Archive for noiembrie, 2012

Preopinenţilor mei le stă în gât posibila mea nominalizare ca ministru de Finanţe (I)

vineri, noiembrie 30th, 2012

Nu sunt ahtiat să ajung ministru, aşa cum sugerează unii dintre preopinenţii mei. A mulţumi pentru o propunere care ţi s-a făcut nu înseamnă o acceptare necondiţionată, îndiferent ce portofoliu ţi s-ar oferi şi indiferent de context. A dori să ajungi ministru e un gest de responsabilitate, nu o cursă cu obstacole în care cel care le ocoleşte cu mai multă abilitate ajunge primul. Oamenii intră în politică pentru a face două lucruri care nu sunt paradoxale decât dacă lucrurile nu sunt bine făcute, anume să-şi conducă ţara dar, în acelaşi timp, să se pună în slujba ei. A face politică fără să doreşti să ocupi o poziţie înaltă în administraţie e ca şi cum ai vrea să fii golgheter, doar  privind meciurile de fotbal la televizor. (more…)

Varujan Vosganian a primit Medalia “William Saroyan” oferită de Guvernul Armeniei. Laudatio al lui Levon Ananian, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Armenia: “Prin “Cartea şoaptelor”, literatura armeană se îmbogăţeşte cu o carte demnă de Premiul Nobel pentru Literatură”

luni, noiembrie 26th, 2012

Scriitorul Varujan Vosganian s-a aflat în zilele de 19 și 20 noiembrie la Erevan pentru a prezenta ediția în limba armeană a Cărții șoaptelor. Este vorba de o nouă ediție, revizuită, publicată și tipărită de Editura Ararat. Reamintim că prima ediția în limba armeană – publicată de Uniunea Scriitorilor din Armenia – a fost prezentată, prima oară, în luna aprilie atunci cînd autorul s-a aflat în capitala Armeniei la o serie de manifestări legate de orașul Erevan declarat, în 2012, Capitală mondială a cărții. La acea lansare a fost prezent și ministru culturii din România, domnul Kelemen Hunor precum și Ambasadorul Armeniei la București, Excelența sa Hamlet Gasparian precum și traducătorul Sergiu Selian. (more…)

Basarabia, o tema uitata

duminică, noiembrie 25th, 2012

100 de candidati sustin Unirea cu Basarabia. http://www.bistritanews.ro/index.php?mod=article&cat=8&article=7509

Numarul candidatilor angrenati in cursa electorala pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie care au semnat Pactul pentru Basarabia a ajuns la 100. Varujan Vosganian, candidat pe listele Uniunii Social Liberale,  Dan Radu Zatreanu si Valeriu Tabara din partea Aliantei Romania Dreapta, se afla printre politicienii care au semnat pentru Unire.

Eu sunt un unionist incurabil. Cred ca, asa cum cele doua Germanii s-au unit, cum Vietnamul de Sud si cel de Nord au devenit o singura republica, asa cum, nu peste multa vreme, si cele doua Corei se vor alipi, Romania si Republica Moldova vor fi intr-o buna zi, un singur stat.
Ar fi trist ca poporul roman sa ramana singurul pe lumea aceasta sfartecat de  granite artificiale. Pana cand Moldova nu va redeveni parte a Romaniei, ranile celui de-al Doilea Razboi Mondial si ale Razboiului Rece nu se vor fi vindecat intru totul”, a declarat Varujan Vosganian .

99% + 1%

duminică, noiembrie 25th, 2012

În ziua de vineri, 23 noiembrie 2012, în timpul unei întruniri publice ce a avut loc în Aula Bibliotecii Universitare din Iaşi, Crin Antonescu, preşedintele PNL, a declarat că prezenţa mea în viitorul Guvern, la propunerea sa, este previzibilă într-o proporţie de 99%. Întrebat de jurnalişti de ce nu 100%, răspunsul domniei sale, dat fiind că nu mă găseam la Iaşi în momentele acelea, a fost “Încă n-am apucat să-l întreb”.

În legătură cu speculaţiile apărute în presă privind acest procent – care, altminteri are aspiraţia sa către perfecţiune, precum cubul ciobit din poemul lui Nichita Stănescu – precizez că, scurt timp după aceea, între mine şi Crin Antonescu a avut loc un schimb de mesaje prin care i-am mulţumit pentru cuvintele spuse la adresa mea, ceea ce a adăugat acel 1% care lipsea.

