Archive for mai, 2011

Tema zilei – 29 mai 2011: Dialogul civic – un dialog al mutilor. Dialogul politic – un dialog al surzilor.”

duminică, mai 29th, 2011

Asa cum ii sade bine unnui program, politic, si programul economic al USL a starnit reactii diverse. “Inca un program! au spus unii.”  “N-avem nevoie de programe, avem nevoie de fapte. Opozitia nu face nimic , numai vorbeste…” au boscorodit altii, de parca opozitia ar putea face altceva decat sa protesteze, caci daca ar putea, nu s-ar mai numi opozitie. “Numai promisiuni!” s-au aratat dezamagiti unii. “ Putine promisiuni, pentru a nu parea populisti.” au zis, din contra, altii, mai ales dintre analisti.  “Mare scofala! s-au auzit alte voci.Nimic nou! Asta zice si Partidul Democrat. “ (more…)

VIZIUNEA ECONOMICA A UNIUNII SOCIAL LIBERALE

vineri, mai 27th, 2011

Tema zilei – 23 mai 2011: Ce-ar mai fi de privatizat

luni, mai 23rd, 2011

 

Odata cu recomandarea inclusa in Acordul cu Fondul Monetar International privind privatizarea unor active ale statului a fost relansata si discutia privind Fondul National de Dezvoltare, fond ce are ca resursa sumele respective.

Sa lamurim intai un anumit lucru. Nu toate sumele obtinute din privatizare merg la Fondul National de Dezvoltare (FND). De pilda, sumele obtinute din vanzarea prin bursa a unor pachete de actiuni la Transgaz si Transelectrica au mers catre proiectele de investitii ale companiilor respective si nu catre FND. Mai nimic din privatizarile aflate in discutie nu sporesc resursele FND decat poate vanzarea cotei statului la Petrom ori la Romtelecom. (more…)

Discursul Senatorului PNL, Varujan Vosganian – Conferinta Nationala a TNL 7 mai 2011

miercuri, mai 18th, 2011

Transcrierea declarației de presă susținute de vicepreședintele PNL, Varujan Vosganian, la finalul ședinței BPC

marți, mai 17th, 2011

 


 

Astăzi, subiectul principal de discuție în cadrul Biroului Politic Central a fost informarea pe care au făcut-o câțiva dintre colegii noștri care sunt implicați în negocierea diferitelor capitole ale proiectului de guvernare, practic a platformei strategice a Uniunii Social Liberale și am avut din partea domnilor Daniel Chițoiu, pe teme ce țin de politica fiscal-bugetară, și Andrei Marga, pe teme de educație, câte o prezentare și acestea au fost urmate de discuții. Firește că un subiect lung de dezbatere a fost cel privind chestiunile care urmează să fie tranșate prin decizie de natură politică. (more…)

Tema zilei – 15 mai 2011: Diaspora noastra devine tot mai putin romaneasca

luni, mai 16th, 2011

Ma aflu la Torino, pentru a prezenta romanul meu, Cartea soaptelor, la Salonul International de Carte. Mi-am propus un week-end cultural, departe de zarva politicii. Cand colo, ce sa vezi? M-am trezit in valtoarea campanie pentru alegerile locale din Italia. Si cum romanii au propriii candidati pe liste, iata-ma protagonist al mitingurilor electorale din Torino, militand pentru tot felul de obiective, cum ar fi oficiile de pe langa primarie pentru informarea romanilor, reteaua scolara in limba romana ori pastrarea identitatii entice a romanilor imigranti! (more…)

Tema zilei – 13 mai 2011: “Iesirea din recesiune – o laudarosenie lipsita de rusine din partea celor vinovati”

vineri, mai 13th, 2011

Produsul intern brut al Romaniei a cazut in numai doi ani cu cca 9%, ceea ce este enorm pentru o tara care avea ambitii de a urca, la inceputul deceniului urmator, in esalonul primelor zece tari ale Uniunii Europene. Indicatorii economici ai tarii, timp de doi ani, au suferit contractii dureroase, de la rata de investire, care a cazut zece procente, de la 32% in 2008, la 22% in 2010, de la datoria publica, ce a crescut, in aceeasi perioada,  de la 13,4% la 32%, de la gradul de ocupare, ce a dus numarul salariatilor de la 5 milioane la aproape 4 milioane, de la investitiile straine care s-au prabusit de la o medie de 8,5 mld euro in perioada 2006 – 2008, la nici 3 mld euro in 2009 – 2010 etc.etc. Deficite bugetare imense, politicile publice in impas, veniturile reale, fie ca e vorba de pensii, fie ca e vorba de salarii, intr-o scadere dramatica, uneori chiar de 50%, coruptie interna si izolare externa. (more…)

Tema zilei – 11 mai 2011: Mesajul USL trebuie sa fie chiar Constitutia Romaniei

miercuri, mai 11th, 2011

In ultima vreme, atacurile liderilor pedisti si ale propagandei inconjuratoare privind devierea Partidului National Liberal catre stanga s-au intetit. “Alianta socialista!” racnesc ca din gura de sarpe  Boc si ai lui (fala neamului!), aratandu-ne cu degetul si uitand ca pana mai ieri PD a guvernat impreuna cu PSD. (more…)

Tema zilei – 9 mai 2011: FMI pare ingrijorat

luni, mai 9th, 2011

Declaratiile de astazi ale lui Jeffrey Franks sunt in nota obisnuita a atitudinii Fondului Monetar International. Guvernul este foarte bun, el aplica in mod consecvent o viziune corecta si numai contextual international ori opinia publica neintelegatoare il pot abate de la indeplinirea tintelor sale. Transpare, insa, o anumita ingrijorare ce contrasteaza cu entuziasmele recente ale iesirii din recesiune. (more…)

Tema zilei – 7 mai 2011: De ce nu s-a intalnit PNL cu delegatia FMI

sâmbătă, mai 7th, 2011

 

Trebuie sa spun de la bun inceput ca atitudinea noastra nu se refera la Fondul Monetar International in ansamblul sau. Noi acordăm respectul cuvenit Fondului Monetar Internațional ca instituție financiară internațională, dar ne manifestăm dezacordul față de modul în care reprezentanții FMI, însărcinați cu evaluarea felului în care guvernanții actuali și-au făcut datoria, abordează realitățile românești

 Partidul National Liberal a făcut o evaluare cu privire la corespondența dintre prognozele FMI din anul 2008 până în 2011 și a ajuns la concluzia că acestea au fost în permanență foarte departe de realitate. (more…)