Archive for septembrie, 2012

Dacă USL nu ia 50%, cine ia restul de 50%+1?

duminică, septembrie 30th, 2012

Un sondaj CSOP, comandat de PDL, ne vesteşte că USL a scăzut sub cota de avarie de 50%, pierzând, de la alegerile locale şi până în prezent, aproape 15% în preferinţele electoratului. În schimb Alianţa de Centru Dreapta a urcat considerabil, până la 24%. Partidul Popular are, zice-se, o cotă de 12%, adică la jumătatea ACD.

Nu cunosc sondajul în detaliile sale, astfel încât nu mă pot pronunţa cu privire la corectitudinea sa. Nedumeriri, însă, pot avea. Iar prima dintre nedumeriri este următoarea: Cum poate avea 24% în sondaje o alianţă care nici nu se lansase la momentul sondajului? Eu cred că 24% dintre români nici nu au auzit încă de Alianţa de Centru Dreapta, darămite să-şi exprime intenţia de a o vota. Iar dacă această creştere s-ar datora reîntoarcerii lui Traian Băsescu, credeţi că preşedintele ar mai sta ascuns în spatele zidurilor Palatului Cotroceni? (more…)

Armenpress: Romania opposed unfounded concern over Varujan Vosganian novel by Turkish Embassy

duminică, septembrie 30th, 2012

 

YEREVAN, SEPTEMBER 27, ARMENPRESS: Within the frame of Armenian Days held in Buchares Village Museum cultural celebrations were launched on September 21-23, Varujan Vosganian ”The Book Of Whispers”. Prior to the celebrations Turkish Embassy in Bucharest sent a letter to Romania Foreign Affair and Culture Ministries as if the novel, exhibition of old photos and the documentary film shot by Romanian TV dwelling on orphans should be considered as a hostile act against the Turkish people, Armenpress reports citing Varujan Voskanian blog. (more…)

Despre dezechilibre si competitivitate

vineri, septembrie 28th, 2012

Un program de guvernare cuprinde trei domenii mari: indicatorii convergenţei nominale (deficit bugetar, inflaţie, datorie publică), marile sisteme publice (educaţie, sănătate, pensii, administraţie) şi indicatorii convergenţei reale (competitivitate, politici investiţionale, integrarea în fluxurile internaţionale şi indicatorii nivelului de trai). Toate aceste domenii sunt strâns legate între ele. Orice tentativă de a crea priorităţi, ignorând unul dintre domenii în favoarea altuia este sortită eşecului. (more…)

Şocant: Ambasada Turciei, într-o scrisoare adresată Ministerului Afacerilor Externe, îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu prezentarea publică a romanului “Cartea şoaptelor” de Varujan Vosganian!

miercuri, septembrie 26th, 2012

Într-o scrisoare remisă Ministerului Afacerilor Externe şi MInisterului Culturii, Ambasada Turciei la Bucureşti îşi exprimă neliniştea în legătură cu prezentarea romanului “Cartea şoaptelor”  în cadrul “Zilelor culturii armene” ce au avut loc la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” din Bucureşti, în perioada 21 – 23 septembrie a.c. Respectiva scrisoare a fost trimisă în preajma respectivului eveniment, Ambasada Turciei considerând că includerea în programul manifestărilor a prezentării romanului “Cartea şoaptelor”, a unei expoziţii de fotografii privind comunitatea armeană din România şi a documentarului “Strunga”, realizat de Televiziunea Română, ar prilejui acţiuni ce pot fi considerate ostile poporului turc.

Nu este pentru prima oară şi România nu este singura ţară unde diplomaţia turcă a încercat să oprească răspândirea şi traducerea “Cărţii şoaptelor”.

În răspunsul lor, autorităţile române au subliniat faptul că “Zilele culturii armene” de la Bucureşti s-au constituit într-un eveniment eminamente cultural într-o ţară în care libertatea de expresie este ocrotită.

