Archive for iunie, 2013

Se împlinesc 15 ani de la lansarea Manifestului Dreptei din România, primul document public care a asumat dreapta democratică

duminică, iunie 30th, 2013

În ziua de 6 iunie 1998, liderii Partidului Alternativa României (devenit în 27 martie 1999 Uniunea Forţelor de Dreapta) lansau Manifestul Dreptei din România. În vremea aceea dreapta era încă demonizată în ţara noastră. Sondajele de opinie socoteau că alegătorii de stânga se găsesc într-o copleşitoare majoritate,  iar ideologia de dreapta era, cel mai adesea, asociată cu legionarismul. Lucrurile s-au schimbat de atunci, culoarul de dreapta este mult mai vizitat de către oamenii politici iar sondajele dau o predilecţie de vot către mişcările de dreapta. Care, la rândul lor, au proliferat pe(ste) măsură. (more…)

Armenian Trade Network: Global Achievement Award for Mr. Vosganian,”the most illustrious Diasporan Armenian occupying high government office, as well as an influential intellectual”

vineri, iunie 28th, 2013
ATN — The Global Armenian Chamber of Commerce Press release
ROMANIAN MINISTER VARUJAN VOSGANIAN
HIGHEST AWARD RECIPIENT FOR 2013 BY ATN-GACC
Marseille, June 21, 2013 — During a Gala event held within the framework of the ATN — Global Armenian Chamber of Commerce Third General Assembly organized  by the French-Armenian Chamber of Commerce (CCIFA) in Marseille form June 19 to 21, 2013, Romanian Minister of Economy Varujan Vosganian received the highest award given to a distinguished personality of Armenian origin for excellence in shaping the global economic landscape and promoting trade and investments. (more…)

Ce-am făcut în zi de Rusalii

miercuri, iunie 26th, 2013

Ziua liberă a Rusaliilor m-a găsit la Viena, la întâlnirea cu capitalul austriac. Interesul investitorilor austrieci pentru România se dovedeşte, în continuare, viu. Forumul economic de la Camera de Comerţ a Austriei a prilejuit întâlnirea cu cca 200 de participanţi. Întâlnirile cu Camera Industriaşilor şi cu Camera de Comerţ a landului Austria Superioară au întărit această convingere. (more…)

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, deschide astazi, la Marsilia, lucrarile Congresului mondial al Camerelor de Comert si Industrie Armene (Comunicat din partea Ministerului Economiei)

vineri, iunie 21st, 2013

În zilele de 21-22 iunie a.c. au loc, la Marsilia, lucrările Congresului mondial al Camerelor de Comerţ şi Industrie Armene. La acest Congres vor participa reprezentanţi ai Camerelor de Comerţ Armene din numeroase ţări, precum Armenia, SUA, Canada, Franţa, Italia, Spania, Argentina etc. România va fi reprezentată de Varujan Udrea, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie România-Armenia precum şi de Radu Auneanu, preşedintele Fundaţiei « Micael Noradunghian ». Lucrările Congresului vor fi deschise de ministrul economiei din România, Varujan Vosganian, invitat de onoare al Congresului. Alocuţiunea sa va avea tema « Impactul economic al mondializării ».

Exerciţii de încredere

sâmbătă, iunie 15th, 2013

Unii dintre prietenii noştri de pe blog fac observaţia că declaraţiile mele sunt uneori prea abstracte, dacă nu de-a dreptul fanteziste. Ori că realizările nu sunt palpabile, sentinţe de tipul: “n-aţi făcut nimic”. Dacă vă referiţi la privatizări, ele au anumite proceduri şi trebuie realizate cu anumite precauţii, astfel încât nici nu cred că e bine să ne grăbim, ca după aceea să ne arătăm cu degetul unii pe alţii, mai ales voi pe mine. Dacă e vorbe de atfel de realizări, ce e mai palpabil decât faptul că în aprilie industria şi exporturile au crescut cu două cifre, ca în vremurile bune? (more…)

Comunicat privind conferinţa de presă a vicepreşedintelui Vosganian la sediul PNL

joi, iunie 13th, 2013

Partidul Național Liberal a inaugurat joi, 13 iunie a.c., seria unor conferințe de presă în care membri ai Guvernului din partea PNL vor prezenta măsurile liberale aplicate în concordanță cu programul de guvernare al USL.

