Archive for ianuarie, 2011

Citind pe bloguri – Miron Manega:Cum se raporteaza un minoritar la poporul roman

luni, ianuarie 31st, 2011

Articolul se regaseste la adresa https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2011/01/06/cum-se-raporteaza-un-minoritar-la-poporul-roman


Tema zile – 29 ianuarie 2011: Fondul Proprietatea, mai verde ca frunza verde?

sâmbătă, ianuarie 29th, 2011

Va propun spre dezbatere un subiect delicat si care a starnit atitudini contradictorii: Fondul Proprietatea.

Tema repararii abuzurilor comise in timpul regimului comunist a fost abordata diferentiat de clasa politica romaneasca. Cu multa parcimonie in anii ’90, atunci cand drepturile chiriasilor ori ale statului prevalau in fata drepturilor fostilor proprietari. Cu mai multa deschidere in anii 2000, atunci cand pentru o seama de abuzuri impotriva persoanelor ori a proprietatii au fost legiferate diferite forme de reparatie materiala. Astfel, proprietarii deposedati abuziv, deportatii din Basarabia, stramutatii din Cadrilater, depunatorii la CEC pentru automobile Dacia etc. au fost partial sau integral despagubiti pentru pagubele pe care istoria, in diversele ei intruchipari, le-a pricinuit. (more…)

Tema zilei – 27 ianuarie 2011: Unde sunt investitorii de altadata?

joi, ianuarie 27th, 2011

 

Anul 2011 a debutat nefericdit prin retragerea a trei mari companii posibil investitoare in reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. Vom sti dupa primul trimestru daca 2011 va fi anul in care declinul ultimilor doi ani va fi stopat. Exista cateva obstacole in calea relansarii economice. Cel dintai este legat de necesitatea alimentarii datoriei publice si a deficitului bugetar, care reduc inclinatia spre creditare activa a sistemului bancar. Cel de-al doilea este legat de imaginea negativa a Romaniei in mediile economice internationale. Iar cel de-al treilea se refera la atitudinea agresiva a partidului de guvernamant fata de mediul de afaceri, cu toate consecintele ce tin de agravarea coruptiei si a clientelismului. La asta se adauga si restrangerea pietei interne, din cauza contractiei PIB, a reducerii ocuparii si a masurilor fiscal-bugetare de anul trecut. (more…)

Tema zilei – 26 ianuarie 2011: “Autoportrete legislative”

miercuri, ianuarie 26th, 2011

Si eu am fost la Iasi. E a treia oara in viata mea cand urechilor mele le e dat sa auda asemenea huiduieli. Prima oara mi s-a intalmplat spre amiaza zilei de 21 decembrie 1989. Atunci nu le-am auzit pe viu, ci la radio, iar in clipa in care emisiunea in direct s-a intrerupt mi-am zis: “A inceput!”. Am sarit gardul din spatele Fabricii de bere Rahova, unde lucram, caci intre timp, la intrare fusese postat un militar cu arma, si am alergat spre Piata Universitatii, cu gandul ca daca nu sunt acolo, in astfel de momente, inseamna ca am meritat tot raul pe care l-am trait pana atunci. (more…)

Procesul cu Liviu Turcu, Marius Tuca si Editura Intact, Episodul al doilea: APELUL

luni, ianuarie 24th, 2011

Am mentionat deja pe acest blog faptul ca, spre nedumerirea mea si – va multumesc – a voastra, actiunea mea intentata impotriva lui Liviu Turcu, lui Marius Tuca si Editurii Intact a fost respinsa ca nefondata. Pun astazi la dispozitia opiniei publice textul respectivei hotararii judecatoresti si apelul meu impotriva acesteia, apel depus vineri, 21 ianuarie 2011. Ma abtin de la orice comentariu, pentru a nu va influenta, dar voi raspunde cu placere si cu interes comentariilor voastre.

Document 1

Document 2

Scriitorul Varujan Vosganian, invitat la “Întâlnirile SpectActor” ale Teatrului Naţional din Craiova

joi, ianuarie 20th, 2011


Duminică, 23 ianuarie 2011, ora 11.00, în cadrul „Întâlnirilor SpectActor”, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, Varujan Vosganian va susţine conferinţa „Omagiu celor învinşi – despre felul în care adevărata istorie o fac învinşii”, pornind de la romanul său,
 Cartea şoaptelor ”, editat la Polirom în 2009.Moderator: Nicolae Coande.

Sa mai si radem: Interviu in “Academia Catavencu” din 19-25 ianuarie 2011

miercuri, ianuarie 19th, 2011

 

 

 

Mîncati andive? În ce combinatie?

