Archive for octombrie, 2010

Tema zilei – 31 octombrie 2010: Ce am spus reprezentantilor FMI

duminică, octombrie 31st, 2010

Iata, in mod schematic, opiniile pe care le-am exprimat reprezentantilor FMI. Acestia au preferat sa se refere, mai degraba, la chestiunile ce tin de un nou acord. Mi s-au parut mai deschisi pentru un dialog pe viitor, probabil ca (pana si ei) si-au pierdut increderea in Guvernul actual.

Acordul cu FMI –bilant 2009 – 2010

1. Scaderea PIB cu cca 10% in termeni reali
2. Un deficit bugetar cumulat de peste 70 miliarde de lei ( cca 17 miliarde de euro)
3. Crestere spectaculoasa a datoriei publice de la 110 miliarde de ei la 200 miliarde de lei (preliminat), asadar peste 20 miliarde de euro. In procente de la 22% la 39% din PIB. (more…)

Discurs Varujan Vosganian, cu ocazia motiunii de cenzura: Am “infrant” cu 220 – 0!

joi, octombrie 28th, 2010

Extras din stenograma sedintei Parlamentului, din 27 octombrie

Discurs Varujan Vosganian, cu ocazia motiunii de cenzura

Domnul Varujan Vosganian:

Mă gândesc să vorbesc la telefon, şi nu la microfon, ca să fiu sigur că toate cuvintele mele vor fi menţionate, ca atare. Dar, lăsând acum gluma la o parte, eu aş vrea să vorbesc, în legătură cu acest Guvern, invocând onoarea.

Am sentimentul că onoarea trebuie să fie reperul la care să ne raportăm cu toţii. Domnule Emil Boc, atunci când vorbiţi de lecuirea de populism, ar trebui să porniţi de la ipoteza că te poţi lecui doar dacă eşti bolnav. Ori, dacă vorbim despre boala aceasta, a populismului, eu am să vă întreb pe dumneavoastră cum se împacă sentimentul onoarei şi revolta dumneavoastră împotriva populismului cu acest refugiu în care vă găsiţi, al bancurilor cu Radio Erevan, atunci când aţi promis 50% în plus profesorilor şi, după 2 ani, în termeni reali, aţi scăzut cu 50% salariile profesorilor. Adică nu le-aţi dat, ci le-aţi luat.

Acesta este sentimentul onoarei, domnule Emil Boc? (more…)

Onoarea statului roman trebuie aparata

marți, octombrie 26th, 2010

EXTRAS

din stenograma şedinţei Senatului din 25 octombrie 2010

 

Domnul Teodor-Viorel Meleşcanu:

  invit la dezbateri generale, intervenţii şi întrebări. Domnul senator Varujan Vosganian. Nici nu mai trebuie să precizez pentru stenogramă, se ştie, dânsul vorbeşte de la microfonul central. Vă rog.

Domnul Varujan Vosganian:

Domnule preşedinte,

Aleg, atunci când este cazul, microfonul central, utilizând această oportunitate pe care o dă dezbaterea unuia sau altuia dintre proiectele de lege sau propunerile legislative, când putem redeschide câteva teme importante pentru mersul tranziţiei noastre.

Dragi colegi,

Aţi salutat cu toţii, împreună cu mine, raportul de condamnare a crimelor comunismului.

După opinia mea, un astfel de raport nu este efectiv decât în momentul în care el lecuieşte cea mai dureroasă dintre răni, şi anume, cea care ţine de abuzurile comise de regimul comunist împotriva integrităţii persoanelor şi  a integrităţii proprietăţii. De fapt, acest raport nu îl aprobăm doar prin aplauzele sau, vă amintiţi, din contra, prin huiduielile pe care Parlamentul le-a exprimat în clipa lecturării acestui raport, ci abia în momentul în care adoptăm acte normative care sunt reparatorii. Sunt mândru să prezint în faţa dumneavoastră bilanţul pe care l-am avut până în anul 2008, când, într-o perioadă de 2 ani cât am fost ministrul finanţelor, am acordat reparaţii, care s-au apropiat ca ordin de mărime de 2 miliarde de euro. (more…)

La multi ani, Majestatea Voastra!

luni, octombrie 25th, 2010

Astazi vreau sa aducem un omagiu Regelui nostru Mihai I.

Am crescut intr-o lume care ne-a  educat stramb, spunandu-ne vrute si nevrute despre Casa regala. In Focsanii copilariei mele, inscriptiile amintind despre regii Romaniei erau sterse de pe statui. (more…)

Tema zilei – 24 octombrie 2010: “Daca motiunea de cenzura de miercuri nu trece, opozitia mai are la dispozitie inca un prilej de a rasturna Guvernul: votarea legilor bugetare.

duminică, octombrie 24th, 2010

Aceasta este o ipoteza pe care , pana in prezent, nimeni se pare ca nu a luat-o in calcul.