“În aceste condiții, ale unei solidarități guvernamentale, Partidul Național Liberal are o identitate de dreapta pe care dorește să și-o păstreze și prin care dorește să adauge eficiență actului de guvernare. Când vorbim despre aceste patru priorități – relaxare fiscală, privatizare, reindustrializare și creare de locuri de muncă – și despre competitivitate, aici, la sediul PNL, e ca și cum ai evolua într-un mediu natural”, a afirmat vicepreședintele PNL Varujan Vosganian, ministru al Economiei, în prima conferință de presă din seria anunțată, la sediul central al PNL. (more…)

Atacuri dure de te umflă râsul

miercuri, iunie 12th, 2013

Suntem într-o frumoasă zi de miercuri, care se întâmplă să fie chiar azi. Miercuri, în România, este şi ziua şedinţelor de Guvern. Mă aflu în biroul primului ministru, Victor Ponta. Vorbim despre situaţia la zi a parteneriatului Cuprumin şi despre programul de privatizări al Ministerului Economiei. (more…)

Interviu acordat cotidianului libanez, L’Orient le Jour, de catre Varujan Vosganian, Ministrul Economiei

vineri, iunie 7th, 2013

 

Vizita oficială efectuată luni, 3 iunie, la Tripoli de ministrul român al Economiei, Varujan Vosganian, a adus două răspunsuri concrete la întrebarea – Ce poate face România pentru Liban?. În primul rând, vrea să sporească schimburile comerciale (estimate în prezent la 400 de milioane de dolari pe an), propunând Libanului să exporte fructe  proaspete şi ulei de măsline. Pe lângă cele circa 3.700 de companii din România cu capital libanez, ministrul vrea să atragă marii investitori libanezi din construcţii, industria alimentară şi cea hotelieră.

Al doilea element concret de cooperare este legat de ajutorul direct acordat refugiaţilor sirieni, pe care România a decis să-l verse direct Ministerului afacerilor sociale, altfel spus statului libanez, şi nu organizaţiilor locale şi internaţionale, ceea ce este văzut ca o garanţie de încredere. (more…)

Transcriere conferinta de presa privind privatizarea si crearea de locuri de munca- Varujan Vosganian, Ministrul Economiei- 5 iunie 2013

miercuri, iunie 5th, 2013

Varujan Vosganian, Ministrul Economiei: Bună ziua, două subiecte în cadrul conferinţei de presă de astăzi: un subiect care ţine de strategia Ministerului Economiei pe care am anunţat-o privind privatizarea şi crearea de noi locuri de muncă şi cel de al doilea, unele evenimente internaţionale în care este implicat Ministerul Economiei.

Aş vrea să încep cu proiect care are şi o valoare practică, şi o valoare simbolică. Există o dezbatere stârnită în ultima vreme în România privind asocierea în participaţiuni la Cuprumin, există voci care spun că astfel de proiecte s-au mai făcut şi că există riscul să repete experienţe trecute. E drept, că, experienţele trecute, din ultimii 20 de ani, nu sunt foarte încurajatoare pentru orice am face de acum înainte, dar va trebui să încercăm iar. (more…)

Anunt privind selectia initiala a investitorilor eligibili pentru Oltchim 2. Conditii minime de participare

marți, iunie 4th, 2013

 

Ministerul Economiei a publicat, in vederea selectiei initiale a investitorilor eligibili sa participe la negocieri, anuntul privind conditiile minime ce trebuie intrunite de persoanele juridice, interesate de cesionarea partilor sociale ale Oltchim 2. (more…)