Archive for septembrie, 2010

The Economist: Pentru tandemul Basescu – Boc viitorul nu arata deloc bine

marți, septembrie 28th, 2010

Iata un text, interesant, identificat de prietena noastra Cris, privind situatia politica din Romania, dupa demisia lui Vasile Blaga:

http://www.economist.com/blogs/easternapproaches/2010/09/political_crisis_romania

Tema zilei -28 septembrie: ” Administratia Nationala a Penitenciarelor roaga pe Traian Basescu sa priveasca cu incredere spre viitor, calitatea serviciilor din puscarii fiind excelenta!”

marți, septembrie 28th, 2010

Acest comunicat al Federatiei Nationale a Administratiei Nationale a Penitenciarelor, remis ieri, este antologic. El rezuma intreaga tacneala a vremurilor pe care le traim:

“Mulțumim, Tovarășe Președinte!

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP), in numele celor peste 500 de agenti, ofiteri de penitenciare si personal civil participanti la protestul din 24 septembrie 2010 si in numele celorlalti membri de sindicat din sistemul penitenciar care nu au participat fiind in serviciu, MULTUMESTE excelentei sale, domnul Traian Basescu, Presedintele Romaniei pentru ca nu a renuntat si la serviciile penitenciarelor. (more…)

Tema zilei – 27 septembrie 2010 – ” Suparaciosul roade osul…”

luni, septembrie 27th, 2010

Unul din argumentele constitutionale impotriva Legii lustratiei era acela ca nu poti arunca o vina colectiva. Nu poti, de pilda, socoti ca toti activistii de un anumit rang au fost la fel de vinovati. Asertiunea e discutabila, cata vreme ai fost partas, in mod direct, la un sistem criminal, in acelasi timp trebuie sa accepti ca, asa cum unii oameni sunt mai buni decat altii, exista si in privinta vinovatiilor, grade de comparatie.

Mi-am amintit de acest lucru atunci cand presedintele tarii, vorbind despre cei 6 000 de “ilegalisti”, adica politistii care au marsaluit de la Guvern pana la Palatul Cotrcoeni, a socotit ca nu mai doreste sa apeleze la serviciile politistilor si jandarmilor. Cum adica? Toti politistii sunt, in viziunea presedintelui, tradatori si infractori? Jandarmii sunt vinovati ca nu i-au luat la bastoane pe politisti? Va imaginati daca totul s-ar fi desfasurat pe gustul presedintelui, cum ar fi aratat o incaierare intre jandarmi si politisti, fiecare cu arsenalul sau din dotare? (more…)

Inatalnire cu bloggerii ieseni, maine, duminica, 26 septembrie 2010, orele 12.oo,la biroul senatorial

sâmbătă, septembrie 25th, 2010

Adresa este Bd. Carol I, nr. 4, intrarea de langa barul Time-Out (banuiesc ca il stiti), la etajul 2. Asadar, Lordule, Corina, Alex si ceilalti, pe maine!

De citit

vineri, septembrie 24th, 2010

Interesante articolele lui Marius Oprea din Observatorul cultural privind trecutul comunist/securist al lui Traian Basescu. Pe langa ce scrie acolo, vizita lui Mircea Geoana la Sorin Vantu e parfum de tei. Putin cam tarziu, din pacate.

Cititi articolele: http://www.pagini.com/blog/2009/01/11/ascensiunea-lui-traina-basescu-de-marius-oprea-promite-un-imens-scandal

O cuvenita rectificare

joi, septembrie 23rd, 2010

In ziarul “Evenimentul zilei” de astazi, 23 septembrie 2010, au aparut, intr-un articol amplu dedicat Guvernului din umbra al PNL, urmatoarele asertiuni:

 
“Ne-ai pus să muncim la programul de guvernare şi i-ai pus pe alţii în guvern”, i-a spus Vosganian, potrivit unor surse din partid, lui Crin Antonescu.
După ce i-a lăsat pe toţi să vorbească, chiar încurajându-i să o facă, Antonescu a pus capăt terapiei de grup: “Vreau să vă pun o întrebare la care să vă gândiţi şi nu vreau să-mi daţi răspunsul acum. Dacă l-aş fi propus pe Atanasiu la Apărare, pe Fenechiu la Transporturi sau pe Vosganian la Finanţe, am fi avut de câştigat sau de pierdut?”.
(more…)

