Archive for septembrie, 2011

PDL trebuie sa se smereasca pentru raul facut Romaniei – Interviu acordat ziare.com (II)

vineri, septembrie 30th, 2011

 

Vicepresedintele PNL, Varujan Vosganian, a vorbit, in a doua parte a interviului acordat Ziare.com, despre guvernare, o posibila colaborare cu PDL, criza economica si exploatarea aurului la Rosia Montana.

Referitor la ultimul subiect, Vosganian s-a aratat de parere ca aurul ar trebui lasat acolo si sa fie scos peste cativa ani, cand vom avea cu adevarat nevoie de el.Vosganian, despre problemele USL, ura lui Basescu pentru popor si sclavii presedinteluiSenatorul PNL s-a referit si la partidul aflat la guvernare, caruia i-a cerut sa se “smereasca” pentru raul facut Romaniei, precum pustnicii care stau 40 de zile in pustiu. In opinia sa, Puterea de acum a luat o serie de masuri dure doar cu scopul de a ramane la guvernare si i-a tratat pe bugetari ca pe niste slugi. Cu toate astea, el nu exclude o colaborare viitoare a PNL cu PDL, dar dupa ce partidul de guvernare se va schimba si nu inainte sau imediat dupa alegerile din 2012.In opinia lui Vosganian, Romania va iesi din criza abia in urmatorii ani, iar economia Romaniei va atinge nivelul din 2008 abia in 2014.

Vezi partea a doua a interviului acordat Ziare.com de Varujan Vosganian: (more…)

Dacă n-am fi asa de zavergii, ne-ar fi mult mai bine

vineri, septembrie 30th, 2011

Nu știam ca ziarul Național mai exista. Am aflat, datorită reluarii unuia dintre comentariile sale pe blogul pesurse.ro. Auziti ce titlu are comentariul respectiv: “Vosganian: USL trăiește doar in imaginatia lui Ponta si a lui Antonescu”. Acesta ar fi un citat din interviul meu acordat site-ului ziare.com, interviu pe care Il puteți găsi, integral, pe blog. Ca acest enunt este, in întregime, produsul fanteziei gazetei respective, nu mai e nevoie sa adaug. Nu ne rămâne decât sa deplangem felul in care, in biata noastra tara, caracterele, muiate de slabiciuni, frustrari, ciudosenii si sărăcie, tot curg si se duc la vale. Iar zavera tine loc de randuiala.

Tema zilei – 29 septembrie: Interpelare adresata primului ministru (II)

joi, septembrie 29th, 2011

Grupul finlandez Nokia a deschis în februarie 2008 fabrica de producţie de telefoane mobile de la Jucu, din judeţul Cluj. Investiţia se ridica atunci la 60 milioane de euro. La vremea respectivǎ, Guvernul liberal a alocat 12 milioane de lei pentru finanţarea lucrǎrilor de infrastructurǎ la Parcul Industrial Tetarom III, unde Nokia a primit 90 din cele 159 de hectare.

(more…)

Interviu acordat ziare.com- despre USL, ura lui Basescu pentru popor si sclavii presedintelui

joi, septembrie 29th, 2011
 
 
 
Vicepresedintele PNL, Varujan Vosganian, a vorbit, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre diferentele sau asemanarile intre Alianta DA si USL, unde nu functioneaza aceasta din urma si ce va face USL daca Basescu nu da premierul pe care il vrea.

Fostul ministru al Economiei spune, in prima parte a interviului, ca USL functioneaza ca o alianta doar la nivelul presedintilor si ar trebui sa se concentreze mai mult pe programe decat pe disputele politice, dar mult mai puternic decat PDLsi singura problema care se pune e daca va castiga cu peste 50% din voturi. Senatorul de Iasi a declarat si ca, in acest caz, USL il va suspenda peTraian Basescu daca presedintele nu va numi premierul propus de formatiunea politica a Opozitiei. Vosganian l-a atacat pe Basescu, spunand ca uraste romanii si ca imparte lumea in dusmani si sclavi, catalogand drept “josnica” atitudinea acestuia fata de regele Mihai. De asemenea, liberalul a spus ca Opozitia nu poate avea incredere in Traian Basescu si nu poate coopera cu acesta.