Urmariti mai jos discursul vicepresedintelui PNL Varujan Vosganian, cu ocazia lansarii Editurii Liberale

joi, noiembrie 22nd, 2012

http://www.youtube.com/watch?v=nFvZsseEHLE

Se naşte Editura Liberală

miercuri, noiembrie 21st, 2012

 

Miercuri, 21 noiembrie 2012, de la ora 17:00, va avea loc lansarea Editurii Liberale la Biblioteca Brătianu, situată pe Str. Biserica Amzei nr. 5-7 (vis-a-vis de Biserica Amzei). Printre invitaţii de seamă se numără Varujan Vosganian, Filip-Lucian Iorga, Ludovic Orban, Radu Câmpeanu, Mircea Ionescu Quintus, Andrei Chiliman, Mircea Diaconu, Rareş Mănescu, Dan Pavel, Laurenţiu Vlad, Adriana Săftoiu şi alţii.

Odată cu lansarea Editurii Liberale va avea loc şi lansarea primelor două titluri ale editurii şi anume Perspective liberale scrisă de Aurelian Slavu şi Clubul Naţional Liberal, antologie de texte ale tinerilor liberali care au scris pentru redacţia Clubului Naţional Liberal, un demers online iniţiat cu scopul de a cerceta, dezbate şi analiza  ansamblu de idei conţinute în gândirea şi doctrina liberală.

Spune-mi când îţi aminteşti, ca să-ţi spun cine eşti…

duminică, noiembrie 18th, 2012

Sunt unii oameni politici care îşi aduc aminte de popor exact in campaniile electorale. Şi tot atunci, dimpreună cu aceste revelaţii/reverii populiste, ei se gândesc la creşterea pensiilor şi a salariilor. Un astfel de model al populistului melancolic este chiar preşedintele unora dintre noi, Traian Băsescu. Mai ieri, preşedintele socotea că anul viitor prioritatea trebuie să fie indexarea pensiilor, înainte de a vorbi de orice altă măsură de natură fiscal-bugetară. (more…)

A avea speranţe şi a fi încrezător nu e acelaşi lucru

vineri, noiembrie 16th, 2012

Campania electorală e în toi. Colegiul meu, Iaşi 1,  este unul dintre mai mari din ţară, cuprinde 42 de comune, ceea ce înseamnă peste două sute de sate şi aproape două sute de mii de locuitori. Este acelaşi colegiu în care am candidat şi pe care l-am câştigat în anul 2008. (more…)

Fecioarele remăritate de la ARD

marți, noiembrie 13th, 2012

Pe bannerele preopinenţilor mei de la ARD, în colegiul din Iaşi în care candidez, scrie, în dreptul fiecăruia, “candidat nou”. Acesta ar fi un avantaj, gândesc ei, care să îndemne pe alegători să-i voteze. Interesant e că ei nu sunt deloc noi în politică, ba dimpotrivă, activează de mulţi ani si au deţinut funcţii importante în structurile locale. Dar pentru Parlament sunt nou-nouţi. Şi, fireşte, în acest fel sugerează că se dezic de Guvernul pe care l-au susţinut.  (more…)

O să te iubim mereu, Iurie Darie…

sâmbătă, noiembrie 10th, 2012

Când pleacă dintre noi un om precum Iurie Darie, simt de parcă ar fi murit ceva din mine. Avea un zâmbet despre care credeam că nu va muri vreodată. Şi, într-un anumit fel, poate că e nemuritor. O bunătate care te cucerea şi în faţa căreia nu puteai decât să fii bun. Desena cu ambele mâini în acelaşi timp, ceea ce însemna că lumea putea fi la fel de frumoasă, indiferent din care parte o priveai. L-am iubit şi m-am numărat printre cei privilegiaţi care au avut prilejul să i-o spună. Putem să  repetăm asta acum, cât mai mulţi dintre noi, căci de acolo unde e, din lumea fără timp şi fără graniţe, ne poate auzi pe toţi, cei care am fost copii mai bucuroşi şi am rămas, într-un fel, copii, datorită lui. Dumnezeu să-l odihnească şi să-i păstreze zâmbetul, în veşnicie, pentru noi toţi…