Archive for aprilie, 2012

În loc să strângem cureaua, trebuie, mai degrabă, să ne suflecăm mânecile

luni, aprilie 30th, 2012

Ca de obicei în astfel de situaţii, dezbaterea este aprinsă, cu accente contradictorii, cu răfuieli şi nostalgii, cu vechi năravuri ridicate la rang de virtute ori cu idioţenii spuse cu aerul adevărurilor fundamentale.

Românii aşteaptă. Singura lor certitudine, în acest moment, e speranţa, ceea ce nu e rău de loc dar e cu atât mai fragil. Se aşteaptă noul Guvern, se aşteaptă programul de guvernare, se fac pronosticuri privind ce mai coace Băsescu. Estimp, problemele rămân şi lor trebuie să li se dea un răspuns. (more…)

Cormoranul şi pelicanul sau secretul unei bune guvernări

sâmbătă, aprilie 28th, 2012

Am citit, când eram mic, o poveste despre cormorani. Zice că ei, fiind atât de ageri în a vâna peşti pe sub apă, erau folosiţi de pescarii mărilor. Dar, ca să nu înghită peştii, le puneau un inel în jurul gâtului, astfel încât cormoranii nu puteau înghiţi decât obleţii, peştii cei mici.

Pelicanului, însă, n-ai ce să-i faci. El are sub cioc un săculeţ de piele care se dilată pe cât mănâncă. Şi de săturat, nu se satură niciodată.

Prima regulă a unei guvernări altfel decât cea care a fost este că noi trebuie să fim precum cormoranii cu inelul în jurul gâtului şi nu precum pelicanii cu sacul nesăţios. Acest lucru e valabil pentru miniştrii noştri, pentru preşedinţii consiliilor judeţene şi primari, pentru liderii organizaţilor locale. Şi tot aşa trebuie să ştie despre noi prietenii noştri sau cei care, după ce s-au învrednicit făcând afaceri cu PD, îşi caută acum la USL prilej de noi aldămaşuri.

In primele minute dupa vot: Generalul armatei moarte

vineri, aprilie 27th, 2012

Interesantă aceasta primavara românească, anticipata de protestele lunii Ianuarie. Un partid in degringolada, presiuni jalnice si primitive, un prim ministru plicticos, care cere sa nu fie certat doar pentru ca e premiant.

E bine ca posibila tensiune dintre Crin si grupul minoritatilor a fost evitata prin scuze si prin clarificarea unor sensuri care fuseseră poate prea grăbit enuntate.

Oribila scena dintre Elena Udrea si Sorina Placinta. Dacă n-ar fi fost decât asta si PDL tot ar fi meritat sa plece de la guvernare.

UNPR a absentat de la dezbateri. E un partid care va dispărea. UDMR se pregătește de opoziție. Pambuccian a votat pentru motiune. Eu n-am vorbit, dar nu mai avea rost, Crin a fost pe gustul meu.

Sa vedem ce va face Basescu, generalul armatei moarte.

Atenţie!!! Cu o zi înainte de moţiune, Guvernul ne anunţă “măreţele” realizări bugetare, când, în realitate, a “mâncat” peste jumătate din deficitul consolidat pe întregul an!

joi, aprilie 26th, 2012

Iată ce spune Ministerul Finanţelor într-un comunicat privind execuţia bugetară pe primul trimestru al anului 2012: Conform datelor operative,  execuţia bugetului general consolidat pe primul trimestru al anului 2012, s-a încheiat cu un deficit de – 3,4 miliarde lei, respectiv 0,56 % din PIB, încadrându-se în ţinta de deficit stabilită cu organismele financiare internaţionale.

Ne-am mai încadrat şi altădată în ţintele stabilite de era să scoatem ţara la mezat, dacă nu scădeau salariile bugetarilor şi nu creşteau impozitele. La o analiză mai atentă observăm că anunţul Ministerului Finanţelor ascunde nerealizări care ar trebui mai degrabă să ne îngrijoreze decât să ne bucure. (more…)

Deseara, joi 25 aprilie, ne vedem la emisiunea lui Mihai Gadea. Iar maine, la orele 20,00, la Actualitatile TvR si, la 20,30, la Razvan Dumitrescu.

miercuri, aprilie 25th, 2012

Cotidianul.ro: Genocidul împotriva armenilor, comemorat la Bucureşti

marți, aprilie 24th, 2012

Pe 24 aprilie va fi comemorat genocidul săvârşit împotriva armenilor în 1915, în cadul unei slujbe de pomenire ţinută la Catedrala Armeană din Bucureşti. Genocidul armean rămâne, la aproape o sută de ani, un subiect de dispută politică între Turcia, Armenia şi statele occidentale.

