Archive for ianuarie, 2014

Libris.ro – Autorul Cărţii şoaptelor şi al Jocului celor o sută de frunze, scriitorul lunii februarie

joi, ianuarie 30th, 2014

Varujan Vosganian: “A citi e un gest de smerenie. Nu ştii totul şi nu te sfieşti să întrebi.”

Sunteţi curioşi să aflaţi cum arată biblioteca unui scriitor? Câte volume conţine? Care este cartea din biblioteca personală pe care o îndrăgeşte cel mai mult? Sunteţi curios să aflaţi ce cărţi şi-au propus scriitorii români să citească în perioada următoare? Vă doriţi să aveţi în biblioteca proprie cărţi cu autograful autorului?

Începând din 01.02.2013,Libris propune proiectul Lumea cărţilor din perspectiva scriitorului, proiect care aduce mai aproape de public cei mai importanţi scriitori români ai momentului. Scriitorul care isi dezvăluie, în luna februarie din 2014, relația sa cu lectura și biblioteca personală este… VARUJAN VOSGANIAN

(more…)

Criza instituţională

miercuri, ianuarie 29th, 2014

Atunci când ceva nu merge – şi multe se întâmplă să nu meargă – se cer demisii şi demiteri. Cei care sunt mai sus pe scara ierarhică cer dimisiile celor mai de jos, vrând să dovedească prin asta două lucruri: întâi că ei personal nu au nicio vină şi, în al doilea rând, că sunt vigilenţi şi acţionează. Mai zilnic se cere demisia câte unui ministru şi clasamentele miniştrilor remaniabili constituie o îndeletnicire curentă. Rotaţia politică se transformă, adesea, într-un joc de căluşei. Când flaşneta se întrerupe pentru o clipă, se schimbă şi călăreţii. Proiectele durează exact cât cel care le-a promovat, vine altul care are două ocupaţii de bază: să lase baltă ce s-a făcut şi să aibă idei noi şi, apoi, să beştelească pe cei dinainte, eventual cu ceva plângeri penale. (more…)

Costul energiei în UE, de câteva ori mai mare decât în SUA!

duminică, ianuarie 26th, 2014

Iată că problema cu care mă confruntasem eu în 2008, atunci când preţul gazelor de import crescuse în România, în numai nouă luni, de la 390 USD/1000 mc la 560 USD, devine acum îngrijorătoare pentru întreaga Europă. Într-o anumită măsură, proiectul “Renaşterea industrială” care s-ar putea discuta în luna februarie la Consiliul European se referă la tocmai la reducerea impactului negativ al costului energiei asupra industriei. (more…)

Completări la comentariile lui Bedros Horasangian şi ale Doinei Ruşti privind lobby-ul negaţionist turcesc şi solicitarea Parchetului

joi, ianuarie 23rd, 2014

Am prezentat, zilele trecute, pe blog, două comentarii, cel al lui Bedos Horasangian şi cel al Doinei Ruşti, care, în esenţă, spun acelaşi lucru: solicitarea Parchetului  făcută Senatului în luna septembrie 2013, trebuie privită într-un context mai larg, legat de lobby-ul negaţionist turcesc în ce priveşte genocidul armean şi de modul în care a fost receptat romanul meu, Cartea şoaptelor. (more…)

Dreptul la legenda

joi, ianuarie 23rd, 2014

Aurelia Ion si Adrian Iovan au tot dreptul sa intre in legenda. Ca si alti romani care in ultimii zeci de ani si-au dat viata in numele altora. Ei au murit in numele nostru, pentru ca noi sa traim in numele lor. Suntem datori cu viata lor netraita.

Si o trista morala: societatea romaneasca este mult mai deprinsa a haitui, decat a proteja…

Ciudatele întorsături ale politicii româneşti

marți, ianuarie 21st, 2014

Interesante întorsături în politica românească. În anul 2012, românii au ieşit în stradă în mai toate oraşele României pentru a protesta împotriva corupţiei şi dispreţului faţă de independenţa justiţiei ale Guvernului PDL. Parlamentarii USL a decis sa facă grevă, retrăgându-se de la lucrările legislativului. Pe acest fundal de revoltă şi cu un larg suport popular, USL a format noul cabinet, la jumătatea anului 2012, şi a câştigat copleşitor cele două rânduri de alegeri care a urmat. (more…)

Diseara, de la 18:00, ne putem revedea la Money Channel (Redifuzarea emisiunii “Intalniri de top”)

duminică, ianuarie 19th, 2014

Ne vedem diseara, de la 19:00 la Intalniri de top, pe Money Channel

sâmbătă, ianuarie 18th, 2014

Doina Ruşti: Ce i s-a întamplat lui Vosganian

vineri, ianuarie 17th, 2014

Aş fi vrus să scriu astăzi o seamă de comentarii şi adăugiri la textul lui Bedros Horasangian din Adevărul.ro, dar am găsit acest text apărut pe 17 ianuarie 2014 şi  pe care îl socotesc util dezbaterii noastre. Astfel încât, înainte de a-mi prezenta propriul punct de vedere, îl supun atenţiei voastre.. Doina Ruşti este o prozatoare remarcabilă, deţinătoare a mai multor premii literare. Gestul su de solidaritate este impresionant pentru mine.

doina ruștiCând un scriitor are succes, sar toţi confraţii pe el. Nu ca să-l felicite, ci ca să-l ţină de mâini. (more…)

Aducând în discuţie lobby-ul turcesc, scriitorul Bedros Horasangian dă o noua perspectivă solicitării Parchetului General

joi, ianuarie 16th, 2014
Adevărul.ro: Un strigăt al secolului XX – Cartea şoaptelor
Mă numesc Bedros Horasangian. Sunt scriitor român. Încă în viaţă. Scriu de 23 de ani articole pe teme politice. Nu numai. Deseori şi culturale. Îmi asum veridicitatea afirmaţiilor. Dar nu despre activitatea mea de analist politic sau de literat vreau să avansez cîteva opinii, ci de această dată voi încerca să desluşesc cîte ceva din destinul unui scriitor şi al unei cărţi. Despre Varujan Vosganian este vorba. Şi despre romanul său „Cartea şoaptelor”. Care a generat discuţii aprinse şi nu puţine luări de poziţie. Mai mult sau mai puţin oficiale, mai mult sau mai puţin de taină. Adevărul iese la iveală oricît am vrea să-l ascundem. Şi despre adevăr în primul rînd va fi vorba în rîndurile ce urmează. (more…)