Archive for decembrie, 2010

Pentru anul 2011, o urare de-a lui Tudor Arghezi de acum mai bine de cincizeci de ani: “Urez romanilor ca, la anul, sa gandeasca bine la ceea ce gandesc!”

vineri, decembrie 31st, 2010

Cu alte cuvinte, ca sa ajungi sa traiesti bine, trebuie, mai intai, sa gandesti bine!

Lectia celor douazeci de ani care trebuiau sa incheie tranzitia: Nu a fost vorba de o tranzitie de la dictatura la democratie, ci tranzitia de la un dictator la alt dictator

joi, decembrie 30th, 2010

Anul 2010 a fost un an trist pentru poporul roman. Acest lucru nu este neaparat valabil si pentru fiecare luat in parte. Cu siguranta si in anul 2010 au existat cupluri indragostite, s-au oficiat casatorii, s-au nascut copii, s-a castigat la loto, prilejuri de bucurie. Pe ansamblu, insa, anul 2010 romanesc s-a strecurat, printre canaturile vremii, trist si neravnit de nimeni. (more…)

Tema zilei – 23 decembrie 2010: Ce sa mai spunem despre Guvernul PD decat ” ATENTIE, PERICOL DE MOARTE!”

vineri, decembrie 24th, 2010

Exista imagini, mirosuri, sunete care m-au urmarit toata viata si pe care le asociez, cand si cand, unora sau altora dintre imprejurari ale vietii mele.

Iata, de pilda, filmul Rascoala, al lui Mircea Muresan. Eram copil si imaginea lui Petre Petre, intruchipat de Ilarion Ciobanu, mergand cu ochii aprinsi spre plutonul de soldati care asteptau cu arma la ochi  m-a coplesit. Dar mai ales pacanitul gloantelor si siluetele care se impleticeau si cadeau, lovite. Am simtit acea emotie a copilului care am fost atunci cand, in ziua de 18 decembrie 1989, ascultam la Radio Europa Libera inregistrarile sacadate ale gloantelor de la Timisoara. Nu aveam de unde sa stiu ca, dupa numai cateva zile, am sa aud acelasi sunet al gloantelor slobozite din teava pustii, de asta data aievea, in PIata Universitatii din Bucuresti, privind, pe jumatate nedumerit, pe jumatate consternat, cum oamenii din jur se arunca la pamant, ca niste lanuri culcate de vant. (more…)

Discurs la Legea bugetului

miercuri, decembrie 22nd, 2010

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule Varujan Vosganian, aveţi zece minute la dispoziţie.

Domnul Varujan Vosganian:

(Venind spre microfon spune: Domnul Boc este sau nu se vede?!)

Stimaţi colegi,

Aş vrea să încep această prelegere de zece minute, vă mulţumesc, cu o rememorare.

Suntem în anul 2009, luna februarie,la dezbaterea bugetului pe acelasi an. Primul ministru Emil Boc: „Acest buget care este asumat de către Guvern este un buget care nu vinde iluzii. Nu este un buget inovativ. Noi nu inventăm venituri care n-au sursă de susţinere şi nu se bazează pe creşterea economică”.

Iata si dezbaterea bugetului pe 2010, acelasi Emil Boc: „Nu suntem aici să vindem iluzii românilor! Anul 2010 este anul ieşirii din criză şi al pregătirii creşterii economice, dar şi un buget al îmbunătăţirii vieţii pentru fiecare român.”

Iata-l acum pe Emil Boc, la dezbaterea bugetului pe anul 2011: „Noi nu vindem iluzii românilor! Este un buget al ieşirii din criză şi al pregătirii relansării economice a ţării!” (Aplauze din partea PNL-ului). (more…)

Tema zilei – 19 decembrie: “Acesti paraciosi mincinosi care ne conduc…”

duminică, decembrie 19th, 2010

Cand eram scolari, in clasele primare, se gaseau printre noi unii paraciosi, de care ne feream. Fie pentru ca ne urau, pe noi, colegii ceilalti, fie pentru ca incercau sa-si ascunda propriile slabiciuni, fie pentru ca voiau sa se puna bine cu invatatoarea, copiii acestia erau primii care sa demaste pe aceia dintre noi care jucasera fotbal cu bucati de cauciuc rupte din stergatorul de picioare, pe cei care furasera corcoduse din livada din spatele scolii ori, venind cu temele nescrise de acasa, si le scriau in pauza. Dar cei mai periculosi dintre toti nu erau paraciosii, ci paraciosii mincinosi, adica aceia care nu numai ca ne turnau pe toti ceilalti dintr-o suflare, dar care mai si inventau, pe spinarea noastra, delicte noi si de neiertat. (more…)

Tema zilei – 15 decembrie 2010: Strategia guvernamentala: “Dupa ce ti-am bagat toata cireada in casa, scoate o capra si o sa-ti fie mai bine…”

miercuri, decembrie 15th, 2010

Sa facem o socoteala simpla. Pornim de a premisa ca salariile bugetarilor nu au mai fost majorate din octombrie 2008. Sa vedem atunci cum se modifica salariile reale pe parcursul anului 2010 si 2011.

