Archive for iulie, 2013

Pentru o corecta informare privind situatia Oltchim

marți, iulie 30th, 2013

În legătură cu unele comentarii recente privind situaţia financiară a Oltchim următoarele precizări: (more…)

Cristian Vasile si ziua mea de nastere

duminică, iulie 28th, 2013

Am primit de ziua mea tot felul de cadouri. Unele cu gust si demne de folosit. Altele demne de o colectie de obiecte inutile. Asa cum se intalmpla, probabil, oricui intr-o astfel de situatie. Dar cel mai frumos cadou a fost un fonograf, insotit de un teanc de discuri, inregistrari ale lui Cristian Vasile. (more…)

Conferinta de presa cu tema “Comertul exterior”, sustinuta de Ministrul Economiei, Varujan Vosganian la 25 iulie 2013

vineri, iulie 26th, 2013

 

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a susţinut joi, 25 iulie 2013, o conferinţă de presă, împreună cu secretarii de stat Manuel Marian Donescu şi Bogdan Nicolae Badea, conferinţă a cărei transcriere o prezentăm în cele ce urmează.

 

Varujan Vosganian, ministrul Economiei:

 

Astazi as vrea sa discutam despre comert exterior. Este un moment important pentru  Ministerul Economiei in ceea ce priveste strategia de viitor. De aceea sunt aici impreuna cu domnul Manuel Donescu, secretar de stat in ministerul nostru si care are in coordonare Departamentul pentru Comert Exterior si, de asemenea, avand in vedere ca am luat cateva decizii in ceea ce priveste atragerea de investitii pentru Cuprumin si pentru toate celelalte chestiuni in ceea ce priveste problemele curente ale ministerului, am invitat pe domnul secrear de stat Bogdan Badea si impreuna cu dansii o sa raspundem intrebarilor dumneavaostra. (more…)

Interviu Jurnalul National- Astăzi e ziua ta, Varujan Vosganian

joi, iulie 25th, 2013
 
 “Un poet este mai important decât un ministru. Adevărata istorie a lumii au făcut-o poeţii şi ideile lor, nu generalii”Fericirea nu este un drept, ci o obligaţie

Ministrul Economiei, prim-vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Varujan Vosganian împlineşte astăzi 55 de ani. Jurnalul Naţional îi urează “La mulţi ani!”

“Vremurile se pot trăi în două feluri: să fii sub vremuri sau să fii deasupra vremurilor. A fi deasupra vremurilor presupune să ai o înţelegere a lumii (Weltanschauung, cum spun nemţii) şi să îţi asumi o anume misiune. Cam în felul ăsta trăiesc aceste vremuri, încercând să înţeleg şi să-mi definesc proiectele. Am un proiect politic, care este cel mai vizibil. Am un proiect care derivă din asta, adică doresc să transform politica în politici. Lucrăm, adică, împreună cu un grup de colaboratori, la un model pentru societatea românească, în ce priveşte câteva domenii fundamentale, cum ar fi competitivitatea, industria, exporturile şi inovarea. Am, desigur, şi câteva proiecte personale, cum ar fi cel literar. (more…)

Interviu acordat cotidianului economic austriac WIRTSCHAFTSBLATT de catre Ministrul Economiei, Varujan Vosganian

luni, iulie 22nd, 2013

Ministrul economiei, Varujan Vosganian a anunţat o reducere a impozitelor şi a contribuţiilor la asigurările sociale. Vânzarea de acţiuni în cadrul întreprinderilor de stat continuă.

Wirtschaftsblatt: Cum aţi descrie starea actuală a economiei românești?

