Archive for noiembrie, 2013

Acordul de Asociere a Moldovei cu UE este o sărbătoare a tuturor românilor

vineri, noiembrie 29th, 2013

Parafarea Acordului de asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană este, cu siguranţă, important, în relaţia Moldovei cu Europa dar este fundamental şi în relaţia dintre Moldova şi România. (more…)

Manifestul “Politică prin politici” – direcţii de acţiune

joi, noiembrie 28th, 2013

Iată, foarte pe scurt, care sunt cele patru posibile direcţii în ce priveşte setul de politici şi orizontul de timp în aplicarea lor.

Romania 2016 – Romania dezvoltării economice

Perioada care a mai rămas pană la sfarşitul actualului mandat parlamentar trebuie folosită pentru atingerea urmatoarelor ţinte: (more…)

USL a început bine acest mandat, ar trebui să-l termine la fel de bine. Manifestul: “Politică pentru politici”

miercuri, noiembrie 27th, 2013

USL a câştigat triumfal alegerile parlamentare. Cu un suport parlamentar consistent şi cu un suport popular nemaiîntâlnit după alegerile din 1990, USL ar avea suficiente argumente pentru a-şi duce programul politic la îndeplinire. (more…)

Despre Înălţimea Sa Reprezentantul…

luni, noiembrie 25th, 2013

Îmi amintesc – cum se putea altfel? – de seara celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2009. Ne aflam cu toţii în sediul PSD, a fost singura oara în viaţa mea când am păşit în incinta acelui sediu. Sălile erau frumos ornate, mesele erau pline cu farfurii cu bucate şi în mijloc trona un tort cu vanilii, fisticuri şi alte creme  în culorile naţionale. Mircea Geoană mulţumea tuturor, ca prezumtiv preşedinte al României, şi, în primul rând, lui Crin Antonescu şi liberalilor care depuseseră sincere şi într-adevăr lăudabile strădanii să-i susţină candidatura.  Căci, dacă nu mă înşel, Crin Antonescu l-a însoţit în toate mitingurile electorale dintre cele două tururi de scrutin. (more…)

Să ne mai gândim în legătură cu listele separate la europarlamentare

miercuri, noiembrie 20th, 2013

Zilele trecute, întrebaţi fiind în legătură cu alegerile europarlamentare, preşedinţii PNL şi PSD au spus că decizia candidării pe liste separate nu este irevocabilă. Această decizie nu a fost adoptată în USL, ci a fost acceptată tacit, în vremea când unitatea USL nu era pusă la îndoială. O garanţie a stabilităţii politice şi a onorării obligaţiilor către electorat ar putea fi candidatura pe liste comune, ar fi adăugat, potrivit informaţiilor de presă, liderii USL. (more…)

Varujan Vosganian va vorbi, în câteva oraşe din Austria şi Germania, despre cultura română şi despre romanul său “Cartea şoaptelor”

vineri, noiembrie 15th, 2013

Institutul Cultural Român din Viena, în colaborare cu Zsolnay Verlag, Lepsius Haus Potsdam,  Donauschwabisches Zentralmuseum Ulm, Kulturzentrum bei den Minoriten Graz şi Stefan Zweig Centre Salzburg, organizează, în perioada 18 -23 noiembrie 2013 un turneu în oraşele Potsdam, Ulm (Germania), precum şi în oraşele Graz, Salzburg, Viena (Austria), turneu pe parcursul căruia Varujan Vosganian va vorbi desre cultura română şi despre romanul său “Cartea şoaptelor”. La Viena vor avea loc, de asemenea,  două lecturi publice în cadrul Târgului Internaţional de Carte BuchWien 2013, precum şi o conferinţă în cunoscuta sală Urania din capitala Austriei. (more…)

Pilda lui Lech Walesa

joi, noiembrie 14th, 2013

Şocantă acea afirmaţie de deunăzi a lui Jose Manuel Barroso privind ipoteza amânării intrării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen până în 2015. Motivul este siderant: dezbaterea privind aderarea este amalgamată cu tot felul de intruziuni naţionaliste, extremiste, ceea ce face imposibilă unanimitatea,  chiar dacă cele două ţări sunt pregătite pentru a face faţă cerinţelor tehnice. (more…)

Trebuie demarat urgent dialogul cu asociaţiile patronale şi cu investitorii străini

marți, noiembrie 12th, 2013

Ca un făcut, comentariul nostru privind starea de spirit îngrijorătoare a mediului de afaceri a fost urmat de un şir de comunicate ale American Chamber, Consiliului Investitorilor Străini şi Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România. Aceste structuri prestigioase solicită predictibilitate şi stabilitate în domeniul fiscal. Fireşte că nu fac nicio legătură între blogul nostru şi respectivele comunicate şi nici nu am veleităţi protocroniste. (more…)

De certat, să lăsăm pe alţii să se certe

vineri, noiembrie 8th, 2013

Citesc pe un site numit pe.surse.ro ca am atacat dur, în postarea anterioară,  atât Guvernul , cât i negocierile cu FMI etc.etc. Hai sa ne intelegem. Eu doresc sa se rezolve problemele, nu sa ma rafuiesc cu Guvernul. Sunt senator USL şi, în această poziţie, susţin Guvernul din Parlament. Obiectivul meu nu e să atac Guvernul şi cu atât mai puţin să-l atac “dur” (termen la modă). A muta o dezbatere tematică pe o dezbatere politică e un lucru foarte rău. Aşa n-o să ne alegem niciodată cu nimic altceva decât cu certuri, cu vânare de vânt, vorba lui Bob Dylan. (more…)

Perioadă grea pentru investiţii

vineri, noiembrie 8th, 2013

Mă îngrijorează starea de spirit a mediului privat. Oamenii de afaceri  au un sentiment de nemulţumire faţă de felul în care merge economia, iar aşteptările lor nu sunt nici ele mai îmbietoare. Banul nu se învarte, spun ei. Bancile îţi întorc spatele cand ţi-e mai greu. Fiscalitatea creează noi şi noi poveri şi complicaţii. Statul este un partener pe care nu te poţi baza. Viitorul nu este predictibil şi, cel mai adesea, socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din targ. (more…)