Codul muncii este primul examen de maturitate al Uniunii dintre PNL si PSD. Tema este spinoasa, caci, in ce o priveste, pozitiile PSD si PNL au fost in mod traditional diferite. PSD a utilizat dezbaterile privind relatiile de munca pentru a lua partea sindicatelor, uneori in mod fatis, mergand pe ideea ca un partid de stanga trebuie sa fie ab initio de partea muncitorilor si, fireste, tinand seama ca o astfel de atitudine este mai rodnica din punct de vedere electoral. (more…)
Archive for februarie, 2011
Tema zilei – 28 februarie 2011: ” Codul Muncii, primul test al noii Uniuni PNL – PSD”.
luni, februarie 28th, 2011Tema zilei 26 februarie – Catre UDMR, cu prietenie si sinceritate
sâmbătă, februarie 26th, 2011Astazi are loc, la Oradea, Congresul UDMR. Desi unii dintre liderii maghiari ne-au asigurat ca nu se va lua o decizie privind eventuala schimbare a primului ministru ori privind ramanerea la guvernare, eu cred ca este, pentru comunitatea maghiara, un bun prilej de a-si regandi locul si rolul in politica romaneasca.
Tema zilei – 24 februarie: “Misiune imposibila – gasirea unui prim-ministru independent
joi, februarie 24th, 2011Hotarat lucru, nu e usor sa fii , in ziua de azi, prim-ministru in Romania. E chiar un fel de condamnare la locul de munca, daca socotim felul in care toti posibilii candidati independenti dau bir cu fugitii, atunci cand sunt invitati de catre presedinte sa preia functia. Si nu doar ca fug ca de naparca, dar se si grabesc sa dezminta, adica ei sunt atasati de ceea ce fac in acest moment , sunt prea implicati in activitatea lor profesionala etc.etc. Cel mai recent exemplu este al viceguvernatorului Cristian Popa – sustinut, de altminteri, de PD pentru locul sau in Consiliul de Administratie al BNR – care a marturisit ca nu ar schimba, nici in ruptul capului, locul sau de la BNR cu cel de la Palatul Victoria. (more…)
Tema zilei – 23 februarie 2011: Tot despre mine insumi sau cum se fabrica o stire de senzatie
miercuri, februarie 23rd, 2011Iata cum stau lucrurile. Potrivit procedurilor, dupa prima infatisare, presa are acces la dosarele instrumentate de Parchet, asa cum este si cazul dosarului “Posta Romana”. In acest caz, in rechizitoriu exista si o referire la verificari care se fac in cazul meu si al lui Dan Nica, fiind ministri care au avizat, in timp, acte normative cu privire la acel imobil. In perioada cat eram ministru, s-au facut astfel de verificari si am pus la dispozitia organelor de cercetare penala toate documentele care au fost cerute. Un jurnalist de la ziarul “Romania libera” care nu auzise pana acum de povestea asta a socotit ca e o stire de senzatie, astfel incat a redactat-o, punand de la sine “suspectat” in loc de “verificat”. (more…)
Tema zilei – 23 februarie 2011: Eu insumi
miercuri, februarie 23rd, 2011Dat fiind ca am fost solicitat de mai multe trusturi de presa pentru a face comentarii in legatura cu anchetarea mea de catre DNA pentru abuz in serviciu si pentru a nu fi nevoit sa ma repet de fiecare data, fac aceste precizari legate de chestiunea cazului “Posta romana”: (more…)
Tema zilei -21 februarie 2011: “Datoria publica – cronica unui dezastru anuntat”
luni, februarie 21st, 2011
Zilele acestea au aparut primele informatii privind nivelul datoriei publice pe anul 2010. Cifrele corespund integral proiectiei e care o facusem pe acest blog inca din primavera anului 2010, atunci cand semnalam pericolul dublarii datoriei publice in numai doi ani. Iata ca de ce ne era frica n-am scapat: de la o datorie publică de 109,1 miliarde lei, echivalent cu 21,6% din PIB, la sfârşitul anului 2008, România a ajuns să înregistreze o datorie de 193,89 miliarde lei (37,9% din PIB), la 31 decembrie 2010, fata de 147,3 mld lei ( 30% din PIB) in 2009. (more…)
