat social, care şi-a atins limitele, sau asumăm trecerea către statul liberal. (more…)

Tema zilei – 25 august 2010: “Ana Blandiana – Atunci cand justiţia nu reuşeşte să fie o formă de memorie, memoria singura poate sa fie o forma de justitie”

miercuri, august 25th, 2010

 
AGENŢIA NAŢIONALĂ DE PRESĂ – AGERPRES
Marţi, 24 August 2010, orele 08:05

Marţi, 24 August 2010 08:05

Comunicat de presă – Asociaţia 21 Decembrie 1989


Marţi, 24 August 2010 08:05

23 August 2010 

A 13-a REVENIRE la apelul trimis iniţial la 24 Decembrie 2008

Apel pentru declararea, prin Hotărâri de Guvern, 

a zilei de 21 Decembrie – ‘Ziua memoriei victimelor comunismului în România’

şi a zilei de 23 August – ‘Ziua memoriei victimelor fascismului şi comunismului’ (more…)

Tema zilei – 23 august 2010: “In Romania nu ne trebuie doar bani, ne trebuie si rusine!”

luni, august 23rd, 2010

Lui Emil Boc chiar nu-i crapa obrazul de rusine. In primele sase luni ale lui 2010 avem, la nivelul cheltuielilor de capital, o prabusire fata de anii trecuti (chiar si fata de 2009). Fata de 2008, in termeni nominali, suma alocata pentru cheltuieli de capital e la jumatate, iar in termeni reali la aproape o treime. Si totusi, iata ce declara Emil Boc la Lugoj:”Orice ban pe care îl aducem nu va fi utilizat aşa cum l-a utilizat Vosganian, în consum, pentru că miliardele de euro cu care s-a capitalizat Fondul de Dezvoltare în urma vânzării BCR s-au dus pe consum şi nu pentru unul eficient, ci pentru cheltuieli sociale. Acest lucru nu-l vom repeta în România”. 

Ticalosia acestei declaratii este fara margini. Intai de toate, cum va spuneam, la nivele comparabile de venituri in buget, cheltuielile de capital au fost duble in 2008 fata de 2010, ca sa nu mai punem la socoteala si inflatia. In al doilea rand, un prim-ministru isi permite sa spuna ca cheltuielile sociale nu sunt eficiente. Adica atunci cand platesti pensii si ajutoare pentru persoane aflate in dificultate arunci banii pe fereastra. Acest om este primul ministru al Romaniei!?!

Ti-aduci aminte, domnule Boc, cand impreuna cu Traian Basescu si cu Mona Musca bateai tara in 2004 plangand de mila pensionarilor? Cand umblai cu cohorta de ziaristi dupa tine prin 2003 ca sa arati cat de rau se traieste cu un salariu pe care acum dumneata il dai nu ca salariu minim, ci chiar ca salariu pentru cei cu studii superioare? Iti aduci aminte cum racneai la noi in 2008 ca dam prea putini bani la bugetari si ca Guvernul liberal, daca nu majoreaza salariile profesorilor cu 50% – eraam in noiembrie 2008 – sa plece? Ti-ai incarcat bratele cu voturi, pe urma tuturor demagogiilor si minciunilor, si acum ne spui ca am dat prea mult? Chiar nu mai deloc rusine in tara asta?

Cat despre banii de la BCR. I-am mai spus-o si lui Traian Basescu, dati-mi lista investitiilor si, un timp nu prea lung, posiblitatea sa colaborez cu directia de specialitate privind datoria publica din Ministerul Finantelor Publice. Va asigur ca cele trei miliarde de euro vor finanta investitiile. Pana acum, datorita faptului ca am utilizat temporar acele sume pentru finantarea bugetului, am economisit sute de milioane de euro cheltuieli cu dobanda. Ceea ce nu spui insa, domnule Boc, e ca utilizarea acestor sumeentru investitii  va majora deficitul si ca, pentru a pastra acelasi deficit, ar trebui ca, in contul celor trei miliarde de euro, sa mai tai vreo 15% din salarii si sa pui bir pe pensiile mici. De ce trebuie, insa, domnule Boc, sa spui adevarul, cand vezi ce bine merge cu minciuna?

