Archive for ianuarie, 2013

Discurs omagial – Botosani, 15 ianuarie 2013

miercuri, ianuarie 30th, 2013

 

Sunt mulți ani de când vorbim aici despre poetul Mihai Eminescu și găsim de fiecare dată lucruri noi. Astăzi, însă, eu am ales să nu vă vorbesc, deși o fac în numele Uniunii Scriitorilor din România, despre Poetul Mihai Eminescu. Astăzi o să vă vorbesc despre un om ca noi, care avea şi el tabieturile sale, bucuria sa de a fuma, de
a bea bere, tânjelile şi mizantropiile sale, singurătăţile şi fanteziile sale. Un om care, însă, s-a pus mai mult decât oricare dintre noi în slujba Poetului Mihai Eminescu. Şi anume Omul Mihai Eminescu. (more…)

Candidatul USL la Preşedinţia României este preşedintele PNL, Crin Antonescu

marți, ianuarie 29th, 2013

Astăzi, în şedinţa Biroului Central al PNL, am fost unul dintre cei care au deschis discuţia privind chestiunea candidaturii la preşedinţia României. Nu vă pot spune ce au afirmat ceilalţi colegi de-ai mei, e dreptul lor să o facă. Dar voi relua aici ceea ce am declarat eu: (more…)

Oltchim: insolvenţa ca speranţă

sâmbătă, ianuarie 26th, 2013

Oltchim este, probabil, compania care a stat, in cea mai mare măsură, în atenţia publică în ultima perioadă. Asta datorită importanţei strategice a combinatului şi a impactului său asupra comunităţii locale, dar şi datorită anectodicii create în jurul său, în care aşa-zisa privatizare stil music-hall a fost doar una dintre faţete.

Acum Oltchim reintră în dezbaterea publică, în mod serios, dar, din păcate, mai şubrezit economic şi mai împovărat de datorii. În cele ce urmează prezentăm câteva extrase din Memorandumul aprobat de Guvern zilele trecute şi care oferă Ministerului Economiei mandatul pentru declanşarea procedurii de insolvenţă: (more…)

Varujan Vosganian, invitat al emisiunii “Exces de putere”, Antena 3(transcript)

luni, ianuarie 21st, 2013

 

Oana Stancu: Invitat la „Exces de Putere” în această a două parte a emisiunii, doamnelor şi domnilor, ministrul Economiei, domnul Varujan Vosganian.

Bună seara! Bine aţi venit!

 

Varujan Vosganian: Bună seara!

 

Oana Stancu: Râdeam înainte de intrarea în emisie, nu aţi mai fost de pe 15 noiembrie la televizor?

 

Varujan Vosganian: Da, mi-am luat două luni sabatice. Prima lună, în noiembrie şi decembrie am fost în colegiu. Am un colegiu pe malul Prutului. Sunt 42 de comune, 200.000 de locuitori, dar cele mai sărace zone din România şi atunci am ramas acolo în colegiu, nu am mai venit în Bucureşti, iar după aceea nu am mai venit la televizor în primul rând pentru că nu ştiam cum se vor soluţiona negocierile guvernamentale, eram în fiecare zi ministru la altceva: de la Cultură până la Finanţe. Am trecut prin numeroase posturi guvernamentale în vreo 10 zile, iar după ce s-a stabilit portofoliul nu am avut hotârarea de Guvern care să stabilească atribuţiile. (more…)

Veşnica neorânduială

duminică, ianuarie 20th, 2013

Aşa spunea Mihai Eminescu : “veşnica neorânduială la români”. Şi cum să nu-i dăm dreptate? Iată, de pildă, ce se întâmplă cu ministerul pe care-l conduc. În anul 2004 se numea Ministerul Industriei şi Resurselor (MIR). În 2005 a devenit Ministerul Economiei şi Comerţului (MEC). În 2007 s-a transformat în Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF). În 2009 s-a numit, simplu, Ministerul Economiei (ME). În 2010 a căpătat titlul pompos de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA). În 2012 a redevenit Ministerul Economiei. În 2013 sunt şanse să se transforme în Ministerul Industriei şi Comerţului, Ministerul Energiei şi Ministerul Mediului de Afaceri şi Tursimului. De fiecare dată departamente, direcţii, dacă nu chiar ministere întregi s-au mutat de colo-colo. S-au desfiinţat şi înfiinţat funcţii. S-au schimbat antetele de pe documentele ministerului şi de pe cele ale companiilor şi agenţiilor din subordine. Aşijderea şi ştampilele. Iar ce se întâmplă cu Ministerul Economiei se întâmplă şi cu internele, cu administraţia, cu dezvoltarea regională, cu transporturile etc.etc. Iar funcţionarii se vântură de colo-colo, ca muşuroaiele de furnici. (more…)

Sâmbătă, 19 ianuarie 2013, orele 20,00 mă reîntorc în faţa micilor dvs. ecrane împreună cu Oana Stancu şi Adrian Ursu, la Antena 3. Printre teme: primele zile ale guvernării, dialogul cu FMI, Roşia Montană, situatia Oltchim, Cuprumin, privatizările şi perspectivele anului economic 2013

vineri, ianuarie 18th, 2013

Să vă îmbrăcaţi frumos pentru că vă văd prin sticlă!

Noi trăim in posteritatea omului si nu a poetului Mihai Eminescu

miercuri, ianuarie 16th, 2013

Ma întreabă un jurnalist ce opinie am in legătura cu acordarea titlului de cetățean de onoare post-mortem al județului Botoșani poetului Mihai Eminescu. Am răspuns: “Nu știam ca poetul Mihai Eminescu a murit…”

Blogul Niebelungilor

sâmbătă, ianuarie 12th, 2013

După interpretarea trunchiată, răuvoitoare apărută în mass-media a comentariului meu “Ministerul Economiei dă iarăşi ora exactă”, unii experţi în domeniul relaţiilor publice m-au sfătuit ca, pe perioada mandatului de ministru, să renunţ la blogul personal. Argumentul lor era acela că blogul creează o anumită vulnerabilitate, prin riscul preluărilor scoase din context ori tendenţioase. (more…)

Precizare

joi, ianuarie 10th, 2013

In legatura cu stirea aparuta astazi in presa potrivit careia eu as fi fost cel care a semnat propunerea de numire a domnului Lucian Isar ca sef provizoriu al CA – Transgaz , doresc sa precizez ca ea nu corespunde adevarului.

Încheierea tranziţiei înseamnă şi dispariţia statului-jucător din economie.

miercuri, ianuarie 9th, 2013

A fi ministru într-un Guvern de coaliţie nu e o experienţă tocmai uşoară, necesită tact şi corectitudine din partea tuturor părţilor. Iar modul în care a fost construit cabinetul, cu instituţia miniştrilor delegaţi, nu e de natură să înlesnească această coabitare. Ceea ce înseamnă că dacă reuşim, cu atât mai demni de laudă vom fi. (more…)