Tema zilei – 29 septembrie: interpelare adresata premierului Emil Boc (I)

joi, septembrie 29th, 2011

         Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statisticǎ, investiţiile realizate în economia naţionalǎ au scǎzut cu 8,6% în trimestrul al doilea al acestui an, faţǎ de acelaşi trimestru din 2010. Totodatǎ, datele cumulate pe primele şase luni din 2011 aratǎ o scǎdere cu 6,3% faţǎ de primul semestru din 2010.

(more…)

Tema zilei 24 Septembrie – De dreapta nu te faci, de dreapta te nasti

sâmbătă, septembrie 24th, 2011

Politica are, neindoielnic, o dimensiune culturală. Politica este acțiune, dar este si atitudine. Are ceea ce germanii numesc Weltanschauung, adică viziune asupra lumii.
Ideologia este o viziune asupra lumii. In Romania discutam despre ideologii dar nu explicam si ce sunt ele, astfel ca fiecare poate sa fie ce vrea. De obicei, atunci când ideologii sunt facuti, iar nu născuți, ei se asaza acolo unde e loc, iar dacă nu mai e loc, se imbrancesc cu ceilalți. (more…)

Tema zilei – 22 septembrie 2011: Cat ne costa actuala guvernare. Astăzi despre datoria publica

joi, septembrie 22nd, 2011

In 2011, costul datoriei publice va fi de vreo 2,5 miliarde de euro. Dacă doriți sa știți cam ce inseamna asta la nivelul unei tari ca Romania, socotiti ca e de cel putin zece ori mai mult decât toate cheltuielile alocate pentru cultura si cercetare. In anul 2012 costul se va ridica la cca 3 miliarde de euro. (more…)

Comunicat- senatorului Varujan Vosganian i-a fost conferită, la Erevan, prin decret prezidenţial, medalia “Movses Khorenaţi”

marți, septembrie 20th, 2011

O delegaţie a Uniunii Armenilor din România, condusă de senatorul Varujan Vosganian, preşedinte al UAR, participă, în aceste zile, la Erevan, la festivităţile prilejuite de împlinirea a două decenii de la dobândirea independenţei Republicii Armenia. Din delegaţie fac parte Hacik Garabet, vicepreşedinte UAR şi şeful filialei Dobrogea, dr. Zareh Nazarian, vicepreşedinte şi şeful filialei Iaşi, Ioan Esztegar, vicepreşedinte şi şeful filialei Transilvania, Lucian Simion, şeful filialei Tulcea precum şi Ioan Călinescu, şeful filialei Dumbrăveni.

          În cadrul festivităţilor, a avut loc o ceremonie în cadrul căreia preşedintele Republicii Armenia, Serj Sarkissian, însoţit de preşedintele Republicii Karabagh, Bako Sahakyan, de Sanctitatea Sa Karekin al II-lea, Catolicos al tuturor armenilor, precum şi de Sanctitatea Sa Aram, Catolicos al Marii Case de Cilicia, a oferit înalte distincţii unor lideri ai diasporei armene. Pentru “activitatea rodnică şi indelungată depusă pentru menţinerea identităţii poporului armean, pentru promovarea culturii armene precum şi pentru sporirea prestigiului Republicii Armenia printre statele lumii”, senatorului Varujan Vosganian i-a fost conferită, prin decret prezidenţial, medalia “Movses Khorenaţi”.

 

 

Movses Khorenaţi (Moise din Khoren), este unul dintre marii cărturari ai lumii. A trăit în perioada secolului de aur al culturii armene (cca 410 – 490), a fost primul autor al unei Istorii a armenilor şi este evocat în calendarul armean gregorian printre Sfinţii Traducători ai Bibliei, alături de călugarul Mesrob Maştoţ şi patriarhul Sahag Partev. Moise din Khoren este unul dintre primii istorici care în lucrările lor pomenesc de vlahii trăitori pe malul stâng al Dunării. Medalia :Movses Khorenaţi” se acorda pentru contribuţia adusă pe tărâmul culturii şi civilizaţiei armene, a păstrării identităţii armene şi a promovării valorilor fundamentale ale umanităţii.