Si iti mai propun, domnule Boc, fara a mai face apeluri iluzorii la bunul simt, sa nu mai dai lectii unui guvern care a coborat datoria publica guvernamentala  in PIB, ca procent, de la 22,5% in 2004 la 19,9% in 2008, in timp ce PIB-ul s-a dublat, in timp ce dumneata, cu Guvernul cel priceput si adunator, ai urcat-o, numai pana acum, cu mult peste 30%, cu un PIB care risca sa se injumatateasca. (more…)

Bloggerilor nostri

duminică, august 22nd, 2010

Aici puteti gasi studiul Institutului pentru Cercetarea Calitatii Vietii, care trage un serios semnal de alarma privind degradarea materiala si psihica a sociatatii romanest: http://users.heeloo.ro/ioska/files/128218915259933912599_raport-preliminar-calitatea-vietii.pdf

Tema zilei – 22 august: “In legatura cu tiganii, Europa are de ispasit o vina istorica”

duminică, august 22nd, 2010

Problema romilor nu se va rezolva prin trimiterea unora dintre ei inapoi, in Romania. Sigur ca tarile europene, unde Franta e campioana, pot face acest lucru si isi pot scurtura mainile ca dupa o treaba bine facuta, Asta nu inseamna ca, la nivelul Uniunii Europene, problema nu ramane la fel de acuta. Ca sa nu mai vorbim de aspectul hilar al imprejurarii: nici n-au ajuns bine pe pamant romanesc, caci repatriatii voluntar, mai bogati, fiecare, cu 300 de euro, pretul voluntariatului, au declarat ca, in aceeasi zi, intentioneaza sa se intoarca in Franta. (more…)

Tema zilei – 20 august 2010: “Minciuna care ucide”

vineri, august 20th, 2010

Iata ca minciuna a iesit la iveala repejor. La intalnirea cu FMI, am intrebat de ce distinsii reprezentanti ai Fondului au inghitit pe nemestecate gogorita cu arierate de 1,6 – 1,7 miliarde de lei, datorii neonorate ale statului. Am dat ca pilda primariile din jud Iasi, care au peste 100 milioane de lei datorii la constructori, ceea ce insemna, in toata tara, datorii ale primariilor de peste 3 miliarde de lei, si am atras atentia ca spitalele au datorii mai mari de cat spune Guvernul ca sunt toate arieratele. Iata ce ne declara aceasta noua odrasla al lui signor Gepetto, Emilbocchio, Pinocchio cel romanesc, dupa ce se angaja solemn in fata FMI ca va reduce datoriile statului care au crescut de la 1,5 miliarde de lei in decembrie 2009 la….1,6 miliarde de lei in iulie 2010: “Vom achita unele datorii restante ale statului. Din acest punct de vedere pot să vă dau câteva exemple. Au fost alocate 1,9 miliarde de lei pentru plata datoriilor din domeniul sănătăţii astfel încât să se diminueze datoriile pe care statul el are în acest domeniu. De asemenea, au mai fost alocate alte 500 milioane de lei pentru ştergerea altor datorii pe care companiile de stat le au la diverşi agenţi care, la rândul lor, au datorii la bugetul de stat.” Pai numai astea sunt 2,4 miliarde de euro si – atentie! – sunt doar unele dintre datorii…Numai ca, iata, minciuna s-a dovedit, de aceasta data, ucigasa… (more…)

Tema zilei – 19 august 2010: “Ce ne spune Academia romana despre Anno Domini 2010: romanii sunt mai lipsiti de speranta decat oricand din 1990 incoace.”

joi, august 19th, 2010

Spuneam acest lucru chiar in prima postare de pe acest blog. Ceea ce acuz, in primul rand, la actuala administratie (pe atunci era PD – PSD, dar se pare ca romanii au uitat) este faptul ca au atrofiat aceasta miraculoasa secretie endocrina a sufletului omenesc care este speranta. Ca au luat din salarii, din veniturile reale ale pensionarilor, din banii scolilor si ai spitalelor nu e atat de dramatic cat este readucerea in subconstientul colectiv a spaimelor si resemnarilor de care credeam ca ne-am lecuit. (more…)