Lansarea ediţiei în limba ebraică a romanului “Cartea Șoaptelor”, de Varujan Vosganian

marți, septembrie 25th, 2012

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv vă invită la lansarea ediţiei în limba ebraică a romanului Cartea Şoaptelor, de Varujan Vosganian: 11 octombrie la Tel Aviv (Librăria Tzomet Sfarim, filiala HaSifria) şi 12 octombrie la Ierusalim (sala de evenimente a Patriarhiei Armene din Israel). Ambele lansări vor avea loc în prezenţa autorului. (more…)

Interviu Adevărul: “Ierţi când eşti convins că nu se mai întâmplă“

luni, septembrie 24th, 2012

Politician din 1990, Varujan Vosganian se declară un om care iartă, dar nu uită. Pe Traian Băsescu l-a iertat o dată, dar nu a uitat nici până azi tot ce i-a făcut. Cel mai mare reproş: acuzaţiile nefondate care l-au făcut să piardă un post de comisar european.

Cine a citit „Cartea şoaptelor”, scrisă de Varujan Vosganian, despre genocidul îndreptat împotriva conaţionalilor săi, va trage concluzia că armenii sunt un neam care preferă iertarea în locul răzbunării. Acest lucru nu se aplică însă întotdeauna şi în politică. Fostul reprezentant al armenilor în Parlamentul României, azi liberal de frunte, lasă de înţeles că nu şi-a încheiat încă socotelile cu fostul său adversar, dar şi aliat, Traian Băsescu.

„Adevărul”: Cum vi se pare că a evoluat România după ’90?
Varujan Vosganian: România este o ţară care reface un drum pe care alte ţări l-au făcut în mod aşezat. A fost singura ţară din Europa Centrală şi de Est în care Partidul Comunist s-a refăcut sub o altă formă. A fost singura ţară în care partidele istorice au supravieţuit. Şi faptul că generaţia mea a greşit în anii ’90, fiind anticomunistă în loc să fie modernistă, intrând aşadar cu spatele în această lume, a făcut ca România să piardă cam un deceniu în comparaţie cu alte ţări care aveau structuri politice legitimate de rezistenţa faţă de comunism şi care în anii ’90 se ocupau mai degrabă de schimbare decât de răfuială. (more…)

D-ale privatizării

sâmbătă, septembrie 22nd, 2012

Mai că nu a existat vreo televiziune care să nu mă fi invitat la acest final de săptămână să particip la emisiunile de dezbateri. Subiectul anunţat era, vă imaginaţi,  privatizarea Oltchim. Am refuzat toate invitaţiile care mi s-au făcut. Este peste puterile mele să iau parte, măcar şi în calitate de comentator,  la o astfel de comedie. (more…)

Guvernul nu trebuie să abordeze, până la alegeri, teme controversate

miercuri, septembrie 19th, 2012

Privatizarea Oltchim lasă loc dezbaterilor. Sindicatele sunt nemulțumite, se tem pentru locurile de muncă, exista suspiciuni privind transparența procesului de privatizare ori privind corectitudinea întocmirii caietelor de sarcini. Nimic nou. Mai toate privatizările au trecut prin astfel de controverse. E un cost pe care trebuie să și-l asume orice decident. (more…)

Filip cel bun

marți, septembrie 18th, 2012

In ședința grupului parlamentar PNL din Senat am fost informați ca Uniunea Europeană socoteste ca o tema importanta de rezolvat chestiunea incompatibilitatilor senatorului Mircea Diaconu. Aplicarea sanctiunilor cerute de Agenția pentru Integritate împotriva lui Mircea Diaconu ar fi o victorie a justiției si un pas in consolidarea statului de drept. (more…)

Criza clasei politice e, mai întâi, o criză de imaginaţie

duminică, septembrie 16th, 2012

Aşa se întâmplă atunci când convingerile nu sunt autentice şi când ele se pun sub semnul improvizaţiei şi al conjuncturilor. Primul lucru care lipseşte atunci când nu eşti autentic este imaginaţia. Fireşte că oamenii sunt liberi în tot ceea ce întreprind. Sunt liberi să fie sinceri, tot aşa cum sunt liberi să se prefacă. Ba chiar, uneori, sunt liberi să se prefacă şi că sunt sinceri. Numai că asta, ca o haină de împrumut, se vede. (more…)