 

Un gand pentru Teodor Melescanu

marți, septembrie 20th, 2011

Nu am putut participa la sedinta Biroului Permanent din19 septembrie, deoarece ma aflam la Erevan, la festivitatile legate de implinirea a doua decenii de la proclamarea independentei Republicii Armenia, invitat fiind de presedintele Serj Sarkissian pentru a primi o inalta distinctie a statului armean. Imi exprim regretul de a nu fi fost prezent, pentru ca astfel as fi avut, poate, prin exprimarea pozitiei mele, contribui la evitarea prezentarii unei declaratii excesive privind sensul unora dintre opiniile publice ale colegului nostru, Teodor Melescanu.

Ma numar printre cei care, in numele echipei liberale si impreuna cu ea, am dus numeroase batalii intr-o viata politica extrem de dura, mergand chiar pana la nimicire, lipsita de reguli elementare de politete si de dialog, fara scrupule si contaminata de mentalitatea antidemocratica potrivit careia castigatorul ia totul. Unul dintre cei care au luptat umar la umar cu mine este si Teodor Melescanu. Personalitati ca el aduc vietii politice cate ceva din distinctia si eleganta de care ducem atata lipsa. Trebuie, mai intai, ca noi, cei din echipa liberala, sa ne respectam si sa avem incredere unii in altii, sa selectam si sa promovam valoarea umana, pentru a avea apoi o sansa in plus de a fi convingatori in fata opiniei publice. De aceea consider aceasta aparenta neincredere si amenintarile voalate la adresa lui Teodor Melescanu rezultatul unei regretabile stari de moment decat o stare de spirit care sa ne caracterizeze de aici inainte.

 

Transcrierea conferinței de presă susținute de vicepreședinții PNL Varujan Vosganian și Daniel Chițoiu azi, 16 septembrie 2011

vineri, septembrie 16th, 2011

Varujan Vosganian:

Bine v-am găsit! Această conferință de presă la care particip împreună cu domnul Daniel Chițoiu, președintele Comisiei de Buget-Finanțe a Partidului Național Liberal, este menită să prezinte câteva dintre concluziile întâlnirii pe care am avut-o cu comisiile reunite din cadrul comisiilor de specialitate ale Partidului Național Liberal. Este prima dintr-o serie care va continua cu o ritmicitate săptămânală și care se va referi la temele de dezbatere din agenda publică.

Motivul pentru care facem acest lucru este legat în mare măsură de constatarea noastră că dezbaterea publică din România riscă să se îndepărteze de temele de actualitate și riscă să devină mai degrabă o dezbatere în sine și fără să răspundă la provocările realității. Statele europene sunt cu toate preocupate de criza economică. În România noi suntem mai preocupați de alegerile de anul viitor. Noi, partidele din opoziție, firește, acum vorbesc numai în numele Partidului Național Liberal, însă am comunicat colegilor de la PSD care este tema noastră și pot să spun acest lucru și din partea USL, noi refuzăm să jucăm la exerciții impuse. Noi refuzăm să participăm tot timpul la dezbateri în care avem o ținută reactivă. Noi dorim să discutăm pe cifre și pe date reale situația României. România nu-și poate permite luxul ca în toamna anului 2011 să aibă ca temă exclusivă anul 2012.

Noi considerăm, Comisiile de specialitate ale PNL, că cel mai mare rol pe care îl poate avea USL ar fi acela de a produce o mutație în stilul politicii românești. Noi trebuie să devenim din politicieni, oameni politici. Din politician poți să devii animal politic sau om politic. Animalul politic e cel care câștigă sfâșiind pe alții și avem exemple de animale politice cu prisosință în România. Omul politic e cel care câștigă prin negociere și prin dialog dar, mai important este că trebuie să transformăm politica în politici.

Profesionalizarea clasei politice presupune ca obiectivul clasei politice să nu fie ajungerea la guvernare, ci guvernarea însăși. Noi discutăm numai despre cine ar putea să câștige alegerile, discutăm mai puțin de prima zi de după. Noi propunem românilor să începem să discutăm și de România de după litera ”B”. Tot timpul discutăm de ”BB” parcă am fi în țara lui Brigitte Bardot. Eu vă propun să discutăm și despre România de după litera ”B”.
(more…)