Archive for august, 2011

Tema zilei – 31 august 2011: Tema reala nu este aceea a tranzactionarii certificatelor, ci a viitorului industriei romanesti. Si ne revedem astazi, la Gabriela Firea (Antena 3) la orele 20,00.

miercuri, august 31st, 2011

Ii respect prea mult pe pe prietenii mei de pe acest blog ca sa continui dezbaterea privind suspendarea de la tranzactionare a certificatelor de emisii cu efect de sera in felul in care ea a fost sustinuta de catre clasa politica in ultimele zile. Aceasta tema este de maxima gravitate pentru viitorul Romaniei si ea nu se rezuma doar la dispute politice si la cautarea vinovatilor oriunde in alta parte decat in propria gradina. (more…)

Întâlnire deseara, 30 August, orele 21,00 la emisiunea lui Răzvan Dumitrescu, pe Antena 3

marți, august 30th, 2011

Tema zilei – 28 august 2011: Majoritatile de azi, ca si ocaua lui Cuza, sunt mari si mici. Iar pe presedinte l-am prins cu ocaua mica.

duminică, august 28th, 2011

Dezbaterile in jurul faimosului articol 103 din Constitutie arata cat de jos a ajuns dezbaterea publica romanieasca si cat de departe suntem de intelegerea corecta a regulilor democratiei.

Intai de toate este straniu ca o astfel de dezbatere poate fi lansata de presedintele Romaniei, reprezentantul politic al poporului roman. Presedintele se comporta cand ca un analist naimit, cand ca un lider feroce al partidului de guvernamant . El socoteste alianta opozitiei un esec, pe liderii sai imaturi, ba chiar se jura ca orice s-ar intampla, nu le va da Guvernul pe mana. (more…)

Tema zilei – 26 august 2011: Cand o sa terminam de inventat tot felul de solutii disperate de a ajuta PD in alegerile de anul viitor si o sa ne apucam si de economie? Astazi, cate ceva despre energie.

vineri, august 26th, 2011
   

Romania are de facut, pana in anul 2020, un necesar de investitii in energie de zeci de miliarde de euro. Raportat la potentialul economic al tarii, aceasta inseamna investitii anuale, de aici incolo, comparabile cu cca 3% din PIB. Este enorm de investit, iar sistemul energetic ar putea intra in colaps fara aceste investitii, colapsul insemnand inchiderea unor unitati, fie datorita ineficientei lor, fie datorita faptului ca nu mai indeplinesc criteriile de functionare, fara ca, in schimb, sa apara capacitati noi de productie. (more…)

Astazi, joi 25 august, orele 19,00, ne vedem la TvR Info, impreuna cu moderatoarea Paula Rusu

joi, august 25th, 2011

Tema zilei – 24 august 2011: Dictatura e mai ieftina decat democratia. Ce-ar fi sa facem putina economie?

miercuri, august 24th, 2011

In Romania democratia se regleaza dupa ora exacta. Adica acele reguli sunt bune care te avantajeaza la un moment dat. Daca mai tarziu, interesul se schimba, atunci sustii alte reguli. Cu alte cuvinte, – nu-i asa? - nu noi slujim democratia, ci democatia trebuie sa ne slujeasca pe noi.

Cum ar fi aratat astazi Romania daca s-ar fi votat intr-un singur tur , din 1990 incoace, presedintele tarii, parlamentarii si primarii? Mi-e si frica sa ma gandesc. FSN ar fi avut, in 1990, peste 95% in Adunarea Constituanta. Parlamentarii opozitiei ar fi fost cativa prizariti, ca exponatele de la balci, cel mai tare om din lume sau copilul cu doua capete, care ar fi fost aratati grupurilor de vizitatori, pentru a-i  convinge ca avem democratie. Ion Iliescu ar fi ramas presedintele tarii pana s-ar fi plictisit, caci in 1996 ar fi castigat detasat alegerile. La fel, dupa aceea, Adrian Nastase. Sa nu uitam ca pana la alegerile din 2009, toate alegerile prezidentiale, in primul tur, au fost castigate detasat de candidatul FSN – PSD. Va intrebati poate cine ar fi fost primarul Capitalei? Pai, bineinteles, tot FSN – PSD. Uita presedintele Romaniei ca a ajuns primar din turul al doilea, in anul 2000, dupa ce, in primul tur, Sorin Oprescu i-a administrat un usturator 44% la 19%?!? Uita actualul presedinte ca el este un produs politic al alegerilor in doua tururi? Acum nu-i mai convine, vrea alegeri intr-un singur tur. Ora exacta a intereselor de partid el alta.  (more…)