Potrivit Constitutiei, opozitia poate depune in fiecare sesiune parlamentara doar o singura motiune de cenzura. Ei i se pot adauga si alte motiuni de cenzura, de fiecare data cand Guvernul isi asuma raspunderea pentru un pachet legislativ. La acestea se adauga, insa, in sesiunea de toamna, si votarea Legii Bugetului. Desi nu functioneaza ca o motiune de cenzura propriu-zisa, respingerea prin vot a legilor bugetare atrage dupa sine demisia cabinetului. Nici un Guvern nu poate continua dupa ce bugetul i-a fost respins in Parlament. (more…)

Discurs pe tema supraimpozitarii proprietatilor: “Ca si oamenii, casele trebuie sa fie egale in fata legii”

joi, octombrie 21st, 2010

E X T R A S

 

din stenograma şedinţei Senatului

din 20 octombrie 2010

 

 

Domnul Varujan Vosganian:

Stimaţi colegi,

Această propunere guvernamentală, menită, e drept, să adauge bani bugetului, deschide totuşi poarta către încăperea cea mai ascunsă, cea mai dureroasă şi cea mai dătătoare de miasme a tranziţiei noastre. Mă refer la încăperea din care vin toate duhorile trecutului şi care ne aminteşte că, de fapt, ideologia dominantă a ultimilor 20 de ani n-a venit nici de la stânga, nici de la dreapta, nici de la doctrinele consacrate, ci a venit de la populism. (more…)

Sa vezi si sa nu crezi! Dintr-o lovitura, deputatii majoreaza deficitul bugetar de anul viitor cu aproape 2% din PIB

miercuri, octombrie 20th, 2010

Ieri, la Camera Deputatilor, votandu-se legi cu toptanul, s-au strecurat si doua propuneri legislative care au fost aprobate si, daca ar fi promulgate, ar da mare bataie de cap guvernantilor: neimpozitarea pensiilor pana la 2000 de lei (fata de 1000 lei in prezent) si reducerea TVA la alimentele de baza la 5%!!! Unde dai si unde crapa…De unde voiau sa impoziteze toate pensiile, guvernantii s-ar vedea nevoiti sa ridice plafonul de neimpozitare. Gaura bugetara pe anul 2011 ar fi de vreo 1,5 – 2 miliarde de euro. Acum pedistii alearga disperati la Cotroceni pentru a implora nepromulgarea legilor. Ce sa mai zicem ca printre votanti s-au numarat si deputatii membri ai Gvernului, inclusiv domnul Ialomitianu de la Finante, spaima stimulentelor.

Tema zilei – 20 octombrie 2010: “FMI merge cu Guvernul pana la capat”

miercuri, octombrie 20th, 2010

La ora aceasta nu stim cum se va incheia votul la motiunea de cenzura. Precum boxerii la proba cantarului, fiecare parte face declaratii exaltate, menite sa-si intimideze adversarul. Guvernul se apropie vertiginous de piederea majoritatii in Senat. Daca acest lucru se va intampla, UDMR se va trezi in situatia ca, indiferent cum ar trece asumarea raspunderii pe Legea educatiei, noua majoritate din Senat ar putea modifica, pana la inceputul anului scolar urmator, articolele ispititoare pentru maghiari, caci Senatul este, in aceasta chestiune, Camera decizionala. Astfel incat PD ar putea pierde acest instrument de a-i cointeresa pe maghiari, cu consecinte fatale pentru pastrarea majoritatii. (more…)

Extras din stenograma sedintei de plen a Senatului din 13 octombrie 2010, privind Legea pensiilor

luni, octombrie 18th, 2010

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Domnul senator Varujan Vosganian.

Domnul Puiu Haşotti (din sală):

Să nu mă faci să plâng. (Râsete, discuţii)

Domnul Varujan Vosganian:

Domnule preşedinte,

Stimaţi colegi,

Dragă domnule Puiu Haşotti… (Râsete, discuţii, aplauze)

Fireşte că o democraţie se conduce prin legi şi regulamente. Prima lege este Constituţia, iar Constituţia vorbeşte răspicat despre rolul central al Parlamentului într-o democraţie.

Discuţia cu privire la Legea pensiilor nu este doar o discuţie cu privire la motivul

pentru care preşedintele a retrimis această lege în Parlament. Ea prilejuieşte o dezbatere mai amplă privind rolul Parlamentului în sistemul instituţional românesc şi privind responsabilitatea Parlamentului în ceea ce priveşte normarea vieţii românilor prin asumarea trecutului, prin modelarea vieţii lor de azi şi prin realizarea unei perspective pe termen mediu şi lung. (more…)

Tema zilei – 18 octombrie 2010: ” Dupa Revolutia din 1989, iata ca avem Rascoala din 2010″

duminică, octombrie 17th, 2010

 

Avem un presedinte si un Guvern care se ascund de popor. Pentru ca le e frica de romani, ei au inceput, in aceeasi masura, sa-l urasca.

Avem un presedinte si un Guvern carora politistii si vamesii, pusi sa apere legea, le striga “Hotii”. Cu alte cuvinte, ca si armata in decembrie 1989, ei au intors armele: nu mai apara statul de eventualele agresiuni ale cetatenilor, ci se situeaza alaturi de cetateni in apararea lor de agresiunile statului si ale reprezentantilor sai. (more…)