Varujan Vosganian: Performanţa economică anterioară a României a combinat mai mulţi ani de scădere cu deficite bugetare mari. Cu toate acestea, începând de anul trecut situaţia s-a stabilizat. Putem pune anul acesta sub două aspecte: de stabilitate şi creştere. România are în prezent stabilitate politică, o majoritate confortabilă în Parlament susţine guvernul. Există un guvern de coaliţie în care regulile sunt clar definite. Acest guvern a elaborat un program ambiţios care trebuie să aducă creştere economică şi echilibrare a bugetului. Nu în ultimul rând este planificată o modificare a constituţiei. (more…)

România de după litera B

duminică, iulie 21st, 2013

Înţeleg că există un reproş pe care îl fac anumiţi jurnalişti cu adresă la liderii USL, precum că aceştia, prin comportamentul lor, îl reînviază pe Traian Băsescu, în loc să-l izoleze. Un exemplu, se zice, este dialogul purtat de preşedintele României, deunăzi, cu preşedintele Senatului Crin Antonescu. Nu susţin această argumentaţie. Eu însumi sunt pus uneori în situaţia de a accepta invitaţia preşedintelui României, atunci când particip la şedinţele Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Omul e om, iar instituţia e instituţie. Dezbaterea publică se poate duce, aşezându-l pe omul Traian Băsescu în locul pe care-l merită. România, însă, nu poate fi condusă ignorând instituţia prezidenţială. (more…)

Comunicat de presa al Ministerului Economiei despre conflictul de munca din Valea Jiului

sâmbătă, iulie 20th, 2013

 

In urma negocierilor initiate astazi de delegatia Ministerului Economiei, condusa de Secretarul de Stat Bogdan Nicolae Badea, a fost semnat contractul de furnizare de carbune intre Societatea Naţională pentru Închiderea Minelor Valea Jiului Petroşani si Complexului Energetic Hunedoara la un pret convenabil pentru ambele parti. (more…)

Varujan Vosganian a convenit, impreuna cu omologii sai mexicani, elaborarea unui program de cooperare economica (comunicat de presa)

joi, iulie 18th, 2013

 

Aflat, în perioada 15-17 iulie 2013, într-o vizită oficială în Mexic, ministrul economiei, Varujan Vosganian, a convenit, împreună cu omologii săi mexicani, elaborarea unui program de acţiuni concrete, care să apropie cele două ţări în domeniul economic.

În cadrul întâlnirilor cu ministrul mexican al economiei, Ildefonso Guajardo Villarreal şi ministrul relaţiilor externe, José Antonio Meade Kuribreña, oficialul român a prezentat relaţia cu Mexicul ca o prioritate a ţării noastre în America Latină. (more…)

Articol publicat in cotidianul El Economista din Mexic-15 iulie 2013: “Romania cauta afaceri in afara UE”- Varujan Vosganian

marți, iulie 16th, 2013

 

Foto EE: Germán Espinosa

Economia românească încearcă să revizuiască politica de afaceri şi investiţii.

 Mexicul este din ce în ce mai atractiv pentru afaceri şi căuta noi investitori în ţările din Europa, printre care şi România. În ciuda balanţei comerciale deficitare, urmăreşte să extindă relaţiile între investitori şi companii.

Guvernul României, ai cărui principali clienţi şi furnizori sunt Uniunea Europeană, Rusia şi Turcia, şi-a redefinit priorităţile şi consideră Mexicul o destinatie de interes pentru afaceri şi investitori, a afirmat ministrul economiei din România, Varujan Vosganian. „În Uniunea Europeană avem reputaţia de asociaţi de încredere, însă am ignorat alte pieţe”. (more…)

Despre dezbaterea internă privind relaţiile externe

luni, iulie 15th, 2013

În România, dezbaterea internă ocupă mai tot timpul. Despre politica externă şi cea comercială nu se vorbeşte mai nimic şi opinia publică nu pare să fie interesată de atari subiecte. Politicile externe, fie că e vorba de cea diplomatică, de cea comercială sau de cea culturală intră în atenţia publică doar în măsura în care sunt consecinţe ale unor monitorizări ( de pildă Comisia Europeană sau Fondul Monetar Internaţional), fie dacă sunt ceva scandaluri, cum a fost cazul Institutului Cultural Român. Noi credem, în mod greşit, că soluţia problemelor pe care le avem se găseşte doar la Bucureşti şi că a te preocupa de politica externă este un fel de plimbăreală, adică, pe scurt, pierdere de vreme. (more…)