Archive for octombrie, 2011

Tema zilei – 30 octombrie 2011: Putem sa stam linistiti. L-am pierdut pe Sebastian Lazaroiu, in schimb il avem pe Mihai Tanasescu

luni, octombrie 31st, 2011

De la o vreme se intampla ceva straniu cu Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI. Declaratiile domniei sale par a se lua, cu mari sanse de reusita, la intrecere cu cele ale primului ministru si ale membrilor cabinetului, in ce priveste laudaroseniile la adresa actualului Guvern. N-am intervenit pana acum pentru a semnala noile inclinatii politice ale lui Mihai Tanasescu, in virtutea unei solidaritati pe care fostii ministri de finante o simt intre ei si a unei bune colaborari pe care am avut-o in perioada in care eram amandoi sefi ai Comisiilor de buget-finante, dansul la Camera Deputatilor, iar eu la Senat. Totusi, apologetica la adresa guvernarii PD intrece, in ultimele declaratii, orice limita. (more…)

Tema zilei – 29 octombrie 2011: Ion Diaconescu a fost inmormantat a doua oara

sâmbătă, octombrie 29th, 2011

Nu stiu exact ce au discutat liderii PNTcd cu presedintele Romaniei. Stiu insa ca, orice ar fi discutat, simplul fapt ca aceasta discutie a avut loc in aceasta formula aduce pentru noi, cei care am colaborat in deceniul trecut cu taranistii, care i-am cunoscut pe liderii lor marcati de rezistenta anticomunista, un sentiment de amaraciune. (more…)

Tema zilei, 28 octombrie 2011: Atentie, bugetari! De fapt, Bugetul pe anul 2012, in ce priveste finantarea sectorului public, va fi excedentar!?!

vineri, octombrie 28th, 2011

Este interesant ca in dezbaterea privind legea bugetara pe anul 2012 se discuta despre orice, mai putin despre sectorul bugetar insusi. De altfel e de prost gust, ca sa nu spunem de-a dreptul antinational, sa pomenesti despre necesitatea ca oamenii s-o duca (macar) la fel ca acum si nu mai rau, ca statul sa-si indeplineasca ceva mai bine responsabilitatile ce ii revin in privinta politicilor publice, nu mai vorbim de statutul dascalilor, al medicilor, al functionarilor publici si ai politistilor, tot felul de obezi care traiesc in huzur pe spinarea celor ce muncesc. Sub aceste neobisnuite auspicii se desfasoara dezbaterile privind legea bugetului pe anul 2012. (more…)

O veste buna pentru prietenii lui Paul Goma. Scriitorul are statut de cetatean roman.

marți, octombrie 25th, 2011

O laudabila actiune a fost demarata de curand pentru a solicita redarea cetateniei romane scriitorului Paul Goma, unul dintre cei mai curajosi dizidenti ai regimului comunist. Aceasta initiativa a fost sustinuta de o petitie adresata Parlamentului si semnata de sute de personalitati ale culturii romane precum si de o declaratie politica in Camera Deputatilor. (more…)

Discursul Majestății Sale Regelui Mihai I în fața Camerelor reunite ale Parlamentului României, 25 octombrie 2011

marți, octombrie 25th, 2011

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Sunt mai bine de șaizeci de ani de când m-am adresat ultima oară națiunii române de la tribuna Parlamentului. Am primit cu bucurie și cu speranță invitația reprezentanților legitimi ai poporului. (more…)

Tema zilei, 24 octombrie 2011: Saracie si investitii! Cand am mai auzit asta?

luni, octombrie 24th, 2011

Eu cred ca guvernantii nostri incep sa repete obsesiile lui Ceausescu. Invocand atingerea unor obiective de natura macroeconomica, de pilda, plata datoriilor straine, Ceausescu si-a condamnat poporul la frig si la foamete. Discursul de azi al presedintelui Romaniei degenereaza in acelasi ton. Romanii nu conteaza, conteaza numai cifrele. (more…)

Tema zilei, 22 octombrie 2011: Ce-o mai fi si asta, consolidare fara normalizare?

sâmbătă, octombrie 22nd, 2011

Sistemul public din Romania nu functioneaza cum trebuie. O seama de responsabilitati fundamentale ale statului nu sunt onorate. In aceste conditii a spune ca reducerea cheltuielilor bugetare, in orice conditii, inseamna consolidare fiscala este o batjocura la adresa acestei tari. (more…)

Interpelare adresata premierului Emil Boc

joi, octombrie 20th, 2011

          La începutul anului 2011, Guvernul anunţa ieşirea din recesiune şi începutul creşterii economice, pornind de la o prognozǎ de circa 2% din Produsul Intern Brut, urmatǎ în anul 2012 de o creştere economicǎ de 3,5 – 4% din PIB. Prognozele pentru anul viitor se reduc însǎ alarmant, pânǎ la 1% (!) din PIB, fapt ce sugereazǎ cǎ, în realitate, 2012 va fi mai degrabǎ un an al stagnǎrii decât al creşterii. (more…)

August 2011, cea mai rusinoasa pagina din istoria Romaniei, in privinta raportului dintre investitiile straine si deficitul extern

luni, octombrie 17th, 2011

Tocmai cand guvernantii se lauda mai abitir cu buluceala investitorilor straini spre tara noastra, cifrele lunii august au cazut ca niste palme rasunatoare pe obrazul lor. Luna august este, din perspectiva raportului dintre deficitul de cont curent si investitiile straine, pagina cea mai rusinoasa din intreaga perioada de dupa 1991, adica de cand am avut o lege a investitiilor straine. (more…)

Pentru o noua paradigma a statului

joi, octombrie 13th, 2011

(articol publicat pe www.cursdeguvernare.ro)

Ma bucura faptul ca ati deschis o asemenea dezbatere privind paradigma statului in Romania. Va trebui sa depasim limbajul conflictual, sa ne deprindem sa gandim Romania in termeni de optim. Cu alte cuvinte sa definim modelul de societate spre care dorim sa ne indreptam si, in consecinta, principalele echilibre pe care trebuie sa le asiguram. (more…)