Daca luam in calcul taierea veniturilor cu 25% , incepand cu 1 iulie 2010, precum si rata cumulata a inflatiei 2009 – 2010 de 13%, inseamna ca scaderea reala de venituri decembrie 2010 fata de decembrie 2008 este de cel putin 38%. Cum, pe parcursul anului 2010 au fost anulate sau diminuate o seama de alte drepturi (prime, tichete, stimulente), putem considera ca reducerea veniturilor, in termeni reali, este de aproape 50%. Asadar, cele 50% promise in campania electorala din 2008 au fost respectate, numai ca semnul a fost schimbat: nu s-au dat, ci s-au luat, ca bicicleta lui Aram Haceadurian de la Radio Erevan. (more…)

Tema zilei – 13 decembrie 2010: “Refuzul PNL de a participa la consultarile de la Cotroceni este modul in care liberalii inteleg sa onoreze Ziua internationala de lupta impotriva coruptiei!”

luni, decembrie 13th, 2010

Pentru ca nu poti merge la lupul imbracat in blana de oaie sa vorbesti despre cum sa pazesti stana. Principalul motiv pentru care aderarea noastra la Schengen este periclitata este coruptia. Or, cel care gireaza sistemul corupt, de o lacomie si o lipsa de scrupule fara precedent, al gvernarii PD este tocmai presedintele. Cum putem sa ii recunoastem legitimitatea de a organiza consultari cu partidele politice? Mai are rost sa mergem la Palatul Cotroceni doar pentru a-l vedea pe presedinte cum se scarpina pe dedesubtul blanii de oaie sub care se cuibareste, scrasnind catre mieii care ii tulbura apele?  Tocmai acum cand, la 9 decembrie, omenirea intreaga marcheaza Ziua internationala de lupta impotriva coruptiei… (more…)

Discurs privind omagierea rezistentei anticomuniste

joi, decembrie 9th, 2010

In ziua de 8 decembrie 2010, in Senat a fost dezbatuta o initiativa legislativa a senatorului PNL Puiu Hasotti privind instituirea unei Zile pentru omagierea detinutilor anticomunisti. Cum Senatul, prin avizul negativ al Comisiei Juridice, insotit de cel negativ al Guvernului, era tentat sa respinga propunerea legislativa, am cerut cuvantul. In urma celor prezentate mai jos, Senatul a decis sa sustina propunerea respectiva.

Domnul Varujan Vosganian:
Domnule preşedinte,
Stimaţi colegi,
Eu cred că ceea ce parcurge societatea românească astăzi nu este atât o criză politică sau economică, ci este o criză de sens. Este vorba de sensul societăţii româneşti şi sensul se judecă socotind locul de unde vii şi proiectul pe care îl ai. Nu vreau să insist asupra proiectului, vom discuta altădată.
În schimb, dacă ar fi să discutăm despre istoria recentă a românilor, veţi vedea că noi nu avem curajul să privim în ochi pe morţii noştri cei noi, adică cei care au murit în locul nostru pentru ca noi să putem trăi în locul lor. Din acest motiv, neasumându-ne istoria recentă şi neîmpăcându-ne cu morţii cei noi, sufletul românesc este bântuit de tot felul de nelinişti. (more…)

Activitatea comisiilor economica si de buget-finante ale PNL se reia astazi intr-o formula reunita

marți, decembrie 7th, 2010

Astazi, 7 decembrie 2010 ora 17.00, la sala de grup PNL de la Camera Deputatilor, in cadrul sedintei comisiilor reunite economica si de buget-finante ale PNL voi prezenta doua materiale ce vizeaza pe de o parte o diagnoza a economiei romanesti la finele anului 2010 si pe de alta parte viziunea noastra pentru asumarea unui proiect de dezvoltare la nivel national. Cele doua materiale le puteti lectura atasat. (more…)

Tema zilei – 7 decembrie 2010: “Adevarata criza romaneasca nu este o criza economica ori politica, ci este o criza de sens…”

marți, decembrie 7th, 2010

Cauzele crizei pe care o parcurge societatea romaneasca nu se gasesc, in primul rand, in datele Institutului National de Statistica ori in dezechilibrele bugetare si leacul nu se afla in prevederile Acordului cu Fondul Monetar, in verdictele Curtii Constitutionale sau in recomandarile Consiliului Fiscal. Adevarata criza a societatii romanesti nu este o criza economica sau politica, ci este o criza de sens.

Am pomenit adesea despre frustrarile, resentimentele, prejudecatile care ii incearca pe multi romani si despre rezistenta la modernitate pe care o stimuleaza aceste trairi. Ar fi inexact sa le punem doar pe seama efectelor comunismului ori ale saraciei. Sentimentul de frustrare are o explicatie mai adanca si ea tine de dificultatea de a da propriei existente, parte a existentei colective, un sens. Cea mai profunda, mai greu de decelat si de vindecat dintre toate crizele sufletului romanesc este, pe fundalul celorlalte crize ale societatii romanesti, criza identificarii propriului destin, criza sensului propriei existente. Ea vine atat din “vesnica neasezare” a randuielilor noastre, asa cum o numea Mihai Eminescu, din lipsa de curaj ori de intelegere in asumarea istoriei moderne, dar mai ales recente, cat si din lipsa, spre viitor, a unui proiect national. (more…)