Archive for decembrie, 2011
Anul 2012 ne oferă şansa de a accede într-o nouă dimensiune. Vă doresc să aveţi puterea de a face acest salt!
sâmbătă, decembrie 31st, 2011De ce ar vota profesorii cu PDL?
vineri, decembrie 30th, 2011Mă întreb, aşadar, ce argumente poate găsi un profesor pentru a vota PDL? Unele ar putea fi iraţionale, cum ar fi să-i admiri pe liderii acestui partid ca pe nişte actori de cinema. Să admitem că mai sunt şi astfel de cazuri, deşi într-o ţară răvăşită şi cu facturile la utilităţi îngrămădindu-se, ameninţător, pe noptieră, mă gândesc, totuşi, că e greu să votezi cu Emil Boc pe post de Florin Piersic.
Să ne gândim, acum, la argumentele de ordin raţional. Adică la cele care ţin de nădejdile profesorilor, de traiul lor de zi cu zi, la modul în care unii şi alţii din clasa politică s-au raportat la toate acestea. (more…)
Despre obida de a fi om politic şi scriitor
miercuri, decembrie 28th, 2011În ultima vreme apare tot mai des şi, fireşte, în dezavantajul celor dintâi, distincţia dintre oameni politici şi tehnocraţi. Cutare e tehnocrat, adică ştie meserie, e rezistent tentaţiilor populiste, nu e supus presiunilor politice, cu alte cuvinte e un om în care merită să ai încredere. Celălalt e om politic adică e vai de capul lui, demagog, populist, cabotin, hotoman. O duce ţara rău şi nu ne înţelegem? Soluţia e un guvern de tehnocraţi care să salveze ţara după ce oamenii politici au crâmpoţit-o în fel şi chip. (more…)
Intoxicare privind guvernarea liberală, marca PD
luni, decembrie 26th, 2011Iată declaraţia primului ministru Emil Boc, făcută în faţa naţiunii la dezbaterile Legii bugetului:
Ştiţi, domnilor colegi, care a fost programul iniţial al cheltuielilor cu personalul? Ştiţi? Şi atunci, vă miraţi unde aţi dus ţara. Aţi început, în proiectul de buget pe care l-a adoptat Parlamentul, cheltuieli de personal de 28 de miliarde de lei. Ştiţi la cât s-a ajuns cu cheltuielile de personal la sfârşitul lui 2008 în execuţie? 45 de miliarde de lei.
Întâi de toate că, in anul 2008, cheltuielile de personal nu au ajuns la 45 mld lei, ci 43 mld lei, cel puţin aşa ne spune documentul oficial de pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.
În al doilea rând, ce nu spune primul ministru – ori nu ştie – este că cifra iniţială de 28 mld lei nu cuprinde universităţile şi unităţile sanitare, adică cca 280 000 de salariaţi ! Veniturile salariale ale acestor categorii au fost, în anul 2008, de 9,2 mld lei. Cu alte cuvinte, primul ministru a comparat mere cu pere. (more…)
Crăciunul copilăriei mele
sâmbătă, decembrie 24th, 2011Crăciunul copilăriei mele este asociat, mai ales, cu mirosurile. Dintre toate simţurile, mirosul este cel mai încărcat de memorie. O viaţă întreagă ar putea fi descrisă prin aromele ei. Tot aşa ar putea fi povestită şi copilăria mea. (more…)
Dacă autorităţile turceşti au dreptate şi în Imperiul Otoman nu a fost un genocid îndreptat împotriva armenilor, de ce din milioanele de armeni care locuiau în Anatolia la începutul secolului XX nu a mai rămas nici unul?
vineri, decembrie 23rd, 2011Iata o scurta revista de presa privind cele intamplate in Camera Deputatilor a Republicii Franceze, precum şi reacţia autorităţilor turceşti:
“Primul ministru turc, Recep Tayyip Erdogan, a criticat dur Franţa pentru un proiect de lege care ar transforma negarea genocidului armean din timpul Primului Război Mondial într-o infracţiune.
Varujan Vosganian- despre “Teama de a fi patriot” (dezbateri din cadrul conferintelor “Mircea Vulcanescu”, gazduite de Muzeul Taranului Roman (6 dec. 2011)
joi, decembrie 22nd, 2011part 1
part 2
part 3
part 4
part 5
part 6
Se zvoneşte că oamenii preşedintelui pregătesc un atac “în fentă” împotriva mea
marți, decembrie 20th, 2011Cum incercările de a găsi vreo dovadă pentru acuzaţiile lui Traian Băsescu privind semnarea de către mine, în secret, a unor reînnoiri de contracte de energie electrică pentru intermediari ori consumatori privaţi s-au dovedit zadarnice, oamenii preşedintelui încearcă, se zice, să mute discuţia asupra discount-urilor la contractele de gaze naturale către marii consumatori intreruptibili. Din pacate, nici de data asta n-au prea nimerit-o, căci musca e cât casa pe căciula guvernării PD, care a oferit acestor tipuri de consumatori preţuri de-a dreptul promoţionale, aproape la jumătate, comparativ cu perioada 2001 – 2008.
Urmariti mai jos mesajul transmis tinerilor liberali de catre vicepresedintele PNL Varujan Vosganian cu ocazia comemorarii victimelor Revolutiei din 1989:
sâmbătă, decembrie 17th, 2011Ce se va intampla cu reactoarele 1 si 2 de la Cernavoda?
joi, decembrie 15th, 2011Iata ce aflam ieri de la TVR:
“Doar 490 de centimetri era adancimea fluviului la Galati inregistrat, miercuri dimineata, cu peste doi metri mai jos decat nivelul obisnuit si cu aproape opt metri mai putin decat in iunie 2010, cand s-a atins un nivel maxim.Situatia ingreuneaza nu doar navigatia, ci si transportul cu bacul dintre judetele Galati si Tulcea.”
Avand in vedere aceasta situatie dar si prognozele meteo, situatia pare mai dificila decat in 2003. Atunci era in functiune un singur reactor si el a fost oprit. Acum functioneaza doua reactoare si eforturile de a pastra in functiune sistemele de racire sunt cu mult mai mari si necesita debite mai consistente.
Oprirea reactoarelor este o decizie dificila. Ele furnizeaza cca o cincime din productia de energie electrica. Oprirea lor poate avea consecinte dramatice pentru siguranta sistemului energetic. In acelasi timp, intarzierea unei decizii in ce priveste demararea procedurilor de oprire prezinta alte categorii de riscuri. Ministerul Economiei este dator cu o declaratie oficiala prin care opinia publica sa fie corect informata atat in legatura cu posibilele riscuri cat si cu alternativele in ce priveste decizia ce trebuie luata.