Tema zilei – 23 august 2011: Acum 67 de ani, in aceasta zi, un Guvern a cazut, iata ca, astazi, un altul se naste

marți, august 23rd, 2011

In legatura cu intrebarile ce mi-au fost adresate  privind  nominalizarile pentru “Guvernul din umbra” al USL, nominalizari aparute astazi in ziarul Gandul, doresc sa fac urmatoarele precizari:

1. Pozitiile mele cu referire la activitatea PNL le exprim in cadrul forurilor statutare ale acestuia.  In masura in care presedintele PNL – asa cum s-a mai intamplat – sau Departamentul de comunicare doresc sa aduca unele clarificari cu privire la pozitiile mele,  sunt liberi sa o faca.

2. In ce priveste alcatuirea acestui Guvern din umbra sau al oricarui altuia in cadrul USL, el trebuie realizat, din perspectiva PNL, dupa analizarea atenta a activitatii de un an a propriului Guvern din umbra, pentru a avea siguranta ca promovam experientele de succes, dar si ca invatam din greseli.

Tema zilei – 19 august 2011: Ministrul muncii si al propagandei despre obligatia romanilor de a fi fericiti

vineri, august 19th, 2011

Unii membri ai cabinetului, chiar in frunte cu primul ministru, sunt extrem de activi, mai ales in declaratii. Cum s-ar zice, intr-o vorba intoarsa a romanului: decat putin si bun, mai bine mult si prost. Si probabil ca aceasta vorba i s-ar potrivi cel mai bine, de o vreme incoace, ministrului muncii, devenit si un ministru sui-generis al propagandei. (more…)

Tema zilei – 18 august 2011: Compararea veniturilor bugetare pe primele sase luni 2011/2010 sugereaza mai degraba contractie decat relansare economica

joi, august 18th, 2011

 

 

De cateva zile, reprezentantii Guvernului se lauda intruna cu rezultatele cresterii economice. Faptul ca aceasta lauda se intemeiaza pe o biata crestere economica, aflata in marja de eroare, de 0,3% in semestrul I/2011 fata de aceeasi perioada a anului trecut nu are nici o importanta pentru vajnicii laudatori. Nici faptul ca aceasta firava cifra privind PIB-ul nu se insoteste de cresteri corespunzatoare in ce priveste ocuparea, investitiile sau veniturile. Iar ceea ce arata  ca lucrurile stau, de fapt, prost, este bugetul. Eu nu stiu, zau, pe ce buget se uita FMI atunci cand lauda procesul de consolidare bugetara. Bugetul pe care ma uit eu si care este publicat pe site-ul Ministerului Finantelor arata ca, de fapt, in raport cu anul 2010, executia bugetara in ce priveste veniturile este dovada cea mai graitoare a faptului ca relansarea economica e doar propaganda. (more…)

Tema zilei – 17 august 2011: Comunicatul INS arata ca in primul semestru 2011 Romania a fost in stagnare economica!

miercuri, august 17th, 2011

Comunicatul Institutului National de Statistica privind rezultatele economice ale trimestrului al doilea este o incalceala de procente si de ajustari din care trebuie sa fii mare specialist ca sa poti pricepe ceva. Pe ansamblu comunicatul ofera o nota de optimist, am iesit din recesiune, ne vom incadra in tintele de crestere prognozate, vor veni si investitii straine etc.etc. O anumita cifra, strecurata fara nici un comentariu, ne da, totusi, imaginea necrutatoare: cresterea economica reala pe primul semestru 2011 fata de perioada similara a anului trecut este de numai 0,3%  , ceea ce arata cat se poate de clar ca aceasta perioada nu a fost una a reluarii cresterii, ci una a stagnarii. Ca sa nu mai vorbim de faptul  ca ceasta “performanta” de numai 0,3% se situeaza in marja de eroare si ca  Romania se situeaza la coada Europei, aflata, ea insasi, in dificultate. (more…)