Tema zilei – 20 septembrie 2010: “PSD – iubim pe liberali, dar adoram pe peremisti.”

luni, septembrie 20th, 2010

PNL si PSD au avut consultari privind programul unui Guvern de criza, guvern format din reprezentanti ai celor doua partide, urmand sa se cada de acord si asupra persoanei primului-ministru. Interesant este ca in timp ce noi discutam despre ipoteza unei solutii politice comune in situatia in care o motiune de cenzura ar trece, colegii nostri de la PSD se intreceau in declaratii care stigmatizau dreapta, mai precis “guvernarile de dreapta 2004 – 2010” care au adancit saracia. Ca PNL si PD nu incap in aceeasi oala atunci cand vorbim de despre dreapta politica si despre eficienta guvernarii, si ca guvernarea PD (-PSD o vreme) numai de dreapta nu e, asta e o alta discutie, si o vom face. Apare limpede ca , de fapt, PSD nu se gandeste nici o iota la o guvernare cu PNL. Ideea unui Guvern PNL – PSD pentru trecerea iernii 2010/2011 nu-i surade de loc, iar pentru alegerile urmatoare ar prefera sa se alieze cu PRM, daca intra in Parlament, decat cu PNL. Nu ca PNL ar muri de grija PSD, dar Romania trebuie guvernata, si trecerea stafetei de la PD la PSD nu ar fi o varianta prea promitatoare pentru romani. (more…)

O scurta explicatie

duminică, septembrie 19th, 2010

As vrea sa explic tacerea mea de pe blog din ultimele zile, tacere pe care vad ca membrii clubului nostru mi-au respectat-o. Aceeasi atitudine am adoptat-o si fata de invitatiile pe care le-am primit din partea institutiilor media: am refuzat orice aparitie publica pana miercuri, 22 septembrie, cand va avea loc Delegatia permanenta a PNL.

Daca as fi fost consultat in legatura cu alcatuirea Guvernului din umbra, mi-as  fi asumat public opinia exprimata. Cum, insa, acest lucru nu s-a intamplat, mi se pare corect sa spun intai colegilor mei din PNL ceea ce cred si abia dupa aceea sa fac comentarii publice. (more…)

Tema zilei – 15 septembrie 2010: “Ce faceti cu banii, domnilor guvernanti?”

miercuri, septembrie 15th, 2010

Suntem in fata unei situatii stranii. Veniturile bugetului consolidat pe primele sapte luni ale anului  2010 au fost aproximativ egale cu cele  din 2008. In fapt diferenta este de cca 700 milioane de euro, adica vreo 0,5% din PIB, in favoarea anului 2008. Atunci, cu 96,2 miliarde de lei venituri, salariile cresteau, pensile cresteau, cheltuielile de capital erau de 12 miliarde de lei iar deficitul bugetar era de 0,6% din PIB. In anul 2010, cu 93,3 miliarde de lei venituri, salariile ajung cu 30% mai mici pe nominal si se zvoneste ca se va taia si dreptul celui de-al treisprezecelea salariu, taxa pe valoarea adaugata creste la 24%, se discuta despre impozitarea pensiilor, cheltuielile de capital sunt de numai 7,9 miliarde de lei iar deficitul bugetar a ajuns la 4% din PIB. (more…)

Tema zilei – 14 septembrie 2010: “Cazul Iulian Anghel”

marți, septembrie 14th, 2010

 

Nu trebuie sa fii patimas atunci cand incerci sa descalcesti itele unei istorii, pentru ca patima te poate impiedica  sa intelegi. De aceea, incerc sa nu fiu patimas in studierea acestui caz Iulian Anghel, autorul articolului Cum a reusit Vantu sa fie implicat in puncte-cheie ale finantelor – Legaturile cu politicienii si serviciile secrete* – Ziarul Financiar. Desi articolul este scris despre mine, cazul care merita, mai degraba, studiat, nu sunt eu, ci chiar autorul articolului. Studiul de caz Iulian Anghel ne mai apropie cu un pas de intelegerea situatiei aiuritoare in care se afla Romania in care, orbeste, ne recladim dictatorul pe care, cu douazeci de ani in urma, l-am dat jos si continuam sa ne afundam in criza morala, precum in nisipuri miscatoare. (more…)