Archive for august, 2013

Comunicat de presa privind redeschiderea negocierilor in cazul Krivoi- Rog

joi, august 29th, 2013
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a purtat marţi, 27 august a.c., la Kiev, convorbiri cu partenerii ucraineni pentru reglementarea problemelor legate de construirea Combinatului de îmbogăţire a minereurilor acide de la Krivoi Rog (in
continuare – CIM Krivoi-Rog).
Redeschiderea negocierilor cu partea ucraineană în vederea recuperării cheltuielilor efectuate de România în cadrul participării la construirea CIM Krivoi-Rog a fost decisă de către Guvernul României la mijlocul lunii iunie, fiind prima data dupa 1994 cand discutiile se reiau la acest nivel .
Delegaţia română, condusă de ministrul Varujan Vosganian, şi delegaţia ucraineană, condusa de Kalenkov Alexandr Fedorovich – adjunct al ministrului Politicii Industriale si ministru interimar in aceasta perioada, au analizat situaţia actuală a combinatului, consultările fiind îndreptate către identificarea unor variante reciproc acceptabile pentru rezolvarea situatiei CIM Krivoi Rog, pornind de la prevederile Protocolului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Ucrainei privind continuarea colaborarii la construirea CIM KrivoiRog, semnat la Kiev, in mai 1994 (in continuare – Protocolul din 1994).  (more…)

O toamnă nouă pe vechile dureri

duminică, august 25th, 2013

Vine o toamnă plină de evenimente. Sper că nu va fi şi plină de neprevăzut. (more…)

Ziua în care nu mai eşti tu

marți, august 20th, 2013

În octombrie 2006 am fost nominalizat pentru postul de comisar european. Un fost securist, fugit în SUA înainte de decembrie 1989, în virtutea, probabil, a unor obligaţii specifice, a revenit în ţară şi a afirmat că am fost spion în vremea comunismului şi că sunt, în continuare, spion acoperit. A doua zi, după o consultare cu preşedintele Comisiei Europene, mi-am retras candidatura la funcţia de comisar european. Am fost spion doar pentru o zi. N-am fost nici înainte de nominalizare şi nici a doua zi. Am fost spion exact atât cât trebuia. Pe urmă n-a mai vorbit nimeni despre asta, ba chiar am devenit, peste câteva săptămâni, ministrul economiei. Nimeni nu a cercetat cum a fost posibil aşa ceva şi nici nu a meditat la vulnerabilitatea societăţii româneşti faţă de astfel de manevre securistice. (more…)

Arie pe coarda sol

vineri, august 16th, 2013

M-am reîntors. Mă bucur că vă regăsesc activi şi combativi. Dar bucuria mea este însoţită şi de o oarecare nedumerire. Căci am sentimentul că m-am întors nu într-o Românie pe care o lăsasem cu două săptămâni în urmă, ci într-o Românie pe care o lăsasem cu ani de zile în urmă. (more…)

Carte poştală

luni, august 5th, 2013

 

Adevărul e că zilele astea am cam tras chiulul de la frumoasa îndeletnicire de a dialoga pe blog. Am plecat pentru câteva zile (de fapt aproape două săptămâni) în concediu. Locul în care mă aflu e prielnic pentru meditaţii, dar nu e prea prielnic pentru telecomunicaţii, astfel încât trebuie să mă cocoţ undeva şi, într-o poziţie oarecum incomodă, cu picioarele bălăngănindu-se şi cu condiţia să nu mă uit în jos, mă pot conecta la internet. (more…)