Cu ocazia Zilei Comemorării Genocidului săvârşit împotriva armenilor în 1915 se va oficia, pe data de 24 aprilie, la ora 13.00, la Catedrala Armeană din Bucureşti, o slujbă de pomenire pentru sufletele celor 1.500.000 de armeni ucişi de autorităţile Imperiului Otoman în timpul Primului Război Mondial. În aceeaşi zi, la ora 14.00, în Piaţa Roma va a vea loc o manifestare prilejuită de Ziua Comemorării Genocidului săvârşit împotriva poporului Armean, se arată într-un comunicat al Uniunii Armenilor din România. (more…)

De ce nu e Răzvan Ungureanu membru PNL

luni, aprilie 23rd, 2012

Un partid nu e un hotel. Nu poţi veni şi pleca, funcţie de ce treabă ai şi de câte ori vrei. Un partid nu e nici sală de aşteptare, să te oploşeşti pe un colţ de canapea între două trenuri. Acesta e un lucru pe care trebuie să-l ştie cei cărora, după ce dau cu tifla liberalilor, li se năzare că sunt membri ai PNL, măsurându-şi vechimea în partid după luatul în răspăr sau ocările cu care l-au copleşit. (more…)

“Cartea soaptelor” a fost lansata la Erevan in prezenta autorului si a ministrului roman al Culturii, Kelemen Hunor

luni, aprilie 23rd, 2012

 Centrul Cafesgian a găzduit duminică, 22 aprilie 2012, lansarea versiunii în limba armeană a Cărţii şoaptelor, de Varujan Vosganian, sub titlul Shshugneru Madian. La eveniment au vorbit Kelemen Hunor, ministrul culturii din România, Levon Ananian, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Armenia, David Muradian, scriitor, fost secretar de stat în Ministerul Culturii, Hamlet Kasparian, ambasadorul Armeniei la Bucureşti, Sergiu Selian, traducătorul principal al romanului, Hagop Arakelian, preşedintele Asociaţiei Armenia. Au mai participat Crina Prunariu, ambasador al României la Erevan şi Traian Cristea, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Armenia.

Lansarea a avut loc în deschiderea evenimentelor prilejuite de desemnarea Erevanului drept capitala mondială a cărţii în 2012. Cartea şoaptelor, a cărei traducere a fost realizată de un grup de şapte traducători, printre care şi autorul, este prima carte tradusă direct din română în armeană. (more…)

Despre actualitatea lui Caragiale

vineri, aprilie 20th, 2012

La solicitarea revistei “România literară” am scris următorul text privind actualitatea operei lui Caragiale:

“Vă mărturisesc că aş prefera să discutăm, măcar din când în când, şi despre nuvelistul Caragiale, pe care eu îl admir poate chiar mai mult decât pe dramaturgul şi pe autorul Momentelor şi schiţelor. Bănuiesc, însă, că din perspectiva e care o sugerează „România literară”, interesează, mai degrabă, tipologia consacrată de cel de-al doilea Caragiale.

Dintr-un anumit punct de vedere, nu ar trebui să ne mire actualitatea lui Caragiale. Tot astfel, am putea să medităm la actualitatea marilor mituri ale antichităţii – Camus vedea într-unul din ele expresia crizei de sens a societăţii contemporane -  la prezenţa, printre noi, a donquijotismului, a jourdainismului ori a bovarismului. Operele marilor clasici ruşi se  constituie într-un adevărat dicţionar de caractere, un adevărat Webster’s Dictionary al tipologiilor umane. (more…)

Cuvântul “replicabil” nu există în limba română

joi, aprilie 19th, 2012

Am fost întrebat ieri, într-o emisiune televizată, ce opinie am, ca scriitor şi ca om politic,  despre utilizarea termenului “replicabil” de către primul ministru, cu referire la preşedintele României.

 

Am răspuns că, în calitate de scriitor, nu aş folosi acest cuvânt, pentru simplul motiv că el nu există în limba română. Ăsta nu e un argument hotărâtor, în fond orice
limbă evoluează. Numai că “replicabil” nu este atât o expresie a creativităţii limbii române, cât o utilizare silnică a limbii franceze ori a limbii engleze. George Călinescu utiliza şi el astfel de neologisme căutate, cum ar fi “truvabil” care vine de la “trouver”, (a găsi, în limba franceză) dar la el era explicabil. Nu cred că utilizarea unor astfel de importuri lingvistice lipsite de noimă sunt ceea ce sperăm de la evoluţia limbii române, cu atât mai mult cu cât avem, deja, în vocabular, cuvinte ori sintagme cu astfel de înţelesuri. (more…)