 

Exista doua feluri de andive, crete si ondulate. Se dezvolta bine in sol afanat, permeabil si cu pH neutru spre acid. Nu se aplica ingrasaminte in anul de cultura. Daca facem o analogie cu ideologiile si ph, se cheama ca ph-ul neutru e centrul, ph-ul bazic e stanga si cel acid e dreapta. Cu alte cuvinte andivele sunt o expresie a centrului-dreapta. Ducand similitudinea mai departe, corespondentul andivelor pe centrul-stanga e morcovul. S-ar putea spune, asadar, ca o alianta PNL – PSD ar fi o salata de andive cu morcovi. La care s-ar adauga ceva maioneza obtinuta de la gaina cu oua de aur. Daca n-ai morcovi, poti cauta, tot pe centrul-stanga, cartoful. Care ar fi, in lumea tuberculilor, un fel de PD-L. Si, in orice caz, dupa pilda andivelor, daca pui ingrasaminte, adica de-o alianta, nu in anul de cultura, ci in anul dinaintea anului electoral. (more…)

Tema zilei – 17 ianuarie 2011: “Alegerea presedintelui prin vot popular este o piedica in calea normalizarii vietii noastre politice”

luni, ianuarie 17th, 2011

 

 

Fostul ministru al Economiei si Finantelor a vorbit pentru Ziare.com si despre iesirea din criza a Romaniei, despre programul de guvernare pe care este pregatit Partidul National Liberal sa si-l asume si despre propriile obiective politice. (more…)

Tema zilei – 13 ianuarie 2011: Despre oportunitatea unui Congres extraordinar PNL in 2011

joi, ianuarie 13th, 2011

Deunazi, Crin Antonescu a fost intrebat, inaintea intalnirii cu PSD, cum comenteaza declaratia mea privind proportia de reprezentare de 60%-40% in favoarea PSD. De aceasta data inspirat, Crin Antonescu a raspuns ca nu comenteaza aceasta declaratie. A facut bine, caci aceasta declaratie nu a fost facuta niciodata. In comentariul din care a fost preluata trunchiat opinia mea si care a fost postat in acea zi (11 ianuarie a.c.)  pe blogul meu nu faceam altceva decat sa inventariez posibilitatile, inclusiv pe cea privind privind paritatea (50% – 50%), si nu sa favorizez o proportie in dauna alteia.

Acum aflu ca am cerut congres extraordinar in anul 2011. Doresc sa repet declaratia mea, ca lucrurile sa fie clare. Declaratia mea, la intrebarea privind oportunitatea unui Congres extraordinar al PNL, este urmatoarea:

“Un congres extraordinar poate avea loc atunci cand se iveste o situatie extraordinara. O astfel de situatie ar fi posibilitatea unei aliante cu PSD. In situatia in care echipele de negociere ale celor doua partide – PNL si PSD – convin termenii unei astfel de aliante, este bine ca in PNL o decizie finala sa fie luata prin Congres, dat  fiind importanta ei. Eu stiu ca potrivit Statutului PNL, decizia poate fi luata de Delegatia Permanenta, dar pentru ca ulterior sa avem liniste in partid si pentru a putea sa facem parte la decizie, in mod direct, un numar cat mai mare de fruntasi PNL, este bine ca o astfel de decizie sa fie luata de un Congres Extraordinar, asa cum s-a petrecut, in toamna lui 2003, cu Alianta D.A. PNL – PD.”

Dincolo de aceasta declaratie, orice alta adaugire sau interpretare nu corespunde adevarului.

Tema zilei – 12 ianuarie 2011: Guvernul a vehiculat cifre false privind evolutia salariatilor din perioada 2007 – 2008

miercuri, ianuarie 12th, 2011

Accesand adresa urmatoare  http://blog.grupul.ro/?p=1163 puteti lectura un foarte interesant material privind evolutia salariatilor din domeniul bugetar. Concluzia acestui material, sustinut de cifre oficiale, este aceeasi cu cea a unei suite de comentarii de pe acest blog, anume ca in ce priveste politica salariala a guvernarii liberale Guvernul Boc si acolitii sai, printre care autorii materialul respectiv includ si BNR, au mintit. Iar ceea ce este interesant e ca in anul 2009 , in ce priveste administratia locala, numarul functionarilor bugetari a crescut si a ramas, practic, neschimbat in ce priveste administratia centrala. Aceasta  infirma categoric ideea ca intre anii 2007 si 2008 s-ar fi facut angajari pe veresie, pe cumetrii de tot felul.Potrivit Institutului National de Statistica, numărul maxim de bugetari a fost atins în 31 decembrie 2009, acesta fiind de 1.061.900. Multumim Grupului de Investigatii Politice pentru aceste informatii.