Tema zilei – 20 februarie 2011: Despre prezenta femeilor in politica
duminică, februarie 20th, 2011Dragi membri ai clubului, pentru ca se apropie primavara, asadar marele prilej de sarbatorire a feminitatii, si pentru ca zilele acestea numeroase comentarii, pe blogul nostru, au dezbatut chestiunea rolului femeii in politica, iata un text pe care l-am scris zilele trecute pentru un volum care se afla deja sub tipar si care este dedicat chiar acestei teme:
“In ce priveste reprezentarea femeilor in politica, realitatea ne da un verdict neinduplecat: in raport cu ponderea lor in totalul populatiei, cu prestatia lor in societate si intemeindu-ne pe principiile constitutionale ale egalitatii de sanse, femeile sunt prea putin reprezentate in randurile elitei politice. (more…)
Tema zilei – 18 februarie 2011: Curtii Constitutionale i se pune in spinare mai mult decat poate duce
vineri, februarie 18th, 2011Se pare ca in actuala Constitutie a fost comisa o imprudenta atunci cand, in art. 147.4, s-a stabilit ca deciziile Curtii Constitutionale sa fie, in orice situatie, general obligatorii, inclusiv in ce priveste actele/regulamentele Parlamentului.
Imprudenta este legata de faptul ca aceasta Curte a fost investita cu extraordinara putere de a infirma, in anumite spete, puterea Parlamentului, in conditiile in care la data adoptarii Constitutiei, 2003, nu exista nici o garantie ca o astfel de institutie nu va fi, la randul el, controlabila. (more…)
Tema zilei – 15 februarie 2011: Teapa cu primul-ministru independent
miercuri, februarie 16th, 2011Hotarat lucru, Traian Basescu nu poate tine doi pepeni in aceeasi mana: si partidul, si guvernarea. De aceea a inceput iarasi sa vanture ideea primului ministru independent, crispand o data in plus Partidul Democrat si lasand loc, vorba lui Toparceanu, la un lung prilej de vorbe si de ipoteze. (more…)
Tema zilei – 14 februarie 2011: O, Sfinte Valentine, iarta-ne noua schizofreniile noastre…
luni, februarie 14th, 2011Daca am avea tot atata petrol pe cat avem nazbatii, Romania ar fi mai mare decat Arabia Saudita. Din pacate, nimeni nu a facut o harta a nazbatiilor, ca sa se vada ca tara noastra a devenit o superputere mondiala.
Iata o recenta dovada: un grup de parlamentari ai Partidului Demcrat –anume Raluca Turcan, Cezar Preda, Brânduşa Novac şi Doiniţa Chircu – a inaintat Parlamentului o propunere legislativa prin care sa se oblige, in ce priveste dezbaterile de pe micile ecrane, la paritate intre Putere si Opozitie. Fireste ca si jurnalele de ştiri vor fi realizate ţinând cont de ponderea partidelor parlamentare.
Cu alte cuvinte, chemi pe cineva din partea guvernului, trebuie sa chemi si pe cineva de la opozitie. Si viceversa. Chemi doi de la opozitie, vor fi, precum iepurii lui Fibonacci, in total patru. Si ca sa castigi timp, fiind multi, le dai cuvantul, pe rand, putere si opozitie, dar in cor. Acum canta corul puterii, alcatuit din 2,3 sau 4 cantareti de strana. Peste doua minute, urmeaza partida opozitiei, tot in cor fireste. Poate ca si structura pe voci trebuie sa fie aceeasi: vine o soprana insotita de un tenor din partea guvernamentala? Neindoielnic, tot astfel si din partea opozitiei. Mai greu va fi cu sopranele de coloratura, cu contratenorii si cu basii pedalisti, voci rare pe care s-ar putea sa nu le aiba si unii si altii. (more…)